Energiemeters voortaan digitaal

Electriciteitsbedrijven gaan in Nederland binnen afzienbare tijd bij iedereen elektronische meters plaatsen. Via deze miljoenen nog te installeren digitale apparaten kunnen de gegevens over het energieverbruik razendsnel via de elektriciteitskabel worden doorgegeven aan de energiebedrijven.

De meter wordt dan voortaan elektronisch opgenomen, waardoor meteropnemers die klanten thuis bezoeken achterwege kunnen blijven. Verder kunnen energiebedrijven via de meter de toevoer van energie op afstand regelen. Zo wordt het mogelijk in geval van extreme calamiteiten de elektriciteit terug te schroeven. Burgers worden dan geknepen zodat bijvoorbeeld net de tv en koelkast kunnen draaien, terwijl ziekenhuizen volop stroom krijgen.

Fraude
Dankzij het digitaal meten kan men ook beter fraude tegengaan. Het terugdraaien van de meter behoort dan tot het verleden, omdat de stroombedrijven continu de stroomafname in de gaten houden. Bij vermoedens van fraude kan de maximum doorlaatwaarde op afstand beperkt worden. Ook zijn hennepplantages dankzij het elektronische meten veel makkelijker op te sporen.

Op een geheime plek in Nederland wordt inmiddels met succes geëxperimenteerd met de elektronische meters. In Italië is het systeem al in werking. IBM Nederland zal het systeem hier gaan aanleggen.