Wijers: hef provincies op

Oud-minister van Economische Zaken Hans Wijers pleitte gisteren tijdens de Hofstadlezing voor het afschaffen van de provincies. Volgens Wijers is de bestuurlijke drukte in Nederland te groot en leidt dat tot inefficiëntie. "De provincies kunnen wel weg. Die heeft een klein land als Nederland toch helemaal niet nodig?"

Wijers is van mening dat de bestuurlijke laag nog verder kan worden uitgedund. Zo kan een aantal ministeries ook prima verdwijnen. "Daar werken ook allerlei mensen die elkaar bezig houden met overlegjes. Inefficiënt." Als voorbeeld noemt hij Landbouw, Verkeer en Volkshuisvesting, die allen kunnen opgaan in het Ministerie van Economische Zaken.

De economische crisis kan wat Wijers betreft worden aangegrepen om het aantal bestuurslagen te verminderen. Omdat het de overheid veel geld bespaart, komt het de economie ook meteen ten goede en het verdwijnen van bestuurslagen zorgt voor meer effectiviteit in het besturen van het land. Wijers haalt hierbij de Randstad aan: "Een aantal burgemeesters heeft het eerder ook al gezegd: Trek als Randstad gezamenlijk op. Dan creëer je ook een situatie waarin je veel sneller zaken kunt doen."