Armoede onder kinderen toegenomen

De armoede onder Nederlandse kinderen is toegenomen. Dat concludeert het Verwey-Jonker Instituut in het rapport 'Kinderen in Tel 2008' dat donderdag is vrijgegeven. Het aantal gezinnen dat van een uitkering leeft is afgenomen, maar het aantal jeugdigen in een uitkeringssituatie is toegenomen.

Het onderzoek, in samenwerking met onder meer Unicef, Defence for Children en Jantje Beton, richtte zich op kinderen tussen 0 en 17 jaar. In 2006 leefden ruim 242 duizend kinderen in een gezin met een uitkering; een jaar eerder was dat ruim 238 duizend. Tussen 2000 en 2005 was er nog sprake van een daling van het aantal kinderen in een uitkeringsgezin.

De Schepenbuurt in Leeuwarden heeft het hoogste percentage kinderen in een uitkeringsgezin (63 procent). Nummer twee en drie op de lijst zijn eveneens wijken in de Friese hoofdstad: Wielenpolle (55 procent) en Lekkumerend-Oost (53 procent). Ook in de Arnhemse wijk 't Duifje (52 procent) en de Groningse wijk De Hoogte (51 procent) leven kinderen in relatief arme gezinnen.

Het onderzoek biedt eveneens een overzicht van de meest kindonvriendelijke wijken in het algemeen. De Rotterdamse wijk Schiemond komt als slechtste uit de bus. De top vijf bestaat verder uit de Zuidelijke Tuinsteden (Rotterdam), de Haagse Schilderswijk, Oud Zuid in Rotterdam en de Stationsbuurt in Den Haag.

Kinderen in de wijk Haarlemmerliede en Penningsveer (Haarlemmerliede) zijn het beste af. Ook in Voorste Hees, Voorste en Achterste Steeg in Sevenum is het leefklimaat voor kinderen goed. De top vijf van kindvriendelijkste wijken bestaat verder uit de wijken Galder, Strijbeek Noord en Ulvenhout - allle in Alphen-Chaam.