Nieuws

Zeldzame Venusovergang te zien

Icoon Wetenschappelijk nieuws De planeet Venus zal op dinsdag 8 juni tussen de aarde en de zon in staan. Hierdoor is er een ‘vlek’ op de zon te zien. Dit is een zeer zeldzaam en spectaculair fenomeen. De laatste overgang die volledig vanuit Nederland te volgen was vond 721 jaar geleden plaats.

Het is pas de zesde keer dat de overgang door de mens kan worden waargenomen sinds de ontwikkeling van de telescoop. In het verleden werden Venusovergangen gebruikt voor afstandsbepalingen tussen de aarde en Venus, waar toen nog niets over bekend was. Inmiddels is de afstand tot Venus tot op een paar meter nauwkeurig bekend, dus wordt het fenomeen vooral door amateur-astronomen gevolgd.

Uniek fenomeen
De laatste keer dat er in Nederland een gedeelte van een Venusovergang te zien was, was in 1882. De volgende keer dat we hier een gedeeltelijke overgang kunnen waarnemen is pas in 2117. Voor een volledig zichtbare overgang moeten we in Nederland nog wachten tot 2247.

Verloop
De totale overgang zal ruim zes uur duren. Om 7.20 uur zal Venus de zonneschijf voor het eerst raken. Een kwartier later zal dit goed te zien zijn. Venus ‘kruipt’ dan vervolgens over de zon om op 10.22 uur aan te komen in het midden. Om 13.23 uur zal Venus voor de zon weg schuiven en is de passage afgelopen.

Gevaar
Zoals altijd bij het kijken naar de zon, moet er gelet worden op oogbeschadiging. Het wordt sterk afgeraden de overgang met het blote oog te bekijken. Ook zonnebrillen en stukjes film bieden te weinig bescherming tegen het felle licht van de zon. In een paar seconden kan er al onherstelbare schade aan het oog ontstaan. De beste manier om de Venusovergang wel te bekijken is om met een verrekijker of telescoop een projectie op een wit stuk karton te maken.