Verhagen haalt uit naar Rutte

Minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken vindt dat VVD-fractieleider Mark Rutte "het spoor helemaal bijster is”. Hij doelt op diens initiatief om de wet zo te veranderen dat de vrijheid van meningsuiting alle ruimte krijgt.

Verhagen zei donderdag dat hij er niet aan moet denken dat mensen zomaar alles kunnen zeggen wat ze willen, zoals de liberalen voorstaan. "Dan wordt grofheid de norm. Naast de vrijheid van meningsuiting is respect voor elkaar ook een belangrijke norm in onze beschaving.”

Volgens hem kan het VVD-plan verstrekkende gevolgen hebben. "Als je alles maar mag roepen, effen je het pad om mensen weg te zetten als minderwaardig of tweederangsburgers", aldus de minister. Het gevaar schuilt volgens Verhagen vooral in de volgende stap: dat de rechten van deze mensen worden aangetast.

Verhagen stelt dat haat zaaien en antisemitisme nu een marginaal verschijnsel is, omdat het strafbaar is.

Verhagen staat bepaald niet alleen in de verwerping van de uitspraken van Rutte. Zo’n beetje heel politiek Nederland, inclusief een aantal prominente VVD’ers, laken de uitspraken van de partijleider. In het AD van donderdag vallen Hans Wiegel, Frans Weisglas en Hans van Baalen Rutte openlijk af. Wiegel omschrijft de stellingname van Rutte zelfs als ‘bizar’.


Verhagen haalt uit naar Rutte  (foto: DAG)