Uitslag Grand Prix van Italië

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van Italië gewonnen. De Spanjaard had weinig te vrezen en wist zijn teamgenoot Lewis Hamilton de gehele race voor te blijven. Op een derde plaats eindigde Kimi Räikkönen, die zijn team niet de gewenste thuisoverwinning kon geven.

Vanaf de start wist Fernando Alonso zijn pole position om te zetten naar een koppositie, terwijl achter hem Felipe Massa de bolide van Lewis Hamilton leek te verschalken. Hamilton pareerde de aanval van Massa door een stuk van de chicane af te snijden. Echter, omdat Massa Hamilton geraakt had, hoefde de Brit zijn positie niet terug te geven. De eerste ronde kende ook meteen een uitvaller, David Coulthard verloor zijn voorvleugel en crashte hierdoor hard in de bandenstapels, met een neutralisatie als gevolg. Coulthard kon zelf uit zijn wagen komen, maar leek wat last te hebben van zijn arm.

Na vier ronden neutralisatie werd het circuit weer vrijgegeven en na de herstart namen de McLaren Mercedes-bolides meteen het voortouw. Ze sloegen een klein gat naar de Ferrari's. In het achterveld werd Giancarlo Fisichella verschalkt door Anthony Davidson en helemaal achteraan was Spyker F1 met hun nieuwe B-spec in gevecht met Takuma Sato en Sebastian Vettel, die beiden de oranje wagens moesten volgen. Massa was met zijn pitstop één van de eersten die nieuwe banden en brandstof ging halen, maar in zijn out-lap leek de Ferrari niet helemaal te reageren zoals hij zou moeten doen. Bij de eerste de beste mogelijkheid stalde Massa dan ook zijn bolide in de Ferrari-garage, om de tweede uitvaller van de dag te worden.

In het middenveld had Jenson Button de Williams van Nico Rosberg kunnen verschalken en was het Sato gelukt om Sakon Yamamoto in te halen. Dat het achterveld dicht op elkaar zat, bleek wel uit het feit dat in de vijftiende ronde vanaf de zevende positie van Button tot en met de twintigste positie van Vettel, er slechts twintig seconden achterstand was. Vooraan werd het gat tussen de McLarens en de enige Ferrari op het circuit steeds groter en bedroeg tien seconden.

In ronde zeventien was Hamilton degene die als eerste McLaren een pitstop maakte, hij viel daarmee terug naar de vijfde positie, achter Heikki Kovalainen, die tot dan toe een eenzame maar stabiele race reed. Twee ronden na Hamilton kwam ook de leider in de wedstrijd naar binnen. Alhoewel de pitstop van Alonso iets trager was dan die van Hamilton, bleef de Spanjaard hem voor. De nieuwe leider in de wedstrijd, Kimi Räikkönen, bleef vele rondjes langer buiten dan de McLarens en leek als enige van de topteams op een één-stopstrategie te staan.

In de pits liep Robert Kubica ook flinke achterstand op. De krik wilde niet snel onder de auto uitkomen en de Pool verloor hierdoor een kleine tien seconden. Räikkönen maakte na 25 ronden zijn eerste stop. Hij kwam hierdoor weer als derde de baan op, gevolgd door Nick Heidfeld, Rosberg en Jenson Button. Heidfeld en Rosberg waren echter beiden nog niet gestopt en zouden naar alle waarschijnlijkheid ook op een één-stopstrategie staan. Mark Webber en Rubens Barrichello completeerden de top acht op dat moment.

Met nog 15 ronden te gaan leek de strategie van Ferrari niet de juiste te zijn. Alonso en Hamilton leken een voorsprong opgebouwd te hebben waarmee zij een veilige pitstop uit konden voeren. Alexander Wurz voerde nu pas zijn eerste stop uit en viel hierdoor van een zevende positie terug naar een dertiende. Heidfeld was een ronde later de eerste die een tweede stop maakte. Snel volgde hierop Hamilton die een veilige stop leek te kunnen maken, maar hij kwam toch net achter Räikkönen de baan op. Twee ronden later had de Engelsman een schitterende inhaalactie in huis; hij verschalkte daarmee Räikkönen en liep snel weer uit op de rode bolide.

In het restant van de race gebeurde er niet veel. De McLarens liepen alleen maar verder weg van de rest van het veld, een ijzersterke één-twee was een feit.

Uitslag race

Pos.CoureurTeamTijdUitvalreden
1 Fernando AlonsoMcLaren Mercedes 1:18:37.806
2 Lewis HamiltonMcLaren Mercedes + 6.062
3 Kimi RäikkönenScuderia Ferrari + 27.325
4 Nick HeidfeldBMW F1 + 56.562
5 Robert KubicaBMW F1 + 1:00.558
6 Nico RosbergWilliams + 1:05.810
7 Heikki KovalainenRenault F1 + 1:06.751
8 Jenson ButtonHonda Racing F1 + 1:12.168
9 Mark WebberRed Bull Racing + 1:15.879
10 Rubens BarrichelloHonda Racing F1 + 1:16.958
11 Jarno TrulliToyota Racing + 1:17.736
12 Giancarlo FisichellaRenault F1 + 1 ronde
13 Alexander WurzWilliams + 1 ronde
14 Anthony DavidsonSuper Aguri F1 + 1 ronde
15 Ralf SchumacherToyota Racing + 1 ronde
16 Takuma SatoSuper Aguri F1 + 1 ronde
17 Vitantonio LiuzziScuderia Toro Rosso + 1 ronde
18 Sebastian VettelScuderia Toro Rosso + 1 ronde
19 Adrian SutilSpyker F1 + 1 ronde
20 Sakon YamamotoSpyker F1 + 1 ronde
- Felipe MassaScuderia Ferrari uitval
- David CoulthardRed Bull Racing crash
Submitter:  Bron: FOK!sport