Kesler: "De rek van de markt is eruit"

Henk Kesler, directeur betaald voetbal van de KNVB, vraagt zich af of het goed is voor de topclubs uit Nederland om voor een hogere begroting te gaan. Volgens Kesler is het tijd voor herbezinning bij de Nederlandse top.

De directeur in De Telegraaf: "Ajax wil wel van 70 naar 100 miljoen euro. Maar zit dat extra geld nog in de markt? Is het plafond niet bereikt? En wat bereik je met 30 miljoen euro extra als de gemiddelde Bundesligaclub op een budget van 100 miljoen euro draait?"

Kesler heeft indirect ook kritiek op het aankoopbeleid. "Af en toe krijg je het idee van: wat van ver komt, is lekker. Het is echter veel duurder en nauwelijks beter. Won Ajax in 1995 de Europa Cup I niet met voornamelijk Nederlandse spelers? Geld alleen staat niet garant voor groei. Met inventiviteit, creativiteit en durf kunnen we ook nog stappen maken."

In Zeist is men bezig met een herijking. Zo wordt de topklasse ingevoerd en moeten er, om het niveau omhoog te helpen, wellicht Belgische topclubs aan de competitie worden toegevoegd. "De toetreding van vier Belgische topclubs in de Eredivisie zou op ieder gebied van onze competitie een verrijking zijn. Maar de Belgen zullen daar nooit mee akkoord gaan. Probleem blijft dat we tegen de grenzen van de markt blijven aanlopen. De rek is eruit."