Geopolitiek, het spel der dwazen

De wereldwijde discussies over wat we als land van een ander land vinden, hoe er mee om te gaan en hoe we er zelf beter van kunnen worden bepaald door het laatstgenoemde. Alles gaat nu natuurlijk heel erg om Oekraïne. Persoonlijk houd ik erg veel van dat land. Ik heb daar de mooiste vrouwen in mijn leven gezien. Ik spreek veel talen, zij niet. Het bleef dan ook bij visueel contact. Dit terzijde. Nederland, vanuit de EU, moet in mijn optiek namens de EU gewoon een statement maken: "Wij gaan als EU noch de Oekraïne, noch Turkije inlijven. Beste Vladimir Poetin en Joe Biden, kennelijk hebben jullie een probleem. Los dat met jullie beiden even lekker op in de Beringstraat”.

De Beringstraat, een zeestraat van slechts 83 kilometer breed tussen de VS en Rusland. De voordelen om daar een potje globaal armpje te gaan drukken zijn enorm. Lekker dicht bij elkaar en dat is goed voor het milieu. Langeafstandsraketten kunnen op de schroothoop en het is er koud, erg koud, waardoor de kans groot is dat de koude oorlog ook koud blijft. En het grootste voordeel is dat de rest van de wereld er geen last van zal hebben. Leuk detail: de Beringstraat werd in de achttiende eeuw ontdekt door Vitus Bering, een Deen, die in Nederland had leren varen. Op die manier is de EU er toch nog een beetje bij.

Wij, als individu, hebben geen invloed. Dat delegeren we, via stemrecht, naar mensen die ons vertegenwoordigen. In Nederland is dat, godbetert, Mark Rutte, die lijdt aan geheugenverlies als het hem uitkomt en gewoon mag blijven. In Rusland hebben we Poetin en in de VS hebben we Biden. In mijn optiek is de eerste een gevaarlijk haantje en de tweede zo dement als een deur. Ik denk dat Rutte mijn idee qua de Beringstraat wel aan die twee dwazen moet kunnen verkopen. Als dat lukt en het loopt alsnog mis, kan Mark zich rechtvaardigen met zijn standaard antwoord: “Ik heb hier geen actieve herinnering aan”. Het Internationaal Gerechtshof zetelt in Den Haag dus hij komt er wel mee weg. Ik laat het even bij deze drie dwazen die zich wereldleiders noemen, de Rus, de Yank en onze eigen poldervogel. Mark ziet zichzelf namelijk ook in die categorie, terwijl hij slechts de EU vertegenwoordigt. Dat moet hij van Sigrid Kaag.

Wacht. De Chinezen. Die moeten niet onbenoemd blijven. Zij worden er tegenwoordig door de VS, de VN en ook door Nederland heftig van beticht de in hun land levende Oeigoeren onheus te bejegenen. Het hoofdkantoor van de VN bevindt zich in de VS, het land dat verantwoordelijk is voor de grootste genocide ooit. Hiawatha en Pocahontas zijn niet meer. Afgeslacht. Verwaarloosd in concentratiekampen. En ons landje vervulde, net als de rest van Europa, een glansrol in de slavenhandel en wat kapitein Raymond Westerling (Nederlandse vader, Griekse moeder en geboren in Istanboel) in het door mij geliefde Indonesië aanrichtte is ook niet iets om trots op te zijn.

Terug naar de Oekraïne. Even wat feiten om de situatie in Oekraïne te belichten. Poetin heeft de Krim gepakt. De EU heeft vrijwel heel Oost-Europa gepakt. Om een aantal landen te noemen: Bulgarije, Estland, Litouwen, Letland, Finland, Hongarije, Polen, Roemenië, Slowakije en Slovenië. Poetin deed het met een paar tanks en wat mannetjes, de EU deed het met geld, biljoenen. De wijze waarop vind ik onbelangrijk, het resultaat is wat telt.

De VS hebben geholpen de tweede wereldoorlog te beëindigen. Waarvoor dank. Sindsdien hebben ze overal zitten steggelen tegen Rusland. Cuba, Korea, Vietnam, Afghanistan en waar al niet meer. Nooit iets gewonnen, behalve dan met basketbal en honkbal. Donald Trump en Poetin konden het goed met elkaar vinden. Geen spanningen. De wereldvrede leek gewaarborgd.

Hoe anders zijn dingen nu. Rusland trekt kennelijk troepen samen aan de grens met Oekraïne. Op eigen gebied. Dat mag. De VS deed dat decennialang echter in Europa en overwegen dat nu weer. Ergo: Met minimaal verschil kiezen de Amerikanen een nieuwe president en de volgende koude oorlog doet zijn intrede. Volslagen dwaasheid. Iets met een ezel...... Ik zal binnenkort Mark eens polsen of hij wat ziet in mijn plan om de rust te laten terugkeren en de Beringzee wat op te warmen.