Lokale verkiezingen test voor Sarkozy

Zondag is de slotronde voor de Franse kantonnale verkiezingen waarmee de bestuursraden van de departementen worden gekozen. De bestuursraden zijn door beperkte bevoegdheden geen politieke sleutelposten, maar de stembusgang is de laatste voor de presidentsverkiezingen in april en mei volgend jaar. Het uiterst rechtse Nationaal Front (FN) van Marine Le Pen lijkt af te stevenen op een historische overwinning.

De Franse president Sarkozy wil volgend jaar herkozen worden. Kopstukken van zijn partij, de UMP, vrezen zondag een afgang voor president en partij, vooral door de successen van Marine Le Pen. Zij nam begin dit jaar de xenofobe club van haar vader over en probeert er een minder fascistoïde anti-immigratiepartij voor bezorgde burgers van te maken. Zaterdag nog zette ze een jonge kandidaat uit de partij omdat hij blijkens publicaties Hitlergroeten had gebracht.

Het FN deed afgelopen zondag in 1440 van de meer dan 4000 kantons mee. De partij behaalde een record, ongeveer 15 procent van de stemmen, en doet in de tweede ronde nog mee in ongeveer 400 kantons. Sarkozy's UMP scoorde maar 17 procent en de voornaamste oppositiepartij, de Socialistische Partij (PS) een kwart van de stemmen.