Housewitz al 250.000 keer bekeken

Het beruchte flashfilmpje Housewitz is de afgelopen dagen door een kwart miljoen mensen bekeken via GeenStijl.nl. Dat heeft een woordvoerder van het weblog vandaag laten weten. Voordat de grote commotie losbrak trok het filmpje 50.000 bezoekers; dat was in juni toen GeenStijl er aandacht aan besteedde.

In juli was de discussie klaar, aldus de woordvoerder van het log, en trok het filmpje nog maar 10.000 kijkers. Nadat het Poolse Auschwitz-museum aan de bel trok, de Poolse, Israëlische en daarna ook Engelstalige media er op doken en Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) bekend maakte aangifte te gaan doen tegen GeenStijl, liep het storm.

''Grap''
Het filmpje is bedoeld als een - op zijn zachtst gezegd misplaatste - grap. Het is een 'reclame' voor het fictieve technofeest 'Housewitz', dat moet plaatsvinden op 4 mei 2005.

Te zien is onder meer een hek met het opschrift 'Tanzen macht frei', een verwijzing naar de originele Auschwitzpoort met de tekst 'Arbeit macht frei'. In de animatie zijn verder uitgemergelde lichamen van Joodse kampslachtoffers te zien met de tekst: Dresscode: dress as skinny Jew. Verder bevat het filmpje onder meer beelden van de gaskamers (met de tekst dat 'douchen gratis is') en een stapel lijken waarbij vermeld staat dat er een gangbang zal plaatsvinden. Het filmpje wordt afgesloten met een afbeelding van Adolf Hitler.


Excuus
De flashanimatie is gemaakt door een 22-jarige Economiestudent uit Brielle, Dicky Thijssen (Dirk Thijssens). In het Algemeen Dagblad liet hij deze week weten geen commentaar meer te willen geven op zijn creatie. Eerder had hij zich al uitgebreid geëxcuseerd. Zijn vader wilde alleen kwijt het een heel domme, macabere soort humor te vinden, ''waar terecht niemand begrip voor heeft. Dirk heeft daar ook flink voor op zijn donder gekregen. Zelf heb ik een oom die tijdens de oorlog is gefusilleerd. Ik vervloek dit soort praktijken.''

GeenStijl heeft de actie van de maker altijd sterk afgekeurd, maar ontkent dat het om nazi-propaganda gaat, en daarom ook niet strafbaar is. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam kwam eerder, tot grote onvrede van het MDI, tot een soortgelijke conclusie. Het filmpje blijft volgens GeenStijl gewoon on-line staan omdat mensen kennis moeten kunnen nemen van dergelijke verschijnselen. Bovendien zou het aantonen dat er nogal wat schort aan het onderwijs inzake de Tweede Wereldoorlog. Anders zou iemand zulke zieke zooi niet maken, is de redenering van de makers van het log. Men heeft wel besloten op de pagina waar het filmpje staat, een waarschuwing in het Pools toe te voegen. Die was er al in het Engels.

Neukia
Een aantal FOK!kers attendeerden ons de laatste dagen overigens op weblog Neukia.nl die het bewuste filmpje ook al sinds juni host, en eveneens niet van plan lijkt om het weg te halen. Het bevreemdt hen dat de discussie en kritiek, van met name het MDI, zich alleen op GeenStijl toespitst.

-
Een aantal internationale media over deze kwestie:
Jerusalem Post,
LA Times,
Polskie Radio,
Wiesenthal Center,
Reuters,
EJ press,
Serwisy Gazeta,
Sunday mail,
Een zoekopdracht naar Housewitz op Google gaf woensdag 166 hits, gisteren 622, vanochtend waren dat er ruim 8.000 en nu al zo'n 14.000.