Endemol gijzelt klapvee

Endemol en de Duitse tv-zender ZDF liggen zwaar onder vuur bij onze oosterburen. Terwijl het enthousiaste publiek afgelopen woensdag dacht aanwezig te zijn bij de eerste opname van een nieuw tv-programma, werden ze maar liefst zeven uur achtereen gegijzeld. Een plas- of drinkpauze was daarbij niet toegestaan.

Zo'n 350 gasten hadden twaalf euro neergelegd om een kaartje te bemachtigen om de eerste aflevering van 'Rette die Million' (Red het miljoen-red.) bij te wonen. Het publiek werd vervolgens zeven uur vastgehouden op hun stoel in een Keulse studio. "We kregen geen water te drinken", klaagt een van de gasten. "We mochten zelfs niet even naar de wc."

Toen de opnames al vijf uur aan de gang waren, pikte een groot deel van het klapvee het niet langer en vertrok. Doris Helbig bleef echter zitten, een beslissing die hij nog steeds betreurt. "Hierna kwam een aantal medewerkers van Endemol ons smeken vooral te blijven", vertelt hij.

Endemol zette zelfs bodyguards in om de uitgangen te bewaken. "Dit is vrijheidsberoving!', scandeerde het verontwaardigde publiek. Ook toen de laatste kandidaat het podium had verlaten met twee ton aan prijzengeld mochten de gasten niet vertreken. "Nee, ze gingen doodleuk het geld tellen."

Volgens een woordvoerder van zowel ZDF als Endemol handelde de show volgens een protocol dat was opgelegd door hun verzekeraars. Tijdens de show liepen de deelnemers met grote sommen geld door de studio, en Endemol was verantwoordelijk voor hun veiligheid en het zevencijferige bedrag, zo laat een woordvoerder weten. Deze veiligheidsmaatregelen kosten nu eenmaal tijd.

Presentator Jörg Piława is ontdaan door de commotie. "Het spijt me enorm", zegt hij. "We zullen de boel flink aanpassen. Dit mag nooit meer gebeuren. Zelfs ik wist soms zelfs niet wat er gaande was."


De gevangenisshow