Andrť Rouvoet (CU) politicus van het jaar

Icoon politiek binnenland nieuwsAndrť Rouvoet, voorman van de ChristenUnie, is door de parlementaire pers uitgeroepen tot politicus van het jaar 2004. Hij volgt daarmee VVD-leider Jozias van Aartsen op, die dit jaar niet verder kwam dan een negentiende plek. Rouvoet, in 2003 al tweede, werd in het juryrapport omschreven als een 'alleskenner', 'consistent' en 'wars van Haagse spelletjes'.

Tweede in de verkiezing werd PvdA-fractieleider Wouter Bos. Derde het ondergedoken VVD-Kamerlid Ayaan Hirsi Ali, omdat zij volgens de jury ondanks de bedreigingen en de moord op haar vriend Theo van Gogh van geen ophouden weet. Haar partijgenoot Laetitia Griffith werd uitgeroepen tot 'meest talentvolle politicus van het jaar'. De liberale justitiewoordvoerster 'schrijft geen aanvalsplannen zoals Joost Eerdmans, maar weet toch op te vallen', meende de jury. Griffith eindigde voor het jongste Kamerlid Martijn van Dam (PvdA) en staatssecretaris Mark Rutte (VVD), de winnaar van vorig jaar.

De slechtste politicus werd niet gekozen, omdat hier te weinig respons op kwam. Naast de verkiezing door de parlementaire pers onderzocht opiniepeiler Maurice de Hond de voorkeur van 'de Nederlander'. In dit onderzoek kwam Wouter Bos als eerste naar voren, voor Jan Marijnissen (SP) en minister Rita Verdonk (VVD).

Naast een overallverkiezing onderzocht De Hond hoe de verschillende politici scoorden op belangrijke kenmerken. Als meest deskundige politicus blijkt minister Gerrit Zalm naar voren te komen, die daarnaast ook het hoogst scoort op de factor grappig. SP-leider Marijnissen wordt gezien als de man met visie, het meest betrokken en de meest overtuigende, duidelijke en welbespraakte. Ayaan Hirsi Ali is volgens de kiezer verreweg de meest moedige politicus. Rita Verdonk de hardste en duidelijkste. Jan Peter Balkenende wordt alom als meest intelligent gezien, maar kwam tevens uit de bus als slechtste politicus van het afgelopen jaar.

De beste politici op een rijtje
Onderzoek Maurice de Hond