FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 12 juli 2004

Kinderen vinden dode man in Oisterwijk

NuX_NuFF had ons via de nieuws-submit te melden:

Spelende kinderen hebben maandagmiddag het dode lichaam van een 30-jarige man aangetroffen aan de Wim Brugmanstraat in Oisterwijk. Het stoffelijk overschot lag in een door kinderen gebouwde hut.

Door de politie werd ter plekke een onderzoek ingesteld. Hieruit bleek dat de man niet door een misdrijf is omgebracht. Bij de schouw in het St. Elisabethziekenhuis in Tilburg is komen vast te staan dat de doodsoorzaak ligt in een combinatie van onderkoeling, hartproblemen en gebruik van medicijnen.

Juwelen uit doodskist geplunderd

Dieven hebben op een begraafplaats bij het Noord-Franse plaatsje Haulchin kostbare juwelen gestolen van een vrouw die daar sinds april lag begraven. In een straatje vlakbij de begraafplaats werd de geplunderde doodskist met het lichaam van de overleden vrouw teruggevonden, zo meldde de politie maandag.

De vrouw had de dure juwelen mee in haar graf genomen om te voorkomen dat haar vijf kinderen er ruzie over zouden krijgen.

Ongelovige priester voor rechtbank gedaagd

De Deense priester Thorkild Grosboell moet voor de pastorale rechtbank verschijnen. Grosboell beweert al sinds afgelopen jaar dat hij niet in God gelooft. Dat heeft het Deense Ministerie van Justitie maandag gemeld. De priester is populair in zijn parochie in Taarbaek, maar met zijn gewaagde uitspraken zorgde hij voor heel wat opschudding bij het publiek en in de geestelijke wereld.

Het hof bestaande uit één rechter en twee theologen zal een oordeel moet vellen over de beschuldigingen van de geestelijke autoriteiten tegen Grosboell. De ongelovige priester reageerde zelf een jaar lang niet op aanmaningen van zijn bisschop. De zaak werd door Bisschop Lise-Lotte Rebel door verwezen naar het ministerie van Justitie nadat er in een weekblad een verklaring van Grosboell was gepubliceerd. Hierin verklaarde de priester niet in God en de verrijzenis te geloven.

Na een schorsing van enkele weken mocht de man weer een mis dienen. Opnieuw deed Grosboell provocerende uitspraken, waardoor er volgens de bisschop 'ernstige verwarring' ontstond in de Kerkgemeenschap. Vervolgens schreef de bisschop een brief naar het ministerie waarin te lezen stond dat de priester schade bleef berokkenen aan de Kerk. Hierop besloot het ministerie de kwestie aan de rechtbank voor te leggen. Tot 1 september heeft de priester de tijd zich schriftelijk te verantwoorden voor zijn uitspraken. Wanneer hij dit niet doet loopt hij kans een boete te krijgen van ongeveer 2.000 euro.

Zwemverbod Sicilië door haaienalarm

Maandag zijn de stranden langs een deel van de kust van het eiland Sicilië gesloten nadat er een haai was gesignaleerd.

De kustwacht ging over tot deze maatregel nadat een groep toeristen in een opblaasboot bij Mazara del Vallo een haaienvin zouden hebben gezien. Een zelfde melding kwam er op die dag van een politieman, die in zijn vrije tijd uit varen ging.

Meteen na de meldingen is de kustwacht begonnen met een zoektocht naar de vermeende haai. Men mag, tot er vastgesteld is om welke haai het gaat, niet zwemmen.

Overigens zijn de meeste haaien die voorkomen in de Middellandse Zee relatief ongevaarlijk. In de laatste vijftig jaar zijn slechts twee aanvallen van haaien op mensen geweest rond het eiland. In beide gevallen waren duikers het slachtoffer.

Politie vindt vermiste jongen in Amsterdam

Een vermiste jongen uit het Limburgse Arcen is maandag door de politie in Amsterdam aangetroffen. De verstandelijk gehandicapte 17-jarige jongen werd sinds zaterdag vermist. De jongen bleek de trein naar Amsterdam te hebben genomen, zonder zijn ouders in te lichten. Bij de politie dacht men dat de jongen naar Venlo was gereisd. Het is nog niet duidelijk waarom hij naar Amsterdam was gegaan.

De politie verklaarde niet uit te gaan van een misdrijf, ze waren echter wel bang voor gevaarlijke situaties. De jongen slikte medicijnen, maar had deze niet meegenomen. Zonder zijn medicijnen zou hij angstig kunnen zijn geworden en mogelijk gevaarlijk voor zichzelf of zijn omgeving.

De jongen werd door de politie 'gevonden' toen hij in Amsterdam in een winkel iets probeerde te kopen. Hij deed dat echter zonder geld bij zich te hebben. Daarop raakte hij in de war en in paniek. De winkelier heeft de politie gebeld. Tegen hen vertelde de jongen dat hij was weggelopen van huis.

Duitse gletsjer krijgt zonnescherm

De enige gletsjer die Duitsland rijk is krijgt een zonnescherm. Zodoende moet het afsmelten van de gletsjer tegen gegaan worden. Dit heeft Stephanie Vogel van de Zugspitsbahn maandag bekendgemaakt.

Op ongeveer 2.600 meter hoogte wordt zesduizend vierkante meter van de gletsjer afgedekt met witte matten en zeilen. Deze weerkaatsen het zonlicht en zodoende zorgen ze voor koeling. Op de plaatsen die met matten worden beschermd, wordt volgens Vogel tijdens de zomer twee tot drie meter sneeuw "gered". Op een zeer warme dag wordt de gletsjer ongeveer tien centimeter kleiner.

Vrouw aangehouden met cocaïne in vagina

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Op de luchthaven van Santiago heeft de Chileense politie een Peruaanse vrouw aangehouden die 800 gram cocaïne in haar vagina had verstopt. Dit werd maandag gemeld door het Chileense radiostation Radio Cooperativa.

De vrouw kwam van een binnenlandse vlucht uit de noordelijke stad Arica. Daar had een andere vrouw haar opdracht gegeven de drugs af te leveren bij een contactpersoon in Santiago. Hiervoor zou de aangehouden vrouw 400 dollar hebben ontvangen.

Eerste stap richting regelwijziging

De eerste stap richting een serie regelementswijzigingen lijkt gezet. De technische directeuren van de teams hebben een pakket maatregelen samengesteld, om zo te voorkomen dat de voorstellen van Mosley worden doorgevoerd.

De teams hadden een ultimatum gekregen om met plannen te komen om de auto's langzamer te maken. De teams gaan nu bij de FIA plannen aankaarten die de auto's drie seconden per ronde langzamer moeten maken. De belangrijkste wijzigingen zitten in de banden en de downforce.

Het veranderen van de motoren naar 2.4-liter V8 motoren is voor verschillende teams onacceptabel. Daarom is het niet in de plannen opgenomen, al zal het nog wel onderwerp van gesprek blijven.

De teams zijn het wel eens over wijzigingen aan de regels voor de diffuser. Er worden meer regels aan ontwerp en vooral grootte van de diffuser gesteld, waardoor die 25% minder downforce zou opleveren. Aangezien men wel verwacht dat de teams creatief met de regels omgaan, verwacht men een effectieve vermindering van de downforce van 18%.

Voor de banden wil men aansturen op nog maar twee sets banden per weekend. Daarmee zouden de kosten voor de banden moeten worden verlaagd en ook de ontwikkeling van de banden moeten worden afgeremd.

Technisch directeur van Renault, Bob Bell, toonde zich tevreden: "Ik denk dat dit een slimme stap en een logisch voordeel zal zijn om de kansen om in te halen te vergroten." Hij hoopt dat de regels snel worden aangenomen, zodat die in de ontwerpen voor de nieuwe auto's kunnen worden meegenomen.

Deze nieuwe regelementen zouden per 2005 moeten ingaan. Alhoewel alle teams nu akkoord zijn met dit voorstel, zal in verdere besprekingen tussen teams en de FIA nog tot een echt akkoord moeten worden gekomen, voordat de regels officieel kunnen worden ingevoerd.

Punten GP van Engeland

De punten van de Grand Prix van Engeland zijn berekend. Deze ronde telt tien winnaars die allen net niet op 500 punten wisten te komen. In het totaalklassement heeft Crowded de eerste plaats weer teruggepakt van ruudmies. De verschillen aan de top blijven klein.

Bij de subleagues heeft Inter-F1-Action de leidende positie weten vast te houden. De volgende wedstrijd is de Grand Prix van Duitsland. Deze wordt verreden op 25 juli. Zorg ervoor dat je team in orde is voor zaterdag 24-07-2004 om 00:01 uur.

Man filmt badende meisjes via spiegel

Icoon Buitenlands nieuwsDe politie uit de Amerikaanse stad Seattle heeft een voyeur opgepakt die in het geheim badende meisjes filmde. De politie zocht in eerste instantie naar gestolen goederen, maar vond 700 videobanden met daarop de gefilmde, badende, meisjes.

De man, Lee Pruett, bezat meerdere huizen en meisjes met problemen uit de buurt mochten van de leegstaande huizen gebruik maken om daar alles even op een rijtje te zetten. Geen van de huizen had een functionerende waterleiding en voor een bad konden ze terecht bij de Pruett thuis.

Aan het uiteinde van het bad hing er een grote spiegel aan de wand. ''Ik vond het wel een beetje raar om daar een spiegel te plaatsen. Nu snap ik wat hij daar deed, ik ben er niet goed van,'' zei de 18-jarige Michelle tegen verslaggevers.

Subheader
Lee Pruett filmde de meisjes terwijl ze in bad zaten

De politie ontdekte achter de spiegel een geheime ruimte waar een videocamera met statief stond opgesteld. Volgens de politie gaat het maanden duren voor alle slachtoffers van de man geïdentificeerd zullen zijn.

Twee verkeersdoden in Brabant en Limburg

Icoon Binnenlands nieuwsBij twee afzonderlijke verkeersongevallen in Noord-Brabant en Noord-Limburg zijn vanmiddag twee mensen om het leven gekomen. Het eerste ongeluk gebeurde op de A67 bij Someren. Een man kwam door onbekende oorzaak met zijn bestelbusje onder een vrachtwagen terecht. Hij kwam daarbij om het leven. De identiteit van het slachtoffer is nog niet vrijgegeven. Als gevolg van het ongeluk ontstonden op de snelweg lange files.

Bij een verkeersongeval dat rond 17.00 uur vanmiddag tussen Beringe en Nederweert plaatsvond, kwam een 36-jarige vrouw uit Ospel om het leven. Bij dit ongeluk langs de Noordervaart waren een vrachtwagen en personenauto betrokken. Hoe het ongeval kon gebeuren, is nog niet bekend. Het verkeer wordt ter plekke omgeleid.

Vacht wassen

Wij hebben thuis een hond. Een kleine, zwarte labrador van bijna drie. Ze heet Donja, en houdt er erg van om veel en lang uitgelaten te worden. Meestal gaan we ook wel een kilometer of zeven per dag. Gerekend dan naar de meters die de mens maakt. Volgens mij moet je voor haar afstand het menselijke getal in het kwadraat vermenigvuldigen met 8,3. Dan kom je redelijk in de buurt.

Het leuke van Donja is dat het een uiterst zelfstandig hondje is. Ze eet zelf, slaapt zelf, trekt zelf aandacht, en als het zou kunnen zou ze ook zichzelf uitlaten. Helaas mag dat niet, dus heeft ze haar ideaalbeeld vervormd tot doen-wat-je-zelf-wilt-en-af-en-toe-even-kijken-waar-het-baasje-is. Daar maak ik dan handig misbruik van, ik ga vaak achter een boom staan ofzo, en dat draait dan uit op een wild spelletje, zoiets als verstoppertje maar dan anders.
Nou, als Donja haar gang gaat, vindt ze wel eens een lekker geurtje. Geen duur parfum waar wij mensen zo van houden, maar échte hondenparfum; stront. Maakt niet uit wat voor stront, als het maar lekker ruikt.

Als een mens een lekkere alcoholoplossing (lees: parfum)-lucht wil delen met de rest van zijn/haar soortgenoten, spuit hij/zij zichzelf helemaal onder. Honden willen elkaar natuurlijk ook deelgenoot maken van de verúkkelijke geur, dus daarom wentelen ze zich er helmaal in; ze rollen dus.

Wat ík nou zo zielig voor Donja vind, is het feit dat mensen- en hondensmaak gigantisch ver uit elkaar liggen. Natuurlijk ruikt poep lekker en stinkt zo'n duur flesje parfum! Kijk, ik begrijp Donja nog wel. Daarom laat ik haar meestal nog een uur of twee ronddartelen in onze tuin, zodat ze haar tijdelijke, nieuwe lichaamsgeur fijn aan alle bloemetjes en plantjes kan showen.

Mijn ouders denken hier anders over.
Stel: je bent een hond, in dit geval die van mij dus.
Op een dag, na fijn gerend en gespeeld te hebben, kom je een heeeerlijk ruikende hoop tegen. Je rolt jezelf er natuurlijk vakkundig in, zodat je er wat langer van kan genieten, en om gewoon ook lekker te ruiken. Dan word je terug naar huis mee genomen. Thuis aangekomen rollen ze die lange, enge, groene slang uit en zetten ze er die beruchte douchekop op. Voor je het weet grijpen Ze je in je nekvel en bespuiten ze je met dat vreselijke, ijskoude water. Jij probeert je, vanzelf sprekend, los te rukken, maar dat kan niet. Dan gaat de waterstraal weg. O nee! Ze pakken de blauwe fles! Op je mooie, nog een heel klein beetje herlijk ruikende vachtje wordt van dat vieze spul wat naar dooie bloemen en naar de bazin ruikt gesmeerd. Vanuit je ooghoeken zie je dat de schuimende massa over je hele lijfje op komt zetten. Uiteindelijk spuiten ze die rotzooi er weer af met die bevriezende douche en mag je je uitschudden en weer fijn rollen. Weliswaar in schoon gras, maar toch.

Stel dat elke ochtend je vers opgebrachte Armaniluchtje wordt weggespoeld met ijskoud water, en dat je vervolgens zou worden ingesmeerd met stinkende hondenpoep.

Een beetje respect dus voor onze in de stront rollende viervoeter.

Olympische ploeg overgedragen

Vandaag is in Scheveningen de voorlopige Olympische selectie gepresenteerd. De sportbonden droegen hierbij officieel de atleten over aan het NOC*NSF.

In het Circustheater stond een groots opgezette show op het programma. Naast de atleten werd er ook de nieuwe kledinglijn voor Athene gepresenteerd. Nederland zal in een helder wit tenue verschijnen geaccentueerd met oranje sjaal.

Momenteel zijn 190 atleten al zeker van deelname aan de Olympische Spelen. Er zijn nog 25 kandidaten die een nominatie op zak hebben en vormbehoud dienen te tonen voor afvaardiging. Het aantal Nederlandse deelnemers zal daarmee licht kleiner zijn dan bij de vorige spelen van 2000. Chef de mission Peter Vogelzang zegt dat Nederland op 25 medailles mikt, evenveel als er in Sydney werden behaald.

Vogelzang sprak van groot vertrouwen in de atleten. Naast de goede voorbereiding zal er ook tijdens het toernooi goed voor de atleten worden gezorgd. Zo zijn de roeiers ondergebracht op 500 meter van de roeibaan. De organisatie bepaalde dat de bemanning van de boten tussen 4 en 5 uur 's ochtends gewogen dient te worden, waar reeds om 7 uur gevaren wordt. Vervoersproblemen lijken hiermee ondervangen. Probleem blijft wel dat de roeibaan zelf ongunstig gelegen is, diverse boten kregen reeds bij het trainen als gevolg van wind een golf binnen en kapseisden.

Blote billen

Blote billen!

Ik woon in Napels en heb Napolitaanse buren. Het zijn aardige mensen, allebei. Massimo werkt keihard, in een ristorante, ergens in de stad. Hij komt altijd heel laat thuis. Hij mag heel graag naar de vrouwtjes kijken, maar houdt zielsveel van zijn vrouw, Nuncia.
Ik vind het ook een lief mens, hoor, een gezellige dikkerd is zij bovendien, maar zoals de meeste Napolitaanse vrouwen, ook nieuwsgierig, hartstikke nieuwsgierig.
Wat ik toch de hele dag doe, ze ziet mij veel te weinig, klaagt zij. Ik zie háár vaak genoeg. Wanneer ik op mijn terras zit, tijdens een wandeling, in de supermercato, waar ik mijn dagelijkse boodschappen haal en een heel enkele keer in mijn huiskamer. Pas nadat zij op mijn voordeur heeft geklopt, hoor, zo erg is het nu ook weer niet.

Mijn computer staat vaak aan, soms wel de hele dag. Lekker handig, ik zie meteen of er mail is, van familie of vrienden, maar meestal verstuur ik ze zelf. Het scheelt ook tijd, ik hoef de computer niet eerst op te starten, kan meteen beginnen met schrijven en dan hup, weg ermee!
Het duurt lang voordat ik antwoord krijg, in Nederland heeft iedereen het altijd zo druk. Dat is één van de allergrootste verschillen met Napels, hier doet men altijd piano, piano, rustig aan.
Gisteren klopte de buurvrouw voor de verandering eens op mijn raam.
Posso venire? Mag ik komen?
Ik knik en zucht tegelijk, klik Word meteen terug in de werkbalk. Ik was juist zo lekker bezig met een nieuw verhaal voor de Nachtlichtwedstrijd.
Voor ik het goed en wel in de gaten heb, staat Nuncia al achter mij en slaakt een gilletje.
Hiiiii, tutto nudo!
Ze wijst half lachend, half beschaamd, naar de blote billen die voorbij dansen op mijn beeldscherm. Nou ja, niet helemaal bloot, maar mooie ronde damesbillen, gehuld in pikante strings, een zeer opvallende banner op Fok!.nl.
Nee, nee, echt niet, het is geen pornosite, verzeker ik haar, het is juist heel serieus, een site grande, un site Olandese.
Mamma mia, hoe moet ik dit uitleggen? Straks gaat het de hele buurt rond: quella donna Olandese, ze kijkt stiekem porno op haar computer, dat doet zij de hele dag, niks verhalen schrijven, geloof dat maar niet!
Bijna wanhopig klik ik het Nachtlichttopic aan. Kijk, daar staat mijn naam, bij dat plaatje, dat verhaal heb ik geschreven, heus! Haar ogen worden groot van schrik. Nu heb ik het helemaal verbruid!
Perché non sei un angela, ma una diavolessa? Waarom ben je geen engel, maar een duivelin?
Ach nee, dat is zomaar een icoontje, het is niet echt, ben je nu helemaal, het heeft niets te betekenen.
Ze schuifelt achteruit, haar gezicht staat niet meer zo vrolijk. Ze kan zich net beheersen, maar ik weet het zeker, zodra zij buiten staat, zal ze het kruisteken slaan en heel misschien hulpzoekend naar boven kijken, naar Hem.

Ik kan het niet laten. Zodra ik de voordeur hoor dichtslaan, sluip ik naar het raam, gluur vanachter de gordijnen naar het langzaam verdwijnende figuurtje. Nee, ze doet niets, kijkt niet omhoog, geen kruisteken, niets, niente.
Maar waarom loopt ze zo vreemd? Alsof ze geslagen is, met gebogen hoofd sjokt Nuncia terug, naar haar eigen casa, haar dikke billen schommelen daarbij flink op en neer. Ik moet er wel naar kijken, ik kan niet anders. Door de dunne stof van jurk heen, tekenen de contouren van haar slip zich duidelijk af.
Dan begint het me langzaam te dagen, begrijp ik wat er aan de hand is: voor haar geen sexy strings meer, maar degelijke onderbroeken, van katoen, met elastiek in de pijpjes.

Dief steelt dodelijke uien

Icoon opmerkelijk nieuwsEen dief heeft vannacht twee zakken met uien uit een volkstuintje gestolen. De uien blijken bespoten te zijn met 'parathion,' een verboden bestrijdingsmiddel dat zeer schadelijk is voor de gezondheid en mogelijk zelfs dodelijk. Vóór het algehele verbod van het middel in 2002 werd slechts de bodem bewerkt met het middel, wat niet heel schadelijk is.

De hobbytuinder uit Groningen, die nog een hoeveelheid 'parathion' over had, heeft de uien echter uit onwetendheid rechtstreeks bespoten. De uien kunnen dus dodelijk zijn. De dief is nog niet gevonden, waardoor nog niet bekend is of de maaltijd heeft gesmaakt. Mocht de dief de uien nog niet opgegeten hebben, dan adviseert de politie hem of haar dat zo te houden.

Stel vragen aan Mike Peters (The Alarm)

De één na de andere come-back uit de jaren '80 krijgen we voorgeschoteld de laatste tijd. In de jaren '80 stonden de hitlijsten barstensvol met leuke bands en van de meesten is daarna weinig meer vernomen. Eén van die bands die destijds in één adem genoemd werd met o.a. U2 is The Alarm. Zij hadden hits met nummers als '68 Guns', 'The Stand' en 'Absolute Reality' en een flinke schare trouwe fans over de hele wereld. Vorig jaar traden zij op op Bospop, waarna al snel bleek dat er meer van The Alarm te verwachten viel.

Onlangs verscheen hun nieuwe album 'In the Poppy Fields'. De eerste single van dit album '45RPM' brachten zij in Engeland uit onder de naam The Poppy Fields, omdat ze dachten dat het onder de naam The Alarm al bij voorbaat kansloos zou zijn. Het werd een hit. Binnenkort mogen wij Mike Peters wat vragen stellen. Heb jij een nostalgisch gevoel bij The Alarm en heb je een brandende vraag aan Mike Peters, stel hem in dit topic op het forum of mail je vraag aan angel@fok.nl.


Vermiste Femke Stappers verbleef bij vriend

Icoon Binnenlands nieuwsHet 15-jarig meisje uit Grubbenvorst dat een week vermist is geweest, heeft de afgelopen week doorgebracht bij een 19-jarige vriend in Helmond. Dat zegt de moeder van het meisje. Femke klopte gisteren weer bij haar ouders aan. Ze is nog te emotioneel om over het gebeuren te praten.

Het meisje wist dat naar haar werd gezocht, maar vond het niet nodig om haar ouders in te lichten. De ouders en de politie maakten zich grote zorgen over het meisje, dat sinds gistermiddag weer thuis is.

Subheader
Femke Stappers (links)

AG2R grootverdiener eerste week

Met twee ritoverwinningen is de ploeg natuurlijk heel blij, maar met het verdiende geld zal AG2R Prévoyance ook meer dan tevreden zijn.

AG2R is tot nu toe de ploeg met de hoogste inkomsten in de Tour de France. Dit vooral dankzij de ritwinst van Nazon en Kirsipuu. Cofidis staat tweede in het geldklassement, met name door de ritwinst en groene trui van O'Grady. Robobank doet het beduidend minder met slechts een vijftiende plaats.

Het geldklassement (in euro):
1. AG2R 36.774
2. Cofidis 28.925
3. Fassa Bortolo 28.096
4. Lotto-Domo 24.308
5. CSC 24.182
6. Crédit Agricole 21.735
7. US Postal 20.749
8. T-Mobile 19.961
9. Quick Step-Davitamon 19.224
10. Fdjeux.com 12.956
15. Rabobank 8.278
21. RAGT Semences 1.464

De liefdeskoppeltjes op FOK! in FOK!Radio

FOK!RadioLiefde ontstaat overal. Zo ook op FOK! Verschillende users hebben elkaar gevonden op het forum of de frontpage. Twee koppeltjes zijn vanavond vanaf 20:00 uur in de studio. FlyingFox en PeterRabbit vertellen hoe ze elkaar via het forum hebben leren kennen. Daarnaast neemt Nolius zijn geliefde ChrisJX mee naar de studio. Zij leerden elkaar via de FrontPage kennen.

Meteen luisteren?
Dat kan! FOK!Radio is te horen op het internetstation ActionRadio. Daar kun je nu al op inschakelen. Je hoort nu non-stop muziek met verzoekjes die je via de site van het station kunt aanvragen.

Hieronder vind je de directe luisterlinks:
Winamp
Windows Media Player
Real Player

Er zijn ook liefdes die nog in wording zijn. En daar weet Yvonne dan weer meer van. Zij zal dan ook vertellen van wie zij vermoedt dat het wel eens wat kan worden. Verder is dit je kans om ook een FOK!ster of FOK!ker aan de haak te slaan. Via onze voicemail op 06 - 458 66646 (normaal tarief) kun je een oproepje achterlaten.

Verder neemt Cynix zijn week op het forum met ons door en draagt Sun zijn wekelijkse column voor. Via de webcam kun je uiteraard weer mee kijken.

Meer (technische) informatie op Radio.fok.nl

Veel luisterplezier!

Meeuw krijgt Barbiebeen als prothese

Een meeuw uit de buurt van de Turkse plaats Antalya kan dankzij het snelle optreden van enkele bemanningsleden van een schip weer lopend door het leven gaan. Toen een van de poten van het dier namelijk geamputeerd moest worden, werd de vogel een Barbiebeen-prothese aangemeten.

Toen de meeuw gevonden werd had het dier aan een poot een grote, zwaar ontstoken wond. Behandeling bleek niet meer mogelijk te zijn, dus de poot moest geamputeerd worden. Om een hinkend bestaan te vermijden, kreeg de vogel een prothese, gemaakt van een Barbiebeen.

De meeuw, die door de bemanning 'Martha' genoemd werd, heeft zich snel hersteld en kan inmiddels alweer lopen en rennen.

Huizinga draagt vlag in Athene

Dit keer waren er genoeg sporters die tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen de Nederlandse vlag wilden dragen. Judoka Mark Huizinga heeft de eer het namens Nederland te mogen doen.

Twee jaar geleden had het NOC moeite om onder de Olympische sporters een vrijwilliger te vinden. Nu hebben ze een geschikte kandidaat gevonden in Mark Huizinga. Hij won vier jaar geleden namelijk al eens goud.

Huizinga is ook vereerd: "Ik vind het echt een erebaantje. De hoogste eer in Nederland is waarschijnlijk te worden gekozen tot sportman van het jaar. Daarna komt dit. Ik vind het echt heel mooi."

Hij begreep echter wel dat het twee jaar geleden bij de winterspelen anders was: "Het lijkt mij ook niet ideaal om bij een openingsceremonie van de Winter Spelen vijf uur in de kou te staan. De omstandigheden waren daar gewoon anders. Eerlijk gezegd had ik na Sydney, waar ik voor het eerst meeliep bij de openingsceremonie, ook zoiets van: Dit doe ik toch niet weer. Maar daarvan was ik al teruggekomen voordat ik hiervoor werd benaderd. Bovendien is het een groot verschil dat het nu veel eerder bekend is gemaakt. Iedereen weet waaraan hij toe is."

Videohelm om brandwondenpijn even te vergeten

Icoon Wetenschappelijk nieuwsHet Martiniziekenhuis in Groningen experimenteert met een videohelm die brandwondenslachtoffers moet afleiden van hun pijn. De helm is ontwikkeld in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en volgens het Martiniziekenhuis is de helm daar heel succesvol gebleken. Tijdens de behandeling krijgt een patiënt de 'virtual reality-helm' op en ervaart dan bijvoorbeeld een mooie wandeling door een berglandschap of een spannend sneeuwballengevecht.

Het Martiniziekenhuis is het eerste Nederlandse brandwondencentrum dat experimenteert met de 'virtual reality-helm.' Een woordvoerder beklemtoont dat het slechts een proef is. Begin september evalueert het ziekenhuis de resultaten. ''Het hangt ook erg van de conditie van een slachtoffer af of hij een helm op kan'', aldus de woordvoerder.

De helm wordt voorlopig ingezet bij het verversen van verband op brandwonden. Dit is een uiterst pijnlijke behandeling die niet goed kan worden verdoofd. De Tilburgse hoogleraar gezondheidspsychologie A. Vingerhoets begeleidt het experiment en wil de proef dit najaar uitbreiden naar drie andere ziekenhuizen in Nederland.

Het plan is onder meer om patiënten met een beenprothese met de helm bijvoorbeeld een virtuele wandeling te laten maken.

Man dood in Arnhemse flat gevonden

eNaSnI had ons via de nieuws-submit te melden:

In Arnhem is vanmiddag in een flat aan de Steenstraat een dode man gevonden. Het slachtoffer is een 27-jarige man, waarschijnlijk is hij door een misdrijf om het leven gekomen.

De man werd door een familielid gevonden. Zij maakte zich zorgen om hem en ging een kijkje nemen in de woning. Inmiddels is de technische recherche in de woning begonnen met onderzoek.

Webber weg bij Jaguar

Mark Webber verlaat Jaguar aan het eind van het seizoen. De coureur heeft al een contract getekend bij een ander team, maar wou tijdens een persconferentie op Silverstone niet zeggen om welk team het gaat.

"Ik zou graag verder willen bij Jaguar, maar ik wil graag volgend jaar op het podium kunnen komen. Geld interesseert me niet, het gaat mij om het resultaat," aldus de Australiër. "Ik wil graag aan het eind van mijn carrière kunnen terugkijken met het gevoel dat ik er alles aan heb gedaan om wereldkampioen proberen te worden."

Het team waar hij een contract zou hebben getekend zou het team van Williams kunnen zijn. Al eerder berichtten wij dat Williams had aangegeven interesse te hebben in Webber. Volgens verschillende bronnen zou het zelfs zo kunnen zijn dat Webber nog dit seizoen zijn debuut al maakt in een Williams.

Politie pakt oplichterspaar op

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie Friesland meldt dat zij een koppel heeft opgepakt wegens oplichting. Met de arrestatie van de 28-jarige man en de 25-jarige vrouw is een einde gekomen aan een serie oplichtingspraktijken in Friesland en Noord-Holland. De twee hebben diverse bedrijven voor tienduizenden euro's opgelicht. Het stel zonder vaste woon- of verblijfplaats boekte vakanties, liet verbouwingen uitvoeren en at bij restaurants zonder te betalen. Ook 'kochten' zij een auto.

Het duo liet een verbouwing aan een huis in Leeuwarden uitvoeren voor 20.000 euro. Zij vertelden de bouwondernemers dat ze de ouders van de vrouw, die op vakantie waren, wilden verrassen. Na het diner in restaurants in Drachten en Leeuwarden liet het stel geen geld, maar een visitekaartje van een uitgeverij achter. Een autobedrijf in Leeuwarden zag de verschuldigde 8000 euro nooit bijgeschreven.

Tot nu toe hebben zestien gedupeerden aangifte gedaan. De twee werden vrijdag aangehouden in Petten. Dat lukte omdat ze hun eigen naam gebruikten bij de oplichtingspraktijken.

Tour legt 2 renners startverbod op

De Sloveen Martin Hvastija van Alessio - Bianchi en de Italiaan Stefano Casagranda van Saeco mogen dinsdag niet starten in de negende etappe van de Tour. Beide renners zijn betrokken bij een dopingzaak.

"Uit Italië hebben we bericht gekregen dat er tegen zowel Hvastija als Casagrande een gerechtelijke procedure omtrent het gebruik van doping gestart is, " verklaarde Tourdirecteur Jean-Marie Leblanc. "De twee betrokken ploegleiders Bruno Cenghialta (Alessio) en Giuseppe Martinelli (Saeco) hebben we we op de hoogte gebracht en gezegd dat de betrokkenheid van de beide renners in de Tour niet gewenst is".

Na acht etappes stond Hvastija op de 124e plaats in het klassement, op 18:49 van leider Thomas Voeckler; Casagranda was 155e.

Israël arresteert Nederlandse activiste

Icoon Buitenlands nieuwsDe Israëlische autoriteiten hebben een 46-jarige Nederlandse activiste gearresteerd. De Groningse Christine Grefer werd vrijdag om veiligheidsredenen aangehouden, vlak nadat ze geland was op de luchthaven van Tel Aviv. Sindsdien zit ze vast in een detentiecentrum op het vliegveld. Dat heeft haar advocate vandaag bekend gemaakt.

Grefer kwam naar Israël om tegen de bouw van de Israëlische muur te demonstreren, die Israël van de Palestijnen scheidt. De advocate heeft al met succes geprotesteerd tegen een onmiddellijke uitzetting van Grefer. Ze eist een juridische behandeling om gedaan te krijgen dat Grefer alsnog Israël binnen mag.

Bookmarks moeten voor online band zorgen

Online je 'bookmarks' of 'favorieten' stallen, en daarnaast deze gebruiken om contacten met gelijkgestemden te leggen. De website Flying Bookmarks biedt vanaf vandaag deze mogelijkheid. Het Nederlandse bedrijf Uphill Battle hoopt met de site een online community als Orkut of Friendster op te bouwen.

Ondanks dat de animo voor dergelijke communities aan het afnemen is verwacht het bedrijf veel van de dienst. Oprichter Jan Louwers: "De hype is over, maar wij zijn verstokte internetters die denken dat de behoefte aan zo'n functie er wel is. Het gaat natuurlijk niet om doorsnee sites als Apple.com, maar over bijzondere sites die mensen aantreffen en koesteren en waarover ze graag met anderen van gedachten wisselen."

Terwijl Louwers het heeft over een 'organische' groei die zoveel mogelijk via mond-op-mond reclame moet plaatsvinden spreekt het bedrijf achter Flying Bookmarks in een persbericht over een agressief groeiscenario. Binnen enkele maanden moet de dienst ook over de grens aan de man worden gebracht. Door samenwerking met portals, providers en bedrijven hoopt UpHill Battle het aantal gebruikers snel uit te breiden.

Meldpunt dierenrechtenactivisme ingesteld

Icoon politiek binnenland nieuwsBedrijven en instellingen die het mikpunt zijn van dierenrechtenactivisme kunnen voortaan terecht bij een landelijk meldpunt. Dat is door de ministers Donner en Remkes vandaag bekend gemaakt. Meldingen worden gecoördineerd en onderzocht door de Nationale Recherche.

Door deze centrale aanpak is het dierenrechtenactivisme een nationale prioriteit geworden. Het moet ertoe leiden dat er meer zicht komt op een eventueel georganiseerd verband tussen de acties die de activisten voeren. De afgelopen jaren is het aantal acties fors toegenomen, tot 178 in 2003. Het gaat daarbij om incidenten als vernieling, brandstichting, bedreiging en het vrijlaten van dieren uit fokkerijen.

Terrorisme
Volgens de AIVD worden de acties professioneler en harder, en vinden ze vaker in georganiseerd verband plaats. Verder blijkt dat er relaties zijn met radicale groeperingen uit het buitenland. Het is volgens de AIVD moeilijk de activisten eenduidig te plaatsen. Een deel is politiek georiënteerd, maar de overtuiging loopt uiteen van links tot extreem-rechts. Een ander deel is apolitiek. Het merendeel is vreedzaam, maar een kleine groep activisten is zo extreem gewelddadig dat je in strafrechtelijke zin welhaast kunt spreken van terrorisme.

-
Zie ook: Nota Dierenrechtenactivisme in Nederland.

Blinde vliegt Verenigd Koninkrijk rond

Thucydides had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsEen blinde piloot is van plan het gehele Verenigd Koninkrijk rond te vliegen. Hij is vandaag vanaf een vliegveld in Londen opgestegen om de eerste blinde te zijn die deze prestatie neerzet. Het vliegtuig van de 41-jarige man is uitgerust met computers die hem gesproken informatie geven over snelheid, hoogte en richting. Een (ziende) copiloot controleert de waarnemingen van de boordcomputer. Het vliegtuig wordt vrijdag terugverwacht.

Steve Cunningham verloor zijn gezichtsvermogen op zijn twaalfde door groene staar. Sindsdien is hij vastbesloten zichzelf te bewijzen. In 1999 vestigde hij het record als de snelste blinde coureur ooit. Een jaar later voer hij per speedboot over het Kanaal, waar hij opnieuw een snelheidsrecord vestigde.

Bejaarde man verkracht zevenjarig meisje

Icoon Buitenlands nieuwsDe Antwerpse politie heeft een 73-jarige man uit die plaats aangehouden voor de aanranding en verkrachting van een zevenjarig meisje op een camping in Knokke. De bejaarde man 'ontfermde' zich zaterdag over het meisje nadat ze zich, tijdens het spelen op de speeltuin van de camping, had bezeerd.

Hij nam haar vervolgens mee naar een tuinhuisje op de camping, waar hij haar met zijn vingers verkrachtte. De zaak kwam aan het licht nadat het meisje zich vreemd begon te gedragen. Ze werd ondervraagd en op basis van die verklaringen werd de man opgepakt.

Duitse politie valt moslimschool binnen

Ome.Fleer had ons via de nieuws-submit te melden:

Gisteren heeft de Duitse politie met 60 man een inval gedaan op een moslimschool in Frankfurt. De inval vond plaats nadat een leerlinge had verklaard dat tijdens de les allerlei gewelddadige beelden vertoond werden - waaronder een video van een onthoofding - en dat er op de school werd opgeroepen tot strijd tegen de ongelovigen.

Op de school, die door een Marokkaanse culturele vereniging wordt gerund, krijgen in het weekeinde ongeveer 300 jonge moslims onderricht.

Een woordvoerder van de moslimschool wijst alle aantijgingen van de hand.

Toch cel voor Özgür O. na moord Romy

De 27-jarige Alkmaarder Özgür O. is in hoger beroep veroordeeld tot 2 jaar celstraf wegens medeplichtigheid aan de moord op Romy van Buuren. Romy was het dochtertje van Marion van Buuren en Özgürs broer: de Alkmaarse crimineel Okan O.

Marion en Romy verdwenen spoorloos in 1997. Okan O. werd al snel door de politie als verdachte beschouwd, maar hij liet nooit iets los. Hij stierf in 1998 in de gevangenis aan kanker.

Pas in juli 2002 ging Özgür naar de ouders van Marion van Buuren en biechtte op waar de lijken gevonden konden worden: in de duinen tussen Bergen en Egmond. Het hof verweet Özgür niet te hebben ingegrepen toen zijn broer de moorden pleegde. In 2003 was Özgür nog vrijgesproken.

Özgür ontkent aanwezig te zijn geweest bij de moorden. Hij heeft cassatie aangetekend en blijft voorlopig op vrije voeten.

-
Dossier Marion van Buuren bij Peter R. de Vries.

Lurling blesseert zich op training

Anthony Lurling heeft maandagochtend op de training van Feyenoord een blessure opgelopen aan zijn rechterknie. De 27-jarige Lurling beschadigde zijn binnenband bij het blokken van de bal.

Dinsdag wordt Lurling nader onderzocht en dan wordt ook besloten of de aanvaller komend weekend met de selectie mee kan reizen naar het trainingskamp in Duitsland.

"De voorbereiding is een slecht moment om geblesseerd te raken," aldus Lurling op de site van de Rotterdamse club. "Omdat ik nu rugnummer 29 heb, ben ik er juist extra op gebrand om te laten zien wat ik waard ben. Dat ik nu wederom geplaagd word door een blessure komt dus erg slecht uit."

Jones en Montgomery falen op trials

Marion Jones en Tim Montgomery hebben zich niet weten te plaatsen voor de Olympische honderd meter.

Jones en Montgomery, die beiden verwikkelt zijn in een groot dopingschandaal, kwamen niet door de Amerikaanse trials. Jones werd slechts vijfde waar ze bij de eerste drie had moeten eindigen. Montgomery was helemaal niet in de buurt, hij werd zevende.

Marion Jones (28), die op de Olympische Spelen van Sydney in 2002 goud won op de 100 en 200 meter, kan zich nog wel plaatsen op de 200 meter en het verspringen. Tim Montgomery (29) heeft nog altijd het wereldrecord op zak. Hij reageerde dan ook met ongeloof op zijn prestatie. "Iedereen zit op mijn kap, daarom kan ik hier nooit winnen", sprak hij.

Vitesse test Schot

Vitesse heeft deze week de Schotse international Gary Caldwell op proef.

De 22-jarige Caldwell staat onder contract bij het Engelse Newcastle United, maar hij heeft nog geen enkele wedstrijd voor de club gespeeld. De afgelopen vier jaar werd hij al verhuurd aan Darlington, Hibernian, Coventry City en Derby County.

Maandagavond mag hij zich gelijk in de kijker proberen te spelen, als Vitesse oefent tegen een regioteam in Garderen.

Column: Grand Prix van Engeland

Jarno Trulli gaf in Frankrijk eigenlijk al de opmaat voor de Grand Prix van Engeland. Zoals Jarno zat te slapen in die één-na-laatste bocht een week geleden, zo stond het hele afgelopen weekend in het kader van de slapende coureurs.

De eerste die ik zou willen noemen is Olivier Panis. Dat je tijdens de kwalificatie op zo’n manier de snelle ronde van een mededeelnemer kun verknallen vereist wel een hele hoge mate van ogen dicht en verstand op nul. Eén van de weinige voordelen van de huidige manier van kwalificeren is dat iedere rijder zijn eigen tijd op de baan krijgt, zonder het risico op verkeer. Als je als Panis dan zo langzaam gaat en nog lekker op de ideale lijn blijft rijden ook, dan verdien je gewoon dat je tijd afgenomen wordt. Niet dat Massa daar iets mee opschiet, maar toch.

Nog zo’n slaapkop moet Pantano zijn. Wat die zaterdagavond heeft uitgespookt weet ik niet, maar veel slaap zal hij voor de Grand Prix niet gehad hebben. Dat je tijdens een race met twee wielen op het gras probeert in te remmen voor een bocht, dat zijn fouten die je zelfs nauwelijks ziet in de allerlaagste klassen van autosport. Dat een coureur die zichzelf ongetwijfeld tot de 20 beste rijders ter wereld rekent, tot twee maal toe die fout maakt in een race op topniveau is echt bedroevend. Een foutje door gebrek aan concentratie gebeurt zelfs de besten wel eens, maar hiermee laat Pantano toch wel zien dat hij zijn status als betalende achterhoedecoureur waard is.

Van net niet helemaal hetzelfde niveau is Marc Gene. Die was zelf misschien wel redelijk bij de les, maar het was vooral zijn optreden dat slaapverwekkend was. Ook vorig jaar mocht hij al eens invallen voor Ralf, en ook toen reed hij volledig onopmerkelijk rond op het circuit van Monza. Ook in Frankrijk zette de testcoureur van Williams een onzichtbare race neer, maar toen deed Montoya dat ook en kon je nog denken dat het aan de auto lag. Maar dat een rijder die zoveel ervaring heeft in die auto zo schijnbaar inspiratieloos kan rondrijden is verbluffend. Je zou zeggen dat die jongen wil bewijzen dat hij één van de stoeltjes die volgend jaar vrijkomen waard is, maar na zo’n race kan hij dat natuurlijk wel vergeten. Dat Ralf er snel uitziet op het moment dat een ander in zijn auto zit is geen goede reclame voor Gene. Dit is trouwens wel meteen het bewijs dat niet iedere coureur meteen snel is in een goede auto, maar dat is een andere discussie.

Terug naar de slapende coureurs: Barrichello. Niet alleen sliep hij weer eens door een herstart na een Safety Car periode heen, maar hij bewees ook weer eens een dromer van wereldformaat te zijn. Afgelopen weekend werd het bekend dat Barrichello een aanbod om voor Williams te gaan rijden heeft afgeslagen. Nou is op zich de Ferrari wel de snellere auto, dus ik neem hem dat niet zo heel erg kwalijk, maar zijn opmerking dat de kans om wereldkampioen te worden bij Ferrari groter is vind ik overoptimistisch. Aardige jongen hoor, die Barrichello, geen onverdienstelijk coureur en een teamspeler van wereldformaat (het gerucht gaat dat Otto Rehhagel zijn voetballende Grieken video’s van Barrichello laat zien om ze te leren hoe je jezelf moet wegcijferen voor het team). Maar hoeveel races moet Michael nog winnen voor Rubens eindelijk wakker wordt en beseft dat hij nooit kampioen zal worden met de Duitser in hetzelfde team?

Tot volgende race, droom lekker verder,

Ared

Favorieten tevreden over eerste week

Lance Amstrong en Jan Ullrich, de grote favorieten voor de Tour, zijn tevreden over het verloop van de eerste week. Iban Mayo, een andere favoriet, reed een zeer ongelukkige week.

Armstrong verkiest regen boven de hitte, maar te veel is te veel, ook voor hem. 'Volgende week gaat het echt beginnen, ik mag niet klagen na de eerste week. Ik sta goed gerangschikt en verloor geen tijd bij valpartijen. Het kon slechter.'

Ook Jan Ullrich hoopt op beter weer. 'Nu is het genoeg met die regen! Ik wil zo snel mogelijk de zon zien. Mijn ploegmaten kunnen wel goed tegen het slechte weer en hebben mij zeer goed omringd.

Iban Mayo van de Euskatel-ploeg, beleefde een slechte eerste week. Mayo staat al ruim vijf minuten achter op Armstrong, en is ook al tegen het asfalt gegaan. 'Ik heb nog altijd pijn aan de elleboog. We hebben nog niet veel geluk gehad sinds de start. Hopelijk wordt het vanaf dinsdag beter.'

Spanje wil geen Arabisch in moskee

Het Spaanse dagblad 'El Mundo' meldt vandaag dat de Spaanse regering af wil van het preken in het Arabisch in moskeeën. Volgens Mercedes Rico, topfunctionaris voor religieuze zaken, moet in moskeeën integratie plaatsvinden in plaats van segregatie.

El Mundo schrijft dat de regering vreest dat in veel moskeeën extremistisch gedachtegoed wordt gepredikt. Imams moeten daarom geregistreerd worden. Op openbare scholen wil de regering taalcursussen alsmede lessen over de islam aanbieden.

Paul Rabbering opvolger Bosscha 3FM

De KRO heeft BNN-medewerker Paul Rabbering aangetrokken voor een nieuw middagprogramma op 3FM. De 25-jarige dj gaat vanaf 6 september vijf dagen per week een programma maken op het tijdstip waarop nu nog Cobus Bosscha zit: tussen 14.00 en 16.00 uur. Bosscha moet met zijn programma JaCobus verdwijnen wegens de herprofilering van radiozender 3FM.

Over de naam en de inhoud is nog niet veel bekend. Het zal in ieder geval een programma gaan worden met veel muziek en een belangrijke rol voor de luisteraar.

Rabbering kwam In 2000 dienst bij BNN als ontwerper van jingle's en promo's. Sinds 2002 presenteert Rabbering de radioversie van het tv-programma Top of the Pops. Eerder maakte hij het nachtprogramma 'R@b Radio'.

Nieuwe Franse bondscoach bekend

De Franse voetbalbond heeft vandaag de naam van de opvolger van voormalig bondscoach Jacques Santini vrijgegeven. Raymond Domenech zal Frankrijk coachen tot aan het EK van 2008.

Domenech is oud-international en staat voor de taak het nationale elftal te verjongen. Anders dan in de Nederlandse situatie hebben de Fransen te kampen met een groot contrast. De 'oudjes' wonnen in 2000 nog de Europese titel, waar de jonge spelers er tot op heden in de eindtoernooien (2002 en 2004) met het Franse team snel uitvlogen.

Domenech begon zijn carriere bij Mulhouse en was in de vroege jaren negentig trainer van Olympique Lyon, dat tegenwoordig in de absolute Franse top speelt. De laatste jaren was hij echter actief als coach van de Franse selectie onder 21 jaar. Met die selectie bereikte hij in 2002 de EK-finale.

Mabel uit scherpe kritiek op de VS

Icoon Binnenlands nieuwsMabel Wisse Smit uitte vanochtend forse kritiek op de VS op de Wereld-Aidsconferentie in Bangkok. De kieskeurigheid van de VS bij het beschikbaar stellen van geld voor het bestrijden van hiv en aids was een van haar kritieken.

"Geldschieters moeten niet kieskeurig zijn bij het beschikbaar stellen van geld voor het bestrijden van hiv en aids", aldus Mabel. Ze sprak op het congres als vertegenwoordigster van het Open Society Institute van de Hongaars-Amerikaanse valutaspeculant en miljardair George Soros. Haar kritiek op president Bush liet ze duidelijk merken. "Niet de eigen ideologie telt, maar wat nodig is voor mensen met hiv en aids".

Oorzaak van de kritiek van Mabel is dat de Amerikaanse regering, de grootste geldschieter ter wereld, wil dat een deel van het hulpgeld wordt besteed aan het bevorderen van seksuele onthouding en huwelijkse trouw. Pas als het echt niet anders kan, wil men het gebruik van condooms stimuleren.

Overzicht na etappe 8

Hieronder vind je een overzicht van de bijzonderheden en de klassementen in de Tour de France na etappe acht.

Blessures
Samuel Dumoulin (Ag2r-Prévoyance): ernstige kneuzing van de linkerelleboog
Janek Tombak (Cofidis): linkerzijde van het lichaam bezaaid met kneuzingen
Frédéric Finot (RAGT Semences-MG Rover): gekwetste linkerschouder
Sylvain Calzati (RAGT Semences-MG Rover) : zere keel
Robbie McEwen (Lotto-Domo): aanhoudende pijn van de val in etappe 6

Etappe 8
1 Thor Hushovd - Crédit Agricole 3.54'22"
2 Kim Kirchen - Fassa Bortolo z.t.
3 Erik Zabel - T-Mobile z.t.

Geel
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 33.03'36"
2 Stuart O'Grady - Cofidis 3'01"
3 Sandy Casar - Francaises des Jeux 4'06"

Groen
1 Robbie McEwen - Lotto Domo 158 pnt
2 Stuart O'Grady - Cofidis 149
3 Erik Zabel - T-Mobile 148

Berg
1 Paolo Bettini - Quick Step Davitamon 20 pnt
2 Janeck Tombak - Cofidis 14
3 Ronny Scholz - Gerolsteiner 12

Wit
1 Thomas Voeckler - Brioches la Boulangere 33.03'36"
2 Sandy Casar - Francaises des Jeux 4'06"
3 Matthias Kessler - T-Mobile 10'49"

Alle uitvallers na etappe 8:
Gonzalez (Eus), Velo, Petacchi (FB), Bessy (Cof), Hary (Bri), McGee (FDJ), Gates, Brandt (Lot), Fagnini, Cipollini (Dom), Seigneur (RAG), Haselbacher, Montgomery (Ger)

Iran pakt onzedelijk geklede vrouwen op

ChadorIn Iran lijkt de overheid meer te jagen op ''onzedelijk'' geklede vrouwen. Politiemannen en -vrouwen (de vrouwen gekleed in chadors), vallen winkelcentra in Teheran binnen om te kijken of de daar aanwezige vrouwen wel volgens de islamitische normen en waarden die Iran voorstaat gekleed gaan. Ooggetuigen meldden dat gisteren tientallen jonge vrouwen opgepakt werden die er te ''onzedig'' bijliepen.

Verder zijn bij boetieks en winkels kledingstukken in beslag genomen omdat die te doorschijnend of te strak waren.

De afgelopen weken zijn meer van dergelijke invallen gemeld. De politie valt ook steeds vaker feesten binnen waar mogelijk alcohol wordt geschonken of waar jongens en meisjes met elkaar dansen.

Energiemeters voortaan digitaal

Electriciteitsbedrijven gaan in Nederland binnen afzienbare tijd bij iedereen elektronische meters plaatsen. Via deze miljoenen nog te installeren digitale apparaten kunnen de gegevens over het energieverbruik razendsnel via de elektriciteitskabel worden doorgegeven aan de energiebedrijven.

De meter wordt dan voortaan elektronisch opgenomen, waardoor meteropnemers die klanten thuis bezoeken achterwege kunnen blijven. Verder kunnen energiebedrijven via de meter de toevoer van energie op afstand regelen. Zo wordt het mogelijk in geval van extreme calamiteiten de elektriciteit terug te schroeven. Burgers worden dan geknepen zodat bijvoorbeeld net de tv en koelkast kunnen draaien, terwijl ziekenhuizen volop stroom krijgen.

Fraude
Dankzij het digitaal meten kan men ook beter fraude tegengaan. Het terugdraaien van de meter behoort dan tot het verleden, omdat de stroombedrijven continu de stroomafname in de gaten houden. Bij vermoedens van fraude kan de maximum doorlaatwaarde op afstand beperkt worden. Ook zijn hennepplantages dankzij het elektronische meten veel makkelijker op te sporen.

Op een geheime plek in Nederland wordt inmiddels met succes geëxperimenteerd met de elektronische meters. In Italië is het systeem al in werking. IBM Nederland zal het systeem hier gaan aanleggen.

Maradona op proef bij Blackburn

De Engelse club Blackburn Rovers heeft deze week de zoon van Diego Maradona op proef.

Diego Maradona Jr. speelt momenteel bij de Italiaanse club Napoli, de club waar zijn vader tussen 1984 en 1991 voor speelde, maar wil graag zijn geluk in Engeland beproeven.

Aanvankelijk zou de 17-jarige Maradona zich maandag al melden bij de Engelse club, maar door een blessure die hij heeft opgelopen, komt hij wat later.

Vader en zoon Maradona ontmoetten elkaar vorig jaar pas voor het eerst tijdens een golftoernooi in Rome waar senior aanwezig was.

Pérez blijft voorzitter Real

Florentino Pérez is met grote overmacht herkozen als voorzitter van Real Madrid. Hij won de strijd van Lorenzo Sanz en Arturo Baldasano.

Ongeveer 23000 van de 65.197 stemgerechtigden brachten hun stem uit. Perez won met 91,35% van de stemmen. Sanz behaalde 5,08% en Baldasano 1,96%.

Het hoge stempercentage was een welkome meevaller aangezien er vier jaar geleden maar 13.374 keer werd gestemd.

Perez wil doorgaan met zijn beleid van de afgelopen vier jaar. "De clubleden weten wat mijn doelen zijn en ze weten dat als ze mij steunen, dat Real Madrid een ploeg zal samenstellen die geschiedenis zal schrijven door elk jaar de beste spelers ter wereld aan te trekken."

Jennifer Lopez koopt 10.000 kleerhangers

Dat veel Hollywoodvrouwen een grote garderobe hebben mag als algemeen bekend gelden. Toch was de Great American Hanger Company even met stomheid geslagen. Het bedrijf krijgt met enige regelmaat grote orders voor kleerhangers voor warenhuizen, maar hun grootste bestelling was voor een privé-persoon.

Actrice Jennifer Lopez bestelde namelijk 10.000 kleerhangertjes, die moesten worden afgeleverd bij haar wooncomplexen in Los Angeles en Miami. "Ze moet een onwaarschijnlijk uitgebreide garderobe hebben", aldus het bedrijf.

J-Lo, onlangs getrouwd met zanger Marc Anthony, geldt als één van de rijkste vrouwen van Hollywood en staat bekend om haar voorliefde voor kleding en extravagante eisen.

Govedarica terug naar vaderland

Dejan Govedarica keert terug naar Servië en Montenegro. De 34-jarige middenvelder, die bij NEC geen nieuwe verbintenis kreeg, tekende een contract bij zijn oude club Vojvodina Novi Sad.

Er was belangstelling voor hem van De Graafschap en FC Den Bosch, maar dat werd nooit echt concreet.

Govedarica speelde in Nederland voor FC Volendam, RKC Waalwijk en NEC, en kwam daarnaast ook een seizoen uit voor de Italiaanse club Lecce.

Gewonden stierenrennen Pamplona lopen op

In het Baskische Pamplona zijn bij de zesde dag van het stierenrennen acht gewonden gevallen. Een deel van de gewonden werd door de stieren op de hoorns genomen, een ander deel werd vertrapt of tegen muren gesmeten. De ren van de zesde dag duurde 3 minuten.

Tijdens de stierenrennen vallen elk jaar wel enkele gewonden. In de afgelopen tachtig jaar kwamen veertien mensen om bij het jaarlijks terugkerende fenomeen. De laatste keer dat iemand stierf was in 1995.

Tijdens de de stierenrennen lopen enkele duizenden sensatiebeluste mannen en een paar vrouwen een stukje mee met de gemiddeld zevenhonderd kilo zware stieren. De stieren zijn op weg naar de arena, waar ze niet veel later de dood zullen vinden in hun strijd tegen de toreador. Het stuk wat de stieren afleggen is slechts 800 meter. Ze doen daar gemiddeld zo'n 2 tot 3 minuten over.

Jongen krijgt 90 euro van soulartiest

De 7-jarige Sjoerd Nijman heeft gisteren 100 dollar (90 euro) gekregen voor zijn verjaardag. En niet zomaar van familie, maar van soulartiest Solomon Burke, die dit weekend optrad op Bospop in Weert.

De uit het Limburgse Haelen afkomstige Sjoerd was met zijn vader naar Bospop gegaan. Daar trad de zwaarlijvige Burke op. Na afloop van het optreden nam Sjoerds vader hem mee om Burke te ontmoeten. De artiest sprak met de jongen en hoorde dat hij jarig was. Hij trok daarop zijn portemonnee en gaf Sjoerd 100 dollar als cadeautje.

"Het was wel een leuke man", zegt Sjoerd over de gulle gever. "Ik denk niet dat ik hem nog eens zie." Het geld wordt nu op zijn spaarrekening gezet.

Button teleurgesteld

Tot Jenson Buttons teleurstelling is hij er niet in geslaagd een podium plaats te bemachtigen op zijn thuiscircuit in Engeland. De Brit greep net naast een podiumplaats en eindigde vierde.

Volgens Button waren de BAR's gewoon niet snel genoeg. Ze hoopten op meer, maar het was simpel weg niet mogelijk om meer uit de race te halen dan de vierde en de elfde plaats. Als reden dat ze niet beter konden presteren gaf Button de grip aan. In sommige bochten was er te weinig grip. Het team probeerde de grip te verbeteren door de bandenspanning aan te passen, maar dit mocht niet baten.

Hakkinen denkt aan comeback

Tweevoudig wereldkampioen Formule 1, Mika Hakkinen denkt aan een comeback. Dit zei Ron Dennis, teambaas van McLaren, zondag in een interview met de BBC.

"Mika en ik hebben lang gepraat. Hij wil graag weer terugkeren in de Formule 1 en is nu terug naar Finland om er over na te denken," zei Dennis na afloop van de GP van Groot-Brittanië.

De 36-jarige Fin reed in 2001 zijn laatste race. Er gaan verschillende geruchten over waar Hakkinen dan eventueel zou kunnen gaan rijden. Bij McLaren, waar Hakkinen 9 jaar voor reed en in 1998 en 1999 wereldkmapioen werd, zijn de twee stoeltjes voor komend seizoen al vergeven aan Kimi Räikkönen en de Colombiaan Juan Pablo Montoya.

Vrachtwagen doodt 17 bruiloftsgasten

Rolandtt had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsZeker zeventien mensen zijn gisteren om het leven gekomen toen een met cementzakken beladen vrachtwagen een huis vol bruiloftsgasten ramde in de buurt Ambarawa (Indonesië). Twaalf mensen raakten bij het ongeluk gewond. De bruid en bruidegom ontsnapten aan de dood, meldt de Jakarta Post.

De truck kreeg problemen tijdens de beklimming van een steile helling. Een bijrijder probeerde het voertuig nog tegen te houden door een blok achter de wielen te plaatsen. De vrachtwagen gleed echter terug de helling af en botste op het huis van de vader van de bruidegom.

Zestien mensen overleden ter plekke, het zeventiende slachtoffer overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. Onder de gewonden bevonden zich de chauffeur en de bijrijder van de vrachtwagen. Zij werden gemolesteerd door woedende omstanders.

Brandweer vindt dode man in uitgebrand huis

Icoon Binnenlands nieuwsDe Arnhemse brandweer heeft vanmorgen in een bovenwoning in Arnhem een dode man aangetroffen. Over de identiteit van de man is nog niets bekend. Om kwart over vijf brak er een uitslaande brand uit in de woning. Toen de brandweer de vlammen had bedwongen, bleek in het huis een dode man te liggen.

Omdat de politie een misdrijf niet kan uitsluiten, is een technisch onderzoek begonnen, aldus een woordvoerder van de politie. Voor zover bekend bevonden zich verder geen mensen in de woning.

VS maken noodplan uitstel verkiezingen

DzjieDub had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon politiek buitenland nieuwsHet weekblad Newsweek bericht komende week dat de Amerikaanse regering noodmaatregelen treft voor de verkiezingen die voor 2 november staan gepland. Mocht er een ernstige terroristische aanslag worden gepleegd kort voor de verkiezingen, dan wordt de volksraadpleging verschoven.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie en dat van Binnenlandse Veiligheid hebben hierover volgens Newsweek afspraken gemaakt.

De Amerikaanse overheid zegt geen aanwijzingen te hebben voor een terroristische aanslag vlak voor de verkiezingen, maar is bezorgd als gevolg van de Spaanse parlementsverkiezingen in maart. De aanslagen aldaar, vlak voor de verkiezingen, hebben het stemgedrag volgens waarnemers radicaal veranderd.

Theorie-examen rijbewijs slechter gemaakt

Icoon Binnenlands nieuwsUit het jaarverslag van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen blijkt dat het theorie-examen voor het rijbewijs steeds slechter gemaakt wordt. In vergelijking met 2002 is het slagingspercentage met vijf procent gedaald.

Uit het jaarverslag blijkt verder dat vooral brommerrijders het slecht doen. Van hen slaagt slechts veertig procent in één keer. Mensen die opgaan voor het autorijbewijs doen het iets beter, terwijl de motorrijders het beste presteren. Iets meer dan de helft van hen slaagt in één keer.

Volgens het CBR is de daling te wijten aan het moeilijker worden van het examen. Tot 2003 kregen de kandidaten vragen die zij met ja of nee konden beantwoorden, nu zijn het meerkeuzevragen.

Eén op de zes kandidaten neemt theorielessen, de rest probeert het zelf te leren uit een boek of van internet of cd-rom.

Antisteekvesten voor artsen in Randstad

Icoon Binnenlands nieuwsHet Algemeen Dagblad meldt vandaag dat Artsen en ambulancepersoneel in de Randstad sinds enkele maanden antisteekvesten krijgen van de ziekenhuizen waar ze werken. Op die manier zijn ze beter beschermd tegen agressieve patiënten. In totaal hebben al vier ziekenhuizen, in Rotterdam en Amsterdam, de op maat gemaakte lichaamspantsers in gebruik genomen.

Ambulancepersoneel krijgt de vesten aan bij riskante klussen, artsen op EHBO-afdelingen krijgen ze aan als ze agressieve patiënten moeten behandelen. De antisteekvesten wegen 1,4 kilo en zijn op de borst en rug voorzien van harde panelen. Ze worden onder normale werkkleding gedragen en bieden bescherming tegen aanvallen met steekwapens, stukken glas en naalden.

Uit recent onderzoek is gebleken dat de helft van het ambulancepersoneel de afgelopen jaren te maken kreeg met mishandeling en beroving. De daders zijn vaak dronken of psychisch gestoorde patiënten. De kans dat een hulpverlener klappen krijgt is het grootst in de randstad.

Laurance Rockefeller overleden

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse miljardair, filantroop en milieuactivist Laurance Rockefeller is zondag in zijn slaap overleden. Dat heeft zijn woordvoerder Fraser Seitel bekend gemaakt. Rockefeller, die als investeerder aan de wieg stond van bedrijven als Intel en Apple, was een belangrijk adviseur in milieuzaken van vijf Amerikaanse presidenten.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed hij als luitenant dienst in de marine. Rockefeller stond dit jaar op de 377ste plaats van rijkste mensen in de VS, met een geschat vermogen van 1,5 miljard dollar. Hij leidde onder meer de 'Jackson Hole Preserve,' een stichting die zich in de VS inzet voor het milieu.

Hij laat vier kinderen, acht kleinkinderen en twaalf achterkleinkinderen na. Zijn vrouw overleed in 1997. Laurance Rockefeller is 94 jaar oud geworden.

Subheader
Laurance Rockefeller (rechts) is
94 jaar oud geworden

Nederlander vermist op Mont Blanc

Sinds gistermiddag wordt een Nederlandse bergbeklimmer vermist op de Mont Blanc. Hulpdiensten hadden een zoektocht naar de man en zijn gemist gestart, maar hebben deze door slecht weer noodgedwongen moeten stoppen.

De bergbeklimmer en zijn gids worden vermist in een gebied waar een grote lawine naar beneden kwam. De kans dat zij nog levend worden gevonden wordt door de hulpdiensten klein geacht.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.