Verbod op zware nederwiet van de baan

Benky had ons via de nieuws-submit te melden:

Den Haag heeft het mogelijke verbod op sterke nederwiet van de tafel geveegd. Het kabinet ziet voorlopig geen aanleiding cannabis met een hoog THC-gehalte (werkzame stof) op de lijst met verboden stoffen te plaatsen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek kon niet worden bewezen dat zware wiet veel ongezonder is 'gewone' cannabis. Dit besluit is gisteren door de ministerraad, in een achter gesloten deuren gehouden vergadering, genomen.

Het voorstel stuitte vooral op weerstand van coalitiegenoot D66. Zij vinden het te ver gaan om zware wiet te kwalificeren als harddrug. Wel is besloten nader onderzoek te doen naar het steeds verder oplopende THC-niveau in cannabis. Dankzij nieuwe teeltmethodes bevat wiet steeds meer van deze werkzame stof, waardoor gebruikers steeds langer en heftiger stoned kunnen zijn. Bovendien zouden ze een groter risico lopen op psychoses, of schizofrenie kunnen ontwikkelen.

De ommezwaai van het kabinet wordt in Den Haag gezien als een nieuwe nederlaag van CDA-minister Donner van Justitie. Zijn partij is voorstander van een veel strenger hasjbeleid. Ondanks de afzwakking van hun standpunt komt het kabinet toch met maatregelen tegen het gebruik van softdrugs. Zo zullen zowel de thuistelers als de producenten van grote partijen nederwiet strenger worden bestreden.