Turkije tegen christenlobby EU grondwet

Het gelobby van een aantal christelijke groeperingen, om in de nieuwe grondwet van de Europese Unie explicieter nadruk te leggen op het belang van het christendom voor de geschiedenis en de beschaving van Europa, wordt niet gewaardeerd door de Turkse premier Tayyip Erdogan. De premier van Turkije is tegen iedere verwijzing naar het christendom in de grondwet van de EU, zo zegt hij in een interview met het Italiaanse dagblad La Repubblica.

Met name de lobby die het Vaticaan uitvoert, stuit Erdogan tegen de borst. Erdogan maakte in het interview duidelijk dat zijn voornamelijk Islamitisch land, deze druk zal tegengaan.

''De vrijheid van geweten en het verbod te discrimineren zijn de grondbeginselen van het moderne Europa. Als in de nieuwe grondwet wordt verwezen naar het christendom, dan zou dat in tegenspraak zijn met de bestaande principes en ook met de vooruitgang die het Europese continent de afgelopen eeuwen heeft gemaakt. Eigenlijk is de secularisering de motor van de ontwikkeling In Europa'', aldus Erdogan.