Phil Collins stopt ermee

Phil Collins hangt zijn microfoon aan de wilgen. Na een decennialange muziekcarrière, waarin hij solo 150 miljoen albums verkocht, stopt hij met muziek maken.  "Ik kijk naar de MTV Music Awards en denk: Ik hoor echt niet thuis in die wereld", verklaart de Brit.

Phil Collins heeft al tijden last van een pijnlijke nek en een zenuwaandoening aan zijn handen. Drummen, dat hij vroeger deed in de band Genesis, lukt niet meer. Toch breekt hij daar zijn hoofd niet over. "Wat ik veel erger vind is het niet kunnen snijden van een brood of dat ik niets kan bouwen voor mijn kinderen."

Toch gloort er hoop voor de artiest. Binnen een jaar zouden zijn handen weer sterk genoeg kunnen zijn. "Maar niet sterk genoeg om te drummen", denkt de zestigjarige drummer en zanger. Zijn afscheid zit al tot in de puntjes in zijn hoofd.

"Ik ga op een mysterieuze fietsvakantie en keer niet meer terug. Dat zou een geweldige manier zijn om het verhaal te beëindigen." Niemand zal hem missen, daar is Phil Collins van overtuigd. "Ik ben veel gelukkiger als ik mezelf uit de schijnwerpers hou", vertelde hij in een interview aan FHM.

De artiest wil zelfs zijn excuses aanbieden voor de muziek die hij heeft gemaakt. "Ik vind het geen wonder dat mensen een hekel aan mij hebben. Het spijt me dat mijn muziek zo succesvol was."


Een van zijn grootste hits, met een briljante drumsolo