[Afrika Cup] Uitslagen Poule C

Vandaag werden ook de eerste wedstijden in Poule C afgewerkt. Mooiste affiche van de dag was de strijd tussen titelhouder Egypte en WK-ganger Nigeria. De andere wedstrijd die vandaag werd gespeeld ging tussen Benin en het Mozambique van de Nederlandse bondscoach Mart Nooij.

Egypte - Nigeria

Egypte en Nigeria, vooraf de favorieten om door te gaan in deze groep, maakten er in het Angolese Benguela een leuk en boeiend duel van. Al na ruim tien minuten stonden de Nigerianen, die aantraden met onder andere Jon Obi Mikel, Taye Taiwo en Joseph Yobo, met 0-1 voor dankzij een schitterend doelpunt van Chinedu Obasi. Kort daarvoor miste Egyptenaar Mohamed Zidan al een grote kans op de openingstreffer.

Egypte, zonder de geblesseerden Amr Zaki en Mohamed Aboutrika, maar met ex-Feyenoorder Hossam Ghaly in de basis, maakte deze achterstand nog voor rust ongedaan. Nadat Nigeriaan Kalu Uche een grote kans miste om de score uit te bouwen, was het aan de andere kant wel raak. Ahmed Hassan wist met een steekbal zijn landgenoot Emad Moteb te bereiken. Hij wist keeper Vincent Enyeama te omspelen en de bal in het lege doel te schuiven. Daarmee bracht hij de Farao's op 1-1, wat tevens de ruststand was.

Tien minuten na rust zette Ahmed Hassan de titelhouder zelfs op een 2-1 voorsprong. De aanvoerder van Egypte ontving de bal op de zestien meter en haalde meteen uit op doel. Via het lichaam van Nigeria-verdediger Taiwo vloog de bal mooi de kruising in. The Super Eagles waren hierdoor duidelijk van slag en Emad Moteb had vervolgens de wedstrijd kunnen beslissen, maar de Egyptenaar faalde oog in oog met keeper Enyeama.

In de laatste tien minuten probeerde de Nigeriaanse bondscoach Shuaibu Amodu in de aanval nog iets te forceren door oud-Ajacied Nwankwo Kanu in te brengen. Veel effect had deze ingreep echter niet, want Egypte scoorde drie minuten voor tijd vanuit een scherpe counter zelfs de 3-1. Invaller Mohamed Nagy Gedo was de doelpuntenmaker. In de blessuretijd scoorde Gedo bijna nogmaals, maar de paal stond in de weg.

Mozambique - Benin

Aangezien Nigeria en Egypte favoriet zijn om door te gaan in Poule C, zullen Mozambique en Benin moeten proberen te stunten. Een winst in deze onderlinge partij is daarom erg belangrijk voor beide ploegen. Mozambique, dat wordt geleid door de Nederlandse bondscoach Mart Nooij, moest in de beginfase wennen aan de hectiek in het stadion, maar naarmate de eerste helft vorderde, werd de ploeg brutaler.

Toch kreeg Benin de eerste levensgrote kans van de wedstrijd. Mouritala Ogunbiyi miste voor open doel, maar omdat kort daarvoor Razak Omotoyossi door de doelman van Mozambique in het strafschopgebied werd neergehaald, kregen De Eekhoorns alsnog een strafschop. Omotoyossi, vorig jaar nog begeerd door FC Groningen, benutte dit buitenkansje zelf en zette daarmee zijn land op 0-1. Na twintig minuten stond er al een 0-2 voorsprong voor Benin op het scorebord. Mozambique-middenvelder Dario Khan wilde de bal veroveren van Benin-aanvaller Ogunbiyi, maar schoot de bal achter zijn eigen doelman.

Mozambique leek aangeslagen, maar toch kwam de ploeg van Mart Nooij een kwartier voor rust terug in de wedstrijd. Miri Lobo kopte de bal vanuit een hoekschop binnen en bracht zo de strand terug op 1-2. Dit was tevens de stand waar beide teams mee gingen rusten. Na rust drong Benin aan, kreeg opnieuw een grote kans, maar het was Mozambique dat weer wist te scoren. Goncalves was ditmaal de gevierde man aan de kant van The Mamba's en zette daardoor zijn land weer op gelijke hoogte met Benin. Na zeventig minuten spelen bracht Mozambikaan Tico-Tico zijn land zelfs bijna op voorsprong, maar het schot van de spits werd knap gepareerd door Benin-doelman Yoann Djidonou.

In de slotfase van de wedstrijd ging ook Benin op jacht naar de drie punten. Mozambique-keeper Kapango kwam goed weg, aangezien hij een op het oog makkelijke bal mede dankzij een vreemde salto uit zijn handen liet glippen. De aanvallers van Benin wisten echter niet van deze vreemde actie te profiteren. De wedstrijd eindigde daardoor in een 2-2 gelijkspel. Zaterdag zal Benin moeten aantreden tegen Nigeria, terwijl Mozambique het dan opneemt tegen bekerhouder Egypte.