FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 maart 2011

Metgezel 'Che' Guevara (88) overleden

Alberto Granado, de man die de befaamde marxistische revolutionair Ernesto 'Che' Guevara vergezelde op zijn motortocht door Zuid-Amerika in de jaren vijftig, is zaterdag overleden in Cuba. Dat hebben de staatsmedia in dat land gemeld. Granado is 88 jaar geworden.

De Argentijnen Guevara en Granado vertrokken in december 1951 uit Buenos Aires voor een rondreis over het continent. Guevara publiceerde later een boek over die tocht, dat in Nederland werd uitgegeven onder de titel Op de motor door Latijns-Amerika. Het werd in 2004 verfilmd als The motorcycle diaries.

Guevara was later als guerillaleider betrokken bij vele linkse revoluties waaronder die in Cuba, waarbij Fidel Castro de macht greep. Hij werd op 8 oktober 1967 opgepakt in de jungle van Bolivia en een dag later geëxecuteerd.

Granado vestigde zich in de jaren zestig op Cuba, waar hij werkte als biochemicus en als 'trouwe vriend van commandant Ernesto Guevara' een warm onthaal vond.

[Serie A] AC Milan wint op bezoek bij Juventus

AC Milan heeft zaterdag de topper in de Serie A van Juventus gewonnen. De ploeg van trainer Massimiliano Allegri won in Turijn met 1-0. Door de zege komt Milan op 61 punten. Acht meer dan nummer twee Internazionale, dat zondag nog tegen Genoa speelt. Juventus staat zevende met twintig punten achterstand op de koploper.

Met Mark van Bommel in de basis en Urby Emanuelson negentig minuten op de bank kreeg Milan al na drie minuten een grote kans om op voorsprong te komen. Zlatan Ibrahimovic schoot echter over na voorbereidend werk van Antonio Cassano, die zelf ook een flinke mogelijkheid liet liggen.

Juventus kwam in de tweede helft meer onder druk te staan. De bezoekers kregen in de 68e minuut echter de hulp van Gianluigi Buffon om de ban te breken. De doelman liet zich verrassen door een schot van Gennaro Gattuso. Clarence Seedorf mocht daarna invallen en met de Nederlander voetbalde Milan de wedstrijd uit.


AC Milan wint van Juventus (Foto: Novum)

Libië: Rebellen trekken op naar Sirte

De Libische opstandelingen trekken verder westwaarts langs de kust van de Middellandse Zee en hebben inmiddels Sirte in het vizier. Zij verzamelden zich zaterdag in het plaatsje Bin Jawad, waar slechts 150 kilometer van strand en woestijn hen scheiden van de geboortestad van dictator Moammar Gadhafi.

Rond Sirte dreigt een felle strijd te ontbranden. Anders dan het oostelijker gelegen Ras Lanuf, dat al in handen is van de rebellen, heeft de stad geen rol van betekenis voor de olieindustrie. Maar gezien de grote symbolische waarde van Sirte, zal Gadhafi de stad waarschijnlijk tegen elke prijs uit handen van de opstandelingen willen houden.

Sirte is ook de stad waar drie Nederlandse militairen deze week werden opgepakt na een mislukte reddingsoperatie per helikopter vanaf het fregat Hr. Ms. Tromp. Het is niet duidelijk of zij nog steeds in die kustplaats worden vastgehouden.

Oman gaat betogers in Sohar vervolgen

Oman gaat de demonstranten en relschoppers uit de havenstad Sohar aanpakken. Dat heeft het Openbaar Ministerie zaterdag via radio en televisie bekendgemaakt.

De betogers, die sinds ruim een week twee rotondes bezetten, zullen worden vervolgd. De Omaanse bevolking is om hulp gevraagd bij het opsporen van de wetsovertreders, meldde het journaal op de enige Omaanse televisiezender.

De demonstranten in Sohar reageerden eerder op de dag met enige onverschilligheid. "Niemand durfde in dit land zijn mond open te doen", aldus de 24-jarige economiestudent Malik, die tussen zijn colleges aan de universiteit van Sohar deelneemt aan de bezetting van de zogenoemde 'Global’ (wereldbol) rotonde aan het begin van de stad. "We zijn niet bang meer en gaan hier niet weg voordat al onze eisen zijn ingewilligd." Op het monument op het midden van het plein zijn de drie belangrijkste wensen op een spandoek geschreven: democratie, zuivering van de regering en betere leefomstandigheden.

"Er moeten meer staatsuniversiteiten komen, nu is er maar één”, legt Malik uit. De privé-universiteiten zijn voor de meeste Omani’s te duur. "Zonder hoger onderwijs geen goed werk, zonder werk geen inkomsten."

Oman gaat betogers in Sohar vervolgen
Oman gaat betogers in Sohar vervolgen (Foto: ANP)

Uitslag Excelsior - PSV

Vanavond speelden in de Eredivisie om 20:45 uur Excelsior en PSV tegen elkaar. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

 

Excelsior

2 - 3

PSV

 22' Fernandez
 90' De Graaf (pen)
   50' Lens
 52' Hutchinson
 90+3' Dzsudzsák (pen)
 
 Gele kaart: Dzsudzsák, Bouma, Pieters (PSV)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Pellatz
Bovenberg
Nieveld
Ramsteijn
Nelom
Roorda (Zeegelaar/79)
Clasie (De Graaf/69)
Koolwijk
Lagouireh (Wattamaleo/56)
Bergkamp
Fernandez
  Isaksson
Manolev
Marcelo
Bouma
Pieters
Hutchinson
Bakkal
Engelaar
Lens
Berg (Koevermans/46)
Dzsudzsák

Interview: Mike Posner

Hij heeft twee mixtapes gereleased, een heel album gemaakt, met de grootste artiesten samengewerkt, vorig jaar zijn studie op de universiteit afgerond, treedt vanavond op in de Melkweg en is nog maar 23. Ik heb het over Mike Posner, een singer-songwriter uit de stad Detroit in de Verenigde Staten. Hier in Nederland is hij onder de aandacht gekomen door de track Cooler Than Me, welke ook nog Megahit is geweest op 3FM. Ik mocht hem een aantal vragen stellen in zijn hotelkamer in Amsterdam.

Lady Gaga dreigt met rechtszaak om moedermelkijs

Lady Gaga zit niet te wachten op een likje Baby Gaga. De excentrieke zangeres heeft in een brief naar het Londense café The Icecreamists laten weten dat ze niet geassocieerd wil worden met het moedermelkijs. Gaga vindt dat de naam van het ijs te veel lijkt op de hare en dreigt met juridische stappen.

In de brief rept Lady Gaga volgens de Britse krant The Guardian over een 'misselijkmakend' product. Matt O'Connor, eigenaar van The Icecreamists, staat perplex. "Dit komt van een vrouw die de neiging heeft rottend vlees te dragen", verwijst de ijsmaker naar de vleesjurk die Lady Gaga in september droeg naar de MTV Video Music Awards. "Onze klanten zijn tenminste nog in leven als ze bijdragen aan onze kunst."

The Icecreamists verkocht sinds eind februari ijs dat is gemaakt van moedermelk, vermengd met vanille en citroen. De Britse voedsel- en warenautoriteit bepaalde eerder deze week echter dat de verkoop gestaakt moet worden omdat de lekkernij mogelijk schadelijk is voor de volksgezondheid.

Lady Gaga noemt het ijsje niet alleen 'misselijkmakend', ook vindt ze dat haar naam en bekendheid wordt misbruikt. "Als iemand die alles uit de popcultuur heeft gerecycled om haar eigen look, muziek en video's te maken, zou ze haar standpunt misschien moeten heroverwegen", reageert O'Connor. "Bovendien, hoe kan ze het woord gaga claimen? Het is al sinds mensenheugenis het eerste woord dat uit de mond van een baby komt."


'Baby Gaga misselijkmakend' (Foto:Novum)

Snoeks blijft in de Formule 2 actief

Kelvin Snoeks zal ook dit seizoen actief zijn in de Formule 2. De 23-jarige Nederlander debuteerde vorig jaar vanuit de Formula Masters in deze raceklasse en behaalde één podiumplaats. Voor 2011 is het doel om bij de eerste drie in het kampioenschap te gaan eindigen.

"Ik heb vorig jaar erg veel geleerd en ik ben er zeker van dat ik het komend seizoen goed kan doen. Ik denk niet aan de andere coureurs of aan de mogelijke tegenstand, maar ik acht het zeker mogelijk om in de top drie van het kampioenschap te eindigen. Ik ben nu veel volwassener dan vorig jaar en ik ben erg hard getraind in de winter. Ik heb me nog nooit zo voorbereid gevoeld als voor dit jaar, dus ik ben vol vertrouwen," zei Snoeks.

Formule 2-baas Jonathan Palmer is blij dat de Nederlander dit jaar weer in zijn raceklasse aan de start zal staan. "Hij heeft niet alleen het talent om veel podiumplaatsen te scoren, maar hij is daarnaast ook één van de meest populaire coureurs in de paddock. Hij scoorde in Marrakech zijn eerste podium en keerde al na drie weken nadat hij zijn enkel had gebroken terug om te racen. Daarna scoorde hij in vijf van de zes races punten, dus ik ben er zeker van dat hij een vaste podiumklant kan zijn in 2011. Als hij gefocused blijft moet de eerste overwinning zijn doel zijn voor komend seizoen."

Uitslagen Eredivisie (05/03/2011)

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen van deze duels.

 

Vitesse

2 - 0

VVV-Venlo

 48' v. Ginkel
 90+4' De Regt (e.d)
   
 
 Gele kaart: v. Ginkel, (Vitesse), De Regt, Tóth, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 13.574
Arbiter: Virant (Bel)
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Yasuda
Kashia
Rajkovic
Büttner
Riverola
López
Pröpper
Matic (Pedersen/79)
v.Ginkel
Aissati
  Begois
De Regt
Yoshida
El-Akchaoui
Fleuren (Leemans/83)
Tóth
Vujicevic
Cullen
Chula (Ojo/68)
Boymans (Uchebo/73)
Musa


ADO Den Haag

5 - 1

N.E.C. Nijmegen

 16' Immers
 28' Boelykin(pen)
 49' Verhoek
 52' Toornstra
 90+1' Brouwer
   18' Vleminckx
 
 Gele kaart: , Will, Amieux, (N.E.C. Nijmegen)
 Rode kaart: , Zimling (87) (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 15.000
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Ammi (N'Toko/78)
Derijck
Leeuwin
Bosschaart
Buijs (Visser/63)
Radosavljevic
Toornstra
Verhoek
Boelykin (Brouwer/74)
Immers
  Cillessen
Will
Nuytinck
Zomer
Amieux
Zimling
Sibum
Davids (Chatelle/71)
Schöne
Vleminckx
Goossens (George/71)

Fietsster overleden na ongeval

Een 46-jarige vrouw die vrijdag zwaargewond raakte bij een ongeval in haar woonplaats Voorschoten is zaterdag overleden. Dat meldt de politie. De vrouw was aan het fietsen en verleende op een fietspad langs de Veurseweg geen voorrang aan een 16-jarige bromfietser uit Voorschoten.

De vrouw werd na het ongeval in kritieke toestand naar een ziekenhuis gebracht. De bromfietser werd door ambulancepersoneel nagekeken en hoefde niet naar een ziekenhuis.

[WB] Sauerbreij vijftiende op parallelreuzenslalom

Bij wereldbekerwedstrijden in Moskou is Nicolien Sauerbreij vijftiende geworden op de parallelreuzenslalom. Zus Marieke eindigde als 35e.

De overwinning ging naar de Russin Jekaterina Toedegesjva die in de finale de Japanse Tomoka Takeuchi de baas was. In de stand om de wereldbeker gaat de Russin na acht van de tien wedstrijden ook aan de leiding met 5.600 punten. Sauerbreij bezet daarin de vijftiende plaats.

Agent gewond bij ongeval tijdens achtervolging

Een politieman is zaterdagmiddag in Spijkenisse gewond geraakt bij een ongeval tijdens een achtervolging. De agent liep nog onbekende verwondingen op en is naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie. De persoon die door de agent werd achtervolgd, een scooterrijder, viel ook. Hij bleef ongedeerd en is gearresteerd.

Het ongeval vond plaats op de Winston Churchilllaan. De agent reed op een motor, terwijl hij de hard rijdende scooter achtervolgde. De politieman ging door nog onbekende oorzaak onderuit. De politie onderzoekt de exacte oorzaak van het ongeval.

Dreamcast Collection verkijgbaar op Steam

De Dreamcast Collection die Sega nog geen twee weken geleden heeft uitgebracht op de Xbox 360 is nu ook te downloaden vanaf Steam, zodat PC-gebruikers de games ook kunnen downloaden. De games zijn los te koop voor ongeveer negen euro of in een pakket van bijna dertig euro. De collectie bevat de volgende vier games: Sega Bass Fishing, Sonic Adventure DX, Space Channel 5: Part 2 en Crazy Taxi.

Menselijke keten in hoofdstad Bahrein

Duizenden sjiitische demonstranten hebben een menselijke keten gevormd in de Bahreinse hoofdstad Manamah. Het is de derde week dat ze demonstreren tegen de macht van de soennitische monarchie, discriminatie en politieke vervolging.

De politie trad niet op toen zaterdag duizenden mannen en vrouwen elkaars handen vasthielden om een cirkel rond Manamah te vormen. De spanningen zijn gestegen in de Golfstaat sinds donderdag bij confrontaties tussen demonstranten en politie zeker een tiental mensen gewond raakte.

Volgens de organisatoren voegden sommige leden van de soennitische minderheid zich zaterdag bij de demonstratie.

Boze man vernielt deur gemeentehuis met scootmobiel

Een boze man heeft vrijdag met zijn scootmobiel de toegangsdeur van het gemeentehuis in Breda vernield. Een ruit van de deur sneuvelde. Ook een folderrek moest het ontgelden, meldt de politie zaterdag.

Het rek was als eerste aan de beurt. Een medewerker van de gemeente had een harde klap gehoord en ontdekte dat het rek om was gegooid. Getuigen zeiden dat een man in een scootmobiel daar achter zat, maar de medewerkers konden hem niet meer inhalen.

Korte tijd later stond de 53-jarige man uit Breda weer in het gemeentehuis. Hij werd aangesproken op het omgooien van het rek, dat beschadigd was geraakt. Hij zei tot de actie te zijn gekomen omdat hij boos was om zijn uitkering. Tijdens een gesprek met een medewerker van de gemeente werd de man nog bozer en ging hij er uiteindelijk opnieuw vandoor.

In de sluis bij de ingang van het gemeentehuis, waar na het passeren van de eerste deur moet worden gewacht tot deze gesloten is voordat de tweede deur opengaat, reed de man vervolgens meerdere keren tegen de toegangsdeur aan. Dit keer werd hij opgepakt.

Tijdens zijn verhoor vertelde de man dat hij zijn verhaal had willen doen bij de gemeente, maar dat het betreffende loket dicht was. Hierdoor was hij zo boos dat hij het rek vernielde. De deur zou hij uit paniek en niet met opzet hebben vernield. Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. De gemeente heeft aangifte gedaan.

Dode vrouw in woning Boxtel gevonden

In een woning in het Brabantse Boxtel is zaterdag een dode vrouw gevonden. De politie sluit een misdrijf niet uit. Dat meldt de politie.

De vrouw werd gevonden, nadat een 49-jarige man uit Boxtel rond 12.45 uur in een politiebureau in Den Bosch meldde dat in zijn woning aan de Van Ranststraat een incident had plaatsgevonden. Agenten gingen direct naar de woning en troffen daar het levenloze lichaam van het slachtoffer aan.

De identiteit van de vrouw is nog onbekend. De man is aangehouden en zit vast. De politie verricht sporenonderzoek in en rondom de woning.

Uitslag FC Twente - NAC Breda

Om 19.45 uur begon er één wedstrijd in de Eredivisie. FC Twente nam het in Enschede op tegen NAC Breda. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

 

FC Twente

2 - 0

NAC Breda

 61' De Jong
 90+3' Chadli
   
 
 Gele kaart: Bajrami, (FC Twente), Kolkka, Gorter, (NAC Breda)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 23.800
Arbiter: Wegereef
 
Opstelling:   Opstelling:
Michailov
Rosales
Wisgerhof
Onyewu
Buysse
Brama
De Jong
Janssen
Bajrami (John/90+1)
Janko (Landzaat/71)
Chadli
  Ten Rouwelaar
Fehér
Penders
Luijckx
Janse
Boussaboun
Gudelj
Gorter
Kolkka (Gilissen/68)
Amoah
Lurling

UCI denkt na over beroep in Contador-zaak

De internationale wielerunie UCI weet nog niet of ze in beroep zal gaan tegen de uitspraak van de Spaanse wielerbond om Alberto Contador niet te bestraffen voor het gebruik van clenbuterol. Voor 24 maart zal er een beslissing gemaakt moeten worden, zo zei UCI-voorzitter Pat McQuaid vandaag.

Contador werd tijdens de afgelopen Tour de France betrapt met een minimale hoeveelheid clenbuterol in zijn bloed, naar eigen zeggen veroorzaakt door het eten van besmet vlees. De Spaanse wielerbond leek in eerste instantie in te zetten op een schorsing van één jaar, maar sprak Contador vorige maand toch vrij.

McQuaid maakte bekend dat de UCI op 24 februari het volledige dossier over de zaak Contador heeft ontvangen. "We hebben een maand te tijd om in beroep te gaan bij het Hof van Sportarbitrage in Lausanne (CAS). Het is een moeilijke zaak, dus ik zeg nu niet of hij wel of niet schuldig is."

[Bundesliga] Hannover duwt Bayern dieper in zorgen

Bayern München heeft vier dagen na de uitschakeling in het Duitse bekertoernooi een nieuwe dreun te verwerken gekregen. De ploeg van trainer Louis van Gaal verloor met 3-1 van Hannover 96, een directe concurrent in de strijd om een Champions League-ticket. Bayern blijft door de nederlaag vierde en kan zondag zelfs naar de vijfde plaats zakken.

Bayern liet in de AWD-Arena in Hannover zien dat het zelfvertrouwen momenteel ver te zoeken is. Na zestien minuten bracht Mohammed Abdellaoue de thuisploeg op voorsprong en kort na rust leek Konstantin Rausch de wedstrijd al te beslissen door via het hoofd van Mario Gomez raak te schieten.

Dankzij Arjen Robben, die zijn hoofd zette tegen een voorzet van Franck Ribéry, keerde de spanning toch nog even terug. Dat bleek echter van korte duur. Onnodig balverlies van Robben en een blunder van doelman Thomas Kraft stelden Sergio Pinto in staat om er 3-1 van te maken. In de slotfase zag de zwaar onder vuur liggende Van Gaal ook nog eens Breno met rood vertrekken wegens natrappen.

Spelen met hologrammen in Crysis 2

Er is een nieuwe multiplayer-trailer opgedoken van Crysis 2. In de trailer krijgen we iets meer te zien over de verschillende dingen die je kan vrijspelen in de multiplayer. Zo zal je bijvoorbeeld de mogelijkheid krijgen om een hologram van jezelf het veld op te sturen om je vijanden te misleiden.

Crysis 2 komt 25 maart uit voor de PC, PS3 en de Xbox 360. Bekijk hieronder de nieuwe trailer.

Cellen ontruimd om brand in gevangenis

Een aantal cellen van de gevangenis in Scheveningen is zaterdagavond ontruimd vanwege een brand in een cel. Een persoon wordt door ambulancepersoneel nagekeken. De brandweer heeft het vuur onder controle, meldt een woordvoerder van de brandweer.

Het vuur brak zaterdagavond rond 19.00 uur door nog onbekende oorzaak uit in de gevangenis aan de Van Alkemadelaan. De brandweer had de brand snel onder controle. Omstreeks 19.45 uur is de brandweer bezig de rook uit de gang te krijgen.

De cellen werden uit voorzorg ontruimd. Hoe het met de persoon is die door ambulancepersoneel wordt nagekeken en de identiteit van deze persoon is onbekend.

Libië: Straaljager neergestort bij Ras Lanuf

Een Libische straaljager is zaterdag neergestort bij Ras Lanuf, zeggen ooggetuigen. Vrijdag kwam de oliehavenstad in handen van de oppositie na gevechten met de troepen van de Libische leider Moammar Gadhafi.

Foto's die zijn gemaakt door getuigen tonen het lichaam van de piloot en brokstukken van het vliegtuig. De oorzaak van de crash is nog onduidelijk. Aanhangers van Gadhafi hebben meerdere luchtaanvallen op oppositiebolwerken uitgevoerd in een poging het verzet te breken.

Klik hier voor beelden vanuit Ras Lanuf.

[DC] Spanjaarden walsen over België heen

Spanje is eenvoudig doorgegaan naar de tweede ronde van de Davis Cup. Fernando Verdasco en Feliciano López zorgden er met hun zege in het dubbelspel voor dat Spanje niet meer in te halen is door de Belgen. Het werd in Charleroi 7-6 (0), 6-4 en 6-3 voor de tegenstanders van Steve Darcis en Olivier Rochus.

Gisteren won Spanje al via Fernando Verdasco en Rafael Nadal. Verdasco klopte Xavier Malisse met 6-4, 6-3 en 6-1, terwijl Nadal geen moeite had met Kevin Bemelmans: 6-2, 6-4 en 6-2. Morgen worden de laatste twee partijen afgewerkt.

Ook Argentinië en Zweden zullen deze editie van de Davis Cup een vervolg gaan geven. Argentinië heeft na twee dagen voorsprong al een 3-0 voorsprong tegen Roemenië, terwijl Zweden eenzelfde stand tegen Rusland op de borden heeft staan.

Zelda 3DS krijgt ook Master Quest

De cartridge van de remake van The Legend of Zelda: Ocarina of Time voor de Nintendo 3DS wordt voorzien van de Ocarina of Time Master Quest. Die Master Quest was voorheen exclusief op de Nintendo GameCube uitgegeven, om Zelda-spelers vanaf het eerste uur extra content en uitdaging te geven in hun meest geliefde avontuur. Dit is bevestigd op de GDC. Zelda: Ocarina of Time 3DS staat gepland voor juni.

Top 10: Snelste auto's ter wereld

Ik vraag me af welke productie auto's nu daadwerkelijk de snelste van de wereld zijn. Hoe kan je dit beter uitleggen door een leuke 10-delige blog. Hieronder zie je nr.4 van de top10. Sommige zullen zeer bekend zijn, andere wat minder. Het is wel een feit dat de auto's extreem snel zijn. Met een kleine uitleg bij elke bolide en een paar mooie beelden eronder rest mij nog te zeggen, geniet ervan en schroom niet om een reactie achter te laten. Historie: #10, #9, #8, #7, #6, #5

[WK] Goud Oostenrijkse schansspringers

Zoals al werd verwacht hebben de Oostenrijkse schansspringers bij het WK noordse nummers in Oslo de wereldtitel op de grote schans gewonnen. Hierdoor heeft het Alpenland allevier de springnummers gewonnen.

Thomas Morgenstern ( 140,5 meter) en Andreas Kofler (141 meter) legden de basis voor het goud. Gregor Schlierenzauer (125,5 meter) en Martin Koch (118,5 meter) presteerden minder maar het puntentotaal van 500 van het kwartet was ruim voldoende voor de winst. Noorwegen werd tweede, Slovenië pakte het brons.

Verzekeraars bieden woekerpolisklant soelaas

Verzekeraars zijn bereid klanten met een woekerpolis tegemoet te komen, bleek zaterdag uit een uitzending van tv-programma Kassa. Zes grote verzekeraars hebben aan het programma gemeld dat zij hun klanten een goedkoper product aanbieden. Ook heeft het gros van deze verzekeraars beloofd dat klanten zonder boete hun woekerpolis kunnen beëindigen.

Veel Nederlanders sloten in het verleden een polis af rond lijfrente en hypotheken waarbij de uit te keren bedragen afhankelijk zijn van de opbrengsten van beleggingen. Daarin bleken onredelijk hoge kosten te zijn verwerkt, waarvoor de polishouders jarenlang moeten opdraaien.

Tot nu toe vonden verzekeraars dat een eerder afgesproken compensatieregeling voldoende is om de hoge kosten van woekerpolissen te compenseren. Ze stonden daarbij onder grote druk van de media en de politiek, die vonden dat mensen er met deze regeling alsnog bekaaid vanaf kwamen.

Kassa stelt dat de rol van de tussenpersonen, die de polissen moeten afsluiten, nog altijd discutabel is. Veel tussenpersonen hebben fors verdiend aan het verkopen van woekerpolissen, maar laten klanten die nu aankloppen voor een overstap opnieuw betalen voor dienstverlening. "Dat is niet in lijn met de zorgplicht die de tussenpersonen hebben", zei financieel analist Kapé Breukelaar in Kassa.

Schepen botsen op de Rijn

Twee binnenvaartschepen zijn in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Rijn bij Millingen aan de Rijn frontaal op elkaar gevaren. Niemand is hierbij gewond geraakt. Ook kwamen er geen schadelijke stoffen vrij, meldt het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) zaterdag.

Het ongeval vond rond 03.30 uur plaats. Een schip met sojabonen kwam met de kop tegen het voorschip van een leeg tankschip dat in tegengestelde richting voer. Het lege tankschip had eerder nog gasolie vervoerd.

Het tankschip liep zware averij op en kon niet verder varen. Het andere schip raakte licht beschadigd en maakte lichte slagzij, maar dat kon door het inpompen van ballast worden verholpen.

De tanker is in de haven van Lobith voor anker gegaan. Het schip met sojabonen kon zijn weg vervolgen. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Het zicht ter plaatse was volgens het KLPD redelijk goed.

Uitslag Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd een inhaalwedstrijd in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. ARC nam het op eigen veld op tegen Excelsior '31. De Alphenaren, verwikkeld in een felle degradatiestrijd, wisten te winnen en deden hiermee heel goede zaken. Het sloot weer iets aan bij de andere staartploegen. Voormalig jeugdinternational Melvin Zaalman maakte beide doelpunten voor ARC.

Uitslag:

Thuis Uit Uitslag
ARC Excelsior '31 2-1

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 21 13 5 3 44 54-28
2 IJsselmeervogels 21 12 5 4 41 39-25
3 Rijnsburgse Boys 21 11 7 3 40 54-29
4 HHC Hardenberg 21 10 3 8 33 36-21
5 Capelle 21 9 6 6 33 32-21
6 Katwijk 21 10 3 8 33 30-25
7 Harkemase Boys 21 8 5 8 29 38-37
8 Excelsior '31 21 7 7 7 28 30-33
9 SC Genemuiden 21 8 4 9 28 34-43
10 Barendrecht 21 6 6 9 24 17-26
11 CSV Apeldoorn 21 6 6 9 24 27-44
12 Sparta Nijkerk 21 6 5 10 23 24-36
13 FC Lisse 21 5 7 9 22 30-36
14 Flevo Boys 21 5 7 9 22 27-38
15 ARC 21 5 5 11 20 25-40
16 Hoek 21 4 5 12 17 13-28

Zeker 25 doden bij busongeluk Brazilië

Bij een busongeluk in het zuiden van Brazilië zijn zaterdag zeker 25 mensen om het leven gekomen. Meer dan 20 mensen raakten ernstig gewond. De bus botste zaterdagochtend in de staat Santa Catarina frontaal op een met hout volgeladen vrachtwagen.

De chauffeur van de vrachtwagen verloor in een bocht vermoedelijk de macht over het stuur en klapte vervolgens op de bus met 47 passagiers, aldus de lokale verkeerspolitie.

Saudi-Arabië verbiedt demonstraties

Demonstraties worden niet getolereerd in Saudi-Arabië en veiligheidsdiensten treden op tegen eenieder die eraan deelneemt. Dat heeft het Saudische ministerie van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt.

In de verklaring van het ministerie staat dat het koninkrijk alle soorten demonstraties verbiedt omdat ze in tegenspraak zijn met de islamitische wetgeving en de waarden van de maatschappij.

De waarschuwing is een nieuwe poging van de Saudische regering om de onrust die zich over de Arabische wereld verspreidt in Saudi-Arabië voortijdig de kop in te drukken. Vorige week kondigden de autoriteiten al ongekende economische hervormingen aan.

Gewilde Hazard verlengt contract bij Lille

Eden Hazard lijkt voorlopig niet te vertrekken bij Lille OSC ondanks dat vrijwel alle topclubs in Europa achter hem aan zitten. Hazard heeft besloten zijn nog doorlopende contract open te breken en te verlengen. De Belgisch international ligt dankzij een verbeterd contract vast tot medio 2015.

Lille houdt geïnteresseerde clubs daarmee op afstand omdat de transferwaarde omhoog is geschoten door de verbintenis. Rode Duivel Hazard leek zich op te kunnen maken voor een zomertransfer naar Arsenal. Trainer Arsène Wenger liet meerdere malen weten erg gecharmeerd te zijn van de Belg. The Gunners zullen echter flink in de buidel moeten tasten om tot een mogelijk akkoord te komen met Lille.

Naast Arsenal hadden ook Bayern München, Real Madrid, Juventus, Chelsea en Manchester United hun vizier gericht op Hazard. De Europese topclubs moeten vermoedelijk even slikken doordat de 20-jarige middenvelder voor nog twee jaar bij heeft getekend bij Lille, de koploper in Frankrijk.

Politie speurt naar takkendief

De politie in Alblasserdam is op zoek naar een takkendief. De dief ging er woensdag vandoor met takken van een magnolia. De boom werd helemaal kaalgeknipt. De eigenaar van de boom heeft aangifte gedaan, meldt de politie zaterdag.

De diefstal vond tussen 14.30 en 15.30 uur plaats aan de Plantageweg. De takken van de magnolia zijn volgens de politie momenteel zeer gewild, omdat het snoeiseizoen nog ongeveer drie weken duurt. 'Kwaadwillenden' zouden op illegale wijze aan takken proberen te komen om ze vervolgens voor enkele euro's per stuk te verkopen aan bedrijven die aan bloemisten leveren.

De verdachte is een kale man van ongeveer 1,70 meter met een mager postuur. Hij reed in een bordeauxrode Citroën. Getuigen kunnen de politie bellen op 0900-8844.

Blatter: "Wellicht camera's op doellijnen bij WK 2014"

Het zou zomaar kunnen dat er bij het WK 2014 in Brazilië voor het eerst gebruik wordt gemaakt van camera's op de doellijnen. FIFA-voorzitter Sepp Blatter zei dat zaterdag na afloop van een bijeenkomst met de International Football Association Board (IFAB), de commissie die verantwoordelijk is voor de voetbalspelregels.

"We gaan door met onze experimenten", zei Blatter volgens het ANP. "Als we een goed systeem vinden, zeggen we als FIFA 'ja' tegen de technologie. In Brazilië kunnen we er dan voor het eerst gebruik van maken", legde de voorzitter uit. Een definitieve beslissing laat nog even op zich wachten. Die zal volgend jaar in Londen gemaakt worden bij de volgende bijeenkomst van de IFAB.

Blatter kon wel al uitsluiten dat er bij het EK 2012 al gebruik gemaakt wordt van camera's. UEFA-voorzitter Michel Platini zei eerder dat bij dat toernooi twee extra lijnrechters ingezet zullen worden, zoals nu al gebruikelijk is bij de Europese clubtoernooien.

Oproep aan Nederlanders om Jemen te verlaten

De Nederlandse ambassadeur in Jemen heeft alle Nederlanders in dat land geadviseerd te vertrekken als hun verblijf daar niet strikt noodzakelijk is. Het advies geldt ook voor de partners van het ambassadepersoneel.

Dat heeft een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken zaterdag gemeld. In verband met de toenemende politieke onrust in Jemen geldt sinds zaterdag een negatief reisadvies naar het land. De zegsman kon nog niet aangeven hoeveel Nederlanders er in Jemen zijn.

Tegen het autoritaire regime van president Ali Abdullah Saleh wordt al wekenlang betoogd. Betogers zijn onder meer woedend over wijdverbreide corruptie en werkloosheid in het land. Confrontaties met de veiligheidsdiensten hebben al aan tientallen mensen het leven gekost.

Oproep aan Nederlanders om Jemen te verlaten
Oproep aan Nederlanders om Jemen te verlaten (Foto: ANP)

Vliegtuig maakt noodlanding op vliegveld Eindhoven

Een vliegtuig met 159 inzittenden heeft zaterdag een noodlanding gemaakt op het vliegveld Eindhoven. Niemand is hierbij gewond geraakt. Het toestel, een Boeing 747 van Ryanair, is veilig geland, meldt een woordvoerder van de politie.

Een woordvoerder van de luchthaven laat weten dat het ging om een zogenoemde landing onder begeleiding, nadat rond 15.30 uur vanuit de cockpit melding was gemaakt van een mogelijke technische storing. Bij een landing onder begeleiding zijn de hulpverleningsdiensten aanwezig op het vliegveld voor het geval er iets fout gaat.

De woordvoerder van de politie laat weten dat dit soort landingen af en toe voorkomen. Het precieze aantal kon de zegsvrouw niet meteen noemen.

'Een op vijf agenten heeft psychische klachten'

Ongeveer een op de vijf agenten kampt met psychologische klachten. De klachten zorgen voor 15 procent meer verzuim bij de politie. Hiermee zijn tientallen miljoenen euro's gemoeid. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond op basis van een tussentijdse rapportage over stress en posttraumatische stressstoornis van onderzoeker Jan Struijs, die RTL in handen heeft.

Het aantal agenten dat last heeft van psychische klachten zou de afgelopen tien jaar zijn toegenomen. Dat is het directe gevolg van onder meer frustratie over de eigen organisatie, die te bureaucratisch zou zijn, stelt de onderzoeker.

Bijna 10 procent van de agenten met klachten lijdt aan een posttraumatische stressstoornis. Ongeveer 80 procent van de klachten komt voort uit gewoon politiewerk, wat zou betekenen dat niet alleen agenten binnen de noodhulp ermee kampen, maar ook onder anderen agenten bij ondersteunende diensten.


Psychologische klachten bij politieagenten (Foto: Novum)

SP: Gedragscode voor zakendoen met dubieuze landen

Voor Nederlandse bedrijven die zaken willen doen met landen waar twijfelachtige regimes aan de macht zijn, moet een gedragscode komen. Dat heeft SP-Kamerlid Harry van Bommel gezegd op de Wereldomroep.

Volgens Van Bommel kan een gedragscode regelen dat het bedrijfsleven verantwoording moet afleggen over zijn activiteiten. "Werknemers die in het buitenland actief zijn, moeten hun ervaringen dan ook delen met hun bazen in Nederland."

De code moet regels opleggen op onder meer het gebied van welzijn van werknemers. "Op die manier voorkom je dat je producten gebruikt die afkomstig zijn van kinderarbeid of waarbij sprake is van milieuvervuilende activiteiten."

De SP'er wil de code zo spoedig mogelijk op de agenda van de Tweede Kamer zetten.

Dagzege Degenkolb in West -Vlaanderen

De eerste etappe van de Driedaagse van West-Vlaanderen is gewonnen door de Duitser John Degenkolb. De renner van HTC-Highroad was na 195 kilometer koersen de snelste in de massasprint. De Nieuw-Zeelander Jesse Sergent behield de leiding in het algemeen klassement.

Jeff Vermeulen en de Fransen Boucher en Bonnafond zorgden voor de ontsnapping van de dag. Ze werden op zeventig kilometer van de finish echter weer bijgehaald door het peloton. Vervolgens ontstond er nog een kopgroep van vier man maar ook zij wisten niet vooruit te blijven.

Berlusconi wil eigen verdediging voeren

De Italiaanse premier Silvio Berlusconi - die terechtstaat voor onder meer betaalde seks met een minderjarige, machtsmisbruik en omkoping - zal in de rechtbank zijn eigen verdediging voeren, mits hij niet vaker dan één keer per week hoeft te komen. Dat heeft zijn advocaat Niccolo Ghedini zaterdag gezegd.

Ghedini zei dat de verdediging het hoofd van de Milanese rechtbank heeft gevraagd zijn hoorzittingen op maandagen te plannen. "Voor een premier is één dag per week niet niks", zei Ghedini. Volgens hem doet Berlusconi 'zijn uiterste best' om beschikbaar te zijn.

De meest geruchtmakende van de zaken is de zaak-Ruby. Ruby Rubacuori (Ruby de Hartendief) is de bijnaam van een Marokkaans meisje met wie Berlusconi betaalde seks zou hebben gehad toen ze zeventien was. Vervolgens zou Berlusconi zijn ambt hebben misbruikt in een poging de zaak in de doofpot te stoppen. De zaak start op 6 april en wordt voorgezeten door drie vrouwelijke rechters, die alledrie door een computer zijn aangewezen. Berlusconi ontkent alle aantijgingen.

Critici stellen dat Berlusconi sinds hij in 2008 premier werd veel van zijn energie heeft gestoken in het promoten van op maat gemaakte wetten die hem moeten helpen aan juridische rampspoed te ontkomen.


Silvio wil eigen verdediging voeren (Foto: Novum)

Contador grijpt de macht in Murcia

Alberto Contador heeft de tweede etappe in de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven. Na 183 kilometer kwam hij alleen over de finish. Bovendien heeft hij ook de leiding in het algemeen klassement overgenomen van Michael Matthews.

De Rus Denis Menchov werd op vijf seconden achterstand tweede voor de Fransman Jérôme Coppel. Wout Poels finishte als vijfde en was daarmee de beste Nederlander.

[Premier League] Arsenal verspeelt punten

Arsenal heeft in de strijd om de Engelse landstitel dure punten laten liggen. Zonder de geblesseerde Robin van Persie werd in het eigen Emirates Stadium met 0-0 gelijkgespeeld tegen Sunderland. Arsenal zou bij een overwinning op één punt zijn gekomen van koploper Manchester United, dat morgen op bezoek moet naar Liverpool.

Arsenal leek in de slotfase toch nog op weg naar de overwinning, maar Andrei Arshavin werd ten onrechte teruggefloten voor buitenspel. Even daarvoor was Arsenal ontsnapt aan een tegentreffer. Doelman Wojciech Szczesny had een knappe redding in huis op een inzet van invaller Danny Welbeck.

"Ik ben Van der Sar!"

Het is een koude, grijze februaridag en ik loop door Assendorp, Zwolle. Richting de winkelstraat om wat noodzakelijke dingetjes te kopen, kom ik over het plein midden in de wijk. Het plein is rustig en verlaten, totdat er vier jongetjes van een jaar of 8 naar buiten rennen. Eén van hen heeft een voetbal onder de arm, dus over enkele ogenblikken zal het niet meer zo rustig zijn. “Jongens, ik sta op doel en dan ben ik Edwin van der Sar!”, roept het voorste voetballertje.

Vettel: "Ferrari-opmerking onbegrepen"

Sebastian Vettel zei in de media dat hij bij Ferrari Fernando Alonso of Felipe Massa met verlof wilde sturen om hun plaats over te nemen bij de Italiaanse renstal. Deze opmerking werd verkeerd begrepen en uitgelegd alof Vettel graag naar Ferrari zou willen. Het ging echter slechts om een grapje.

De geruchten dat de huidige wereldkampioen in de Formule 1 naar Ferrari gaat komen eens in de zoveel tijd weer naar voren. Altijd worden ze weer ontkend. "Mij werd gevraagd wat ik in 2011 zou doen als ik niet voor Red Bull in actie kon komen. Toen antwoordde ik dat ik Fernando of Felipe op vakantie zou sturen," zei Vettel tegen Auto Bild.

"Ik zou het in dat geval helemaal niet erg vinden om achter het stuur van hun Ferrari te kruipen. Die opmerking plaatste ik omdat Ferrari, net als Red Bull, in 2011 zonder twijfel de beschikking heeft over een snelle bolide. Onder die hypothetische omstandigheden lijkt dat me duidelijk."

"Blijkbaar heeft niet iedereen hetzelfde gevoel voor humor als ik heb. Op dit moment ben ik zeer tevreden bij Red Bull. Natuurlijk beschikken Ferrari, McLaren en ook Mercedes GP over een rijke historie, maar mijn focus ligt altijd op de prestaties van een auto."

[EK indoor] Oechov springt het hoogst

Ivan Oechov heeft bij het Europees kampioenschap indoor in Parijs de Europese titel bij het hoogspringen gepakt. De 24-jarige Rus, vorig jaar goed voor de wereldtitel indoor, ging over 2,38 meter.

Oechov liet de lat nadat hij over 2,38 meter was gesprongen, op 2,44 meter leggen. Dat zou een wereldrecord indoor zijn maar de Rus faalde drie keer.

Oechov werd in 2008 beroemd na beelden van een atletiekgala in Lausanne. Hij werkte toen stomdronken geen enkele fatsoenlijke sprong af.

[EK indoor] Mariano in Ned. record naar finale 60 meter

Brian Mariano heeft zich met een Nederlands record op het EK indoor in Parijs geplaatst voor de finale van de 60 meter. De 26-jarige atleet klokte in de halve finale met 6,60 de tweede tijd. Patrick van Luijk redde het met 6,70 niet. Hij kwam niet verder dan de veertiende tijd overall. De eindstrijd wordt morgen gelopen.

Wouter de Boer, Ate van der Burgt en René Stokvis kwamen niet verder dan de eerste ronde op de 1.500 meter. De eerste twee van elke heat en de drie tijdsnelsten bereikten de finale.

De Boer kwam met een persoonlijk record van 3.45,79 het dichtst in de buurt. Hij was daarmee de vierde tijdsnelste van de deelnemers die zich niet rechtstreeks kwalificeerden en viel net buiten de boot. Stokvis (3.48,27) en Van der Burgt (3.48,94) werden respectievelijk veertiende en negentiende in de eerste ronde.

[WB] Sábliková wint 3.000m

Martina Sábliková heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 3.000 meter op haar naam geschreven. De Tsjechische klokte een tijd van 4.06,21.

Met een tijd van 4.08,03 werd de Duitse Stephanie Beckert derde. Jorien Voorhuis eindigde in 4.08,96 als derde. De andere Nederlandse deelneemster, Marije Joling, werd zesde.

Sábliková heeft ook de wereldbeker op de gecombineerde 3.000/5.000 meter gepakt. Met een puntentotaal van 510 bleef ze Beckert en Jilleanne Rookard voor.

Vijfde Resident Evil-film komt in 2012

De game Resident Evil 5 ligt ondertussen alweer geruime tijd in de winkels, maar ook de film-serie die losjes gebaseerd is op de game, is aan zijn vijfde deel toe. Hoewel de vijfde Resident Evil-film nog geen subtitel heeft gekregen, zal de film in de VS vanaf 14 september 2012 in de bioscoop draaien.

Het is geen wonder dat er nog een nieuwe Resident Evil-film verschijnt. De laatste film in de serie, Afterlife, was de succesvolste Resident Evil-film tot nu toe, met een omzet van ruim 236 miljoen. De eerste drie films hebben gezamenlijk ongeveer hetzelfde bedrag opgebracht. Afterlife werd vooral buiten de VS een groot succes en de toevoeging van 3D heeft hier zeker aan bijgedragen. Ongeveer 80 procent van de omzet kwam door de 3D-versie.

Resident Evil is overigens niet de enige serie waar een film van in de maak is. Er wordt momenteel door dezelfde makers ook hard gewerkt aan een verfilming van Devil May Cry. Qua games zal binnenkort Resident Evil voor de 3DS gaan verschijnen.

Resident Evil 5
Resident Evil 5-game

Bungies MMO blijkt grap

De presentatie die Bungie op de GDC had gegeven, waarbij één van de dia's verklapte dat ze bezig zouden zijn met een "Massively Multiplayer Action Game", bleek verkeerd begrepen te zijn. In Bungie.nets Weekly Update is met veel verwijziingen naar Charlie Sheen uiteindelijk toch onthuld dat spreker David Aldridge probeerde een grapje te maken.

Aldridge zou tijdens de repetities overtuigd zijn van het feit dat iedereen de grap wel zou begrijpen. Volgens hem zat het 'm in de manier waarop de grap gebracht zou worden, maar dat bleek niet goed uit te pakken. Door te zeggen dat het volgende project niet "WoW in space" zou worden werd juist het tegenovergestelde bereikt.

bungie grap

Yaya Touré: "Mijn broer heeft niets gebruikt"

Yaya Touré denkt dat zijn broer Kolo geen verboden middelen heeft gebruikt ondanks zijn positieve test eerder deze week. Kolo Touré werd donderdag door zijn werkgever Manchester City op non-actief gezet na een positieve test. Het is niet duidelijk op welk middel hij was getest. Yaya denkt niet dat zijn oudere broer iets onrechtmatigs heeft gebruikt. "Hij heeft geen illegale middelen gebruikt", aldus Yaya.

"Kolo is een verstandige jongen. Hij zou nooit doping gebruiken", aldus zijn jongere broer tegen Engelse media. "Mijn broer is door deze kwestie beschadigd, net als de alle andere spelers van City. Kolo is een belangrijke spelers voor ons team. Hij is een van de leiders binnen de ploeg."

"Ik hoop dat er snel een einde komt aan deze situatie. We hebben allemaal vertrouwen in de onschuld van Kolo. Zijn aanwezigheid hier was ook de reden voor mij om bij City te komen spelen. Ik kan me niet voorstellen dat ik zonder hem moet gaan spelen", besluit de Ivoriaan.

[DC] De Bakker en Haase knokken zich naar winst

Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben een zwaar bevochten zege geboekt tijdens het dubbelspel bij de Davis Cup-wedstrijd tegen Oekraïne. De Nederlanders versloegen het duo Sergij Stachovsky/Sergei Boebka met 7-6 (6), 6-7 (5), 6-4 en 7-6 (9).

De Oranje-mannen namen door de winst een 2-1 voorsprong in de wedstrijd in de voorronde van de Europees-Afrikaanse zone. Morgen zal de beslissing vallen in het duel, als eerst Haase het opneemt tegen Illja Martsjenko. Mocht Haase winnen dan zal de laatste partij tussen Stachovsky en De Bakker geen belang meer hebben.

De Bounty Hunter van Star Wars: The Old Republic

In de MMO Star Wars: The Old Republic kan je kiezen tussen twee kampen: de Galactic Republic en Sith Empire. Bij deze kanten horen natuurlijk klasses en in het onderstaande filmpje kan je zien wat de Bounty Hunter-klasse inhoudt. 

Een Bounty Hunter kan kiezen om te vechten aan de zijde van de Republic, of juist jedi's af te slachten voor de Empire. Ook heeft hij een master hacker als metgezel. In het filmpje kan je de Bounty Hunter zien met al zijn gadgets en wapens in actie.

Gilbert winnaar Monte Strade Bianche

Philippe Gilbert is de winnaar geworden van de Monte Strade Bianche. De Belgische klassiekerspecialist versloeg in Italië Alessandro Ballan en Damiano Cunego. Het is de tweede zege van het seizoen voor de renner van Omega Pharma-Lotto.

De Monte Strade Bianche is een prestigieuze koers over 190 kilometer, waarvan 70 kilometer over onverharde wegen gaat. Het wordt ook wel de Parijs-Roubaix van Italië genoemd. De koers werd eerder al gewonnen door Fabian Cancellara en Thomas Lövkivist.

De Boer haalt Cvitanich bij selectie

Trainer Frank de Boer heeft Dario Cvitanich opgenomen in de selectie van Ajax voor de competitiewedstrijd van morgen tegen AZ. De spits uit Argentinië ontbrak de laatste weken omdat hij volgens de hoofdcoach van Ajax onvoldoende presteerde op de training.

De Boer doet weer een beroep op Cvitanich omdat hij niet over Mounir El Hamdaoui kan beschikken. Hij zette de Marokkaan vrijdag terug naar de selectie van Jong Ajax. El Hamdaoui zou zich donderdagavond tijdens de rust van het bekerduel met RKC Waalwijk hebben misdragen. Ajax nam in de winterstop afscheid van de aanvallers Luis Suárez en Mido.

De Boer haalt Cvitanich bij selectie
De Boer haalt Cvitanich bij selectie (Foto: ANP)

Bergkamp betreurt groeiende rol geld in voetbal

Dennis Bergkamp vindt dat spelers op vroege leeftijd teveel geld verdienen en daardoor de echte drive missen om te slagen.

"Er is veel veranderd sinds de tijd dat ik voetbalde", zei de oud-speler van Ajax, Internazionale en Arsenal tegen Engelse media. "Ze krijgen nu al een contract op hun zeventiende terwijl ze nog niet op het hoogste niveau hebben gespeeld. Je moet doelen blijven stellen in je leven. Om prijzen te winnen, de beste te worden of met je land mooie prijzen te veroveren."

"Zo keek ik altijd naar het voetbal. Nu heb ik het gevoel dat veel beslissingen worden genomen op basis van ged. Dat vind ik vreemd en aan de andere kant ook jammer", aldus Bergkamp. De huidige jeugdtrainer bij Ajax ziet in Ajacied Christian Eriksen een groeibriljant. "Hij heeft alles in zich voor wat we zoeken in een 'Ajax-speler'. Tweebenig, spelinzicht en balbehandeling."

"Hij kan misschien alleen nog aan zijn afwerking voor het doel werken." De trainersloopbaan van Bergkamp staat nog in de kinderschoenen, maar de oud-international denkt al regelmatig na over volgende stappen. "Ik zie mezelf misschien nog weleens in Engeland werken. Dat is na Nederland mijn tweede vaderland geworden. Maar ik heb het hier nu naar mijn zin en ik ben pas net begonnen in het vak. Bovendien heb ik nog een gezin met jonge kinderen."

"We zijn weer helemaal gewend in Nederland en ik denk dat we hier nog wel een paar jaar blijven wonen. Als ik eventueel weg zou gaan dan denk ik wel direct aan Engeland", besluit Bergkamp. De voormalig topspits speelde elf seizoenen voor Arsenal, waarin hij in 423 competitiewedstrijden tot 120 doelpunten kwam.

[GDC] Vier geheime minuten Battlefield 3 Gameplay

GDC is ook achter gesloten deuren op beeld gezet, waar we al dankbaar voor zijn. Waar we nog dankbaarder voor zijn, zijn de vier minuten 'behind closed doors'-presentatie van Battlefield 3. Daar zien we bewijs dat de 'bad part of town' gameplaytrailer van BF3 toch echt in-game moet zijn.

Bekijk 'm gauw voordat die wordt weggehaald door EA. We zien wat woestijnlandschap en daarna een flink stuk gameplay. Halverwege het filmpje zien we zelfs korte shots van tank- en straaljager-gameplay. Daarna zien we wat dag-en-nacht cycli en de belichting van de Frostbite 2-engine.

Rotterdamse Museumnacht pakt weer uit

De Rotterdamse Museumnacht bestaat tien jaar. Om dat te vieren doen bijna vijftig galeries, musea en andere instellingen zaterdag 5 maart mee aan de Rotterdamse Museumnacht, die wordt gehouden van 19.45 tot 02.00 uur.

Schrijver en Rotterdammer Ernest van der Kwast geeft om 19.45 uur het startsein in het Museumpark. Een optreden van geluidskunstenaar Edwin van der Heide moet het park daarna een andere dimensie geven. Naast tentoonstellingen en optredens zijn er allerlei culturele verrassingen, geïnspireerd op het thema 10 x 010.

Bekende en minder bekende musea zijn zaterdag open: van de welbekende Kunsthal tot het wat minder bekende Schaakstukken Museum of Feyenoordmuseum in De Kuip. Ook de 'culturele supermarkt’ Roodkapje is geopend. Daar kunnen mensen shoppen tussen tentoonstellingen, films, optredens, lezingen, feestjes en alles 'wat nog meer van belang is'.

Protest bij Volkscongres China

Rond de opening van de jaarlijkse zitting van het Chinese parlement, het Nationale Volkscongres, hebben enkele mensen in het centrum van Beijing gedemonstreerd. Aan de rand van het Plein van de Hemelse Vrede zijn minstens drie mannen en een vrouw gearresteerd. Een man uit dit groepje droeg een plakkaat waarop geschreven stond: 'De communistische partij moet aftreden'.

Bij een ander incident probeerden twee mannen en twee vrouwen door een versperring van de politie te breken om op het plein te komen. Daarbij hield een vrouw een papier omhoog, maar de politie greep zo snel in dat ooggetuigen haar boodschap is ontgaan. Het gaat mogelijk om mensen die een verzoekschrift wilden overhandigen aan parlementariërs.

De regerende communistische partij is bezorgd over mogelijke imitaties van protesten tegen de regering zoals in Noord-Afrika. Een spreekbuis van de partij, het Pekings Dagblad, heeft zaterdag in een commentaar gewaarschuwd dat 'bedreiging van de door de partij verworven stabiliteit tot rampen kan leiden'.

De verscherpte veiligheidsmaatregelen worden niet verslapt, aldus de schrijver. "Want iedereen weet dat stabiliteit een zegen is en chaos een catastrofe." De laatste tijd is extra hard opgetreden tegen kritiek op de staat en tegen dissidenten, de censuur is verscherpt en buitenlandse correspondenten kregen meer beperkingen opgelegd.

[WB] Davis klasse apart op schaatsmijl

Shani Davis heeft bij de wereldbekerfinale in Heerenveen de 1.500 meter op zijn naam geschreven. Met 1.45,92 was hij een klasse apart. Stefan Groothuis was met 1.46,09 de beste Nederlander.

Rhian Ket was in de vierde rit de eerste Nederlander op het ijs. Hij moest het opnemen tegen Zbigniew Bródka. De twee waren aan elkaar gewaagd. Met het ingaan van de laatste ronde had de Nederlander een kleine voorsprong. In 1.47,22 won hij uiteindelijk de rit, de snelste tijd tot dan. Jonathan Kuck verbeterde die tijd in de rit erop naar 1.46,73. Wouter Olde Heuvel moest het in de zesde rit opnemen tegen de Fransman Alexis Contin. De twee maakten er een spannende race van, maar het was Contin die als eerste over de streep kwam in 1.47,67. Olde Heuvel kwam tot 1.47,89.

Stefan Groothuis trof in de negende rit Denny Morrison. Met het ingaan van de laatste ronde had Groothuis een kleine voorsprong op de Canadees. Hij wist die voorsprong vast te houden en reed 1.46,09. Olympisch kampioen Mark Tuitert had in de rit erop Europees- en wereldkampioen allround Ivan Skobrev als tegenstander. Tuitert ging hard van start waardoor Skobrev enkel maar kon volgen. Met het ingaan van de laatste ronde had hij nog steeds een kleine seconde voorsprong op de Rus die wel de laatste binnenbocht had. Skobrev beschikte over meer inhoud en won de rit maar was wel langzamer dan Groothuis.

Simon Kuipers en Håvard Bøkko vormden het eennalaatste paar. Bøkko nam de regie in handen en Kuipers kon niet overtuigen. De Noor won de rit maar zijn tijd viel tegen. Shani Davis en Trevor Marsicano kwamen in de laatste rit in actie. Davis was met 1.45,92 een klasse apart.

Protesten Oman nu ook in olieregio

De demonstraties in Oman hebben zich zaterdag uitgebreid naar een belangrijke olieregio. Dat zeggen bronnen binnen de Omaanse regering. De betogers eisen economische hervormingen van sultan Qaboos bin Said.

Werknemers van een belangrijke olie-installatie in Haima, zo'n 500 kilometer ten zuidwesten van de hoofdstad Masqat, hielden zaterdag een sit-indemonstratie om meer staatsinvesteringen in het gebied te eisen.

Vorige week laaiden de protesten op in het met strenge hand geregeerde Oman. De actievoerders willen meer werkgelegenheid en meer politieke invloed. Bij de protesten kwamen meerdere mensen om het leven.

De sultan heeft vijftigduizend nieuwe overheidsbanen beloofd, maar die maatregel weerhield de demonstranten er niet van sit-indemonstraties te houden in Masqat en in de noordelijke industriestad Sohar, waar de onrust begon.

Koningin Beatrix brengt volgende week een bezoek aan Oman. Ze is samen met kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima uitgenodigd voor een privédiner bij de sultan. Beatrix zou eigenlijk op staatsbezoek naar Oman gaan, maar vanwege de onrust in de Golfstaat is het officiële bezoek uitgesteld. In de Tweede Kamer waren zorgen over de veiligheid, maar ook over het feit dat een staatsbezoek kon worden uitgelegd als steun aan het regime.

Weer tienduizenden de straat op in Jemen

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in verschillende Jemenitische steden opnieuw de straat op gegaan. De demonstranten eisen het onmiddellijke aftreden van president Ali Abdullah Saleh, die al ruim dertig jaar aan de macht is.

De regering heeft colleges aan de universiteiten van Sanaa en de zuidelijk havenstad Aden opgeschort, plaatsen waar de dagelijkse protesten tegen Saleh het hevigst zijn. De betogers worden geïnspireerd door de volksopstanden in Egypte en Tunesië.

De demonstranten voeren zaterdag actie op de centrale pleinen van Sanaa, Aden, Taiz en Hadramawt. Ze eisen onder meer een onderzoek naar de dood van vier mensen tijdens de protesten van vrijdag in de noordelijk stad Harf Sofyan. Het Jemenitische leger opende daar het vuur op de betogers.

Meerdere leden van de regerende Congrespartij van Saleh zijn zaterdag opgestapt. Saleh is een belangrijke bondgenoot van de Verenigde Staten in de strijd tegen de islamitische terreurorganisatie Al Qaida.

Nieuwe puntentelling groene- en bolletjestrui in Tour

De ASO heeft een nieuwe puntentelling voor de groene- en bolletjestrui voorgesteld aan de 22 deelnemende ploegen van de Tour de France. Voor de groene trui wordt er nu nog maar één tussensprint verreden in plaats van drie, waarbij de top vijftien punten kan halen.

De tussensprint zal altijd vroeg in de rit zitten, waarna er nog genoeg tijd is voor vluchters om weg te springen. Uiteraard worden er ook aan de finish nog punten uitgedeeld.

Voor de bolletjestrui van het bergklassement zullen minder punten uitgedeeld gaan worden. Op een col van de eerste- of buitencategorie krijgt nog slechts de top zes punten. Bij een col van de tweede categorie krijgt de top vier punten, cols van de derde categorie zijn voor de eerste twee punten waard en op een col van de vierde categorie zijn alleen de punten voor de eerste weggelegd. Op de aankomsten bergop tellen de punten dubbel.

Dronken carnavalsvierder te voet op A58

Een carnavalsvierder is in de nacht van vrijdag op zaterdag op de A58 in Zeeland aangehouden nadat hij te voet de Vlaketunnel, bij Kruiningen uitkwam. De 34-jarige Roosendaler, die naar alcohol rook, verklaarde dat hij in Bergen op Zoom carnaval had gevierd en naar huis wilde.

De man in carnavalskostuum kon volgens de politie niet vertellen hoe hij in de tunnel terecht was gekomen. De tunnel ligt over de weg zo'n 30 kilometer van Bergen op Zoom verwijderd.

Volgende week releasedatum Deus Ex: Human Revolution

De game director van Eidos Montreal, Jean-François Dugas, heeft in een tweet geroepen dat Deus Ex: Human Revolution volgende week een specifieke releasedatum gaat krijgen. Vooralsnog heeft de first-person shooter de releasedatum op 'early 2011' staan, dus lang wachten na de aankondiging lijkt onwaarschijnlijk.

In Deus Ex: Human Revolution speel je Adam Jensen, een ex-SWAT specialist die een speciale wetenschapper moet beschermen in opdracht van een biotechnologiebedrijf. De wetenschapper komt echter om, en Adam raakt zo ernstig gewond dat hij mechanisch aanpassingen moet ondergaan. Adams leven verandert volledig.

"Ik heb geen haatgevoelens meer richting AZ"

Lorenzo Ebecilio speelt met Ajax morgen tegen zijn voormalig werkgever AZ, waar hij werd afgeserveerd na ontdekte hartklachten. "Ik heb geen haatgevoelens meer. Als voetballer wil je winnen van iedere tegenstander dus ook van AZ. Zo zie ik het nu gewoon. Nadat ik ben weggestuurd heb ik ook al wat vaker tegen AZ gespeeld. In de jeugd en in het eerste elftal", zegt basisspeler Ebecilio op de clubsite van Ajax. Na de komst van Frank de Boer heeft de aanvaller zich bij de eerste elf gespeeld in Amsterdam.

Tegen RKC Waalwijk maakte hij zijn eerste doelpunt. Plezier is een belangrijke succesfactor volgens Ebecilio. "Het is en blijft een spel. Ik geniet er ook elke keer weer van. Ondanks dat het af en toe minder gaat, ben ik niet bang om te voetballen. Vroeger was het zelfs nog wat erger en was het ook een valkuil, maar tegenwoordig ga ik er beter mee om", aldus de buitenspeler.

"Het is geen Jong Ajax. Dat zie je gewoon. Er wordt ook gezegd dat we goed onze rust moeten pakken en zuinig moeten zijn op ons lichaam. Dan komt het wel goed", vervolgt Ebecilio, die met Ajax zijn oude club AZ treft in de ArenA. "Ik heb in de jeugd bij AZ gespeeld en droomde ervan daar ooit in het eerste te spelen. De dingen zijn alleen niet gegaan zoals ik het wilde, maar ik heb er mooie jaren gehad. Nu heb ik die bij Ajax voor de boeg."

Feyenoord zonder Mulder door overlijden vader

Erwin Mulder zal morgen niet het doel van Feyenoord verdedigen als de club het opneemt tegen SC Heerenveen. De vader van de jonge sluitpost overleed vrijdagavond aan een hartstilstand. Hij werd 56 jaar.

Feyenoord meldde het nieuws via de website van de club. Feyenoord schrijft met droefheid kennis genomen te hebben van het plotselinge overlijden van de vader van Erwin Mulder. "Directie, staf, spelers, medewerkers en supporters van Feyenoord wensen Erwin en zijn familie veel sterkte bij het verwerken van dit enorme en zo onverwachte verlies."

[WK] Johaug doorbreekt hegemonie Bjørgen

Bij het wereldkampioenschap noordse nummers in Oslo heeft Therese Johaug de wereldtitel op de 30 kilometer vrije stijl veroverd. In het Holmenkollen-stadion bleef ze haar landgenote Marit Bjørgen en de Poolse Justyna Kowalczyk voor.

De 22-jarige langlaufster doorbrak met haar zege de hegemonie van Bjørgen, dit WK al goed voor vier titels. Overigens leek die er niet al te erg mee te zitten en leek ze haar jongere landgenote zelfs te helpen in haar jacht op de gouden medaille.

Johaug sprong halverwege de wedstrijd weg en Bjørgen wekte geen moment de indruk een inhaalrace in te willen zetten. Kowalczyk moest hierdoor al het werk doen, maar Johaug kon niet meer worden bijgehaald.

[WB] Gerritsen wint verrassend 500 meter

Annette Gerritsen is de winnares geworden van de eerste 500 meter voor vrouwen tijdens de wereldbekerfinale in Heerenveen. De Nederlandse versloeg verrassend Jenny Wolf en Sang-Hwa Lee. Wolf wist wel definitief de wereldbeker op te eisen op deze afstand.

Gerritsen zette in de tweede rit al haar 38,31 neer, een tijd die tot aan de slotrit niet verbeterd werd. Ook in die rit wisten Jenny Wolf (38,37) en Sang-Hwa Lee (38,49) niet aan de tijd van de uitzinnige Nederlandse te komen.

De andere Nederlandsen kwamen niet in de buurt van Gerritsen. Thijsje Oenema en Laurine van Riessen startten sterk, maar wisten met 39,14 en 38,73 niet aan de tijd van hun landgenote te komen. In de één na laatste rit kwam Margot Boer tot 38,60.

[WvdW] Voorbeschouwing Vitesse - VVV-Venlo

Deze week wordt er weer volop in de Eredivisie gespeeld. Ook dit weekend kregen de bezoekers van VBL weer drie keuzes voorgelegd, waaruit het duel tussen Vitesse en VVV-Venlo uiteindelijk als winnaar kwam. Deze wedstrijd is dan ook uitgeroepen tot Wedstrijd van de Week!

Vitesse

Vitesse kent een zeer moeizaam seizoen en won dit voetbaljaargang pas zes keer en werd er maar liefst twaalf keer verloren. In de overige wedstrijden werd er gelijk gespeeld, waardoor de formatie van trainer Albert Ferrer inmiddels op de vijftiende plaats bivakkeert. Het is de selectie er dan ook alles aan gelegen om de ontluisterende nederlaag tegen Heracles Almelo weg te spoelen.

De Arnhemmers gingen vorig weekend namelijk met 6-1 onderuit, wat vervolgens keihard bij de selectie is aangekomen. Inmiddels lijken de mannen van Ferrer zich herpakt te hebben en zijn er op gebrand om deze week drie punten mee naar huis te nemen. Daarnaast keren ook Ismail Aissati en Nemanja Matic weer terug in de groep. Zij zaten tegen de formatie uit Almelo nog een schorsing uit.


(Bron: VVV-Venlo.nl)


Ferrer kan in het duel tegen VVV-Venlo niet beschikken over de geblesseerde spelers Luca Caldirola, Wilfried Bony, Sinan Kaloglu en Genaro Snijders. De Spaanse trainer benadrukte overigens nog eens dat de komende wedstrijden erg belangrijk zijn. "De komende weken zijn cruciaal. De nederlaag tegen Heracles zie ik niet als een terugslag, eerder een waarschuwing."

VVV-Venlo

Ook VVV-Venlo maakt een matig seizoen door. De ploeg van trainer Willy Boesen eindigde vorig seizoen, destijds onder leiding van Jan van Dijk, op de twaalfde plaats in de Eredivisie. Dit seizoen wonnen de Limburgers pas vijf keer en speelde slechts één keer gelijk. Alle overige duels gingen tot op heden verloren. Door deze sportieve prestaties staat de club nu op de zeventiende plaats en heeft maar vijf punten minder dan rode lantaarndrager Willem II.

Toch boekte VVV-Venlo vorige week een belangrijke zege op naaste concurrent Excelsior, dat inmiddels nog maar vijf punten voor staat op de Limburgers. Door een doelpunt van Robert Cullen, die in de eerste minuut al raak schoot, werden de drie punten veilig gesteld. Ook tegen NAC Breda werden begin deze maand, aan de hand van een 3-0 zege, drie belangrijke punten gepakt.


(Bron: VVV-Venlo.nl)

Trainer Boessen liet eveneens weten over een vrijwel fitte selectie te beschikken, waardoor de concurrentie toe zal nemen. "Op Rachid Ofrany, Delano van Crooy en Frank van Kouwen na is iedereen fit en kan ik beschikken over 24 spelers. Dit geeft aan dat we in een concurrentiefase zitten. Iedereen kan spelen. Dat maakt de strijd groter. Ook Funso Ojo laat zien dat hij blijft vechten voor die basisplaats. Het geeft ons als staf de ruimte om op ieder moment andere keuzes te kunnen maken en deze te bespreken met de spelers."

Historie

De laatste wedstrijd tussen Vitesse en VVV-Venlo werd op 14 november gespeeld. De Arnhemmers trokken uiteindelijk aan het langste eind door doelpunten van Wiljan Pluim, Julian Jenner, Marcus Pedersen (2) en Ismail Aissati. Voor de Limburgers trof clubtopscorer Ruud Boymans doel.

Op 29 februari 2008 boekte VVV-Venlo zijn laatste uitzege in Arnhem. Het werd destijds 1-3 voor de Limburgse formatie dankzij goals van Jason Oost en Nordin Amrabat (2). Santi Kolk deed nog wat terug voor Vitesse, maar toen was het pleit al beslecht.

In de laatst vijf jaar maakten Vitesse en VVV-Venlo in onderlinge wedstrijden zestien doelpunten. VVV-Venlo won drie wedstrijden, waar Vitesse twee keer aan het langste eind trok. Toch lijken de Arnhemmers deze keer in het voordeel te zijn, aangezien zij voor eigen publiek spelen. Toch is dat geen garantie voor het wisselend presterende Vitesse.

Wedstrijdinformatie

De wedstrijd tussen Vitesse en VVV-Venlo, die in het Gelredome wordt gespeeld, staat dit weekend onder leiding van een Belgisch kwartet. Arbiter Virant moet het duel in goede banen leiden en wordt bijgestaan door de heren Bleyen en Meers. De heer Boelen fungeert als vierde man. De confrontatie tussen beiden ploegen gaat omstreeks 19:45 uur van start.

Discussieer hieronder alvast over de mogelijke opstellingen en de uitslag.

[Upd] 'IGZ greep niet in bij falende chirurg'

Een blunderende vaatchirurg met een alcoholprobleem kon jarenlang ongehinderd zijn gang gaan terwijl de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op de hoogte was van zijn falen. De vaatarts werd bij ziekenhuizen in Venlo en Winschoten weggestuurd, maar de inspectie nam geen maatregelen tegen hem, meldt het VPRO-onderzoeksprogramma Argos.

In de twee Nederlandse ziekenhuizen waar de arts tussen 2002 en 2007 werkte, traden bij zeker veertien patiënten van de chirurg zeer ernstige complicaties op, waarvan een aantal met dodelijke afloop. In het dossier over de arts wordt hij volgens Argos omschreven als 'macho' en 'cowboy'.

Ook staat in het dossier dat de arts het leuk vond om bij operaties met bloed besmeurd te raken. Het Viecuri-ziekenhuis in Venlo en het St. Lucas in Winschoten meldden dat patiënten op de operatietafel bij de chirurg extreem veel bloed verloren. Sommige patiënten moesten risicovolle heroperaties ondergaan of moesten uiteindelijk een been laten afzetten.

Een inspecteur van de IGZ vertelt in de uitzending dat er een grondig onderzoek naar de falende arts was gedaan, maar dat een spoedtuchtklacht tegen hem door de baas van de inspectie in 2008 van tafel werd geveegd. Het onderzoek loopt nu nog en de inspecteur die de klacht indiende werd later ontslagen.

De arts week uit naar Schotland waar hij, ondanks twee schorsingen door de Britse gezondheidsautoriteiten, nog actief is in Aberdeen.

De IGZ erkent in de uitzending dat het niet hoort dat het onderzoek al zo lang duurt. De inspectie verontschuldigt zich en zegt bij een terugkeer van de arts naar Nederland opnieuw af te wegen of maatregelen nodig zijn.

Update 12.53 uur
Argos meldt op hun website dat het IGZ dreigt met een strafzaak tegen de voormalig inspecteur, J., die het dossier of informatie daaruit aan het programma zou hebben gelekt. Dit vanwege schending van zijn beroepsgeheim, aldus de IGZ in een e-mail aan de inspecteur. "De inspectie zal indien dit vermoeden door de uitzending bevestigd wordt aangifte overwegen bij het OM van die schending van de ambtseed/-belofte."

"Naar aanleiding van uw aankondiging op de site van Argos hebben wij ernstig het vermoeden dat de heer J. bij de verstrekking van informatie aan Argos ter voorbereiding van de uitzending van 5 maart gebruik heeft gemaakt, dan wel in de uitzending gebruik gaat maken, van informatie waarvan hij kennis heeft genomen gedurende zijn dienstverband bij de inspectie en waarvan hij het vertrouwelijk karakter moet inzien. Wij hebben hem medegedeeld dat de inspectie dit handelen niet tolereert, waarbij wij hem aansprakelijk zullen houden voor eventuele gevolgen hiervan. Ik wijs u er op dat u bij eventueel gebruik van medische informatie van patiënten zonder toestemming van die patiënt inbreuk maakt op de privacy van de patiënt. Ik verzoek u zorgvuldig om te gaan met die medische informatie", zo mailt IGZ aan Argos voor de uitzending waarin J. zijn verhaal zal doen.

De e-mails zijn hier te zien. Ook is via deze link de uitzending te beluisteren.

Update 14.22 uur
De gezondheidsraad in Schotland is 'not amused' met het feit dat het onderzoek naar arts Robert Johan H. in Nederland nog niet is afgerond en er dus ook geen conclusies uit getrokken mogen worden. Arts H. is na een langdurige schorsing in Aberdeen onder medisch toezicht geplaatst, maar mag nog wel zijn beroep uitoefenen.

In de uitzending van Argos noemt VVD-Kamerlid Helma Lodders de situatie 'onbegrijpelijk'. Ze geeft aan de reportage heel schokkend te vinden en met kippenvel op de armen te hebben geluisterd. Lodders heeft aangegeven dat ze vragen aan de minister over de kwestie heeft aangekondigd.

Lodders wil verder pleiten voor een Europees register waardoor artsen die naar het buitenland gaan ook daar geen fouten kunnen maken, mits de arts in Nederland een tuchtuitspraak heeft gekregen. Lodders wil verder van de IGZ weten waarom het onderzoek nog niet is afgerond. Het onderzoek moet uitwijzen of er voldoende aanleiding is voor een tuchtzaak.

De ontslagen inspecteur L. heeft in de uitzending van Argos aangegeven perplex te zijn dat de IGZ nog steeds geen rapport af heeft gerond. Oud-collega's en rechtsgeleerden snappen er ook niks van aangezien de fouten van arts H. zonder enige twijfel aanleiding zouden vormen voor een tuchtzaak.

In eerste instantie werd de arts ontslagen in Venlo nadat zijn alcoholprobleem bekend werd en hij meerdere grote fouten heeft gemaakt, waaronder het opereren van een slagader bij een 20-jarige vrouw terwijl een andere ader moest worden geopereerd. Inspecteur De Wit van het IGZ heeft toen al gepleit voor het extra in de gaten houden van de chirurg, omdat de kans op herhaling in een soortgelijke setting groot zou zijn.

De conclusie van De Wit bleek te kloppen, want in Winschoten maakte de arts ook fout na fout en ook het verzoek van inspecteur L. tot een spoedtuchtzaak werd door de inspecteur-generaal van het IGZ van tafel geveegd. De chirurg schoot onder andere nietjes in benen om verdovingen te testen, zo meldden oud-collega's van arts Robert Johan H. Een vrouw die kanker had en geen morfine meer zou mogen worden toegediend, gaf H. toch morfine, omdat hij had besloten dat de vrouw terminaal was, waarop zij kwam te overlijden. Of deze vrouw inderdaad een terminale vorm van kanker zou hebben is niet meer na te gaan, maar in ieder geval niet onderzocht door de vaatchirurg.

Wageningen betaalt boete deel langstudeerders

De Wageningen Universiteit compenseert een deel van de studenten die te maken krijgen met de langstudeerboete. Zo'n vierhonderd tot vijfhonderd masterstudenten die een studie sociale wetenschappen volgen, komen in aanmerking voor de vergoeding. De universiteit rekent op een kostenpost van enkele tonnen.

De masterstudie sociale wetenschappen duurt in Wageningen twee jaar, hoewel er slechts een jaar voor staat. Daardoor maken alle studenten automatisch gebruik van het jaar dat studenten maximaal mogen uitlopen.

Iemand die een paar weken later klaar is, krijgt een boete van 3000 euro. Normaliter haalt zo'n 30 procent van de studenten de studie niet in twee jaar, zegt een woordvoerder. "Dat betekent niet dat ze lanterfanten, die vertraging kan ook gewoon komen door bijvoorbeeld ziekte."

De universiteit vindt het niet redelijk om de studenten aan hun lot over te laten en heeft besloten om de boete te vergoeden. Het geld moet komen uit de reguliere middelen van de instelling. Het mag volgens de woordvoerder niet ten koste gaan van het onderwijs.

De invoering van de zogenoemde Halbe-heffing voor langstudeerders is nog niet zeker. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra (VVD) is vastbesloten de plannen door te voeren, maar de oppositie is fel tegen.

Krajicek strandt in halve finale Kuala Lumpur

Michaëlla Krajicek is er niet in geslaagd om voor het eerst in vijf jaar tijd weer eens de finale van een WTA-toernooi te bereiken. De nummer 150 van de wereld verloor in het Maleisische Kuala Lumpur in de halve eindstrijd met 2-6 en 3-6 van Jelena Dokic. De Australische had iets meer dan een uur nodig om Krajicek van de baan te meppen.

Krajicek kon tegen Dokic haar goede spel van eerder dit toernooi geen vervolg geven. De Nederlandse kreeg in de hele wedstrijd slechts één breakpoint, dat ze overigens niet wist te benutten. Zelf leverde Krajicek vier keer haar service in, waardoor ze bijna de hele partij achter de feiten aanliep.

Dokic, voormalig nummer vier van de wereld maar inmiddels 91e, speelt in de finale tegen Jarmila Groth of Lucie Safarova. De nummers vier en vijf van de plaatsingslijst staan vanmiddag in de andere halve finale tegenover elkaar.

[WB] Janka viert rentree met winst op reuzenslalom

De Zwitser Carlo Janka heeft zijn rentree op de skipiste opgeluisterd met winst. De Zwitser won vanmiddag de wereldbekerwedstrijd op de reuzenslalom in Kranjska Gora.

Na een operatie vanwege hartritmestoornissen, maakte Janka vandaag zijn rentree. Op 23 februari werd de olympisch kampioen op de reuzenslalom aan de klachten geholpen die hem al langer hinderden.

Janka had vanmiddag 0,02 seconden voorsprong op de nummer twee, de Fransman Alexis Pinturault. Ted Ligety eindigde als derde en heeft de leiding in het klassement om de wereldbeker op de reuzenslalom.

Russisch vliegtuig stort neer tijdens testvlucht

Een passagiersvliegtuig van het type Antonov-148 is zaterdag in Rusland neergestort tijdens een testvlucht. Zes mensen kwamen om het leven, onder wie twee piloten uit Birma. Dat heeft het Russische militaire persbureau Interfax bekendgemaakt.

De crash vond zaterdagochtend plaats in de regio Belgorod, zo'n 600 kilometer ten zuiden van Moskou. Volgens Interfax heeft de Birmese luchtmacht twee An-148's besteld. Het is onduidelijk of het verongelukte vliegtuig een van de bestelde vliegtuigen was.

De oorzaak van de crash is niet bekend. De Russische staatsvliegmaatschappij Rossiya had vorig jaar kritiek op de An-148 vanwege slecht sluitende deuren en motorische problemen.


Russich testvliegtuig neergestort (Foto: Novum)

[EK indoor] Zevenkamper Vos vijfde na ochtendsessie

Zevenkamper Ingmar Vos heeft de ochtendsessie op het EK indoor in Parijs afgesloten op de vijfde plaats. De 24-jarige atleet was de snelste op de 60 meter sprint en eindigde vervolgens bij het verspringen en kogelstoten respectievelijk als zevende en twaalfde. Vanmiddag staat voor de zevenkampers nog het hoogspringen op het programma.

Voor Eelco Sintnicolaas verliepen de eerste onderdelen een stuk moeizamer. De 23-jarige Gelderlander, vorig jaar winnaar van het zilver op de tienkamp bij het EK outdoor, staat in het tussenklassement negende. Sintnicolaas stelde teleur bij de sprint en het verspringen, maar verbeterde vervolgens bij het kogelstoten met een worp van 14,46 meter zijn persoonlijk record.

Het gelijk van Frank de Boer

Het is zaterdagochtend, het is koud. Toch zijn er tientallen verkleumde jongetjes, meisjes, jongeren en natuurlijk niet te vergeten senioren aan het verkleumen in de kou. Door een vriend van mij was ik uitgenodigd eens bij een wedstrijd van zijn dochter te kijken en zulke verzoeken honoreer ik graag. ‘Moet je eens goed naar hun speelwijze als ze aanvallen', zei hij met een blij gezicht. En warempel, wat ik daar zag kom je nauwelijks in de Jupiler League of Eredivisie tegen: 4-3-3 met vleugelspitsen en een inschuivende man. Ondanks dat het spel van de lieve meisjes bedroevend was - het ontbrak hen aan techniek, duelkracht en overzicht - bracht hun aanvalsspel enige warmte in mijn hart.

3DS breekt pre-order-record in het VK

Nintendo heeft bekendgemaakt dat de 3DS nu al immens populair is, in het Verenigd Koninkrijk hebben ze namelijk het pre-order-record van consoles verbroken. Andy Yates van Nintendo UK heeft gemeld dat de handheld al dicht bij de 100.000 pre-orders zit in de vier landen.

"We're very encouraged that it's going to be a big launch. Our target was to get over 100,000 pre-orders - and we're in line with that. So far, we've already beat our personal best for a console launch. With three weeks to go, we're in a great position, as pre-orders are still building."

Yates zei ook dat de winkels erg blij zijn met de 3DS, om in maart een nieuw product te hebben dat zoveel aandacht trekt. Alles wijst ernaar dat de launch van de 3DS net zo groot wordt als die van de Wii. Na verluidt zijn er ongeveer 185.000 3DS-handhelds beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk.

[WB] Dagzege Pärson, Vonn pakt wereldbeker afdaling

Voor het vierde jaar op rij heeft de Amerikaanse skiester Lindsey Vonn de wereldbeker afdaling gewonnen. Dankzij haar tweede plaats vandaag bij wereldbekerwedstrijden in Tarvisio is ze met nog één wedstrijd voor de boeg niet meer in te halen.

Veterane Anja Pärson schreef de afdaling op haar naam. Voor de Zweedse skiester was het de 42ste WB-zege.

Vonn verzekerde zich gisteren al van de wereldbeker combinatie. In de strijd om de algemene wereldbeker staat ze tweede. Haar achterstand op Maria Riesch bedraagt 136 punten.

'De Vrij kan Jong Oranje overslaan'

Jong Oranje-trainer Cor Pot is onder de indruk van Stefan de Vrij. De 19-jarige verdediger speelt pas sinds vorig seizoen in het eerste van Feyenoord, maar in die amper veertig wedstrijden is hij veel kenners positief opgevallen. Nu is het zelfs de vraag welk oranjeshirt De Vrij binnenkort gaat aantrekken.

Cor Pot had hem al graag onder zijn hoede gehad, maar dit was nog niet mogelijk. "Hij had al in Jong Oranje moeten spelen, maar met Oranje onder negentien werken ze nog toe naar het EK", vertelt Pot aan het Algemeen Dagblad. In september 2008 zat De Vrij ook al bij Oranje onder zeventien speelde op het jeugd-EK in Duitsland. De Vrij blonk uit en verloor met Oranje in de finale van gastland Duitsland.

Bert van Marwijk zat eerder al bij de wedstrijd van Feyenoord tegen ADO Den Haag op de tribune. Hij wil jonge spelers nog wel eens de kans geven en volgens Cor Pot zou dat ook het geval kunnen zijn bij de Feyenoord-verdediger. "In Zeist weet iedereen hoe sterk De Vrij zich momenteel ontwikkelt. Hij is inderdaad een zeer interessante speler."

Hillen wijst Verhagen aan als CDA-leider

Maxime Verhagen is de nieuwe leider van het CDA. Dat zegt minister van Defensie Hans Hillen (CDA) in NRC Handelsblad. Over zes weken kiest de partij een nieuwe voorzitter. Verhagen is officieel 'slechts' leider van de CDA-bewindslieden. Het is daarom opvallend dat Hillen Verhagen noemt als dé leider.

Het traditionele standpunt is dat de partij drie leiders heeft. Naast Verhagen zijn dat de fractievoorzitter in de Tweede Kamer, op dit moment Sybrand van Haersma Buma, en de nieuw te kiezen partijvoorzitter. "Als u vraagt, wie is de leider, dan noem ik Maxime", zegt Hillen in het interview.

Partijprominent Sjaak van der Tak trekt zich net als Hillen niets aan van het gebruikelijke drie-leiders-standpunt. Ook hij noemt in de krant Verhagen de partijleider.

Kandidaat-partijvoorzitter Ruth Peetoom vindt dat Hillen en Van der Tak voor hun beurt spreken. "Verhagen is niet aangewezen door de leden", zei ze in het TROS-programma Kamerbreed.

Volgens Peetoom, die een van de zes kandidaten is om de voorzittershamer ter hand te nemen, moet de partij eerst haar identiteit opnieuw bepalen. Wie het gezicht van de partij wordt, komt daarna. "We hebben de mooie traditie dat de partijleider wordt aangewezen als de lijst wordt samengesteld."

Vloet weet niks van interesse Sparta

Wiljan Vloet zou volgens geruchten technisch directeur bij Sparta kunnen worden. Zelf heeft hij nog niks gehoord van de Rotterdamse ploeg.

"Dat is nieuw voor me. Ik heb het goed naar mijn zin bij N.E.C. Nijmegen en heb niets concreets gehoord", zegt de trainer tegen Voetbal International. Sparta heeft de vacature van technisch directeur al een maand open staan toen Rob Baan deze job neerlegde om zich meer te concentreren op zijn werk als commissaris. Twee weken geleden verliet hij Sparta volledig na het vertrek van coach Jan Everse.

Wiljan Vloet lijkt voorlopig nog geen oren te hebben naar de baan bij Sparta, de club waar hij van 2005 tot 2007 trainer was. "Ik heb er nooit een geheim van gemaakt in de toekomst meer de beleidsmatige kant op te willen, maar dat is voor later. Ik ben geen carrièreplanner, maar zie het voorlopig nog niet gebeuren."

Libië: Vlag monarchie gehesen in Ras Lanuf

De Libische oppositie heeft de oostelijke oliehavenstad Ras Lanuf ingenomen. Het zou het begin kunnen zijn van een lange tocht westwaarts richting de hoofdstad Tripoli, waar Gadhafi de macht in handen heeft. Een anonieme bron van FOK! vanuit Benghazi bevestigde eerder dat er mensen worden opgeleid om tegen de troepen van Gadhafi te vechten. Of het hier om dezelfde mensen gaat is niet bekend.

Volgens ooggetuigen viel Ras Lanuf, gelegen tussen Benghazi en Tripoli in, in de nacht van vrijdag op zaterdag na een hevige strijd met regeringstroepen, die op de vlucht zijn geslagen. Ook in andere oostelijke steden sloegen regeringstroepen op de vlucht nadat er meldingen binnenkwamen van hevige gevechten.

Een verslaggever van het persbureau AP die zaterdagochtend in Ras Lanuf aankwam, zag de vlag van de oude monarchie - symbool van de oppositie - op de olie-installaties van de stad wapperen.


Libië: Vlag monarchie gehesen in Ras Lanuf (Foto: Novum)

Rijkaard ziet Sporting als uitdaging

Frank Rijkaard kijkt er naar uit zijn trainerscarrière te vervolgen bij Sporting Portugal. "Het is een grote uitdaging en ik zou graag helpen om een goede organisatie neer te zetten, te beginnen bij de jeugd", vertelt hij aan het Portugese persbureau Lusa. "Ik ben heel enthousiast. Sporting is één van de grote namen in het voetbal."

Rijkaard is voor zijn aanstelling wel afhankelijk van de presidentsverkiezingen bij Sporting. Als José Dias Ferreira op 26 maart wordt verkozen tot nieuwe voorzitter, is de Amsterdammer de komende twee jaar trainer in Lissabon. Paulo Futre, eveneens oud-topvoetballer, wordt dan technisch directeur.

De afgelopen weken miste Rijkaard geen wedstrijd van Sporting. "We hebben een zeer goed team, dat aantrekkelijk en aanvallend wil voetballen. Maar we moeten ook kijken naar de lange termijn. Dat kost tijd en geduld." De club zit zonder hoofdtrainer na het ontslag van Paulo Sergio die werd geslachtofferd na de uitschakeling in de Europa League door Glasgow Rangers.

Rijkaard stond in het seizoen 1987/88 onder contract bij Sporting. Omdat hij pas na het sluiten van de transfermarkt werd aangetrokken, speelde hij er echter nooit een officiële wedstrijd. Na een verhuurperiode bij Real Zaragoza belandde de middenvelder vervolgens bij AC Milan, waarna hij zijn profcarrière bij zijn oude club Ajax afsloot.

AFC-speler in beeld bij Werder Bremen

Daryl van Mieghem verruilt zondagtopklasser AFC mogelijk voor Werder Bremen. Afgelopen week liep de aanvaller al stage bij de Duitse club, die hem in eerste instantie in het amateurteam zou willen plaatsen. De amateurs van Werder spelen in de 3. Bundesliga. De club gebruikt het elftal als opleidingsteam.

Van Mieghem trainde mee met de selectie van de amateurtak. Hij heeft een goed gevoel overgehouden aan de stage. "Het is alleen fysiek aanpoten. Ze trainen daar twee keer per dag en dat ben ik niet gewend. Voetballend ging het prima. De hoofdscout van Werder was zeer tevreden. Het is voor mij nu even afwachten, de gesprekken gaan meer tussen de club en mijn zaakwaarnemer. Als ik daar een kans zou krijgen dan ga ik daar zeker heen", zei de 21-jarige aanvaller tegen RTV Noord-Holland.

[EK indoor] Nederlandse sprinters naar halve finales

Bij het EK indoor in Parijs hebben Brian Mariano en Patrick van Luijk zich voor de halve eindstrijd op de 60 meter bij de mannen geplaatst. Mariano eindigde in zijn serie als tweede, de zevende tijd van het hele deelnemersveld. Van Luijk werd zestiende met 6,71.

Dafne Schippers plaatste zich bij de vrouwen voor de laatste zestien op de 60 meter. In haar serie werd ze met 7,30 vierde.

Bij de zevenkamp bezet Ingmar Vos de tweede plaats na twee onderdelen. Na winst op de 60 meter kwam hij bij het verspringen tot 7 meter en 36 centimeter. Eelco Sintnicolaas bezet de tiende plaats na twee onderdelen. Darius Draudvila uit Litouwen gaat aan de leiding.

[Video] Ingeslapen hond staat op uit dood

WALL-E is het nieuwste troeteldier van Amerika. De drie maanden oude puppy is namelijk een hondenzombie. Nadat het beestje een spuitje had gekregen, is hij weer opgestaan uit de dood.

De hond werd vorige week vrijdag samen met de rest van zijn nest gedumpt bij een asiel in Sulphur, in de staat Oklahoma. Omdat alle puppy's ziek bleken te zijn, liet een dierenarts de beestjes inslapen waarna ze in een vuilnisbak werden gegooid.

De volgende ochtend werd iemand van de dierenbescherming gelokt door een luidkeels gejammer vanuit de kliko. Tot zijn verrassing bleek er een hondje in te zitten dat de dood had overwonnen.

Men heeft besloten het beestje WALL-E te noemen omdat deze robot ook de laatste van zijn soort was. De pup is op zoek naar een nieuw baasje. Bij het asiel regent het inmiddels aan potentiële baasjes die zijn geraakt door het schrijnende verhaal.


Een filmpje over WALL-E de wonderhond

'Mourinho overleeft aanslag'

Een nog onbekende man heeft vorige week op het vliegveld van A Coruña Real Madrid-trainer José Mourinho proberen neer te steken. Het incident vond dus al vorig weekend plaats na de wedstrijd tussen Deportivo La Coruna en Real Madrid (0-0). Het doorgaans goed ingevoerde Spaanse medium Cadena Ser komt echter nu pas met het nieuws naar buiten. De reden hiervoor is nog onduidelijk.

De aanslag vond plaats op het moment dat The Special One handtekeningen aan het uitdelen was op het vliegveld van A Coruña. Op gegeven moment kwam een nog onbekende man aangelopen die probeerde om Mourinho neer te steken. Hierbij raakt één van zijn bodyguards een steekwond van zo'n vier centimeter op, volgens Cadena Ser.

Mourinho zelf ontging het incident echter en werd later op de hoogte gesteld van het voorval. Ook de clubleiding van De Koninklijke is geïnformeerd en heeft de beveiliging van de selectie en staf verhoogd. Over de dader en zijn motieven is nog niets bekend.

Boek: Harry Dolan - Slechte dingen gebeuren

Het klinkt als een slechte doktersroman. De kaft ziet eruit als een slechte doktersroman. Is het dan ook een slechte doktersroman? Als je het aan de schrijver zou vragen dan zou Harry Dolan natuurlijk negatief antwoorden op deze vraag over Slechte dingen gebeuren. Ook volgens zijn website vinden alle grote schrijvers hem een toptalent. Zou hij echt zo goed zijn of valt zijn debuutroman toch tegen?

Feyenoorders moeten bijtekenen van Been

Feyenoord-trainer Mario Been heeft vier spelers gevraagd om bij te tekenen voor Feyenoord en zo een duidelijk signaal af te geven. Het gaat om Ron Vlaar, Georginio Wijnaldum, Leroy Fer en Stefan de Vrij.

"Ze zouden daarmee een sterk signaal geven naar de ploeg en naar het publiek van Feyenoord", aldus Been in De Telegraaf. Voor Been is het voornamelijk van belang om zijn ploeg zoveel mogelijk bij elkaar te houden, omdat de veelal jonge spelers veel potentie hebben.

Been waarschuwt zijn spelers voor een te vroege stap naar het buitenland en vindt dat de spelers bij Feyenoord nog de kans hebben om zich te ontwikkelen. "Kijk op dit moment naar Diego Biseswar. Vlaar zit dicht tegen het Nederlands elftal aan. Wijnaldum staat na een mindere fase op acht doelpunten, De Vrij ontwikkelt zich enorm, Fer moet op dit moment even knokken voor een basisplaats maar daar wordt hij ook sterker van."

Bij de jeugd ligt de toekomst, laat Been duidelijk merken. Hij wil ook graag een stop zien van jonge en veelbelovende 16-jarige spelers die door grote buitenlandse clubs als Arsenal worden opgekocht. "Er liggen voor die jongens grote kansen om het eerste elftal te halen. Als je een paar jaar meedraait kom je in het buitenland wel met een andere status binnen dan als 16-jarige, die zich nog helemaal moet opwerken tot het eerste elftal."

El Hamdaoui greep Suárez bij keel

Mounir El Hamdaoui greep op zijn eerste dag bij Ajax aanvoerder Luis Suárez bij de keel. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. De momenteel naar het tweede elftal verbannen spits reageerde op een opmerking van de inmiddels vertrokken aanvaller. Op de vraag waar hij in de kleedkamer mocht zitten verwees Suárez zijn concurrent naar het toilet.

Het blijkt de eerste in een reeks van incidenten met de aanvaller te zijn sinds zijn komst naar Ajax afgelopen zomer. Trainer Frank de Boer weigerde de Marokkaan na een botsing rond de wedstrijd tegen AC Milan vlak voor de winterstop nog af te schrijven. "Mensen verdienen een tweede kans", zegt De Boer in de krant.

Op dat moment had El Hamdaoui al een tweede kans gehad na de aanvaring met Suárez. Na het akkefietje rond de gewonnen wedstrijd tegen Milan was El Hamdaoui weken afwezig vanwege ziekte, blessures en motivatieproblemen.

Na zijn terugkeer ging het donderdag, tijdens de bekerwedstrijd tegen RKC Waalwijk, voor de derde keer fout. De Boer verweet hem in de rust afspraken in het veld niet na te komen. De cynische reactie van de spits schoot in het verkeerde keelgat. Hij werd direct gewisseld en kreeg een dag later te horen dat hij uit de selectie was gezet.

In een reactie liet El Hamdaoui vrijdag weten dat het onzin zou zijn dat hij zich ontoelaatbaar gedroeg tijdens de wedstrijd tegen RKC. Volgens De Telegraaf onderschrijven andere getuigen de problemen in de kleedkamer echter.

[Upd] David Arquette gewond na auto-ongeluk

Zojuist is bekend geworden dat David Arquette betrokken is geraakt bij een ongeluk. Hij is met zijn auto frontaal op een andere auto gecrasht.

Volgens een ooggetuige reed de acteur achter een auto die plotseling remde. Hij gaf een ruk aan het stuur waarna hij met zijn auto met een enorme klap op tegemoetkomend verkeer botste.

Arquette is gewond afgevoerd per ambulance. Zijn toestand is nog onbekend. TMZ heeft overigens enkele foto's van het ongeluk en een gewonde David, deze zijn te zien in het bronartikel.

Update 10.40 uur
Het gaat nu een stuk beter met David, zo twittert hij vandaag. Hij is blij dat hij het heeft overleefd en dat de vrouw die hij heeft geramd ongedeerd bleek te zijn. De acteur, die iedere vorm van pijnstilling weigert, was op weg om het vliegtuig naar Las Vegas te halen. Hij voegt eraan toe geen gordel te hebben gedragen en drukt anderen op het hart dit vooral wel te doen.

Spacey en Fincher maken politieke dramaserie

Kevin Spacey gaat de hoofdrol spelen in House of Cards, een nieuwe tv-serie onder regie van David Fincher. Dat schrijft de Amerikaanse filmsite Deadline. De serie is gebaseerd op het boek en de BBC-serie met die titel uit 1990. Daarin probeert een Britse politicus op slinkse wijze de macht te grijpen tijdens de nadagen van premier Margaret Thatcher.

Fincher, die maandagochtend naast de Oscar voor beste film greep met zijn Facebook-film The Social Network, maakt een Amerikaanse versie van het verhaal. Het script is van de hand van Beau Willimon, die onlangs het scenario schreef voor The Ides of March, met George Clooney en Ryan Gosling in de hoofdrollen. Hierin wordt een nieuwbakken campagneteamlid van een doorgewinterde presidentskandidaat ingewijd in de vuile spelletjes van de politiek.

Spacey speelt niet alleen de hoofdrol in House of Cards, maar gaat de serie ook produceren. Hij werkte in 1995 met Fincher samen aan de lugubere thriller Se7en. Het is nog niet bekend op welke Amerikaanse zender de serie te zien zal zijn, en of de serie naar Nederland komt.


Kevin Spacey (Foto: Novum)

Zwemmer Phelps komt op toeren

Zwemmer Michael Phelps raakt steeds beter in vorm. De 14-voudig olympisch kampioen won tijdens internationale wedstrijden in Indianapolis ook op de 200 meter vlinder. Phelps liet een indrukwekkende tijd van 1.55,34 noteren. Hij won donderdag ook al de 200 meter vrij en 100 meter vlinder.

Phelps won de drie afstanden met de beste tijden van dit kalenderjaar. De Amerikaan bereidt zich voor op de Olympische Spelen van volgend jaar zomer in Londen. Hij stelde de afgelopen maanden een beetje teleur. "Maar dat kwam ook omdat ik hard heb getraind", zei hij. "Ik heb het idee dat ik er goed voor sta."

Zwemmer Phelps komt op toeren
Zwemmer Phelps komt op toeren (Foto: ANP)

[EK indoor] Vos wint 60m, Sintnicolaas zevende

Ingmar Vos is goed begonnen aan de zevenkamp bij het Europees kampioenschap indoor in Parijs. De Nederlander won de 60 meter in een tijd van 6,89, wat ook een nieuw persoonlijk record was.

Eelco Sintnicolaas staat na het eerste onderdeel zevende. Sintnicolaas, winnaar van het zilver bij het EK outdoor, liep op de 60 meter een tijd van 7,07.

Later vandaag staan het verspringen, kogelstoten en het hoogspringen voor de zevenkampers op het programma.

'Integriteitsproblemen bij marine in Den Helder'

Bij de marine in Den Helder is sprake van zelfverrijking, diefstal, intimidatie en onderling wantrouwen. Bij het prestigieuze marineonderdeel CAMS-Force Vision, waar software en maritieme wapensystemen worden ontwikkeld, vinden ernstige integriteitsschendingen plaats, schrijft de Volkskrant op basis van een intern dossier.

Bij de afdeling zou misbruik worden gemaakt van dienstauto's en telefoons en zouden computers en andere apparatuur achterover worden gedrukt. Ook blijft personeel ongeoorloofd weg en zijn er volgens de krant sterke aanwijzingen dat het management ten onrechte hoge bonussen en aanblijfpremies opstreek. Daarnaast zou bij de marinetak worden afgerekend met klokkenluiders en mensen die zich proberen te verzetten tegen de wantoestanden. Negen getuigen zou het leven zuur worden gemaakt. Ze worden bij CAMS-Force Vision aangeduid als 'verraders' en 'dissidenten' en worden bedreigd en geïntimideerd. Ook zijn hun functies geschrapt.

De bewuste marineafdeling maakt deel uit van de Defensie Materieel Organisatie (DMO), waarvan een ander onderdeel, op de Frederikskazerne in Den Haag, vorige maand al in beeld kwam wegens integriteitsschendingen. Minister Hans Hillen (CDA) meldde toen in een debat met de Tweede Kamer niets over de problemen in Den Helder.

Hillen sprak van een geïsoleerd incident, terwijl op hetzelfde moment op zijn departement werd gesproken over de conclusies van een onderzoek naar de problemen in Den Helder. Onduidelijk is waarom hij niets zei over de kwestie. Het Ministerie van Defensie wil niet in de krant reageren.

De PvdA en SP willen Hillen volgende week aan de tand voelen over de problemen en de manier waarop de Kamer is geïnformeerd. Ook eisen ze bescherming van de klokkenluiders en getuigen die over de zaak aan de bel trokken.

ProRail slaat alarm over koperdieven

Koperdieven worden steeds professioneler en zorgen voor steeds grotere problemen voor de treinenloop. Vorig jaar steeg het aantal koperdiefstallen rond het spoor met 173 procent. ProRail is de koperterreur zat en luidt de alarmklok. "We kunnen dit niet alleen", zegt de nieuwe ProRail-topvrouw Claudia Zuiderwijk in De Telegraaf.

ProRail vraagt om extra hulp van justitie en politie. Koperdieven weten steeds beter waar ze moeten zijn en welke kabels ze moeten meenemen en zorgen jaarlijks voor 13 miljoen euro schade. Vorig jaar werden 388 koperdiefstallen bij het spoor geteld.

De overlast die koperdieven veroorzaken voor reizigers neemt ook gestaag toe. Vorig jaar zorgde koperdiefstal in totaal voor 170 uur extra vertraging bij passagierstreinen.

Files richting wintersportgebieden

Vakantiegangers die zaterdag met de auto onderweg zijn naar wintersportgebieden in Zuid-Duitsland en Oostenrijk hebben te maken met files. In Duitsland stond zaterdag rond 09.00 uur 30 kilometer file op de snelweg A8 tussen München en Irschenberg. Dat meldde de ANWB.

In met name het zuiden van Nederland is vrijdag carnaval begonnen. Een deel van de inwoners grijpt deze gelegenheid aan voor een wintersportvakantie. Ook delen van Duitsland hebben vrij.

Files richting wintersportgebieden
Files richting wintersportgebieden (Foto: ANP)

Libië: 'Gadhafi zet tanks in tegen rebellen Az Zawiya'

Troepen die loyaal zijn aan de Libische leider Moammar Gadhafi hebben zaterdag met tanks de aanval ingezet op de westelijke stad Az Zawiya. Dat meldden getuigen tegen de Arabische tv-zenders Al Arabiya en Al Jazeera. Rebellen hebben Az Zawiya, dat 50 kilometer ten westen van de hoofdstad Tripoli ligt, sinds vorige week in handen.

"Nu, met alle artillerie, tanks en pantservoertuigen, zien we gevechten en moordpartijen die we niet eens zagen in Irak", zei een getuige tegen Al Arabiya. "De gevechten hebben nu plaats in de stad. Er is sprake van zwaar geweervuur in alle wijken en moskeeën hebben de jihad (heilige oorlog) afgekondigd tegen deze brigades van Gadhafi."

Al Jazeera meldde net als de concurrerende satellietzender dat tanks op woningen in Az Zawiya hebben geschoten. Al Jazeera maakte ook melding van zware gevechten in de stad.

'Kaddafi zet tanks in tegen rebellen Zawiyah'
'Gadhafi zet tanks in tegen rebellen Az Zawiya' (Foto: ANP)

Actrice Slumdog Millionaire dakloos na brand

Een brand in een sloppenwijk in de Indiase metropool Mumbai heeft de woning verwoest van Rubina Ali, het meisje dat de rol speelde van Latika in de succesfilm Slumdog Millionaire. Dat meldden media in India zaterdag.

De film, in 2009 onderscheiden met acht Oscars, gaat over Jamal Malik, een Indiase jongen uit een sloppenwijk die in een televisiequiz miljonair kan worden. De 15 miljoen dollar kostende film bracht wereldwijd meer dan 377 miljoen dollar op. Rubina Ali speelde de jongste versie van Latika, de geliefde van Jamal.

De actrice, die in januari twaalf jaar werd, stond op het punt om te verhuizen naar een luxe appartement. Azharuddin Mohammed Ismail, die de jongste Jamal speelde en eveneens in Mumbai woont, verruilde dezelfde sloppenwijk in 2009 al voor een veel betere woning.

Zenderbaas stelt Secret Story ultimatum

Als de kijkcijfers van de realityshow Secret Story niet snel aantrekken, grijpt NET 5 hard in. Dat zegt zenderbaas Alphons Martens zaterdag in het AD. De kijkcijfers moeten volgens hem binnen drie weken aantrekken: "Anders moeten we het programma verplaatsen of misschien wel afkappen."

Martens heeft de afgelopen dagen 'meerdere spoedoverleggen' gevoerd over de tamelijk dramatische kijkcijfers. Secret Story, dat op 13 februari van start ging, is één van de duurste programma's uit de geschiedenis van de zender. De Big Brother-achtige show haalt gemiddeld nog geen 250.000 kijkers, slechts de helft van waar Martens op hoopte.


NET 5-baas Alphons Martens stelt Secret Story ultimatum (Foto: FOK!)

Papa naar bordeel, kind vriest bijna dood

Een 39-jarige Spanjaard met hoge nood was bijna zijn achtjarige zoon kwijt geweest. Bij ijzige temperaturen werd het ventje opgesloten in de auto, terwijl vaderlief ruim een uur bij de hoeren was.

De politie, die de man heeft opgepakt, heeft verklaard dat de knul 'het zeer koud had'. Het was dan ook slechts drie graden buiten in Fuenlabrada, een voorstad van Madrid.

Een jogger ontdekte de afgesloten auto met beslagen ramen. "De voorbijganger vroeg het jongetje waarom hij alleen was", aldus de politie. Hierop antwoordde het kereltje dat zijn vader had beloofd binnen vijf minuten terug te zijn, maar al een behoorlijke tijd weg was.

Na een zoektocht bleek de brave huisvader zich in een bordeel te bevinden. De politie heeft hem afgevoerd naar het politiebureau.

[NBA] San Antonio ook Miami de baas

In de Amerikaanse NBA heeft San Antonio Spurs voor eigen publiek het sterrenensemble van Miami Heat verslagen. Het werd 125-95 en daarmee boekte San Antonio de 22e thuiszege op rij.

Na een vliegende start stond San Antonio na het eerste kwart al met 36-12 voor. Miami deed vervolgens wel wat terug maar echt spannend werd het niet. Manu Ginobili was met 20 punten topscorer. Tony Parker keerde terug van een kuitblessure en was goed voor 15 punten.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
New Jersey Toronto 116-103
Orlando Chicago 81-89
Philadelphia Minnesota 111-100
Atlanta Oklahoma 104-111
Boston Golden State 107-103
New York Cleveland 115-119
Memphis New Orleans 91-98
Dallas Indiana 116-108
Milwaukee Phoenix 88-102
San Antonio Miami 125-95
LA Lakers Charlotte 92-84

Phil Collins stopt ermee

Phil Collins hangt zijn microfoon aan de wilgen. Na een decennialange muziekcarrière, waarin hij solo 150 miljoen albums verkocht, stopt hij met muziek maken.  "Ik kijk naar de MTV Music Awards en denk: Ik hoor echt niet thuis in die wereld", verklaart de Brit.

Phil Collins heeft al tijden last van een pijnlijke nek en een zenuwaandoening aan zijn handen. Drummen, dat hij vroeger deed in de band Genesis, lukt niet meer. Toch breekt hij daar zijn hoofd niet over. "Wat ik veel erger vind is het niet kunnen snijden van een brood of dat ik niets kan bouwen voor mijn kinderen."

Toch gloort er hoop voor de artiest. Binnen een jaar zouden zijn handen weer sterk genoeg kunnen zijn. "Maar niet sterk genoeg om te drummen", denkt de zestigjarige drummer en zanger. Zijn afscheid zit al tot in de puntjes in zijn hoofd.

"Ik ga op een mysterieuze fietsvakantie en keer niet meer terug. Dat zou een geweldige manier zijn om het verhaal te beëindigen." Niemand zal hem missen, daar is Phil Collins van overtuigd. "Ik ben veel gelukkiger als ik mezelf uit de schijnwerpers hou", vertelde hij in een interview aan FHM.

De artiest wil zelfs zijn excuses aanbieden voor de muziek die hij heeft gemaakt. "Ik vind het geen wonder dat mensen een hekel aan mij hebben. Het spijt me dat mijn muziek zo succesvol was."


Een van zijn grootste hits, met een briljante drumsolo

Belgische strijd om koppositie eindigt in remise

Anderlecht en Racing Genk hebben gelijkgespeeld in de Jupiler Pro League. Regerend kampioen Anderlecht kwam halverwege de pauze op achterstand door een goal van topscorer Jelle Vossen. In de slotfase bracht Roland Juhasz Paars-Wit op gelijke hoogte. Genk blijft koploper op doelsaldo. Achtervolger AA Gent kan zaterdag bij winst op vijf punten komen.

Anderlecht probeerde Genk vanaf het fluitsignaal vast te zetten, maar het openingsoffensief leverde niets op. De bezoekers namen hierna het initiatief over en kwamen verdiend op 1-0 door het zeventiende competitiedoelpunt van Vossen. De Brusselaars probeerden nog voor rust langszij te komen, maar de Genkse defensie stond goed opgesteld.

Na rust ging Anderlecht naarstig op zoek naar de gelijkmaker. Ondanks een veldoverwicht wisten de Brusselaars dit niet om te zetten in een doelpunt. Door enkele aanvallende wissels hoopte trainer Ariël Jacobs de breuk alsnog te forceren, hetgeen ook gebeurde.

Na een regen aan hoekschoppen en vrije trappen capituleerde het teruggedrukte Genk in de slotfase. Verdediger Juhasz kopte de zoveelste hoekschop achter doelman Thibaut Courtois. In de slotfase kon Vossen het duel alsnog in Genks voordeel beslissen, maar de spits faalde oog-in-oog met Anderlecht-goalie Sylvio Proto.

[GDC] Verbeterde Unreal Engine 3 in actie

Dat Epic Games ook licenties verkoopt om gebruik te maken van hun Unreal Engine 3 is bekend. De motor achter grafische beelden heeft nu een flinke update gekregen, waardoor het nu effecten kan tonen die alleen in films konden worden gestopt. Onderstaande video is realtime, dus er zijn geen computers nachten bezig geweest met berekenen.

Op het GDC heeft Epic deze technologie aan ontwikkelaars achter gesloten deuren laten zien. Iemand had nog een sleutel, of camera, en wilde dit toch wel met de wereld delen. Wij zijn er blij mee, want dit ziet er fantastisch uit. Welk platform met welke specificaties dit heeft laten zien is onbekend. Ook welke spellen gebruik gaan maken van deze technologie is nog niet aangekondigd, maar we zijn er zeker van dat we dit binnen enkele jaren wel gaan terugzien. Spellen die eerder al gebruik maakten van de 'oudere' versie van de Unreal Engine 3 zijn bijvoorbeeld Batman Arkham Asylum en Arkham City, Gears of War 3 en Bulletstorm.

Mensen in de rij voor penisvormige vruchten

Maria Rodrigues de Aguiar Farias zit nooit om een dildo verlegen. Bij deze Braziliaanse hangen ze gewoon in de boom. De penisvormige vruchten die de 53-jarige vrouw bezit zijn zo uniek, dat mensen in de rij staan om ze te mogen bekijken.

Hoewel de vruchten normaal rond zijn, zijn die van mevrouw de Aguiar Farias allemaal een exacte kopie van een fallus, compleet met eikel en ballen. Hoewel het fruit nog lang niet rijp is, komen mensen massaal naar het Noord-Braziliaanse San Jose de Ribamar om de vruchten te bewonderen. Het zijn er zelfs zo veel, dat mevrouw entree heft.

"Ik reken 2 reals voor een kijkje", vertelt de vrouw. "Foto's maken kost je 15 reals, en een video 20." Dit komt neer op 90 cent voor een bezichtiging, 6,50 euro voor een foto en 8,70 euro voor een filmpje.

Een gemeenteambtenaar die belast is met planten heeft de penisvruchten gezond verklaard. De smaak van de vrucht is zoet, en de grootte van de vrucht komt overeen met de gemiddelde piemel. "Hij is vrij groot en dik", laat een plantonderzoeker weten. "Hij kan 15 tot 20 centimeter lang worden."

Voor een foto van de fallusvruchten, check het bronartikel

Mortal Kombat: de manieren om dood te gaan

Iemand was zo vriendelijk om tijdens een persevent een filmpje te maken van de fatalities in Mortal Kombat. Wil je nog verrast worden dan moet je niet kijken, maar als je wilt kijken waarom het spel in Australië niet verkocht mag worden, dan is hieronder een voorproefje.

In Mortal Kombat is het gebruikelijk je tegenstander volledig aan gort te slaan, ook wel fatalities genoemd. Er waren er al een paar bekend en gefilmd, maar nu staan ze leuk op een rijtje, zodat je de zaterdag nog door kan komen met het afvragen hoe de andere fatalities van andere personages zijn. Ieder personage heeft twee brute manieren van afscheid nemen van hun tegenstander, maar NetherRealm wil ze nog niet allemaal laten zien. We missen die van Reptile nog, die zijn maaginhoud leegt in zijn tegenstander.

Mortal Kombat is een reboot van de serie. Het spel komt 9 april uit voor Xbox 360 en PlayStation 3. De kamervragen over onnodig veel geweld in het spel zullen na dat weekend plaatsvinden.

Vrouw van 76 smokkelt tientallen kilo's coke

De Oostenrijkse politie heeft een doorgewinterde crimineel opgepakt. Friederike G. wordt ervan verdacht tientallen kilo's cocaïne het land te hebben ingesmokkeld. Lang te zitten hoeft ze overigens niet, want de smokkelaarster is al 76 jaar.

De vrouw werd donderdag na maandenlang schaduwen aangehouden op het station van Innsbruck. De hoogbejaarde vrouw reisde regelmatig van Oostenrijk naar Nederland en nam op de terugweg steevast een partij coke mee.

De vrouw heeft naar verluidt inmiddels bekend. Ze begon te smokkelen om zo haar karig pensioentje aan te vullen.

Nederland beschuldigd van spionage

Nederland is op de Libische staatstelevisie beschuldigd van spionage. De zondag bij een evacuatiemissie onderschepte Nederlandse marinehelikopter kwam spionnen afzetten of ophalen, blijkt uit beelden die in Nieuwsuur zijn vertoond.

Tegenover de NOS reageert Defensie verbaasd op de beschuldiging van spionage. De helikopter van het marinefregat Tromp vloog volgens Defensie om evacués op te halen.

De bemanning van de direct na aankomst overmeesterde helikopter zit nog vast in Libië. Nederland probeert op diplomatiek niveau de Libiërs te bewegen de drie militairen vrij te laten.


Nederland beschuldigd van spionage (Foto: Novum)

Veel voertuigen in Homefront Multiplayer-trailer

Over twee weken, 18 maart, zal Homefront uitkomen. De game schept momenteel veel verwachtingen en de grote vraag is of deze waargemaakt kan worden. THQ is zeker van zijn zaak en verwacht dat de game een succes gaat worden. Om de verwachtingen nog wat extra te verhogen is er een nieuwe multiplayer-trailer.

De multiplayer van Homefront draait om de strijd tussen de Koreanen en Amerikanen voordat het Amerikaanse leger volledig verspreid is. We zullen met 32 man tegelijk online kunnen en daarbij ook verschillende voertuigen betreden. Homefront zal 18 maart uitkomen voor de PC, PS3 en de Xbox 360.

FOK!games krijgt dinsdag de mogelijkheid om deze multiplayer te spelen. Daarnaast mogen we ook enkele vragen stellen aan één van de ontwikkelaars van het spel. Mocht je nog vragen hebben, zet ze dan hieronder in een reactie neer. Bekijk hieronder de multiplayer-trailer.

'Straatcoaches verzinnen overlast quotum'

Straatcoaches in Amsterdam verzinnen meldingen over overlastgevende jongeren om aan hun quotum te voldoen. De beveiligers moeten ongeveer acht incidenten met hangjongeren per dag melden, maar als er - bijvoorbeeld vanwege regen - niemand op straat is, krijgen jongeren verzonnen klachten in de schoenen geschoven.

De straatcoaches krijgen miljoenen euro's subsidie. Meerdere (ex-)straatcoaches verklaren tegenover De Telegraaf dat de meldingen worden verzonnen om het budget te verantwoorden. "Onze leidinggevenden moeten toch verantwoorden waar ze die 6,4 miljoen euro subsidie voor nodig hebben."

Een oud-straatcoach verklaart met het werk te zijn gestopt omdat hij het vreselijk vond het vertrouwen van de jongeren te schaden. "Moest je bijvoorbeeld zeggen dat je die en die op straat had zien blowen. Kregen de ouders van zo'n jongen de politie op bezoek. Nou, laat die gast dan nog maar eens aan zijn vader uitleggen dat hij niet eens rookt."

Een andere voormalig straatcoach zegt dat het goed verdiende en dat het werk licht was. "We verdienden 1800 euro en je hoeft niet geschoold te zijn. Dat is lekker verdienen, want we deden vaak helemaal niks." Hij zag ook coaches blowen, gedrag wat ze onder de jongeren juist geacht worden te ontmoedigen. Andere coaches zouden cocaïne dealen en gestolen spullen verkopen.

Pröpper: "Gaf niet alles voor Vitesse"

Davy Pröpper behoort samen met Marko van Ginkel en Eloy Room tot de Gelderse talenten in de selectie van Vitesse. Van hen is Pröpper de enige die in Arnhem zelf geboren en getogen is. Toch wijkt hij af van anderen zoals Theo Janssen.

"Ik ben opgegroeid in de wijk Alteveer, een rustige wijk en niet bepaald een volksbuurt. Ik vind het mooi om voor Vitesse te spelen, maar het is niet zo dat ik vroeger dag en nacht met de club bezig was," zei Pröpper die vorig jaar op 18-jarige leeftijd debuteerde voor Vitesse.

Hoofd jeugdopleiding Gerry Hamstra is over de Arnhemmer te spreken. "Davy denkt net als Marco van Ginkel niet in bedreigingen, maar in kansen. Daardoor reageerden ze ook positief op alle ontwikkelingen in augustus. Davy wil een betere voetballer worden en voelt dat dit bij Vitesse kan. Zijn doorbraak en contractverlenging vormen een geweldig compliment voor de jeugdopleiding."

"Hij is op zijn twaalfde bij de club gekomen en heeft zich sterk ontwikkeld. De bevlogenheid van hem daarbij is ongekend. Ik weet nog dat we vorig seizoen met een jeugdploeg naar een toernooi in Kroatië gingen. Davy redde het niet, omdat hij met Oranje Onder-19 moest spelen en net te laat terug was. Maar hij wilde zo graag, dat hij ons zelf achterna is gereisd. Dat tekent hem als winnaar."

Nederland viert weer carnaval

In grote delen van Nederland barst zaterdag het carnaval los. Vooral onder de grote rivieren geven mensen zich de komende dagen over aan het feest van verkleden, eten, drinken en gek doen.

De carnavalsfestiviteiten gaan niet allemaal tegelijk van start. Het feest begint pas echt als honderden Prinsen Carnaval de sleutels van hun stad hebben gekregen uit handen van het gemeentebestuur. In de meeste plaatsen gebeurt dat op zaterdag. De prinsen mogen tot woensdag min of meer de scepter over hun stad zwaaien.

Een belangrijk onderdeel van het carnavalsfeest is de optocht van praalwagens die vanaf zaterdag in veel plaatsen wordt gehouden. Dit evenement trekt traditiegetrouw veel bezoekers.

Carnaval luidt officieel de vastentijd in, die woensdag van start gaat. In deze veertig dagen durende opmaat naar Pasen herdenken gelovigen door zich te matigen de periode dat Jezus door de woestijn zwierf en niet at.

Nederland viert weer carnaval
Nederland viert weer carnaval (Foto: ANP)

Bløf verovert albumlijst met Alles Blijft Anders

Bløf heeft weer een hitplaat afgeleverd. De Zeeuwse heren veroveren deze week de eerste plek in de Album Top 100 met Alles Blijft Anders. De plaat bereikte maandag, vier dagen na de release, al de gouden status.

"Het blijft altijd spannend hoe er op een nieuwe plaat wordt gereageerd", vertelt zanger Paskal Jakobsen. "We zijn natuurlijk heel blij dat we met Alles Blijft Anders nu al goud hebben en op één in de albumlijst binnenkomen. Ik heb erg veel zin om te gaan spelen in de grote zalen in het najaar."

Het Zeeuwse kwartet, dat na een aantal rustigere platen weer een rockalbum afleverde, stoot Adele van de eerste plek. Ook in de Single Top 100 is de Britse zangeres de toppositie kwijt: Nick & Simon staan met Wijzer (Dan Je Was) nu op de eerste plek. De Volendammers kwamen vorige week op nummer 52 binnen, maar stoten deze week door naar de top. Daarmee scoren Nick & Simon hun achtste nummer 1-hit.

Acda en De Munnik veroveren met hun nieuwe single, Woorden van een Ander, de achttiende plek in de singlelijst. Een opmerkelijke prestatie, omdat het nummer nog niet op de radio wordt gedraaid. Het nummer komt uit de theatervoorstelling van Acda en De Munnik en is de eerste single die de heren uitbrachten op hun recent opgerichte eigen label.


Bløf verovert albumlijst met Alles Blijft Anders (Foto: Novum)

Franse toparbiters van duels afgehaald

De Franse voetbalbond FFF heeft om acties van de scheidsrechters voor te zijn besloten de toparbiters van de duels uit de Ligue 1 te halen. Ze hadden gedreigd wedstrijden een kwartier later te laten beginnen en zijn daarom vervangen door arbiters die normaal op een lager niveau fluiten.

De Franse toparbiters zijn de kritiek van spelers, trainers en tv-analytici spuugzat en wilden met het protest een statement maken. De Franse bond is het hiermee niet eens en heeft ze daarom vervangen.

Twijfels over gezondheid Mugabe

Voor de vierde keer dit jaar is de langzittende Zimbabwaanse president Robert Mugabe naar Singapore afgereisd voor medisch onderzoek. Bij de bevolking roepen die reizen vragen op over zijn gezondheid en daarmee over de politieke toekomst van het land.

De woordvoerder van de al dertig jaar stevig in het zadel zittende Mugabe (87) stelt dat niemand zich zorgen hoeft te maken over de gezondheid van de president. Mugabe bracht sinds december al zeven weken in Azië door, waarvan een maand voor medische redenen, waardoor er twijfels over zijn gezondheid zijn ontstaan. Functionarissen hebben berichten dat hij zou lijden aan prostaatkanker verworpen.

Als Mugabe zou sterven dan nog blijft zijn politiek-militaire systeem overeind, zegt Eldred Masunungure, directeur van een Zimbabwaans opiniebureau. Ook de Zuid-Afrikaanse opiniepeiler Susan Booysen zegt dat het systeem niet verdwijnt als één individu overlijdt.

Een peiling die vorig jaar onder de bevolking werd gehouden en vrijdag bekend werd gemaakt toont dat 75 procent van de bevolking denkt dat Mugabe alleen of vrijwel alleen aan de macht is en 45 procent is van mening dat zijn partij geen macht heeft afgestaan.

De partij van Mugabe verloor de parlementsverkiezingen van 2008 en ging een regering van nationale eenheid aan met oppositieleider Morgan Tsvangirai. Recentelijk machtsvertoon van de veiligheidsdiensten van Mugabe draagt echter bij aan de opvatting dat Mugabe alle touwtjes nog stevig in handen heeft.


Twijfels over gezondheid Mugabe (Foto: Novum)

Nieuwe audioboodschap nummer 2 Al Qaida

Nu de Egyptische president Hosni Mubarak is verdreven, moeten de Egyptenaren een islamitische heerschappij invoeren. Dat heeft de nummer 2 van Al Qaida, de Egyptenaar Ayman al-Zawahri, gezegd in een audioboodschap die vrijdag op een opstandelingenwebsite is geplaatst.

Al-Zawahri waarschuwt het 'eerlijke en vrije volk' van Egypte en Tunesië de vruchten van hun opstanden niet te laten plukken door de Verenigde Staten en andere landen, die volgens hem marionettenregimes willen installeren.

De Al Qaidaleider prees de strijd die de Jemenitische bevolking levert om het aftreden te bewerkstelligen van president Ali Abdullah Saleh. Hij verweet de president dat deze van zijn land een Amerikaanse spionnenbasis heeft gemaakt.


Nieuwe audioboodschap nummer 2 Al Qaida (Foto: Novum)

Drie tieners dood door slecht weer Noorwegen

Drie tieners in Noorwegen hebben een ritje met sneeuwscooters niet overleefd. De drie verdwaalden in het noorden van het land en overleden door de ijzige kou, zei de politie vrijdag. Zes anderen overleefden het voorval wel.

De groep verdwaalde donderdag in de bergen van de gemeente Porsanger. Door een sneeuwstorm werd het zicht bijna tot nul gereduceerd. "Ze waren uren buiten", aldus politiewoordvoerder Torbjorn Aas. "Het weer was uitzonderlijk slecht."

De politie vond de meeste jongeren in de nacht van donderdag op vrijdag terug. Een van de drie slachtoffers overleed later in het ziekenhuis. De twee andere slachtoffers werden vrijdagochtend gevonden. Waarschijnlijk zijn zij doodgevroren.

Veertien instanties onderzoeken brand Moerdijk

Veertien verschillende instanties gaan de brand bij Chemie-Pack bij Moerdijk onderzoeken. Dat levert vijftien verschillende onderzoeksrapporten op. Dat meldt de gemeente, die zelf twee onderzoeken uitvoert, vrijdag.

De brand op 5 januari wordt onder de loep genomen door de gemeente Moerdijk, de Onderzoeksraad voor veiligheid, de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid (IOOV), de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant, de Arbeidsinspectie, de inspectie van VWS, de inpectie van Infrastructuur en Milieu, het Openbaar Ministerie, de NVBR, het waterschap, Rijkswaterstaat, het havenschap, de GGD en het RIVM.

De onderzoeken zullen een paar maanden tot een jaar duren. Vijftig medewerkers van onder meer de brandweer, de politie en de gemeente krijgen het druk, verwacht de gemeente. Onderzoekers van verschillende instanties zullen met deze betrokkenen willen praten. De gemeente verwacht dat zij de komende tijd gemiddeld drie keer zullen worden ondervraagd. Het werk van de verschillende instanties zal uitmonden in vijftien rapporten. Alle aspecten van de brand worden bekeken. Zo doet de gemeente zelf onderzoek naar de vergunningverlening aan Chemie-Pack en de handhaving daarvan, buigt de Onderzoeksraad voor veiligheid zich over crisisbeheersing en de hulpverlening, neemt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant de crisiscommunicatie onder de loep en kijkt de Arbeidsinspectie hoe het gesteld is met de arbeidsveiligheid van de medewerkers van Chemie-Pack, medewerkers van omliggende bedrijven en hulpverleners.

Verder onderzoeken het Waterschap en Rijkswaterstaat de kwaliteit van het slootwater, onderzoekt het Havenschap de kwaliteit van de rioolwaterafvoer, onderzoekt het RIVM de luchtkwaliteit en doet de GGD een gezondheidsonderzoek onder hulpverleners.

Brand in sloppenwijk Mumbai

In een overbevolkte sloppenwijk in de Indiase stad Mumbai is vrijdag een grote brand uitgebroken. Dat hebben Indiase media gemeld. De brand woedde ook 's nachts nog in de sloppenwijk Garib Nagar, waar ooit de kindacteurs uit de film Slumdog Millionaire woonden. Er zijn vooralsnog geen meldingen van slachtoffers.

Acteurs Rubina Ali en Azharuddin Mohammed Ismail woonden in de sloppenwijk totdat een door de filmmakers opgerichte stichting voor de families van de acteurs woningen kocht.


Brand in sloppenwijk Mumbai (Foto: Novum)

Rijk moet kosten bedreigde burgemeesters dragen

De kosten van bedreigingen van burgemeesters en wethouders moeten door het rijk betaald worden. Dat bepleiten het Nederlands Genootschap van Burgemeesters en de Wethoudersvereniging zaterdag in Zembla. Nu draaien de gemeenten zelf hiervoor op.

Momenteel draait het rijk alleen op voor de kosten van persoonsbeveiliging van bedreigde lokale bestuurders. Als de auto van een burgemeester echter vernield wordt, moet hij aan de gemeente vragen of de schade vergoed kan worden. Dit kan leiden tot 'onfrisse' politieke discussies in de gemeenteraad, vinden de burgemeesters.

Minister van Binnenlandse Zaken Piet Hein Donner voelt er echter niets voor om de kosten af te wenden op het rijk. "Bij uitstek heb ik hier te maken met een groep die zelf verantwoordelijk is voor deze zaak, en die als geen ander zelf in eerste instantie de maatregelen moet treffen", zegt hij in Zembla.

Libië: 'Ministerie moet snel tot actie overgaan'

Nu Nederland op de Libische staatstelevisie is beschuldigd van spionage is voor de drie in Libië gevangengenomen militairen een andere rechtspositie ontstaan. Volgens het internationale recht hebben zij recht op rechtsbijstand. Dat zegt hoogleraar internationaal recht Geert-Jan Knoops vrijdag.

Het is daarom zaak dat het Ministerie van Buitenlandse Zaken snel tot actie overgaat, stelt Knoops. Hij wijst erop dat de Nederlandse ambassade in Tripoli nog altijd bemand is, zodat deze onmiddellijk aanspraak kan maken op rechtsbijstand voor de militairen.

Welke straf op spionage staat in Libië weet Knoops niet. "Maar ongetwijfeld gevangenisstraf", aldus Knoops. Op andere delicten - hoogverraad, moord en het trachten het bewind omver te werpen - staat in het land de doodstraf.

'Ministerie moet snel tot actie overgaan'
'Ministerie moet snel tot actie overgaan' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.