Uitslag Luik-Bastenaken-Luik

Alexander Vinokourov heeft Luik-Bastenaken-Luik weten te winnen. Samen met Voigt wist hij na een vrij lange ontsnapping de favorieten te verrassen.

Vanochtend om kwart voor elf vertrokken de renners voor de 91ste Luik - Bastenaken - Luik. De grote vraag vooraf was of Di Luca de triple binnen zou kunnen halen en of er opnieuw een grote groep tot het einde bijeen zou blijven.

De ontsnapping van de dag ontstond in twee fases. Steffen Wesemann (T-Mobile) en Benjamin Noval (Discovery Channel) reden weg bij het peloton en kregen 20 seconde voorsprong, maar het peloton hield het tempo hoog. Daarna sprongen de Nederlander Koen De Kort (Liberty Seguros), Walter Beneteau (Bouygues Telecom) and Johan Verstrepen (Landbouwkrediet) erachteraan en zo kwam een kopgroep van vijf man tot stand. Het peloton liet ze begaan en de vijf pakten al snel vier minuten voorsprong, wat later uitliep tot een voorsprong van maximaal acht minuten.

Het peloton voerde onder leiding van Phonak, Lampre en Illes Balears het tempo langzaam op. De voorsprong begon terug te lopen en op de Stockeu ging een groep in de achtervolging met daarin Bettini, Voigt en voor Rabobank Kroon en Weening. Op de volgende hellingen werd het peloton verder uit elkaar geslagen tot enkele groepen. Die voorste groep kwam bij de koplopers, maar kon niet verder wegkomen bij de achtervolgende groep. Alle favorieten maakten de oversteek en zo ontstond vooraan een grote groep. Daarbij was wel duidelijk geworden dat Di Luca het moeilijk had.

Bij de voorste groep stokte het tempo, omdat niemand wilde werken en Voigt nam daar geen genoegen mee. Hij sprong weg en kreeg Vinokourov achter zich aan. Die twee wisten maximaal een minuut te pakken en konden met die voorsprong aan de beklimming van La Redoute beginnen. Phonak en Rabobank werkten in de groep en op La Redoute voerden Perdiguero en Boogerd het tempo op. Ze kwamen tot op 20 seconde van Voigt en Vinokourov, maar na de beklimming viel het tempo van de achtervolgers stil en de achtervolgende groep werd weer groot.

Voigt en Vinokourov onderhielden constant een hoog tempo, waarbij Voigt ontzagwekkend veel werk opknapte. Ze liepen weer uit tot ruim een minuut voorsprong, maar op de Côte Du Sart-Tilman wisten Sinkewitz en Kroon dat terug te brengen tot 50 seconde, maar daarna moesten de kopmannen het zelf gaan doen. Er werd wederom geaarzeld en Vinokourov en Voigt wisten weer verder weg te lopen en het werd duidelijk dat de strijd om de overwinning tussen die twee zou gaan.

Op de St Nicolas konden de koplopers elkaar niet afschudden en hielden genoeg tempo om de achtervolgers op ruim 50 seconde te houden. Bij de achtervolgers sprong Evans weg, waarna Boogerd en Bettini naar hem toe sprongen. In de resterende paar kilometers maakten Vinokourov en Voigt zich op voor de sprint. Vinokourov trok uit de laatste bocht de sprint aan en weet zo te winnen voor Voigt. Michael Boogerd komt enkele tientallen secondes later als derde over de streep.

Uitslag:
1. Aleksandr Vinokoerov (Kaz) 6:29.09
2. Jens Voigt (Dui) z.t.
3. Michael Boogerd (Ned) + 0.14
4. Paolo Bettini (Ita) + 0.24
5. Cadel Evans (Aus) z.t.
6. David Etxebarria (Spa) + 0.27
7. M.A.Martin Perdiguero (Spa) + 0.28
8. Mirko Celestino (Ita) z.t.
9. Damiano Cunego (Ita) z.t.
10. Angel Vicioso (Spa) z.t.
11. Davide Rebellin (Ita) z.t.
12. Matthias Kessler (Dui) + 0.31
13. Jörg Jaksche (Dui) + 0.54
14. Laurent Brochard (Fra) + 0.59
15. Fabian Wegmann (Dui) + 1.02
16. Cristophe Brandt (Bel) z.t.
17. Nicki Sörensen (Den) +1.10
18. Ivan Basso (Ita) z.t.
19. Kim Kirchen (Lux) +1.18
20. Oscar Pereiro (Spa) +1.33