[F1-teamportret] BMW Sauber

Het nieuwe Formule 1-seizoen nadert snel en voor de teams is het vanwege alle reglementswijzigingen spannender dan ooit. Daarom zet FOK!sport in tien weken op een rij welke teams er aan het kampioenschap deelnemen en welke coureurs zij hiervoor inzetten. Vandaag is het de beurt aan het team van BMW Sauber.

Teamnaam BMW Sauber F1 Team
Hoofdsponsor Petronas
Teambaas Mario Theissen
Chassis F1.09
Motor BMW P86/9
Nationaliteit Duits
Website www.bmw-sauber-f1.com/en/index.html
Coureur 1 Robert Kubica (nr. 5)
Coureur 2 Nick Heidfeld (nr. 6)
Testcoureur(s) Christian Klien

Het BMW Sauber-team bestaat uit de motorenfabrikant BMW en het Formule 1-team van Peter Sauber. Laatstgenoemde kwam in 1993 met steun van Mercedes de sport binnen. In de eerste race in Zuid-Afrika behaalde het team meteen een vijfde plaats. Daarna bleek de auto onbetrouwbaar en werden er naast enkele puntenfinishes nauwelijks races uitgereden. Dit zou ook een jaar later het geval zijn.

Daarna leverde Ford voor twee jaren de motoren en kwamen er enkele podiumfinishes. Vanaf 1997 tot en met 2005 werden er Ferrari-motoren onder de naam Petronas gebruikt. In die tijd reed het team onder andere met de jonge Kimi Räikkönen en Felipe Massa, maar ook Nick Heidfeld en Heinz Harald Frentzen. In 2006 kocht BMW het team op.

BMW is zelf vanaf 1980 in de Formule 1 actief. De Duitse fabrikant ontwikkelde een turbomotor die in 1982 debuteerde bij het team van Brabham. In latere jaren wist het merk met verschillende teams overwinningen binnen te halen. De motor was de eerste die de 1.000 pk overtrof en kon met de turbo erbij 1.400 pk leveren in de kwalificatie. Nadat de motoren in 1988 verboden werden, trok BMW zich terug uit de sport.

In 1997 ontvouwde het Duitse merk plannen voor een terugkeer naar de Formule 1. In 2000 was het zover en stapte de fabrikant in bij het team van Williams. Deze combinatie behaalde in de jaren die er op volgden vele overwinningen, maar doordat de auto niet altijd betrouwbaar was, ontstonden er haarscheurtjes in de relatie tussen beide partijen, waarna BMW eind 2005 besloot Williams te verlaten en het team van Sauber te kopen.

BMW Sauber begon in 2006 met Nick Heidfeld en Jacques Villeneuve als coureurs. Het team haalde regelmatig puntenfinishes en later in het seizoen waren er zelfs podiumplaatsen voor Heidfeld en Robert Kubica die Villeneuve was komen vervangen. De blauwwitte bolides eindigden op een vijfde plaats in het constructeurskampioenschap.

Een jaar later ging het een stuk beter met het team. Elke race eindigde er wel een auto in de punten en Heidfeld behaalde voor BMW Sauber een tweede en een derde plaats. Het team was het derde team achter Ferrari en McLaren dat jaar. In 2008 meldde BMW Sauber zich aan de top van de ranglijsten met Kubica en Heidfeld en in Canada wist de Pool te winnen voor zijn Duitse teamgenoot. Met name Kubica deed lang mee in de titelstrijd bij de coureurs, maar uiteindelijk moest het team aan het eind van het seizoen afhaken. In 2009 hoopt BMW Sauber definitief bij de toppers te horen met de F1.09.

Statistieken

Gereden GP's 53
Constructeurtitels 0
Wereldtitels 0
Overwinningen 1
Dubbels 1
Podiumplaatsen 15
Snelste rondes 2
Poles 1
Puntentotaal 272


Robert Kubica

De Pool Robert Kubica klom via de karts op naar de Formule Renault 2000. Daar liet hij al snel zien goed te kunnen racen en hij werd onderdeel van het Renault driver development programme. Twee jaar later werd hij vicekampioen in de Italiaanse Formule Renault 2000-klasse en won de laatste race van het seizoen in Interlagos op imponerende wijze.

Daarna ging Kubica naar de Formule 3 Euroseries, maar een gebroken hand zorgde er voor dat hij pas op de Norisring zijn debuut kon maken. Hij won die race overtuigend en in 2004 werd hij zelfs tweede in de race in Macau waarbij het ronderecord aanscherpte. Een jaar later won de Pool de World Series by Renault en kreeg een Formule 1-test bij Renault aangeboden.

In 2006 werd Kubica derde rijder bij het team van BMW Sauber. Hij toonde op de vrijdags voor de races meteen zijn snelheid en kreeg dat jaar in Hongarije de kans om zich te bewijzen nadat Jacques Villeneuve afhaakte. Het leverde hem een zevende plaats in de race op, maar omdat de auto te licht was, werd de Pool gediskwalificeerd. Enkele races later reed Kubica naar een derde plaats in Italië en was zijn naam gevestigd.

In 2007 eindigde de Pool regelmatig in de punten bij de Grands Prix, maar kende hij in Canada een zware crash. De auto was volledig vernield, maar Kubica zelf hield er bijna niets aan over. Hij werd uiteindelijk zesde in de titelstrijd met 39 punten. Een jaar later ging het nog beter voor de Pool en wist hij regelmatig op het podium te eindigen en in Canada de eerste overwinning voor BMW Sauber binnen te halen. Het leverde hem uiteindelijk een vierde plaats in het kampioenschap op met 75 punten.

Naam Robert Kubica
Nationaliteit Pools
Geboren 7-12-1984
Team BMW Sauber F1 Team
Vorige teams Geen
Aantal gereden GP's 40
Aantal overwinningen 1
Aantal podiums 8
Aantal poles 1
Aantal snelste ronden 0
Totaal punten GP 120
Website www.kubica.pl


Nick Heidfeld


De Duitser Nick Heidfeld was in zijn jonge racecarrière succesvol door onder andere het winnen van het Duitse Formule 3-kampioenschap in 1997. Hij werd het jaar erop testrijder bij het Formule 1-team van McLaren en kwam uit in de Formule 3000, waarin hij het kampioenschap in de laatste race aan Juan Pablo Montoya moest laten. In 1999 pakte hij wel de titel in die raceklasse en ging een jaar later voor het Formule 1-team van Prost rijden. Daar kwam hij dat jaar niet uit de verf.

Peter Sauber pikte hem in 2001 op en Heidfeld betaalde dat in de derde race dat jaar al terug door een podiumplaats in Brazilië te pakken. Daarna bleven zijn resultaten bij het Zwitserse team redelijk en in 2004 verkaste de Duitser naar Jordan. Dit werd met maar drie punten dat jaar geen succes. Een jaar later reed hij voor Williams en behaalde verschillende podiumplaatsen. Een testongeval zorgde ervoor dat hij de laatste vijf races dat jaar niet meer in actie kon komen.

In 2006 ging Heidfeld met BMW mee naar het nieuwe team BMW Sauber. Voor het nieuwe team wist de Duitser in Hongarije dat jaar het eerste podium te behalen. Een jaar later ging het een stuk beter met Heidfeld en finishte hij op drie races na alle races in de punten en behaalde 61 punten in het kampioenschap. In 2008 worstelde de Duitser in de kwalificaties met de auto, maar desondanks wist hij viermaal tweede te worden en zestig punten binnen te halen voor zijn team.

Naam Nick Heidfeld
Nationaliteit Duits
Geboren 10-05-1977
Team BMW Sauber F1 Team
Vorig team Prost, Sauber, Jordan, Williams
Aantal gereden GP's 150
Aantal overwinningen 0
Aantal podiums 11
Aantal poles 1
Aantal snelste ronden 2
Totaal punten GP 200
Website http://www.nickheidfeld.com

Submitter:  Bron: FOK!sport