Dick Advocaat; een speciale UEFA Cup-finale

Woensdag staat de finale van de UEFA Cup op het programma. In Manchester treedt het Schotse Glasgow Rangers aan tegen de Russische ploeg Zenit St. Petersburg. Extra speciaal zal de ontmoeting zijn voor Dick Advocaat. De coach van Zenit stond eerder aan het roer bij de Glasgow Rangers.

De successen als trainer
Dick Advocaat, geboren op 27 september 1947 in Den Haag, heeft als speler bij clubs gespeeld als ADO Den Haag, Roda JC, VVV Venlo, Sparta Rotterdam en FC Utrecht. Ook maakte hij tijdens zijn periode bij FC Den Haag twee uitstapjes naar het Amerikaanse Chicago Sting. Als speler heeft Advocaat nooit een grote prijs gewonnen.

Als trainer had Advocaat meer succes. Zijn eerste kampioenschap behaalde hij in 1990. Met SSV eindigde Advocaat bovenaan in de Eerste Divisie. Vervolgens stapelden de successen zich op. Onder zijn leiding bereikte het Nederlands elftal tijdens het WK van 1994 de laatste acht. In december 1995 maakte Advocaat de overstap naar PSV. Daar behaalde hij in drieëneenhalf jaar één landskampioenschap, de KNVB beker en tweemaal de Nederlandse Supercup.

Vervolgens werd hij benaderd door de Glasgow Rangers. Hij maakte uiteindelijk de overstap en pakte in zijn eerste jaar als trainer meteen de treble. Zowel het kampioenschap, de FA Cup als de League Cup werden dat jaar gewonnen onder leiding van Advocaat. In januari 2002 kwam er een einde aan het trainerschap bij de Rangers en werd Advocaat technisch directeur bij de Schotse club. Ook trad hij weer in dienst bij de KNVB, waar hij Louis van Gaal opvolgde als bondscoach van het Nederlands elftal. Een half jaar later nam Advocaat afscheid bij de Rangers, om zich volledig op zijn baan als bondscoach te storten.

De veelbesproken wissel
De eerste klus van Advocaat als bondscoach van Oranje waren de kwalificatiewedstrijden voor het EK van 2004. Lange tijd bleef het Nederlands elftal ongeslagen. De oefenwedstrijden in de voorbereiding naar het EK liepen minder soepel. Zo werd er verloren van België en waren ook de Ieren te sterk voor Oranje.

Tijdens het EK van 2004 in Portugal kwam Advocaat in een verkeerd daglicht te staan, na zijn veelbesproken wissel tijdens de wedstrijd tegen Tsjechië. Speler van de wedstrijd Arjen Robben werd bij een stand van 2-0 van het veld gehaald voor Paul Bosvelt. Nederland verloor de wedstrijd uiteindelijk met 2-3. Toch wist Oranje de poulefase te overleven. In de kwartfinale werd Zweden pas na de penaltyserie bedwongen, maar de halve finale werd het eindstation voor Oranje. Portugal was te sterk. Op 7 juli besloot Advocaat, mede door de commotie in de media rondom de wissel, zijn functie als bondscoach neer te leggen.

De loopbaan ging verder
Een half jaar na zijn afscheid bij de KNVB, trad Advocaat in dienst bij het Duitse Borussia Mönchengladbach. Op het moment dat Advocaat aangesteld werd, bivakkeerde de club onder de beruchte streep. Na vijf maanden besloot Advocaat om zelf op te stappen bij de Duitse club. Na zijn avontuur in Duitsland werd hij opnieuw bondscoach. Ditmaal nam Advocaat Zuid-Korea onder zijn hoede. Tijdens het WK van 2006 kon hij niet de prestatie evenaren, die Guus Hiddink behaalde tijdens het WK van 2002. Zuid-Korea kwam onder leiding van Advocaat niet verder dan de groepswedstrijden, terwijl Hiddink de halve finales haalde.

Na zijn job in Zuid-Korea werd Advocaat aangesteld als trainer van Zenit Sint-Petersburg. In november 2007 behaalde hij met zijn ploeg het kampioenschap van Rusland. Hij was de eerste buitenlandse trainer die de titel in dat land pakte. Even leek het erop dat Advocaat opnieuw bondscoach zou worden van een land, ditmaal van Australië. Toch bleef hij trouw aan de Zenit en weigerde hij het aanbod van Australie. Sinds februari 2008 is Advocaat ook technisch adviseur van zijn jeugdliefde ADO Den Haag.

Op 1 mei behaalde Advocaat opnieuw een succes. Hij haalde met zijn team voor de eerste keer in de geschiedenis van de club de finale van de UEFA Cup. Bayern München werd in twee wedstrijden met een score van maar liefst 5-1 aan de kant geschoven. Door dit resulaat treedt Advocaat dus op 14 mei aan tegen zijn oude werkgever, de Glasgow Rangers.