'PvdA gaf niet thuis bij Marokkaanse namenlijstkwestie'

In april van dit jaar maakten we op FOK! melding van het Haarlemse PvdA-raadslid Moussa Aynan die actie voerde tegen namenlijsten die sommige gemeenten overleggen wanneer Nederlandse Marokkanen hun pas geboren kind komen aangeven. Volgens hem werkt de Nederlandse overheid hierdoor namelijk mee aan het discriminerende en Arabisch-nationalistische beleid van de Marokkaanse regering. De namenlijst die de Marokkaanse overheid hanteert, bevatten namelijk alleen Arabische namen, gťťn Berberse of christelijke.

Maar net als ex-moslim Eshan Jami voelt ůůk Aynan zich in de steek gelaten door de PvdA toen hij werd bedreigd door islamitische danwel Marokkaanse radicale types, die het oneens waren met zijn actie. In een opiniestuk op de website van de PvdA uitte Aynan afgelopen weekend zijn ongenoegen.

Op enige sympathie of steunbetuiging heeft hij de PvdA niet kunnen betrappen. ''Zoals Ehsan Jami tot mijn grote spijt heeft mogen ervaren, geven onze grote PvdA-politici niet thuis als het er echt op aankomt'', schrijft Aynan.

Het meest schokkend vindt hij dat de PvdA-kamerleden van Marokkaanse komaf, ondanks alle media-aandacht die er voor de zaak was, nooit de moeite hebben genomen om met hem in contact te treden. Ook niet Khadija Arib, het PvdA-Kamerlid dat tot grote onvrede van Wilders deeluitmaakt van een Marokkaanse mensenrechtencommissie. ''In die commissie waar Arib lid van is, had zij deze kwestie mooi aan de orde kunnen stellen'', stelt Aynan. Hij vervolgt met: ''En misschien had staatssecretaris Ahmed Aboutaleb bij de ontvangst van zijn lintje uit handen van koning Mohamed een woordje met de vorst kunnen wisselen over de namenlijst.''

Ambassade
Aynan is met een petitie tegen de namenlijst nog wel langs gegaan bij de Marokkaanse ambassade. Volgens de Marokkaanse ambassadeur was het gebruik van de namenlijst echter volledig legitiem en viel het onder de soevereiniteit van de Marokkaanse staat. ''Nee, Marokkanen (waar ook ter wereld) moesten juist erg blij zijn dat er nog iemand was die hen voorschreef welke namen ze aan hun kinderen moesten geven.'' En christelijke namen zouden toch nooit geaccepteerd worden.

Bovendien zo zei de ambassadeur, was het PvdA-raadslid bezig om de naam van Marokko te schaden. Hij vertelde hem dat de Marokkaanse staat op drie pijlers gebouwd is: de islam, het Arabisch en de monarchie. ''Deze heilige drie-eenheid mag en kan nooit ter discussie worden gesteld.''

=
Link: De column van Moussa Aynan op de PvdA-site.