TAS handhaaft schorsing Hamilton

Het sporttribunaal TAS heeft het beroep van Tyler Hamilton verworpen. Wel eindigt de schorsing eerder dan de eerder opgelegde schorsing.

In de Vuelta van 2004 werd bij een dopingcontrole bij Tyler Hamilton vreemde bloedwaarden geconstateerd. Nadat dat bekend werd, werd de renner op 22 september van dat jaar door zijn ploeg geschorst en op 18 april van 2005 door zijn wielerbond voor twee jaar geschorst. Vrijdag kwam de uitspraak in het beroep tegen deze schorsing bij het sporttribunaal TAS, maar ook hier werd Hamilton schuldig bevonden.

Wel werd de schosring van de Amerikaan verkort. Aangezien de renner al op 22 september door zijn ploeg werd geschorst, vindt het sporttribunaal dat de schorsing maar tot 22 september van dit jaar moet duren en niet tot 18 april 2007. Hamilton kondigde aan zich te gaan inzetten om de dopingcontroles eerlijker te maken. Volgens hem klopt het niet dat instanties die dopingcontroles ontwikkelen, van deze tests ook de betrouwbaarheid comtroleren. Hij wil dat de betrouwbaarheid van de tests door onafhankelijke experts wordt gecontroleerd.

Het sporttribunaal TAS zal binnenkort nogmaals zich met de zaak Hamilton moeten bemoeien. Dan behandelt het de vraag of de Amerikaan zijn gouden medaille uit 2004 moet verliezen. Tijdens de dopingcontrole op de Olympische Spelen werden toen ook onregelmatigheden gevonden, maar doordat het B-monster niet goed was bewaard, werd de Amerikaan daar nooit voor gestraft. Het Russische Olympische Committee en zilveren medaille-winnaar Ekimov hebben daar beroep tegen aangespannen bij het TAS.