Jeroen de Vries wint in Alkmaar

De 19e marathon in de strijd om de KNSB/Essent cup is gewonnen door Jeroen de Vries. In de slotfase van de wedstrijd in Alkmaar ontsnapte hij uit de kopgroep van acht man en kwam solo over de finish. Ingmar Berga en Bob de Vries werden respectievelijk tweede en derde.

Er werd veel strijd op de Alkmaarse ijsbaan geleverd. Halverwege de race over 150 ronden dubbelden 23 schaatsers het peloton. Alle toppers, onder wie Jan Maarten Heideman, Miel Rozendaal en Andres Landman, hadden zich in de omvangrijke vluchtgroep genesteld.

Uit de kopgroep wisten zeven rijders nog eens een rondewinst te nemen: Van Meggelen, Zwitser, Bob de Vries, Jeroen de Vries, Van der Veen, Lissenberg en Berga. Uit deze groep ontsnapte Jeroen de Vries in de slotfase van de wedstrijd.

De leider in het klassement, Jan Maarten Heideman, finishde als negende, en de cupwinst kan hem amper meer ontgaan. Heideman heeft nu veertig punten voorsprong op de nummer twee, Landman.

Bij de vrouwen won Danielle Bekkering haar veertiende wedstrijd dit seizoen op kunstijs. Bekkering toonde zich in de eindsprint de snelste van een kopgroep van achttien rijdsters. Sandra de Ronde werd tweede, Mischa Coolen eindigde als derde.