Geen JSF bij kabinetsdeelname PvdA

Icoon Politiek De PvdA wil niet dat het huidige kabinet een akkoord sluit over de aanschaf van het Amerikaanse gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter (JSF). Als het kabinet dit toch doet, zal de PvdA als ze volgend jaar deel uitmaken van de regering het besluit terugdraaien. Dit zegt PvdA-Kamerlid Luuk Blom in het blad Intermediair.

Nederland draagt momenteel bij aan de ontwikkeling van de JSF, en kan daarvan later de vruchten plukken. De Nederlandse regering krijgt namelijk korting als ze JSF-toestellen aanschaffen. De regering wil over zes jaar 85 JSF-jachtbommenwerpers in gebruik nemen. Dat kost zes miljard euro. Berekeningen van de Amerikaanse rekenkamer hebben echter uitgewezen dat het toestel dertig procent duurder uitpakt dan geraamd. Ook ligt de ontwikkeling van de JSF 23 maanden achter op schema.

De PvdA is de laatste jaren erg vaak van mening veranderd. Blom wil namens de PvdA geen gebruik maken van de korting die Nederland krijgt. "Onder de PvdA wordt er niet één JSF gekocht. Dat wordt een hard punt in het verkiezingsprogramma", zegt Blom. "De bedoeling was dat de Amerikanen opdrachten aan de Nederlandse industrie in den brede zouden geven, maar feitelijk zijn bijna alle orders naar één bedrijf gegaan, namelijk Stork. Eigenlijk geven we verkapte overheidssteun aan dat bedrijf". Hij denkt dat de JSF onbetaalbaar wordt. "We gaan toch geen zes miljard euro in de sloot gooien?". De PvdA wil ook dat de ontwikkeling van Nederland aan de JSF wordt herzien.

Ook de SP en GroenLinks zijn kritisch over de aanschaf van het gevechtsvliegtuig. GroenLinks heeft altijd gepleit voor een nieuw gevechtsvliegtuig, maar wil deze alleen aanschaffen en niet ontwikkelen. De SP wil het F16-gevechtsvliegtuig moderniseren in plaats van een nieuw type gevechtsvliegtuig aan te schaffen.

Joint Strike Fighter
Krijgen we de JSF wel of niet?