'Pardon kost jaarlijks 270 miljoen bijstand'

Icoon PolitiekDe generale pardonregeling voor ex-asielzoekers gaat de gemeenten in Nederland jaarlijks 270 miljoen euro aan bijstand kosten. Dat heeft de gemeente Den Haag berekend.

Alleen al in de Hofstad zullen naar verwachting duizend van de geschatte 1.200 ex-asielzoekers een beroep doen op de bijstand. De kosten daarvan zijn 13,5 miljoen euro. De gemeente Den Haag heeft ook berekend dat het aantal uitkeringsaanvragen landelijk op ongeveer 20.000 zal uitkomen. Dat brengt de kosten aan bijstand voor alle gemeenten jaarlijks op 270 miljoen euro.

De gemeente Den Haag zegt dat de duur van de eventuele uitkeringen op voorhand niet is in te schatten. ''Aan de ene kant betreft het hier een groep die zeer gemotiveerd is om aan het werk te gaan, maar aan de andere kant is er vaak sprake van een meervoudige problematiek, soms gecombineerd met een post-traumatisch stress syndroom.''

PvdA-staatssecretaris Nebahat Albayrak (Justitie) liet eerder weten dat de totale kosten van de pardonregeling volgens haar 329 miljoen euro gaan bedragen (55 miljoen voor uitvoerings- en huisvestingskosten, 60 miljoen voor inburgering, 10 miljoen extra voor de IND en 204 miljoen voor kosten van opvang). Ze verwacht dat de regeling voor 25.000 ŗ 30.000 asielzoekers gaat gelden.

VVD-Kamerlid Henk Kamp schatte begin dit jaar de kosten van het pardon op minimaal 500 miljoen euro. Dat was naar zijn mening pas het begin van de kosten.