Mosley stopt definitief als FIA-president

Max Mosley heeft in een brief aan alle leden van de FIA laten weten dat zijn besluit om te stoppen als president van de FIA definitief is. De Brit speelde nog met de gedachte om toch nog aan te blijven, maar ziet daar nu van af.

"Sinds mijn aankondiging op 24 juni dat ik me niet meer verkiesbaar zou stellen, heb ik bijna honderd berichten van de FIA member clubs gekregen om mijn beslissing te heroverwegen. Deze absolute onvoorwaardelijke steun is een beloning en ik ben er erg dankbaar voor," zo zei Mosley in een door de FIA gepubliceerde brief.

Mosley heeft in het afgelopen jaar vele zaken in gang gezet in de Formule 1. Zo heeft hij het voor elkaar gekregen dat de kosten in de sport omlaag gaan en dat er gewerkt wordt aan een nieuw Concorde Agreement. Daarnaast zijn er onder zijn leiding nieuwe contracten gekomen voor het World Rally Championship en voor het FIA GT-kampioenschap.

"Vanuit mijzelf gezien zal het erg lastig worden om mijn standpunt weer te veranderen en aan te blijven. Ik ben enkele maanden geleden begonnen om mijn familieleven anders in te richten en dat krijgt in oktober zijn effect. Daarnaast heb ik de FIA-bazen geïnformeerd dat ik me niet meer kandidaat wilde stellen. Doorgaan zouden mijn thuisafspraken ingewikkeld maken en tegen de beloftes aan mijn familie ingaan. Ik voel al een tijdje dat ik minder zou moeten gaan werken, want volgend jaar wordt ik al zeventig."

Mosley zal nog wel in de senaat van de FIA aanblijven en noemt in zijn brief opmerkelijk genoeg al een kandidaatopvolger. "Ik geloof dat de leider van dat team Jean Todt zou moeten zijn. Jean is zonder twijfel de bovenmatig goede motorsportmanager van zijn generatie en waarschijnlijk van elke generatie. Door hem geleide teams hebben het WRC, off road-kampioenschappen, waaronder Parijs - Dakar, de 24 uur van Le Mans en in de laatste vijftien jaar de Formule 1-kampioenschappen gewonnen."

"Daarnaast is hij CEO geweest bij een grote autofabrikant, wat een complexe organisatie is en dat is belangrijk voor elke toekomstige FIA-president."