Hemd met airconditioning

Icoon Wetenschap De Japanse ingenieur Hiroshi Ichigaya heeft een hemd met ingebouwde airconditioning gebouwd. Zo blijft het lichaam heerlijk koel tijdens een hittegolf. Wanneer de temperatuur hoger is dan dertig graden begint het hemd lucht langs het lichaam te stuwen.

Het menselijk lichaam zweet als het warm is. Wanneer dat zweet oplost in de lucht koelt dat het lichaam af. Maar de kleding die gedragen wordt neemt de zweetdruppeltjes op, waardoor dat natuurlijke koelingssysteem niet meer werkt. Ichigaya's hemd herstelt dat systeem. Luchtlagen worden langs het lichaam gestuwd om de zweetdruppeltjes versterkt op te laten lossen.

Twee pompjes met een doorsnee van tien centimeter zijn in de rug van het hemd aangebracht. Deze zorgen voor het rondcirculeren van de lucht. Het geheel wordt aangedreven op batterijen, maar kan ook via een computer opgeladen worden. Wel balen als de batterijen ineens op zijn in de hitte. De mechanische onderdelen kunnen tijdelijk uit het hemd gehaald worden, zodat het gewassen kan worden.

Een nadeel is dat het hemd niet bepaald modieus is. De drager ziet eruit als een soort Michelin-mannetje. Maar bij een temperatuur van 36 graden zoals vorige week neem je dat voor lief. Misschien een idee voor de volgende hittegolf.Het eerste hemd met airconditioning


Met dank aan tracer60 voor de submit.