'AD probeerde visboer te chanteren'

Icoon BinnenlandsHet Algemeen Dagblad wordt door visboer Doede Bleeker uit Stavoren beschuldigd van poging tot omkoping. Als hij geld betaald zou hebben, zou de jury volgens hem wel positief over zijn handelswaar geoordeeld hebben. Bleeker scoort in de AD Nationale Haringtest een 2. Toen de mannen op zeven juni kwamen testen vroegen ze: ''Hoeveel heb je er voor over om weer in de top tien te komen”. Bleeker besteedde er verder geen aandacht aan, maar alles valt op zijn plaats nu de uitslag bekend is.

Bleeker had zich al eerder verwonderd over vreemde schommelingen in de ranglijst. ''Het gebeurt geregeld dat iemand het ene jaar heel laag staat en het andere weer hoog''. Niet toevallig dus volgens Bleeker die ''natuurlijk nooit'' op een dergelijk voorstel ingegaan zou zijn.

Het oordeel van het AD over de waar van Bleeker: ''Haring van Doede is als een tongzoen van een zeemeermin. Maar dan wel van een die maanden haar tanden niet heeft gepoetst'' Illusies om de top tien te bereiken kent Doede niet: ''Dat is alleen weggelegd voor viszaken in Rotterdam en omgeving, waar de krant vandaan komt. Maar eerder scoorde ik wel hoog en ik werk nog op precies dezelfde manier. Bovendien komen mensen van heinde en verre naar mij toe en ik heb nog nooit klachten gehad. ''

Het AD bezocht in totaal vijf Friese viszaken. De Harlinger viszaak 'Hoek’s Vis en Snacks' scoort wel goed, namelijk een 8. “Een verkooppunt waar liefhebbers die met de boot van of naar Terschelling komen of gaan met een gerust hart naar binnen kunnen stappen”, aldus het AD. Ook Smulhoek Vis en Snacks uit Sloten krijgt een goede beoordeling, een 7,5.

Een slechter oordeel valt de kraam Gebroeders Kramen in Drachten ten deel; zij kregen een 2,5: “Aan de voorkant van een verkoopwagen zit een klep. Als Kramer die nu eens laat zakken zal hij menig liefhebber een groot plezier doen.” De haring van Super de Boer aan Hoeksterpad in Leeuwarden vergaat het niet veel beter: “Het blijft onbegrijpelijk dat dergelijke rotzooi wordt verkocht ťn gekocht. Wie dit eet, is voor de rest van zijn leven verloren als haringconsument’. Ook zij scoorden een 2.

Met dank aan SunChaser voor de submit.