Donner wil wietbranche aanpakken

Minister Piet Hein Donner van Justitie wil de subcultuur rondom de wietteelt in Nederland gaan aanpakken. De wietbranche floreert in ons land en draagt dat openlijk uit, tot groot ongenoegen van Donner en een groot deel van de Tweede Kamer. De minister kondigde aan dat wietkwekers nog harder zullen worden aangepakt.

Donner stoort zich aan de vele growshops waar men openlijk al het materiaal voor de wietteelt kan kopen, vrachtwagens die wietkweekspullen bij klanten thuis bezorgen en glossy magazines die softdrugs en wietteelt promoten. De SGP wil dat Donner onmiddelijk alle growshops sluit, maar zo eenvoudig ligt dat niet. De winkels verkopen namelijk spullen die je ook voor andere zaken dan wietteelt kunt gebruiken. Op zich zijn zaken als lampen, ventilatoren, kweekmediums, koolstoffilters en voedingsmiddelen niet strafbaar.

De CDA-bewindsman kondigde gisteren aan dat niet alleen de grootschalige wietteelt aangepakt zal worden, maar ook de openlijke uitwassen die rondom de teelt horen. Donner: ''Er valt nu niets te doen tegen growshops. Je kunt het bijvoorbeeld ook een tuinwinkel noemen. Ik laat wel de mogelijkheden onderzoeken om deze praktijken in te dammen. Bijvoorbeeld door een wettelijke regeling, zoals vergunningen, maar liever niet.''

De Tweede Kamer toonde zich verontrust over de grote rol van Nederland bij de productie, export en doorvoer van pakweg alle soorten drugs. Opvallend vond men dat de teelt van nederwiet nog immer massaal is, terwijl alleen kweek voor eigen gebruik is toegestaan.


Interieur growshop Growland in Veenendaal