20 (12) jaar FOK!

Ik ben sinds 17 oktober 2007 FOK!-er. Een goede 12 jaar alweer. Ik ben echt een frontpagedier, niet zozeer een forumer. Wat mij aantrok en nog steeds aantrekt aan FOK! Is de diversiteit aan meningen en de ruimte die er was om dat kenbaar te maken. Er waren er ook wel die wat minder voor ‘mijn’ soort diversiteit waren. Daar lag ik uiteindelijk ook stevig mee overhoop.

Ik was als gewone gebruiker veelvuldig in de columnhoek te vinden omdat daar ook de meeste meningen waren te vinden. Zowel qua columnisten als gebruikers. Je had ArchEnemey, die ik erg kon waarderen en tegen op keek wegens z’n geraffineerde manier van ongezouten z’n mening geven ten aanzien van politiek correct geneuzel. Er was op zondag altijd een soort driehoek genaamd Plat Haags. Met op ‘rechts’ Archenemey, op ‘links’ the Grandwazoo en Driek Oplopers in het midden. Ergens in juni 2011 werd ik columnist omdat ArchEnemey door peristaltisch darmdrammen niet meer kon.

Inspiratie kwam uit (politiek) nieuws en gezond tegengas van de collega’s Als Driek Oplopers, de beste manager columns die FOK! Ooit heeft gehad. Wat dat aangaat heb ik Driekus (ondanks dat hij toen PvdA’er was) net zo hoog staan als Danny en vind ik het jammer dat hij opgestapt is

De stukjes van bazbo in Jip&Janneke taal over de belevenissen van Carlo Piemol en zijn omgeving vond ik ook altijd leuk. Sommige namen zijn er nog steeds. Zoals gelukkig ook bazbo die soms Carlo nog wel eens treft in majestueus Apeldoorn. Een andere waardevolle collega die ik nog regelmatig hier tref is Okaht. Ik kan het met Okaht altijd op een beschaafde wijze heerlijk oneens zijn.

Een van de collega’s die bijzonder goed was in mij aan het denken zetten was Petertje Prik. En prikken kon hij. Een soort schorpioen met een pen. Helaas stak hij z’n gastheer waarop hij afgeworpen werd. Was ik en Driek niet voor, maar het was dan ook wel een harde steek. En zoals de schorpioen op de rug van de kikker bemerkte toen ze samen verzopen, zo maakte ook Petertje duidelijk dat het nou eenmaal z’n aard was. Die aard was dus ook z’n eind als columnist hier.

Een ander crewlid waar ik achter de schermen veel van heb geleerd was Bennootje. Benno was mijn spelchekker en een verdomd goede. Ellenlang waren in den beginne de lijsten met correctie’s die ik dan zelf moest aanbrengen om van te leren. Maar uiteindelijk leert dat wel het snelst en het best. Behalve DT fouten, die zijn bijzonder hardnekkig bij mij. Het tooltje ‘ik loop, hij/het/ loopt’ scheelt tegenwoordig dan weer wel met woordjes die na de D soms een T nodig hebben. Handig tooltje vind ik. De andere taalvaardigheden heeft Bennootje altijd met een engelengeduld uitgelegd.

Ondertussen was mij opgevallen dat er vooral op zondagmiddag bijzonder weinig nieuws uit de feeds werd gepost. Daar ik nog erg onzeker was durfde ik niet te vragen op nieuws of ik feeds mocht plaatsen. Dus deed ik dat stiekem onder redactie. Er waren er toen wel meer die onder redactie plaatsten, dus dat resulteerde uiteindelijk in een speurtocht door Admins en Eindredacteuren om mij op te sporen. Uiteindelijk bleek ik van harte welkom en moest ik wel even wat regeltjes leren omdat bij nieuws(feeds) plaatsen toch net even wat meer kwam kijken.

Een andere schriftelijke taalvaardigheid, waar de spellingscontrole van Word of LibreOffice je niet mee kan helpen en waar ik niet sterk in was, was interpunctie. Komma en punten gebruik, lengte van zinnen en dergelijke. Ik had en heb soms nog wel de gewoonte om hele lange zinnen te maken die er, toen ik net aan de gang ging met dat interpunctie gebeuren, niet echt korter op werden. Een goede leraar Nederlands hier op de site heeft mij daar toen een en ander in bijgebracht. Ik had met hem een poosje een goed vriendschappelijk contact. En dat was opmerkelijk want hij was een D66’er en ik ben nogal des PVV’s of FvD-erig. Het ging helaas mis met Jigzoz en mij toen er (ongevraagd) inhoudelijk gemorreld en gestuurd ging worden in mijn stukkies. Daar ben ik best wel allergisch voor.

Op een bepaald moment kwam er een beleidswijziging die er op gericht was om meer herschreven nieuws en zelf geschreven nieuws te plaatsen. Dat moest ook een beetje ‘des FOK! ‘s zijn met een beetje (veel) eigen mening er in om ons te onderscheiden van de mainstream media en ook omdat ANP/NOVUM vaak erg ‘braaf’ waren. Vanuit feeds posten werd ik dus aangemoedigd om te herschrijven. Dat ging gepaard met (te)veel woordspelingen en wel heel erg veel mening er in. De beleidswijziging leverde sowieso nog al eens conflicten op omdat er ook crew was die een nu.nl stijl nastreefden aka de ANP stijl. Ik bleek niet alleen erg goed in doorschieten in de ‘vrijestijl’, door sommigen soms ook wel eens ‘geenstijl’ genoemd, maar ook in stijfkop zijn en bekvechten.

Soms was dat terecht en soms onterecht. Danny sprong er regelmatig tussen om te sussen, sturen en mij een tikkie te matigen in m’n stijl. Ik heb in Danny en zijn intenties altijd een groot vertrouwen gehad. Qua visie op geurtjes en kleurtjes binnen nieuws en vrijheid van meningsuiting zitten hij en ik dan ook aardig op één lijn. Verder heb ik een heilig ontzag en respect voor hoe hij deze, zeer zeker, unieke site met een vrijwillige crew binnen het Nederlandse medialandschap op de rails weet te houden.

De laatste paar jaar ben ik door diverse privéomstandigheden fors minder aanwezig. Gelukkig zijn die nu allemaal min of meer achter de rug en komt er heel langzaam maar zeker weer wat meer tijd vrij om te FOK!-en.