Uitslagen Spanje speelronde 37

In Spanje is het nog altijd spannend. Niet meer om het kampioenschap, maar wel om de verdeling van de Europacup-tickets en de degradatie.

In de derby van Barcelona, waar FC Barcelona Espanyol ontmoette in het eigen Camp Nou, waren de Barça-fans getuige van het kampioensfeestje. Espanyol had de punten hard nodig om degradatie te voorkomen, toch had stadsrivaal Barcelona geen kind aan de bekerwinnaar. Na een kleine twintig minuten verdween een ongelukkige balberoering van Espanyol-speler Jarque in de touwen van zijn eigen doel. Vlak na rust was het spelmaker Ronaldinho die een rebound binnen schoot voor de einstand. De Braziliaan profiteerde van het schot van Henrik Larsson, dat via de keeper bij hem belandde. De Zweed speelde overigens zijn laatste thuiswedstrijd in het Blaugrana.

De strijd om de tweede plaats, en dus directe plaatsing voor de Champions League van volgend seizoen, gaat tussen Real Madrid en Valencia. Valencia, dat een punt achterstand had op de Madrilenen, kreeg Atlético Madrid op bezoek. Het begon goed voor Los Ches, want na een klein kwartier kregen ze een strafschop cadeau. Topschutter David Villa, die de penalty zelf versierde, miste niet en maakte zijn 24e doelpunt van het seizoen. Toch ging Valencia niet de drie punten pakken. Na twintig minuten scoorde Maxi Rodríguez nadat hij was vrijgelaten bij een vrije trap. Beide ploegen kregen nog kansen op de winnende treffer, maar deze werden niet benut.

Real Madrid kreeg dus de kans om tot drie punten uit te lopen tegen Villarreal. In Zinedine Zidane's laatste wedstrijd in het Bernabéu stadion, kwam er echter geen winnaar uit de bus. Nadat Julio Baptista de score had geopend, stond het vlak daarna alweer gelijk, door een eigen goal van Alvaro Mejía. Vlak voor rust kwam de Gele Duikboot zelfs op voorsprong via Diego Forlán. Uitblinker Zidane zette de stand na een dik uut weer gelijk. De toeschouwers hadden nog lang niet alles gezien. Vijf minuten voor tijd maakte Sergio Ramos knullig rood in de eigen zestien, en schonk Villarreal daarmee een goedkope penalty. De uitblinker aan de andere kant, Forlán, tekende voor zijn tweede van de avond vanaf elf meter. Toch hield Real een punt in Madrid, door opnieuw een goal van Baptista in de slotfase.

Osasuna, op jacht naar Champions League voetbal, ging naar Santander voor de wedstrijd tegen Racing. Na een saaie eerste helft leefde de wedstrijd na de thee pas op. Savo Milosevic zette Los Rojillos op een 0-1 voorsprong, na tien minuten in de tweede helft. De veerkracht van de degradatiekandidaat bleek echter in de slotfase, toen Alfaro Racing langszij zette. Drie minuten voor tijd bleven de punten zelfs in Santander, toen Antonito de 2-1 maakte. De wedstrijd eindigde met 20 man, toen Moha (Osasuna) en Serrano (Racing) hun tweede geel kregen in de slotminuten. Door de winst van Racing is het nu veilig, en zal het ook volgend seizoen in de Primera División spelen.

Door het verlies van Osasuna maakt Sevilla nog altijd kans op Champions League voetbal. Tegen het al gedegradeerde Málaga werd het 2-0; Renato en Sales scoorden voor de UEFA Cup-finalist. Onderin ging Cádiz onderuit bij Getafe, waardoor ze nu gedegradeerd zijn. Het werd 3-1 in het stadje net buiten Madrid. Deportivo Alavés en Espanyol strijden nu op de slotdag nog om degradatie te voorkomen.

De vraag is nu alleen nog wanneer die slotdag zal zijn. De Spaanse bond wil dat Sevilla en Barcelona eerst hun wedstrijd inhalen, voor de laatste ronde gespeeld wordt. Doordat beide ploegen in verschillende Europese finales staan is dat niet mogelijk tot na het WK. De FIFA wil echter dat alle wedstrijden op 15 mei gespeeld zijn. To be continued...