Garate krijgt etappezege cadeau

De koninginnerit van de Giro d'Italia is gewonnen door Juan Manuel Garate. Na ruim zeven uur koers kreeg de Spanjaard de rit cadeau van Jens Voigt, met wie hij samen aankwam op de slotklim Passo di San Pellegrino.

De rit van vandaag was loodzwaar te noemen met vier beklimmingen, waarbij in totaal zo'n 4000 hoogtemeters overbrugd moest worden. Al vrij vlot ontstond er een omvangrijke ontsnapping van zo'n twintig coureurs tijdens deze etappe. Hierin namen onder andere deel Di Luca, Garate, Julich, en de paarse trui-drager Bettini.

De Nederlanders Theo Eltink en Addy Engels waren eveneens vertegenwoordigd in de kopgroep, maar moesten telkens al vrij vlot lossen wanneer het klimwerk zich aandiende. Op de Passo Fedaia was het Paolo Bettini die het tempo bepaalde. Op de derde col van de dag ging Fortunato Baliani aan kop met als doel zoveel mogelijk punten te verzamelen voor de groene bergtrui. Met zo'n zeven minuten voorsprong op de groep der favorieten kwamen zij aan op de top.

In de afdaling probeerde Saunier Duval de achterstand goed te maken op de inmiddels uitgedunde vluchtersgroep. Erg effectief was de jacht op hen niet, want maar een klein minuutje werd van de voorsprong afgeknibbeld. De laatste slotklim Passo di San Pellegrino van zo'n 18 kilometer lang diende zich vervolgens aan voor de vluchters. Met grote waarschijnlijkheid zou één van hen deze koninginnerit op zijn naam schrijven.

De ploeg Lampre, die goed vertegenwoordigd was in de vlucht, opende het vuur met een uitval van Valjavec. Niet veel later sprong ook Vila weg met in zijn kielzog Jens Voigt. Juan Manuel Garate was enkele posities later gepositioneerd, maar liep op een gegeven moment op hen in. Halverwege de klim zou hij voorop blijven met Jens Voigt tot de eindstreep. Achterin de groep van de favorieten was er eveneens een boeiende strijd zichtbaar: Simoni deed een aanval op de tweede plaats in het klassement en Gutierrez kreeg het zo nu en dan erg lastig, maar verloor nooit veel tijd.

In het zicht van de haven maakte Voigt met enkele gebaren aan Garate duidelijk dat hij de rit mocht winnen. Tijdens de klim had de Spanjaard het meeste werk verricht en Voigt kon vrijwel alleen maar volgen. Dolgelukkig kwam de Spaans kampioen over de streep en bedankte de stoemper van Team CSC voor dit cadeau. In het algemeen klassement vinden nauwelijks verschuivingen plaats. Morgen zal Ivan Basso, die vandaag kersverse vader is geworden van een zoon, in het roze vertrekken in de laatste bergetappe.

Uitslag 19e etappe Pordenone - Passo Di San Pellegrino (220 km):

#CoureurPloegTijd
1.Juan Manuel Garate (Spa)QSI7:13.36
2.Jens Voigt (Dui)CSC0.04
3.Francisco Vila (Spa)LAM1.21
4.Tadej Valjavec (Slv)LAM1.55
5.Emanuele Sella (Ita)PAN2.06
6.Ivan Parra (Col)COFz.t.
7.Gilberto Simoni (Ita)SDV2.15
8.Ivan Basso (Ita)CSCz.t.
9.Johan Tschopp (Zwi)PHOz.t.
10.Danilo Di Luca (Ita)LIQ2.19

Algemeen klassement:

#CoureurPloegTijd
1.Ivan Basso (Ita)CSC80:46.38
2.José Enrique GutierrezPHO6.07
3.Gilberto Simoni (Ita)SDV10.34
4.Paolo Savoldelli (Ita)DSC12.59
5.Damiano Cunego (Ita)LAM15.13
6.Franco Pellizotti (Ita)LIQ15.26
7.Sandy Casar (Fra)FDJ16.07
8.Juan Manuel Garate (Spa)QSI16.40
9.Wladimir Belli (Ita)COL17.23
10.Danilo di Luca (Ita)LIQ18.31

Submitter:  Bron: FOK!