John heeft een punt: zwijgen is onderdeel van het probleem

Uiteraard gaan alle twitterwijven los op John de Mol, bij M werd ie zelfs Bokito genoemd en opperde een van de dames dat ie op zijn minst inleving met de slachtoffers had moeten veinzen. Wat dat eigenlijk laat zien is dat hoe hij ook gereageerd had, het toch nooit goed is. Want had hij geveinsd dan waren ze er wel weer over gestruikeld dat ie niet oprecht is.

En als de dames menen wat ze zeggen, dat de daders de schuldigen zijn, dan moeten ze het ook niet gaan omroddelen naar dat John de Mol schuldig is.

Hij heeft maatregelen ingebouwd en de daders wisten deze te omzeilen. Daarin zijn deze daders niet anders dan die op scholen, sportclubs, toneelverenigingen enz. Die doen dat ook in het geniep. En vervolgens gebruiken ze hun vermeende macht om slachtoffers de mond te snoeren. Daders weten ook feilloos wie ze wel en wie ze niet moeten pakken en hoe te intimideren.

Waar het, niet alleen in medialand, om gaat is de cultuur waarin dat plaats vindt. Onderdeel van die cultuur is óók anderen afbranden om van zichzelf een beeld als een soort heilige neer te zetten. Albert Verlinde werd z'n kop afgehakt wegens opmerkingen over Humberto Tan. Echter in al die kakelshows zitten allemaal Albertjes zichzelf te poetsen met als argument: de slachtoffers.

Wat het kakelcircus trouwens vergeet te belichten is die andere kant van het wezen vrouw. Zoals een Rachel Hazes, die als minderjarige vol vuur de 'mic' van André sr bereed om er beter van te worden. Keyl was er al wat eerlijker over dat het onderdeel is van de cultuur en min of meer als 'normaal' word/werd gezien als je sneller wat wilde bereiken. Uiteraard heeft ze daar zelf niet aan meegedaan want ze heeft zoveel talent en kon dat op eigen kracht. Maar als je niet zo zeker bent van je talent... Tsja, dan kies je misschien wel eerder voor het advies dat Anouk gaf bij College Tour.

Waar John de Mol een punt heeft is dat er i.d.d. uitgezocht moet worden hoe we de slachtoffers zover krijgen dat ze melden. Want je kan een miljoen maatregelen nemen om trachten te voorkomen dat er wat gebeurt. Maar daders zijn ook clever genoeg om twee miljoen manieren te bedenken om dat te omzeilen. En vanwege dat stiekeme gedrag gecombineerd met slachtoffers die zwijgen, blijft het dan alsnog onzichtbaar.

Tot slot nog een Format-idee voor John: Kijk eens of je een denktank-show kan opzetten waar dan gesproken en nagedacht wordt over (geniale) oplossingen voor dit soort problemen. Uiteraard moet je daar geen (leeghoofdige) opgeblazen egopoetsers in zetten, kippenhokshows zijn er al teveel van. Studenten is misschien ook niet handig gezien de 'hertjes-cultuur' onder de studentenverenigingen. Slimme integere talenten, dat is wat gezocht wordt.