D66 en GL in A'dam hekelen 'illegalenjacht'

De Amsterdamse raadsfracties van GroenLinks en D66 zijn verontwaardigd over de grootscheepse actie die de politie vrijdagnacht uitvoerde in de hoofdstad. Bij een inval in grand café 'Het Vervolg' in Zuidoost werden toen 111 illegale West-Afrikanen (meest Nigerianen) opgepakt. In het café waren 250 bezoekers aanwezig die allen gecontroleerd werden.

De arrestanten worden verdacht van de zogenaamde 419-fraude, vernoemd naar een artikel in het Nigeriaanse wetboek van strafrecht. Doormiddel van het versturen van miljoenen e-mails proberen ze mensen geld afhandig te maken.

D66 en GroenLinks spreken van een 'illegalenjacht' en eisen opheldering van burgemeester Job Cohen. Ivar Manuel van D66: ''Het lijkt op een politierazzia. Hoe weet je nu dat het fraudeurs zijn?'' Groenlinks, dat in Amsterdam samen met de PvdA in het college zit, stelt dat met de PvdA was afgesproken dat ''we'' in Amsterdam niet zouden gaan jagen op illegalen. ''Als je internetfraudeurs wil pakken, moet je specifieker te werk gaan en ze voor de rechter brengen'', aldus GroenLinksraadslid Judith Sargentini.

De illegalen zullen overigens niet voor de rechter worden gebracht. Justitie liet weten dat ze het zogeheten vreemdelingentraject ingaan en zo worden uitgezet. Acht worden wél vervolgd omdat ze valse reisdocumenten bij zich hadden.