Contador wint eerste rit in Baskenland

Alberto Contador kende een goede start in de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard in dienst van Astana won de eerste rit. De winnaar van de Tour de France in 2007 soleerde op de laatste col van de rit naar de overwinning.

De rit ging over 137 kilometer en er kwamen zeven klimmetjes in voor. In het slechte weer reed Contador op twee kilometer van de finish weg bij de voorste groep en pakte een paar seconden op een klein peloton dat achter hem reed. Thomas Dekker en Robert Gesink zaten de hele rit goed voorin, maar hadden geen antwoord op de versnelling van Contador.

"Hij verdiende de zege", vond Rabo-ploegleider Erik Breukink. "De slotklim was niet lang, maar er was één heel steil stuk waar Contador mooi zijn slag kon slaan." Breukink keek tevreden terug op de verrichtingen van zijn ploeg. "De mannen deden wat wij van hen verwachtten. Het verschrikkelijk slechte weer maakte de koers hard. Beestenweer went nooit, maar het hoort nu eenmaal bij het Baskenland."

Contador zelf liet er geen gras over groeien en liet na afloop nog even weten waarom hij naar Baskenland gekomen is. "Ik ben hier gekomen om de ronde te winnen en dan is dit precies de start die ik nodig heb."