Ferrari onbewogen door kritiek op testen

Ferrari blijft onbewogen door de kritiek op het besluit om de testlimiet voor dit seizoen te boycotten. Dat liet technisch directeur Ross Brawn zaterdag nogmaals weten.

De negen rivalen van Ferrari hebben een overeenkomst getekend waarin zij beloven dit seizoen niet meer dan dertig dagen te testen. Dit om de kosten in de Formule 1 naar beneden te brengen. Het Italiaanse team, dat zelf twee testcircuits bezit, was tegen een dergelijke overeenkomst en heeft zich op vier verschillende plaatsen, met vier verschillende coureurs, voorbereid op de Grand Prix van San Marino.

"In de hachelijke situatie waarin we ons bevinden zullen we alles doen om zo snel mogelijk te worden als we kunnen," aldus Brawn. "Het is een moeilijk onderwerp, een emotioneel onderwerp, en we zijn niet blij met het conflict. We zijn niet blij met de vijandigheid eromheen. Ik zou natuurlijk liever hebben dat er geen spanning tussen de teams was over dit specifieke aspect. We hebben echter geprobeerd een oplossing te vinden aan het eind van vorig jaar en ze hielden toen op met het uitnodigen van ons bij bijeenkomsten. Dat kwam omdat ze onze oplossing niet leuk vonden. Dus vanaf daar is het misgegaan."

Ferrari, het enige topteam dat op Bridgestone-banden rijdt, wilde een testlimiet van 15.000 kilometer per team met nog eens 15.000 kilometer per bandenfabrikant. Dat voorstel werd echter door de overige teams verworpen. Het geschil mondde vervolgens uit in een stop van de communicatie tussen Ferrari en de rest van de teams en voortdurende onenigheid in de discussies over de toekomst van de sport.

Volgens Brawn zijn de negen teams echter zelf ook niet blij met hun overeenkomst. De regel zou ook door hen later dit seizoen, wanneer de teams hun auto voor 2006 introduceren, wel eens opzij kunnen worden geschoven. Brawn was dan ook liever doorgegaan met de overeenkomst van vorig jaar. "Maar dat was onacceptabel voor de andere teams." aldus de Brit.