FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 juni 2004

Tilburgse politie ruimt 22 hennepkwekerijen

Petra76 had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws De politie heeft dinsdag in de Uitvindersbuurt in Tilburg 22 hennepkwekerijen gevonden en geruimd. Hierbij werden ook een luchtdrukpistool en een namaakrevolver in beslag genomen. Bovendien werden er vier mensen aangehouden, omdat ze de politie niet binnen wilden laten. Bij de acties waren naast veertig agenten ook medewerkers van Essent, de woningbouwvereniging en de gemeente betrokken. Er werden dertig huizen gecontroleerd, waarbij plantjes en lampen in beslag werden genomen. Gemiddeld stonden er in de kwekerijen ongeveer honderd plantjes.

Een gevaarlijke situatie deed zich voor toen de politie een huis aan de Piet Heinstraat binnenviel. Er hing een sterke gaslucht en alle pitten van het gasfornuis bleken vol open te staan. Door het huis snel te luchten werd een explosie voorkomen. Dat de inval terecht was bleek, toen in het huis een pas ontruimde hennepkwekerij aangetroffen werd. De bewoner bleek niet thuis te zijn, maar kon later wel gearresteerd worden op verdenking van poging tot doodslag en het veroorzaken van een ontploffing.

De bewoners van de huizen, waar kwekerijen in werden aangetroffen, worden zo snel mogelijk berecht, waarbij iemand die voor het eerst gepakt is een werkstraf tot 120 uur kan krijgen. De resten van de hennepkwekerijen, die na de ruimingen over zijn gebleven, moeten door de bewoners zelf worden opgeruimd. Doen ze dit niet dan neemt de woningbouwvereniging maatregelen.

De acties komen overigens niet uit de lucht vallen. Er hing al langer in verschillende straten van de Uitvindersbuurt een scherpe geur die werd veroorzaakt door de hennepteelt. Bovendien veroorzaakten de kwekerijen de afgelopen maanden verschillende brandjes.

Nederlandse directeur aangehouden wegens drugssmokkel

Icoon Buitenlands nieuwsHet Openbaar Ministerie heeft vandaag bekendgemaakt dat op Curacao een 44-jarige Nederlandse directeur van een luchtvrachtbedrijf in Willemstad is aangehouden op verdenking van drugssmokkel. De aanhouding is verricht op verzoek van de justitie in Rotterdam.

In de woning van de Nederlander is door de politie huiszoeking verricht. Ook zijn bedrijf op luchthaven Hato is doorzocht. In de komende dagen zal de verdachte voorgeleid worden aan de rechter-commissaris. Hij zal beslissen of de man zal worden uitgeleverd aan de Nederlandse autoriteiten.

Priemgetal met zeven miljoen cijfers ontdekt

Een Amerikaanse wetenschapper is erin geslaagd om het priemgetalrecord te verbeteren. Het nieuwe recordgetal bestaat uit 7.253.733 cijfers en draagt volledig uitgeschreven de naam 'twee tot de 24.036.583ste macht min 1'. Om het getal met de hand helemaal uit te schrijven zijn vermoedelijk zo'n zes weken nodig, maar dan staat er ook een getal van meer dan 25 kilometer lang op papier.

Josh Findley maakte tijdens zijn zoektocht gebruik van een computer die met verscheidene andere priemgetalfanaten via een netwerk verbonden was en kon hierdoor het vorige record met ongeveer een miljoen cijfers verbeteren. Het voorlopige doel is door het internetproject 'Great Internet Mersenne Prime Search' echter op tien miljoen cijfers gesteld. De vinder van een priemgetal dat uit zoveel getallen bestaat wint 100.000 dollar die door de 'Electronic Frontier Foundation' wordt uitgereikt.

Priemgetallen zijn getallen die alleen door één en zichzelf deelbaar zijn. Ze worden gebruikt voor moderne coderingsmethodes en voor de ontwikkeling van fraudebestendige codes.

Dief verraadt zichzelf door verkoopsite

Frash had ons via de nieuws-submit te melden:

Een 17-jarige dief kon door de Rotterdamse politie aangehouden worden na het maken van een domme fout. Hij werd door de eigenaar van de autoradio die hij gestolen had herkend nadat hij de waar op internet te koop aan bood.

Op aanraden van een vriend ging de 29-jarige bestolene het internet op en bezocht enkele verkoopsites. Een dag na de diefstal zag hij zijn eigen radio te koop aangeboden worden en maakte met de aanbieder de afspraak dat ze elkaar op het Centraal Station van Rotterdam zouden treffen. Toen de dief daar met de gestolen radio aankwam, kon hij gelijk door de gealarmeerde politie in de boeien geslagen worden.

Aanpak harde kernjongeren Utrecht levert niets op

digitaLL had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsUit een eindrapportage van de projectgroep 'Heldere Aanpak harde Kernjongeren' (HAK) blijkt dat de aanpak door politie en justitie van de harde kern van criminele jongeren in de regio Utrecht vrijwel niets oplevert. Onderzoekers volgden 44 jonge veelplegers. Slechts één van hen verbeterde zijn leven omdat hij een serieuze relatie aanging met een meisje en niet door de aanpak van justitie en politie, aldus de onderzoekers.

Uit de eindreportage blijkt verder dat de jeugdige veelplegers vaak ongrijpbaar zijn. Ze worden vaak aangehouden, maar strafrechtelijk bewijs kan de politie vaak moeilijk leveren. De veelplegers blijken ook over veel juridische kennis te beschikken waardoor ze makkelijker onder een strafzaak uitkomen. Ook ontkennen de veelplegers altijd alles, ook al zijn ze op heterdaad betrapt. Als ze wel bekennen doen ze dit doorgaans om met meer overtuiging een ander feit te kunnen ontkennen. Wat de onderzoekers ook nog opviel, was de respectloze houding ten opzichte van het gezag. Zij stelden vast dat de veelplegers grof in de mond waren, intimiderend en beledigend deden tegen politiemensen, vooral tegen vrouwelijke agentes. De onderzoekers constateren verder dat de veelplegers goed in staat zijn om hulpverleners en reclasseringsmedewerkers te misleiden. Ze doen alsof ze zich beteren, maar gaan ondertussen door met hun criminele activiteiten. Zelf geven de jongeren aan dat ze met respect willen worden behandeld, aldus de eindreportage.

De onderzoekers hebben na dit eindrapport een lange lijst met aanbevelingen opgesteld. Ze pleiten er bijvoorbeeld voor om meer te investeren in het (arbeidsintensieve) bewijzen van criminele feiten. Ook moet er iets worden gedaan aan de scheiding tussen het jeugd- en het volwassenenrecht om te voorkomen dat een veelpleger, wanneer hij voor het eerst als volwassene voor de rechter staat, als een 'first-offender' wordt berecht. Verder vinden de onderzoekers een goede informatie-uitwisseling tussen de instanties cruciaal.

Verdubbeling aantal 100-plussers Japan

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsDe Japanse autoriteiten hebben vandaag bekendgemaakt dat het aantal mensen in Japan van 100 jaar en ouder de afgelopen vijf jaar verdubbeld is. Japanners worden gemiddeld ouder dan mensen uit andere landen.

Eind september vorig jaar waren er 20.561 100-plussers in Japan. In 1998 waren het er nog rond de 10.000. De gemiddelde levensverwachting voor vrouwen bedraagt 85,23 jaar en voor mannen ligt dit gemiddelde op 78,32 jaar. Het geboortecijfer in Japan neemt al 30 jaar gestaag af waardoor de vergrijzing toeneemt.

Rond 2050 is naar verwachting eenderde van de Japanners 65 jaar of ouder. Momenteel is twintig procent van de 127,5 miljoen Japanners 65-plusser.

Daling criminaliteit in Amsterdam

Meki had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsIn Amsterdam is het afgelopen half jaar de criminaliteit wederom gedaald. De afgelopen vijf maanden is het aantal aangiften met twaalf procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. In 2003 daalde het aantal aangiften ook al, toen met ruim zes procent.

De cijfers werden vandaag bekendgemaakt door de Amsterdamse hoofdcommissaris Jelle Kuiper tijdens de presentatie van het jaarverslag van de politie. Kuiper ziet een verbetering van het gedrag van de inwoners van Amsterdam, en daarom kan volgens hem het aantal boetes dat agenten per dag moeten uitschrijven in de toekomst omlaag.

De daling van het aantal aangiften in het afgelopen halfjaar is vooral te danken aan een daling van diefstal en inbraken in woningen, uit auto's en van motorvoertuigen. Hiervan daalde het aantal aangiften met zo'n twintig procent. Ook het aantal mishandelingen nam af (van 1.397 naar 1.309), net als het aantal straatroven (van 1.389 naar 1.220).

Enig minpunt is de grote stijging van het aantal overvallen. In het afgelopen half jaar werden er 222 overvallen gepleegd, dat is een stijging van 34%. Ook hier ziet de politie de toekomst positief in. Onlangs zijn er negentien mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn voor minstens 49 overvallen.

Uitslag Europese scholieren verkiezingen

verkiezingen europarlementHet Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) heeft een aantal dagen voor de Europese verkiezingen onder scholieren een soortgelijke verkiezing georganiseerd. Hierbij konden ongeveer 50.000 middelbare scholieren van 140 scholen hun stem uitbrengen. Uiteindelijk brachten ruim 17.000 jongeren daadwerkelijk hun stem uit.

Als het aan de scholieren ligt wint de PvdA de Europese verkiezingen en is de VVD de grote verliezer. De Europese nieuwkomers Partij voor de Dieren en de LPF blijken bij jongeren in trek te zijn.

De uitslag:

PartijAantalPercentage
PvdA426725,83
VVD212312,85
GroenLinks171810,40
CDA168910,23
SP13868,39
LPF12557,60
Partij vd Dieren12217,39
D669735,89
CU/SGP7134,32
NieuwRechts5063,06
Respect.NU2591,57
overig4072,46

De uitslagen van de schoolverkiezingen vertonen vaak overeenkomsten met de uitslagen van de echte verkiezingen, maar de scholieren stemmen vaak extremer en zijn ze wat linkser georiënteerd.

-
Zie ook: Wegwijs bij de Europees-Parlementverkiezingen 2004

97 paralympiërs naar Athene

Er zullen 97 paralympiërs uit Nederland naar de Olympische Spelen in Athene gaan. Het evenement voor sporters met een handicap zal plaatsvinden in de Griekse hoofdstad van zeventien tot en met 28 september.

De Nederlandse deelnemers zullen meedoen in elf verschillende takken van de sport. Zestig procent van hen doet mee aan teamsporten, zoals zitvolleybal en rolstoelbasketbal. Onder de kanshebbers voor een medaille bevinden zich onder andere Esther Vergeer (rolstoeltennis), Kenny van Weeghel (wheelen), Jan Mulder (wielrennen) en Marion Nijhof (zwemmen). Ook de Nederlandse zitvolleybalvrouwen zijn kansrijk voor een medaille.

125 eindexamens gestolen

Michelinmannetje en The_Postman hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Eindexamen In een bijgebouw van de Edese scholengemeenschap ‘Het Streek’ in Bennekom, is in de nacht van maandag op dinsdag een kluis gestolen. In deze kluis zaten onder andere 125 gemaakte eindexamens.

Een deel van de eindexamens was nog maar door één corrector nagekeken, terwijl examens altijd door twee correctoren nagekeken moeten worden. De betrokken leerlingen zijn inmiddels per brief op de hoogte gesteld. De school heeft de dieven van de kluis opgeroepen de enveloppen met daarin de examens anoniem terug te bezorgen. Het is nog onduidelijk of de diefstal voor de gedupeerde leerlingen gevolgen gaat hebben.

Bekijk ook eens het Examenforum van FOK!

97 paralympiërs naar Athene

Nederland zal 97 sporters uitzenden naar de Paralympics afvaardigen. Dit evenement zal na de Olympische spelen plaatsvinden van 17 tot en met 28 september.

Verdeeld over elf takken van sport zullen de sporters hun opwachting maken. Teamsporters nemen 60% van de bezetting voor de rekening waaronder die voor het zitvolleybal en het rolstoelbasketbal. Kanshebbers voor medailles zijn Esther Vergeer bij het rolstoeltennis, de zitvolleybalsters, Kenny van Weeghel bij het Wheeleren, Marion Nijhof bij het zwemmen en Jan Mulder bij het wielrennen.

Dubbelslag voor Gutierrez

De Dauphiné Liberé kent een nieuwe leider, de Spanjaard José-Enrique Gutierrez. Hij kwam zeven seconden eerder aan dan het jagende peloton, waaronder de renners Mayo en Hamilton, die respectievelijk tweede en derde worden.

De Nederlander Erik Dekker et Karsten Kroon reden zich vandaag in de kijker in een vroege ontsnapping samen met Andy Flickinger, Guillaume Auger en Anthony Geslin. Ze kregen een maximale voorsprong van 5'20" maar werden op de col de la Croix de Chaubouret weer gegrepen door het peloton. Op de top van diezelfde helling ging José-Enrique Gutierrez ervandoor en bouwde snel een mooie voorsprong uit.

Dat was het signaal voor Euskatel om te jagen voor hun leider Mayo, maar aan de meet had de Gutierrez nog zeven seconden over, die genoeg bleken om ook de nieuwe leider te worden. Deze toch wel zware etappe kende een aantal slachtoffers. Rogers, Basso, Jaksche en Millar kwamen allemaal meer dan vijf minuten na de winnaar over de streep.

Morgen trekken de renners richting Saint-Etienne voor alweer een lastige etappe waarin ze de cols van "la République", "Burdignes", "Nonières" en "Mézilhac" moeten overbruggen.

Top tien tweede rit:
1. José-Enrique Gutierrez (SPA, Phonak) 181 km in 4h36'44" (39,2 km/h)
2. Cyril Dessel (FRA, Phonak Hearing Systems) op 7 sec.
3. Stuart O'Grady (AUS, Cofidis) z.t.
4. Jérôme Pineau (FRA, Brioches La Boulangère) z.t.
5. Alexandre Botcharov (RUS, Crédit Agricole) z.t.
6. Oscar Pereiro (SPA, Phonak Hearing Systems) z.t.
7. Frédéric Guesdon (FRA, FDJeux.com) z.t.
8. Andrea Peron (ITA, Team CSC) z.t.
9. Iban Mayo (SPA, Euskaltel-Euskadi) z.t.
10. Michael Rasmussen (DEN, Rabobank) z.t.

Top tien algemeen klassement:
1. José-Enrique Gutierrez (SPA, Phonak Hearing Systems) in 10h48'21"
2. Iban Mayo (SPA, Euskaltel-Euskadi) op 8 sec.
3. Tyler Hamilton (USA, Phonak Hearing Systems) op 9 sec.
4. Lance Armstrong (USA, US Postal-Berry Floor) op 10 sec.
5. Oscar Pereiro (SPA, Phonak Hearing Systems) z.t.
6. Cyril Dessel (FRA, Phonak Hearing Systems) z.t.
7. Stuart O'Grady (AUS, Cofidis) op 14 sec.
8. Oscar Sevilla (SPA, Phonak Hearing Systems) z.t.
9. Laurent Lefèvre (FRA, Brioches La Boulangère) op 18 sec.
10. Levi Leipheimer (USA, Rabobank) op 20 sec.

Tampa wint Stanley Cup

De Tampa Bay Lightning heeft voor de eerste keer in haar twaalfjarig bestaan de Stanley Cup gewonnen door in de beslissende zevende wedstrijd met 2-1 van de Calgary Flames te winnen.

De Oekraïner Ruslan Fedotenko scoorde tweemaal voor Tampa waarvan de tweede met nog vijf minuten te gaan in de tweede periode. Craig Conroy deed met een hard schot van veraf tien minuten voor het eindsignaal nog iets terug.

Tampa aanvoerder Dave Andreychuck was tot deze wedstrijd recordhouder met 1759 gespeelde NHL wedstrijden zonder een Stanley Cup overwinning maar wist er nu eindelijk voor te zorgen dat zijn naam gegraveerd werd op de cup. "Het is fantastisch" zei hij "Het heeft me 29 gekost om dit te bereiken, ik ben verschrikkelijk trots op onze jongens dat we de zevende wedstrijd thuis speelden en omdat ze het hele seizoen zeer hard gewerkt hebben" aldus de aanvoerder.

Brad Richards werd tot meest waardevolle speler benoemd van deze Stanley Cup met 26 goals en de assist bij de eerste goal van de zevende wedstrijd. De Flames waren de pas de tweede club in 33 jaar die met een 3-2 voorsprong alsnog de serie wisten te verliezen.

Adriaanse zegt lidmaatschap CBV op

Co Adriaanse weigert zijn excuses te maken voor zijn uitlatingen in Voetbal International. Hij heeft zijn lidmaatschap van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV) opgezegd.

Adriaanse zei in een interview met Studio Sport volledig achter zijn uitspraken te blijven staan. De AZ-trainer zou zijn opmerkingen louter hebben gemaakt "om te helpen". Bovendien vindt hij dat hij absoluut niemand geschaad heeft met zijn uitspraken. "Als iemand mij een vraag stelt moet ik daar gewoon eerlijk antwoord op kunnen geven", aldus de Coach van het Jaar.

Succes voor Toyota in Canada?

Naar verluidt is de Toyota-motor één van de sterkste die momenteel op de startgrid staan. Op het circuit Gilles Villeneuve is een sterke motor erg belangrijk in verband met de lange rechte stukken en de krappe bochten die daarop volgen.

Op papier lijkt het dus alsof Toyota goed zal gaan presteren in Canada. De vraag is echter of de motor sterk genoeg is om de problemen die de auto bij het over de kerbstones rijden ondervindt kan overwinnen.

Cristiano da Matta: "Motorvermogen en stabiliteit tijdens het remmen zijn hier heel erg belangrijk, maar de auto moet ook goed over de kerbs gaan om een goede rondetijd neer te zetten. Onze auto zou het redelijk moeten doen op dit circuit. We hebben een bewezen sterke en betrouwbare motor, maar we moeten er uiteraard wel een goede balans bij vinden. Toch vraag ik me af of we hier punten kunnen scoren als er geen mensen voor ons uitvallen."

Het vinden van de juiste balans kan aankomend weekend de zwakke plek van Toyota blijken te zijn. "De baan is meestal erg vies op vrijdag en daardoor langzaam en glibberig", verteld testcoureur Ricardo Zonta. "Tijdens het weekend gaat dat enorm vooruit, waardoor je met een andere balans kan rijden en met minder downforce. Dat maakt het vinden van een goede basisafstelling op vrijdag nog moeilijker."

Ondanks het voorgaande kijken de coureurs van het Duits/Japanse team uit naar de aankomende race. Bijna iedereen op het paddock kijkt uit naar de goede sfeer die altijd in Canada hangt, zo ook de mannen van Toyota. "Iedereen in Montreal staat echt enorm achter ons en dat is precies wat de F1 nodig heeft", zegt Cristiano da Matta. Olivier Panis: "Montreal is één van mijn favoriete circuits door de sfeer die er hangt. De mensen zijn enorm aardig en omdat je in de stad overnacht kan je jezelf behoorlijk vermaken."

Van Damme naar Southampton

Jelle van Damme verhuist van Ajax naar Southampton. De club uit de Engelse Premier League neemt de Belgische verdediger voor een onbekend, maar "substantieel" bedrag over. Bronnen spreken over zo'n drie miljoen euro.

Van Damme kwam in mei 2002 naar Ajax, dat hem overnam van toenmalige satellietclub GB Antwerpen. Ondanks de zeven interlands die hij voor het nationale team van België speelde kon hij echter nooit een basisplaats veroveren in Amsterdam. Hij gaf al eerder aan open te staan voor een vertrek. In totaal speelde hij 33 wedstrijden voor Ajax.

Southampton is in ieder geval blij met de komst van Van Damme. "Hij heeft flink wat ervaring voor een speler van zijn leeftijd, is al een vaste international en heeft een grote toekomst. Het is een grote aankoop voor ons en ik denk dat onze fans van hem zullen gaan houden en graag met zijn naam op hun shirt willen hebben", aldus voorzitter Rupert Lowe op de website van de club.

Jong Ajax moet in de ArenA spelen

Vinsane en Volder hadden ons via de nieuws-submit te melden:

AjaxJong Ajax moet zijn wedstrijden voortaan in de Amsterdam ArenA afwerken, concludeert het audit-team die de rellen na afloop van Jong Ajax – Jong Feyenoord heeft onderzocht. Het team, onder leiding van oud-staatssecretaris Margot Vliegenthart, kwam tot de conclusie dat sportpark De Toekomst niet geschikt is voor dergelijke duels.

Het audit-team werd vorig jaar augustus opgericht om incidenten van voetbalvandalisme en geweld in de eerste divisie en eredivisie te onderzoeken. Jeugdwedstrijden vallen daar normaal gesproken niet onder maar de werkgroep maakte op verzoek van minister Remkes van Binnenlandse zaken een uitzondering voor het veelbesproken duel Jong Ajax - Jong Feyenoord. Bij deze wedstrijd werden spelers van Feyenoord belaagd door aanhangers van Ajax.

Het audit-team concludeert dat er tijdens de wedstrijd al had moeten worden opgetreden tegen wangedrag van supporters. Nu werd het afsteken van vuurwerk, het bedreigen van journalisten, drankgebruik en het gooien met voorwerpen getolereerd. Volgens de werkgroep hadden Ajax en de politie toen al moeten ingrijpen. Het audit-team roept clubs en supportersverenigingen op gedragsnormen te formuleren en deze te handhaven.

Armstrong boos op Franse krant

Lance Armstrong is woedend op de Franse krant Le Monde. Dit omdat de krant heeft geschreven dat Armstrong een aantal Spaanse renners zou hebben aangegeven.

Volgens Le Monde zou Armstrong na de Dauphiné Libéré van 2003 een brief hebben gestuurd naar UCI en naar ASO (de organisator van de Tour, red.). Daarin zou hij de prestaties van enkele renners verdacht hebben genoemd en die renners ook bij naam hebben genoemd.

Armstrong geeft toe een mail te hebben gestuurd: "Ja, ik heb die mail gestuurd. Ik deed het met het oog op het verbeteren van controles die het dopinggebruik bestrijden."

Hij ontkent echter dat hij daarin namen van renners heeft genoemd: "Er wordt wel gelogen in het artikel. Het is helemaal niet zo dat ik de Spanjaarden wou laten kelderen. Ik heb geen naam genoemd, niemand verraden."

11 Miljoen illegale sigaretten onderschept

Vinsane had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsBij een controle van de douane in Duiven op de A12 aan de Nederlands-Duitse grens zijn 11,8 miljoen illegale sigaretten onderschept. De aangehouden vrachtwagen zat helemaal vol met de sigaretten, die verpakt waren in plastic zakken en vervolgens in kartonnen dozen waren verstopt. De sigaretten zaten niet verstopt onder een andere lading, iets dat gebruikelijk is bij smokkelpraktijken.

De lading was afkomstig uit Oostenrijk en waarschijnlijk op weg naar Engeland. Wanneer de lading op de Engelse markt zou zijn gekomen zou dat de Engelse overheid 3,7 miljoen euro hebben gekost aangezien de sigarettenprijzen in Engeland vele malen hoger liggen dan in Oostenrijk.

Vliegtuig stort neer bij Gabon

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuws Voor de kust van de Gabonese hoofdstad Libreville is vandaag een vliegtuig vlak na de start in de Atlantische Oceaan gestort. In het vliegtuig bevonden zich dertig mensen, waarvan er tot nu toe tien gered zijn. Naar twintig anderen wordt nog gezocht.

Het tweemotorige propellervliegtuig van het type HS-748 was eigendom van de Gabonese luchtvaartmaatschappij Gabon Express. Er was net begonnen aan een binnenlandse vlucht in het West-Afrikaanse land, van Libreville naar Franceville. Volgens het Duitse persbureau DPA staan er op de passagierslijst onder andere Nederlands, Duits en Frans klinkende namen. Het is nog niet bekend welke passagiers er gered zijn.

Vandenbroucke mag thuisblijven

Frank Vandenbroucke zal ook deze maand weinig wielerwedstrijden rijden. Ploegleider Ferretti wacht op positieve signalen dat de renner weer volledig gemotiveerd is.

Vandenbroucke wordt door Fassa Bortolo niet meegenomen naar de Ronde van Catalonië. Ferretti motiveerde dat: "Er rest hem enkel nog het nationaal kampioenschap. Als Frank de wil heeft om te koersen, zal ik hem opstellen. Maar ik wacht nog altijd op een positief signaal."

Daarmee begint ook zijn naseizoen in gevaar te komen. Voor het hoofddoel dat hem nog rest, de Olympische Spelen, wil de Belgische bondscoach De Cauwer eerst resultaten zien voor hij Vandenbroucke zal selecteren.

Nederlandse militairen aangeklaagd voor mishandeling

Icoon Binnenlands nieuwsElf militairen die zouden hebben deelgenomen aan een totaal uit de hand gelopen ontgroening van soldaten op een landmachtkazerne in Oirschot moeten op 21 juni verschijnen voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem.

De ontgroening vond vorig jaar oktober plaats in de 'De Ruyter de Steveninckkazerne' in Oirschot. De slachtoffers waren drie nieuwe kadetten. Zij zouden tijdens hun ontgroening zijn geslagen en bewerkt met brandende sigaretten. Een aantal verdachten zou eerst ook slachtoffer zijn geweest, maar daarna onder dwang hebben meegedaan aan de mishandelingen.

Alle verdachten zijn geschorst. Zij behoorden tot het 17de bataljon van de Pantser-Infanterie. Hun leeftijd ligt tussen de 18 en 27 jaar en hun rang varieert van soldaat tot korporaal eerste klas. Acht van de elf militairen zijn inmiddels ontslagen uit het leger. ''Dit soort gedrag wordt niet getolereerd'', aldus een voorlichter van de landmacht.

Rob en Nico verruilen RTL4 voor SBS6

Tuinman Rob Verlinden en klusjesman Nico Zwinkels maken de overstap van RTL naar SBS. Op SBS6 gaan de twee vanaf september iedere zaterdag om 18.00 uur een lifestyle-programma presenteren.

Onlangs werd bekend dat Nico stopt met 'Eigen Huis & Tuin'. Als reden werd toen opgegeven dat het programma hem teveel tijd kostte en hij behoefte had aan "een beetje meer lucht". Het gerucht ging ook nog even dat een sponsor Nico te oud vond, maar daarvan bleek later toch geen sprake.

Volgens de producent van het programma, Stokvis & Niehe, wilde RTL het programma 'Eigen Huis & Tuin' bij een andere producent proberen onder te brengen. Het nieuwe programma van Rob en Nico zal ook worden geproduceerd door Stokvis & Niehe. In het nieuwe programma staan de thema's tuinieren, klussen en koken centraal.

'Eigen Huis & Tuin'-presentatrice Myrna Goossen maakte onlangs ook bekend met dat programma te stoppen. Zij wilde zich meer gaan focussen op haar dagelijkse middagprogramma Aperitivo op RTL4. Dat programma blijft ze nog steeds doen, al moet ze wel afscheid nemen van haar kok in dat programma. Meesterkok Angélique Schmeinck gaat namelijk koken voor SBS. Inderdaad, in het programma van Rob en Nico.

Vanavond spoeddebat uitlatingen Nijs

De Tweede Kamer zal vanavond debatteren over de uitspraken van staatssecretaris Anette Nijs (Onderwijs) over haar werkrelatie met minister Van der Hoeven. GroenLinks, de PvdA en de LPF hadden om dat spoeddebat gevraagd. Een Kamermeerderheid lijkt echter niet van plan Nijs te laten vallen.

De VVD denkt dat na een onderhoud met premier Balkenende het vertrouwen tussen de twee bewindsvrouwen voldoende hersteld is. Het CDA is kritischer over Nijs, maar roept haar op de problemen op te lossen. Ook coalitiepartij D66 lijkt Nijs nog een kans te willen geven. De oppositiepartijen zetten wel grote vraagtekens bij het functioneren van de VVD'er.

Balkenende: "Niet verstandig"
Premier Balkenende liet in een reactie weten niet gelukkig te zijn met de uitspraken. "Dat het niet verstandig was, zal ze zelf ook wel in zien," meldde de premier aan de media. Maandagavond had hij een onderhoud met de staatssecretaris en de minister. Hij verwacht dat er geen sprake is van een onwerkbare situatie: "Er is nu een streep onder gezet. Beiden betreuren wat er gebeurd is. Ik ben er oprecht van overtuigd dat het verder goed zal gaan."

'Professionele zuiger'
VVD-leider Gerrit Zalm was milder in zijn commentaar. Hij noemt het interview 'ongelukkig'. Op zijn weblog wijt de minister van Financiën de commotie aan 'een kunstzinnige weergave van het gesprokene' door interviewer Frénk van der Linden, 'een professionele innemende zuiger en componist'. Zalm wijst erop dat de interviewer eerder onder andere Wouter Bos, Hilbrand Nawijn en Zalm zelf pikante uitspraken wist te ontfutselen.

Belg slachtoffer van R'damse internetzwendel

Op simpele wijze werd een 40-jarige inwoner van het Belgische Mechelen zaterdag 2000 euro afhandig gemaakt. De Belg was naar Rotterdam gekomen naar aanleiding van een aanbieding op internet van palmtops. In de Errol Garnerstraat zou de deal plaatsvinden en ontmoette hij de verkoper.

Nadat de man het geld had afgegeven werd hem verteld te blijven wachten, terwijl de zogenaamde palmtopverkoper zijn waren ging halen. Deze liet zich echter niet meer zien. De Belg heeft vervolgens aangifte gedaan van de oplichting.

Mobiele telefoons
Het is niet de eerste keer dat mensen op deze manier in Rotterdam worden opgelicht. Eerder ging het echter voornamelijk om mobiele telefoons. Het is ook niet duidelijk of het om dezelfde dader gaat. Een speciaal rechercheteam doet onderzoek.

Spanjaard bekent verkrachting Brits scholiere

De Spanjaard Francisco Arce Montes heeft voor de rechtbank in het Franse Rennes bekend dat hij zich in 1996 aan de Britse Caroline Dickinson heeft vergrepen. De scholiere werd in een jeugdherberg in Bretagne verkracht en vermoord. Arce Montes (54) beweert de dood van het meisje niet op zijn geweten te hebben. Volgens hem leefde ze nog toen hij haar achterliet.

De 13-jarige Caroline werd 's ochtends door haar kamergenoten dood in haar bed aangetroffen. Lang bleef onduidelijk wat er gebeurd was, het Franse onderzoek liep na blunders vast. Een Amerikaanse politieman die als toerist in Engeland verbleef las in 2001 over de zaak in een krant, en moest denken aan een arrestant die in Florida vastzat voor een soortgelijke verkrachtingszaak. DNA-onderzoek bewees het verband tussen die arrestant, Arce Montes, en de dood van de scholiere.

Seksueel geweld
Arce Montes, ober van beroep, blijkt een lange geschiedenis van seksuele misdrijven te hebben. Volgens de aanklagers zou hij zich mogelijk al dertig jaar schuldig maken aan seksueel geweld tijdens reizen in Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Kort voor de fatale verkrachting zou hij in een jeugdherberg in dezelfde regio een ander meisje aangerand hebben. Deze wist echter haar kamergenoten te waarschuwen, waarna de ober vluchtte.

Oorlogsveteraan krijgt lift van president Chirac

ircle had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuwsKeith Coleman (86), een Nieuw-Zeelandse oorlogsveteraan die mee had gedaan aan de herdenkingsplechtigheden rond D-Day beleefde de dag van zijn leven. Hij kreeg een lift van de Franse President Chirac, nadat hij in een verkeerde bus was gestapt.

Coleman keek verbaasd op toen de bus niet naar Parijs terugging, maar naar een militaire luchthaven reed. De oud-piloot van de Britse luchtmacht sprak op de luchthaven in het Engels een man in 'een gouden pak' aan. ''Ik spreek geen woord Frans maar blijkbaar had de man medelijden met me.''Hij sloeg onmiddellijk aan het bellen.'' Even later werd hij naar een ander vliegveld vervoerd.

Op dat vliegveld stond de Franse president Chirac hem op te wachten. ''Hij bood me onmiddellijk een glas rode wijn aan, de beste die ik ooit gedronken heb'', aldus de veteraan. De president omarmde hem en zette hem vervolgens aan boord van zijn presidentiële Gulfstream-vliegtuig. Het vliegtuig landde even later in Parijs en Coleman werd afgezet voor de deur van zijn hotel.

''Arjan Erkel kon eerder en goedkoper vrijkomen''

Icoon Algemeen nieuwsArjan Erkel had vorig jaar december al kunnen vrijkomen voor een losgeld van 180.000 euro. Dit meldt het Algemeen Dagblad, die een eigen reconstructie van de ontvoering heeft gemaakt. Arjan Erkel kwam in april vrij nadat er een losgeld van een miljoen euro was betaald.

Erkel, die leiding gaf aan een missie van Artsen zonder Grenzen in de Russische deelrepubliek Dagestan, werd op 12 augustus 2002 ontvoerd. Pas een jaar daarna kwam er enige structuur in de contacten met de ontvoerders van Erkel en in de onderhandelingen over losgeld, aldus de krant. Uiteindelijk werd Arjan Erkel in april vrijgelaten nadat er een miljoen losgeld was betaald. De onderhandelaars moesten snel betalen omdat de ontvoerders dreigden Erkel voor twee miljoen euro door te verkopen aan een groep Tsjetsjenen.

De ontvoerders behoorden volgens het Algemeen Dagblad tot een kring van FSB-dubbelagenten die in ongenade waren gevallen. De contacten tussen de Russische veiligheidsdienst (FSB) en de ontvoerders verliepen moeizaam. Op enkele FSB-dubbelagenten waren aanslagen gepleegd en de informanten zouden met de ontvoering ook zichzelf hebben willen beschermen.

Subheader
Arjan Erkel, inmiddels weer veilig thuis

Intergalactische munteenheid ontwikkeld

Het is voorlopig nog niet zover, maar mocht er eens intelligent buitenaards leven worden ontdekt dan is het wellicht gedaan met de euro. Enkele Europese UFO-fanaten hebben namelijk een intergalactische munteenheid ontwikkeld, de 'galacto'. Hiermee moet het buitenaardse leven getoond worden dat handel tussen hen en aardbewoners mogelijk is.

Kiril Kanew, de voorzitter van de UFO Contact Groep en lid van de Bulgaarse Stichting voor de Zoektocht naar Leven, is van mening dat de galacto de officiële valuta in de ruimte moet worden. De uit chroom en nikkel bestaande munten zijn drie gram zwaar en dragen het opschrift 'galacto' met het jaartal 2004. De eerste munten zijn onder leden van de contactgroep al in omloop.

Het zal volgens Kanew echter nog even duren voor het geld daadwerkelijk gebruikt kan worden voor ruilhandel met buitenaardse wezens. Laatstgenoemden wachten namelijk met het zoeken van contact tot de interne ruzies op de wereld zijn opgelost, aldus Kanew.

Ook Jong Ajax voortaan in ArenA

Ook Jong Ajax zal volgend jaar zijn wedstrijden spelen in de Amsterdam ArenA. Voorheen speelde de jeugd altijd op De Toekomst, maar na de rellen na de wedstrijd Jong Ajax-Jong Feyenoord moest een andere accomodatie worden gezocht.

De werkgroep voetbalvandalisme kwam tot die conclusie. Volgens voorzitter en oud-staatssecretaris Margot Vliegenthart had Ajax en de gemeente Amsterdam al tijdens Jong Ajax-Jong Feyenoord moeten optreden tegen het wangedrag van de supporters.

Regelmatig seks goed voor studenten

Studenten die regelmatig de liefde bedrijven hebben een grotere kans examens en betere cijfers te halen, aldus de Duitse socioloog Werner Habermehl. Hij had samen met zijn medestudenten aan de Universiteit van Hamburg een aantal studenten getest zowel voor als na de seks.

Uit hun onderzoek bleek dat studenten die regelmatig seksueel actief zijn een veel beter denkvermogen hebben. Studenten die weinig tot geen seks hebben vinden het moeilijker om een goed cijfer te halen. "De actieve studenten hadden ook minder tijd nodig voor een oefening en haalden ook nog eens een beter cijfer", aldus Werner.

Het onderzoek was in samenwerking met het Duitse onderzoeksbureau GEWIS uitgevoerd.

Ranieri nieuwe trainer Valencia

Claudio Ranieri heeft een overeenstemming bereikt met Valencia CF. De Italiaan zal de komende twee jaar de nieuwe trainer worden bij de Spaanse kampioen.

Eerder bereikte Ranieri al overeenstemming met Chelsea over zijn vertrekpremie. Hij had bij de Londense club nog een contract tot 2007, maar omdat clubeigenaar Abramovich van hem afwilde, moest dat contract worden afgekocht.

Van 1997 tot 1999 was Ranieri ook al trainer van Valencia en won hij in het laatste seizoen de Copa del Rey. Ook leidde hij de club voor het eerst in haar historie naar de Champions League. "Dit voelt als thuiskomen", aldus Ranieri. "Ik kijk er naar uit om wederom te werken als coach van Valencia."

Grønkjær nog niet naar Portugal

De Deense nationale ploeg is zonder Jesper Grønkjær vertrokken naar Portugal. De ex-Ajaxied blijft achter vanwege familieomstandigheden.

Het is nog onduidelijk of de aanvaller van Chelsea alsnog naar Portugal komt. 'Er zijn belangrijker dingen in het leven dan voetbal, zeker als het om familie gaat', aldus bondscoach Morten Olsen. 'Ik heb met Jesper gesproken. Ik kan absoluut begrijpen dat hij dicht bij zijn naasten wil zijn tot het moment dat hij denkt Denemarken te kunnen verlaten.'

Overmars in belangstelling Newcastle

Newcastle United heeft concrete belangstelling getoond voor Marc Overmars. Sir Bobby Robson, de manager van de club, was afgelopen week in Barcelona, waar Overmars nu speelt en informeerde daar naar een eventuele overgang van de aanvaller van het Nederlands elftal.

Marc Overmars heeft nog een contract van één jaar bij FC Barcelona, maar heeft al te horen gekregen dat hij transfervrij mag vertrekken.

4 jaar cel geëist voor doodschudden baby

De 24-jarige A. van P. uit Purmerend heeft vandaag vier jaar onvoorwaardelijke celstraf tegen zich horen eisen. Hij wordt ervan verdacht zijn twee maanden oude zoontje te hebben doodgeschud. Officier van justitie A. Peters achtte Van P. schuldig aan doodslag.

De baby overleed in juli vorig jaar. Van P. zegt dat hij het jongetje door elkaar heeft geschud, nadat deze bewusteloos was geraakt door een val. De man bracht de baby naar een huisarts, maar het was al te laat. Zijn zoontje overleed in het ziekenhuis aan het zogeheten 'shaken-baby-syndrome'.

In een soortgelijke zaak in 2002-2003 werd tegen de 30-jarige G.B. uit Apeldoorn nog drie jaar cel geëist voor eveneens het doodschudden van zijn twee maanden oude baby.

OM in hoger beroep in zaak-Maja Bradaric

Icoon Binnenlands nieuwsHet Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft hoger beroep aangetekend tegen de straffen die zijn opgelegd voor de moord op Maja Bradaric, in november vorig jaar. Het OM is van mening dat de door de rechtbank opgelegde straffen te laag zijn.

Twee weken geleden veroordeelde de rechtbank in Arnhem de 18-jarige Goran M. tot acht jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De eis tegen hem was twaalf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De inmiddels 19-jarige Ferdi Ö., die samen met Goran M. als hoofdverdachte wordt beschouwd, werd elf jaar cel opgelegd nadat vijftien jaar tegen hem werd geëist. De derde dader, de 16-jarige Goran P., werd volgens het volwassenenrecht tot drie jaar cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk, veroordeeld. De eis tegen hem was zes jaar.

Direct na de uitspraak tekenden de verdachten zelf al hoger beroep aan. J. Boone, raadsman van Ferdi Ö., noemde de rechtbank 'verdachte-vijandig' en sprak van een 'lomp vonnis'. Advocaat D. Moszkowicz, die Goran P. verdedigt, was niet blij met het feit dat de rechtbank Goran P. volgens het volwassenenrecht veroordeelde.

Dief probeert fiets te verkopen aan agenten

In het Duitse Wuppertal hebben twee undercover agenten een dief aangehouden, toen hij de fiets aan hen probeerde te verkopen. De fiets die naast het politiestation stond, had hij daar gestolen. De man benaderde de 2 agenten en liet de fiets aan hen zien. Voor ongeveer ¤75,- konden ze de fiets kopen, aldus de 27-jarige heler.

Toen de agenten een kniptang onder de jas van de man zagen, vroegen ze hem naar de herkomst van de fiets. Allereerst wilde man niets vertellen hierover, maar gaf later toe dat hij de fiets bij een huis naast het politiestation had meegenomen.
De man kreeg een proces verbaal wegens diefstal.

CBV wil excuses Adriaanse

Het bestuur van de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, de CBV, vindt de uitspraken van AZ-coach Co Adriaanse in het blad Voetbal International absoluut niet kunnen.

Adriaanse zegt in het Voetbalblad dat hij de kwaliteit van zijn collega`s in twijfel trekt en in het bijzonder die van bondscoach Dick Advocaat.

Het CBV eist nu van Adriaanse dat hij binnen een week schriftelijk of telefonisch zijn excuses aan Advocaat aanbiedt. Mocht Adriaanse daar geen gehoor aangeven, dan zal het bestuur bespreken welke maatregelen er worden getroffen.

Mogelijke resten Atlantis gevonden

Trancentral en DaCode hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Satelietfoto van Atlantis?Rainer Kühne van de Universiteit van Wuppertal heeft op satelietopnamen van Marisma de Hinojos, een ondiep water nabij de stad Cadiz in Spanje, kenmerken gevonden die overeenkomen met de beschrijving die Plato gaf van het eiland Atlantis. Dat zou in werkelijkheid een stuk van Spanje zijn dat tussen 800 en 500 voor Christus door een overstroming is verwoest.

De satellietfoto's tonen twee rechthoekige structuren in de modder en delen van concentrische ringen die ze moeten hebben omgeven.

Er is echter ook bij Kühne nog wel twijfel over de betrouwbaarheid van deze ontdekking. De gevonden strukturen lijken namelijk zo'n twintig procent groter te zijn dan Plato in zijn geschriften heeft aangegeven. Toch kan dit mogelijk verklaard worden. Het is namelijk heel goed mogelijk dat de oude maateenheid, die door Plato werd gebruikt om de afmetingen te omschrijven, in werkelijkheid groter is dan oorspronkelijk werd aangenomen. Als dit inderdaad zo is, dan is de kans dat deze ontdekking op waarheid berust ineens een stuk groter, aangezien de positionering van de resten bijzonder nauwkeurig overeen komt met de omschrijving van Plato.

Plato\'s omschrijving van Atlantis
Plattegrond van Atlantis op basis van Plato's omschrijvingen. © BBC

We zijn allemaal egoïstische klootzakken

kastanova stuurde het volgende in via de submit.

Vrijwel alle mensen die je ontmoet zijn hypocriete debielen die slechts vriendelijk tegen je zijn om je uit te buiten. Bijna niemand wil een onvoorwaardelijke vriendschap en als ze zeggen dat ze er altijd voor je zullen zijn liegen ze 99 van de 100 keer.

Ik hoor het mensen zo vaak zeggen, dat ze zo aardig en sociaal zijn en ik ben er pas echt serieus over na gaan denken toen ik na een beurs in de auto zat met een vriendin. Haar vader had een bedrijfje en ze belde me op of ik mee wilde naar een horecabeurs; oftewel, de gehele dag gratis zuipen en eten.
Ik had het een paar maanden daarvoor uitgemaakt en op de terugweg kregen we daar weer een onvermijdelijke discussie over, aangezien zij het nog niet helemaal verwerkt had.
"Waarom deed je dit? Blablabla.. Waarom deed je dat?" Enz. enz.
Dus ik zeg haar: "Begrijp me niet verkeerd, ik vond het best leuk vandaag, maar ik heb geen zin in dit gezeik".
En zij direct over de zeik "Neem ik je mee naar zo'n leuke beurs en dit is mijn dank! Wat ben jij een grote egoïst etc. etc.!";
Ik een egoïst
Euuuh, jij vraagt me of ik mee wil, dat vind je kennelijk leuk, vervolgens ga ik mee en dan ben ik de egoïst Als je het leuker had gevonden om met iemand anders te gaan had je hem of haar wel gevraagd, dus je deed het toch echt uit eigenbelang lijkt me" .
Vervolgens kwam ze met een heel lijstje met dingen die ze voor me gedaan had, die ik allemaal kon weerleggen door aan te tonen dat ze het toch echt voor haarzelf deed.
Verslagen van school regelen voor me (we deden dezelfde opleiding), daar had zij toch geen voordeel bij? Euh, meid, je was toen al gek op me, zei je zelf, dus dat was voor jou de ideale manier om me te paaien en zo het eerste contact te leggen.
Een baantje bij haar pa regelen, dat had ze toch echt gedaan voor mij! En dat je me dan praktisch elke dag zou zien en je op bedrijfsfeestjes altijd met mij zou kunnen gaan speelde niet mee nee?
Kaartjes regelen voor het theater, zodat ik naar vrijwel elke leuke voorstelling kon, dat was toch hartstikke lief van haar! Het waren altijd 2 kaartjes, naast elkaar gezeten, dus op die manier kon je elke maand een avondje met me uit, toen ik met een ander wilde gaan kreeg ik ook spontaan geen kaartjes.
En zo ging het door tot ik de auto voor m'n huis parkeerde, maar ze geloofde nog steeds niet dat iedereen alles uit eigenbelang deed .

Dus ik daagde haar uit om iets te noemen waar iemand zelf totaal niets aan had.
Vrijwilligerswerk dan? Tja, ik ben toch echt van mening dat iemand vrijwilligerswerk doet om zijn geweten te sussen of een goed gevoel te krijgen.
Ja, maar dan het ultieme "gebaar"iemand die zichzelf opoffert voor een doel.
Well duh, dat hele doel is de reden van de opoffering, dus hij doet het slechts zodat het doel gerealiseerd kan worden. Kijk maar naar de zelfmoordterroristen die als dank (nou ja, volgens hun verknipte denkwijze) 72 maagden krijgen.

Ik blijf er dan ook bij dat elk individu een grote egoïstische klootzak is, die alles doet om er zelf maar voordeel van te ondervinden en dat alle mensen die zeggen dat "ze het voor anderen doen"leugenachtige, niet beter wetende of simpelweg hypocriete klootzakken zijn.
Totdat het tegendeel bewezen is in ieder geval, dus dat is bij deze een uitdaging voor jullie, de lezers, noem maar eens een "dienst" die verschoond blijft van elke vorm van eigenbelang.
Ik ben natuurlijk geen haar beter, ik doe dus uiteraard ook alles uit egoïsme, maar ik geef het tenminste toe, dat kun je van die geitenwollen allemansvrienden niet zeggen .

Duizenden mensen geëvacueerd van vulkaan

Briefcase had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsVoor de vulkaan Mount Awu geldt sinds zondag de hoogste alarmfase. Uit de dorpen op de flanken van de vulkaan zijn 20.000 mensen geëvacueerd. Dit maakten de Indonesische autoriteiten dinsdag bekend. Volgens vulkanologen zijn er al enkele kleine uitbarstingen geweest en zijn er aanwijzingen dat een grote uitbarsting op handen is.

De vulkaan begon vorige week rook en as uit te braken. Er worden in het gebied constant lichte aardbevingen gevoeld. Mount Awu ligt op Sangihe, een eiland ten noorden van Sulawesi dat, inclusief enkele omringende eilandjes, ongeveer 196.000 inwoners heeft. De mensen uit de dorpen rondom de vulkaan zijn overgebracht naar Tahuna, de centrale stad op het Sangihe.

De laatste uitbarsting van deze vulkaan was in 1992. Hierbij vielen geen slachtoffers. In 1966 zorgde een uitbarsting van deze vulkaan wel voor 39 dodelijke slachtoffers. Indonesië telt meer dan honderd actieve vulkanen.

Subheader
Het kratermeer van de vulkaan Mount Awu

Vrachtwagen rijdt op kippenvet

TheFruitNerd en Stefkuh hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het vleesverwerkingsbedrijf Polskamp uit Ermelo test al een jaar succesvol met een vrachtwagen die op kippenvet loopt. Het vet, wat voor dit bedrijf afval is, blijkt een uiterst bruikbare, goedkope en schone brandstof. Directeur G. van de Craats van het bedrijf heeft al laten weten ook andere mogelijkheden van energie-opwekking met het kippenvet te onderzoeken.

"Een erg goedkope en schone brandstof. Het veroorzaakt niet of nauwelijks vervuiling", aldus Van de Craats. "Per liter brandstof besparen we ongeveer 30 cent. Die besparing is ons belangrijkste uitgangspunt", aldus de directeur.

Almere bezoekt uitkeringsaanvragers thuis

De gemeente Almere wil iedereen die in de komende maanden een bijstandsuitkering aanvraagt thuis gaan bezoeken voor een controle. Normaal gesproken komt de Sociale Dienst alleen bij mensen thuis wanneer er vermoedens zijn van fraude. Het stijgende aantal uitkeringstrekkers in de polderstad is echter reden strenger de nieuwe aanvragen te beoordelen.

Een woordvoerder van de gemeente maakte dit voornemen maandag bekend. Inspecteurs van de Sociale Dienst zullen de komende drie maanden wekelijks veertig tot vijftig keer op pad gaan. Om gemeentelijke lijnen kort te houden zal er in het pilotproject nauw worden samengewerkt tussen het stadsbestuur, het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI) en het uitzendbureau Tempo-Team. Zo worden medewerkers van de Sociale Dienst gehuisvest bij het CWI, waar Almeerders hun bijstandsuitkering aanvragen.

'Nachtelijk New York moet stil worden'

New York moet 's nachts een 'oase van rust' worden. Dat is de inzet van burgemeester Michael Bloomberg. Hij heeft een wetsvoorstel ingediend waarmee veroorzakers van lawaai zware bekeuringen kunnen worden opgelegd. Volgens Bloomberg moeten de regels de burgers van zijn stad een betere balans geven tussen de behoefte aan een opwindend nachtleven en het recht op een onverstoorde nachtrust.

Als het wetsvoorstel wordt aangenomen kunnen blaffende honden hun baasje al een fikse boete bezorgen. Brommende airconditioners, dreunende autoradio's, muziek uit cafés en nachtclubs; als het aan Bloomberg ligt is het binnenkort verleden tijd. De Amerikaanse metropool, ook wel bekend als 'de stad die nooit slaapt', lanceerde twee jaar geleden onder de naam 'Operatie Stille Nacht' ook al een grootscheepse campagne tegen luidruchtige nachtbrakers. Dit leverde weliswaar 34.000 bekeuringen op, maar echt een einde aan nachtelijk rumoer kon het niet maken.

Newyorkers geven overigens hun burgemeester deels de schuld van toegenomen geluidsoverlast. Een vorig jaar ingevoerd rookverbod dwingt cafébezoekers buiten hun sigaret op te steken, wat de nodige overlast oplevert voor direct omwonenden.

Seedorf mist Duitsland - Nederland

Clarence Seedorf mist Oranje's eerste wedstrijd op het EK tegen Duitsland.

Gisteren werd een tweede MRI scan gemaakt van zijn hamstring. Het bleek om een verrekking te gaan en niet om de gevreesde scheuring. "Ik ben hem zeker een week kwijt", liet Advocaat weten.

De kans is groot dat aanvallende middenvelder tegen Tsjechie wel inzetbaar is, maar eerst moet Seedorf vijf dagen rust houden.
Ondanks Seedorf's lichte blessure neemt Advocaat hem mee naar Portugal, mede omdat volgens de UEFA normen de blessure niet ernstig genoeg is. "Het moet vaststaan dat hij het hele toernooi niet kan spelen", aldus Advocaat.

DVD: The Last Samurai

Als film sloeg 'The Last Samurai' al goed aan, en bij een dergelijk succes hoort natuurlijk een stevige DVD release. Binnenkort is het zo ver, en kan iedereen thuis genieten van deze film en zich in de achtergronden verdiepen d.m.v. de extra's.FOK! beoordeelde de dubbel-DVD set op z'n kwaliteiten. Of de release waardig de eindstreep haalt of faalt in z'n poging kun je hier verder lezen.

'Hollandse' Beatles lp duizenden euro's waard

Afgelopen weekend werd er in het Noord-Hollandse Blokker een Beatlesweekend gehouden. Met tal van evenementen werd herdacht dat de legendarische Britse popgroep daar in 1964 in de plaatselijke veilinghal optrad. Het zou het enige optreden zijn dat de Beatles ooit in Nederland gaven.

Tijdens de feestelijkheden werd er ook een veiling georganiseerd van Beatles-memoralia. Een oude lp van de popgroep leverde het bedrag op van 6.500 euro. Het exemplaar van het album Please, Please Me was dan ook niet zomaar een album, maar een door de Beatles gesigneerd exemplaar. De koper, een handelaar, hoopt er in de VS een paar duizend euro meer voor te kunnen vangen.

Het was toenmalig verslaggever Herman Stok die de lp veertig jaar geleden tijdens de ook al legendarische rondvaart door de Amsterdamse grachten liet signeren. Het exemplaar is zo uitzonderlijk omdat de handtekening van drummer Ringo Starr ontbreekt. Hij was indertijd ziek en werd vervangen door invaldrummer Jimmy Nicol. Naast de handtekening van Nicol bevat het album uiteraard de krabbels van John Lennon, Paul McCartney en George Harrison.


Varen door de Amsterdamse grachten in 1964

-
Artikel over the Beatles in Blokker.

Nijs (Onderwijs) botst met minister

In het kabinet is een conflict ontstaan tussen CDA-minster Maria Agnes van der Hoeven van Onderwijs en haar staatssecretaris Anette Nijs (VVD). De staatssecretaris beschuldigt deze week in een interview met het weekblad Nieuwe Revu de minister van het verzwijgen van belangrijke informatie en van een tactiek van verdeel-en-heers.

Nog vóór het interview is verschenen heeft Nijs in een verklaring al weer openlijk afstand genomen van haar uitlatingen over haar slechte relatie met Van der Hoeven. ''Het was mijn bedoeling in het interview voor eens en altijd een streep te zetten onder de discussie over de relatie tussen de minister en mij. Het is mij niet gelukt dat beeld correct neer te zetten. Mijn formuleringen hadden anders gemoeten en ik betreur dat'', aldus de staatssecretaris.

Van der Hoeven heeft via haar woordvoerder laten weten dat Nijs zich in haar verklaring openlijk heeft gedistantieerd van haar uitlatingen. ''Fouten maken mag, en ik ga ervan uit, heb er vertrouwen in, dat dit in de toekomst niet meer voorkomt.''

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Halsema neemt er geen genoegen mee, zij wil vandaag nog een spoeddebat met de twee kemphanen. Halsema wil weten of de vertrouwensrelatie tussen de twee wel voldoende is hersteld.


Nijs betreurt uitlatingen

Bankrover breekt in om geld terug te geven

12bvo had ons via de nieuws-submit te melden:

De Londense politie maakte deze week melding van een opmerkelijk voorval. Een bankrover heeft binnen een week twee keer ingebroken bij dezelfde bank. De eerste keer nam hij nog zo'n 115.000 pond (ca. 170.000 euro) mee, de tweede keer kwam hij terug om het grootste deel van de buit terug te brengen.

De dief brak een week geleden in bij een filiaal van de Barclays bank in het oosten van Londen en stal daarbij het geld uit een pinautomaat. Een week later bemerkte het personeel tot hun stomme verbazing dat de man blijkbaar was terug geweest. Er werd een zwarte zak aangetroffen met daarin het grootste gedeelte van het vermiste geld, zo'n 114.000 pond, die hoogstwaarschijnlijk door de dader moet zijn teruggebracht.

"We bieden mensen de mogelijkheid bij ons geld te storten, maar iets als dit hadden we nooit verwacht", zo reageerde een verbaasde bankmedewerker. Niettemin heeft de politie de zaak in onderzoek, op basis van vermoedens dat de dubbele inbraak het werk is geweest van iemand binnen de bank.

'Dansende' beren worden vrijgekocht

Icoon Buitenlands nieuwsDertien Bulgaarse beren die ter vermaak van toeristen op straat moesten dansen, zijn vrijgekocht door de Oostenrijkse dierenrechtenbeweging 'Vier Pfoten'. De dieren kunnen nu in een twaalf hectaren groot berenreservaat gaan wonen in Rila, 180 kilometer ten zuiden van de Bulgaarse hoofdstad Sofia.

Volgens de organisatie kunnen de beren nu wel een normaal leven leiden. De beren dansen niet omdat ze getemd worden, maar door de ring die in hun neus zit en die zoveel pijn doet dat de beer dansachtige bewegingen gaat maken. Andere beren worden op hete platen gezet die die hen dwingen te springen.

Veel zigeunerfamilies verdienen in Bulgarije en andere Balkanlanden geld door deze dansvoorstellingen. Meestal is dit hun enige bron van inkomsten. Deze praktijken zijn illegaal en de beren zouden in principe zo bij de eigenaars kunnen worden weggehaald. De dierenrechtenbeging besloot echter om de zigeunerfamilies een afkoopsom te geven om ze te helpen een andere handel op te zetten.

De dierenrechtenbeweging heeft inmiddels weer genoeg geld opgehaald om elf andere beren te kunnen afkopen. In ruil voor geld ondertekenen de eigenaars een verklaring waarin staat dat ze nooit meer met beren zullen werken. Deze beren zullen echter niet meer naar het berenreservaat gaan. Ze verblijven verder bij de eigenaars en krijgen een chip ingeplant zodat ze gemakkelijk geïdentificeerd kunnen worden.

Subheader
De neusring dwingt tot dansachtige bewegingen

Motorrijder overleden door vallend betonblok

Leujel had ons via de nieuws-submit te melden:

Gisteravond is een motorrijder overleden, nadat hij werd geraakt door een betonblok dat van een vrachtwagen viel. De politie meldde dat dit gebeurde terwijl de motorrijder de vrachtwagen juist inhaalde en onderzoekt nog hoe dit kon gebeuren. Het ongeval vond plaats op een binnenweg langs de Oude Rijn bij Alphen aan de Rijn, op de grens met Koudekerk aan den Rijn.

De motorrijder werd zwaar gewond onder de plaat weggehaald en overleed later aan z'n verwondingen. Een vrouw die achterop de motor zat raakte ook nog gewond. Er moest een speciale kraan worden gebruikt om het betonblok, met een geschat gewicht van 63 ton, weg te takelen.

Noorwegen gaat zedendelinquenten chemisch castreren

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Noorse pers heeft maandag gemeld dat Noorwegen zedendelinquenten de keuze gaat geven om chemische castratie te ondergaan. In 2002 werden 209 mensen in Noorwegen veroordeeld voor zedendelicten zoals verkrachting, misbruik en incest. Er hebben zich al vier veroordeelden vrijwillig gemeld.

Tot nu toe krijgen zedendelinquenten in Noorwegen alleen psychologische begeleiding. Nu kunnen ze dus ook kiezen voor deze ingreep. De werking van het mannelijke hormoon testosteron wordt door deze ingreep geblokkeerd waardoor de seksuele drift verdwijnt.

De vier mannen die zich nu al vrijwillig hebben aangemeld voor de chemische castratie hebben groepstherapie ondergaan en beginnen nu aan de hormoonkuur. Ze worden niet vervroegd vrijgelaten en wanneer ze vrijgelaten worden zijn ze niet verplicht om de kuur voort te zetten.

Zeldzame Venusovergang te zien

Icoon Wetenschappelijk nieuws De planeet Venus zal op dinsdag 8 juni tussen de aarde en de zon in staan. Hierdoor is er een ‘vlek’ op de zon te zien. Dit is een zeer zeldzaam en spectaculair fenomeen. De laatste overgang die volledig vanuit Nederland te volgen was vond 721 jaar geleden plaats.

Het is pas de zesde keer dat de overgang door de mens kan worden waargenomen sinds de ontwikkeling van de telescoop. In het verleden werden Venusovergangen gebruikt voor afstandsbepalingen tussen de aarde en Venus, waar toen nog niets over bekend was. Inmiddels is de afstand tot Venus tot op een paar meter nauwkeurig bekend, dus wordt het fenomeen vooral door amateur-astronomen gevolgd.

Uniek fenomeen
De laatste keer dat er in Nederland een gedeelte van een Venusovergang te zien was, was in 1882. De volgende keer dat we hier een gedeeltelijke overgang kunnen waarnemen is pas in 2117. Voor een volledig zichtbare overgang moeten we in Nederland nog wachten tot 2247.

Verloop
De totale overgang zal ruim zes uur duren. Om 7.20 uur zal Venus de zonneschijf voor het eerst raken. Een kwartier later zal dit goed te zien zijn. Venus ‘kruipt’ dan vervolgens over de zon om op 10.22 uur aan te komen in het midden. Om 13.23 uur zal Venus voor de zon weg schuiven en is de passage afgelopen.

Gevaar
Zoals altijd bij het kijken naar de zon, moet er gelet worden op oogbeschadiging. Het wordt sterk afgeraden de overgang met het blote oog te bekijken. Ook zonnebrillen en stukjes film bieden te weinig bescherming tegen het felle licht van de zon. In een paar seconden kan er al onherstelbare schade aan het oog ontstaan. De beste manier om de Venusovergang wel te bekijken is om met een verrekijker of telescoop een projectie op een wit stuk karton te maken.

Gehandicapte kiezer met PvdA-taxi naar stembus

Solarweb had ons via de nieuws-submit te melden:

verkiezingen europarlementDe Partij van de Arbeid (PvdA) gaat speciale taxi's inzetten die mensen die slecht ter been, chronisch ziek of gehandicapt zijn gratis zullen vervoeren naar de verschillende stembureaus voor de Europese verkiezingen. Gehandicapten en chronisch zieken hoeven de partij maar te bellen of te e-mailen.

Op de verkiezingsdag, donderdag, zal een 'rode taxi' voorrijden om ze naar het stembureau te brengen en weer terug naar huis. De PvdA wil de chronisch zieken en gehandicapten tegemoet komen nu het kabinet Balkenende het gehandicaptenvervoer heeft wegbezuinigd. Hierdoor krijgen 220.000 mensen geen vergoeding meer voor hun vervoer.

De woordvoerder sluit niet uit dat de taxidienst een gunstige invloed heeft op het aantal mensen dat op de PvdA gaat stemmen. Opiniepeiler Maurice de Hond verwacht dat de opkomst voor de Europese verkiezingen donderdag met 28 procent nog lager is dan vijf jaar geleden. Een lage opkomst is traditioneel positief voor het CDA.

Komkommertijd!

quote:
Verse ingrediënten, en dan vooral vers fruit en verse groenten, zijn een vitale bron van energie. Maar van sommige vruchten slaat ook onze verbeelding op hol, alleen al door hun geur, smaak, vorm, of hoe ze aanvoelen. Eigenlijk zijn heel veel fruit en groenten erotisch, al sta je er niet altijd bij stil
En het kon niet uitblijven, zelf onze buren Tweakers.net hebben inmiddels het gemak van komkommers eindelijk ontdekt !

Nieuw logo voor Radio 538

funmaster had ons via de nieuws-submit te melden:

Radio 538 krijgt een nieuw logo. De tekst zal uit de twee bollen verdwijnen en komt buiten de bollen te staan. De nadruk zou meer moeten komen te liggen op de naam van de zender dan op de frequentie.

"De paarse en groene bol zijn erg herkenbaar, dus die houden we gewoon", aldus Maud Burgers van Radio 538. "De naam van ons station was echter altijd minder goed te lezen" legt ze de logo-verandering uit. Volgende week zal het nieuwe logo echt actief worden, als er een nieuwe reclame-campagne van Radio 538 start.


Oude logo 538
Oud
Nieuw logo 538
Nieuw

Lijfwacht Beckham klapt uit de school

Het aantal keren dat David Beckham vreemd ging is niet meer te tellen. Dat zegt diens voormalige lijfwacht Delfin Fernandez. En Rebecca Loos heeft met geen woord gelogen over haar affaire, zo laat hij weten. Fernandez was werkzaam voor Beckham tot deze naar Madrid verhuisde.

Om zijn beweringen kracht bij te zetten, kwam de loslippige lijfwacht met het volgende voorval over de voetballer naar buiten: “Hij ontmoette eens drie vriendinnen in een bar, en nam ze mee naar zijn huis. Toen ik hem even later koffie bracht, lagen ze alledrie onder de lakens. Even later kwamen er twee weer naar buiten. De derde, Ana, verscheen pas weer de volgende morgen."

De taakinhoud van bodyguard bij David Beckham lijkt wat uitgebreider dan doorgaans gebruikelijk is. Zo had Fernandez onder andere als taak de minnaressen van Beckham "te fouilleren op opname apparatuur". Hoe dat in zijn werk ging staat niet in de bron vermeld. Verder laat Fernandez weten dat David en Victoria zich in het openbaar als een "knus koppeltje" presenteren maar dat hun huwelijk een puur zakelijke aangelegenheid is.

Vertrekcentrum asielzoekers voor Ter Apel

Icoon Binnenlands nieuwsTer Apel krijgt een vertrekcentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De gemeenteraad van de Groningse gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, is hier maandag mee akkoord gegaan. Het is het eerste vertrekcentrum in Nederland, eerder gingen andere gemeentes niet akkoord. Ter Apel ligt vlak bij de Duitse grens.

Het begin van de raadsvergadering werd verstoord door tientallen actievoerders van het Comité van Harte Pardon, de werkgroep Vluchtelingen Vrij en het Steunpunt Vluchtelingen. Al deze groeperingen strijden fel tegen de komst van het vertrekcentrum in Ter Apel. De actievoerders moesten uiteindelijk door de politie met harde hand verwijderd worden. Tien mensen werden aangehouden.

De gemeenteraad stemde met een meerderheid van elf stemmen tegen vijf in met het voorstel. De VVD, CDA, ChristenUnie en Gemeentebelangen stemden voor, evenals een deel van de PvdA. Het andere deel van de PvdA en GroenLinks stemden tegen. Het vertrekcentrum zal plaats bieden aan zo'n vierhonderd uitgeprocedeerde asielzoekers.

De komst van het vertrekcentrum in Ter Apel is eindelijk een positief bericht voor minister Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie. Zij wil de komende drie jaar 26.000 uitgeproduceerde asielzoekers het land uitzetten, waarbij zij vertrekcentra goed kan gebruiken. Eerder werd de komst van vertrekcentra bij Hilversum, Eindhoven en Dokkum afgeblazen.

Vader probeert kinderen te vermoorden

Icoon Buitenlands nieuwsIn de Verenigde Staten heeft een man eerst zijn vrouw doodgestoken en vervolgens geprobeerd zijn vier kinderen te vermoorden. Na de moord op zijn vrouw zette hij zijn kinderen naast elkaar en probeerde ze stuk voor stuk om te brengen. Eén kind vond de dood, een ander kind raakte zwaargewond, de overige twee wisten te ontsnappen.

Het familiedrama vond plaats in het stadje Gates in de staat New York. De 46-jarige man had ruzie met zijn 32-jarige vrouw. De vrouw werd uitgescholden en wilde vluchten, maar werd door haar man dodelijk aangevallen met een mes. De kinderen renden naar buiten, maar werden naar binnen geroepen door de vader. Hier werden de kinderen naast elkaar gezet, waarna de vader zijn 12-jarige dochter doodstak en zijn 13-jarige zoon verwondde. De ontsnapte kinderen wisten een buurman te vertellen wat er aan de hand was.

Nadat de politie ter plaatse was, troffen politiemensen de man dood aan in het huis. "Als de kinderen niet waren gevlucht, denk ik dat hij ze allemaal had vermoord," aldus een politieman.
Laatste reviews en specials
preview
WWE 2K20
special
Cosplay op GameForce 2019
special
Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
special
Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
special
Interview Nino Roos (Asterion)
special
Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
©FOK.nl e.a.