Dodelijke asielzoekers

In 2019 kwamen er zo’n 22000 asielzoekers naar Nederland met een eerste aanvraag. Daar zaten 5000 rotte appels tussen die dus voor zo’n 5000 geregistreerde misdrijven verantwoordelijk waren. Dat dit een vrij hoog percentage is, mag duidelijk zijn. Ook voor D66 (vier keer roomser dan de Paus) Groen Links (vijf keer linkser dan Karl Marx) en de ChristenUnie (rechts van God) is het niet genoeg, nooit genoeg. Er moeten minstens 5000 asielzoekers meer opgevangen worden per jaar. Ze vergeten even dat we nu al niet genoeg sociale huurwoningen hebben voor alle nieuwkomers met verblijfsvergunning, maar ook niet voor al die jonge mensen die hier hun leven lang al wonen. Ik zeg aan al het overgesocialiseerde: bied wat aan als je het ook hebt. Nodig niet uit om de mensen na je ruimhartigheid op straat te laten wonen. Maar dat nog even terzijde. Ik wil even doorgaan op die nieuwkomers die vaak al dan niet door oorlogstrauma's psychotisch zijn en daardoor vaak crimineel zijn of worden.

De Soedanese vluchteling die in verwarde toestand de 18-jarige Rik van de Rakt doodstak in Heesch spande een kroon in afschuw. En deze Soedanees is niet de enige. Je leest tientallen keren per jaar dat getraumatiseerde asielzoekers de meest grove gewelddelicten plegen. Vaak met messen. En natuurlijk worden deze mensen veroordeeld en belanden ze vaak in tbs-klinieken. Wanneer je zo’n verschrikkelijk geweldsdelict gepleegd hebt, wordt je verblijfsvergunning ingetrokken en ben je dus ongewenste vreemdeling wanneer je weer vrijkomt.
Helaas is ons tbs-systeem zo ingericht dat resocialiseren in de maatschappij een vast onderdeel is van je behandeling. Voel je hem al? Je kunt deze mensen geen verlof geven want ze zijn ongewenste vreemdeling. Ook kun je deze personen als ze uitbehandeld zijn niet terugsturen naar het land van herkomst omdat dat simpelweg niet meewerkt. Ik zeg kinderbijslag, AOW en andere hulp en geldstromen opschorten tot ze deze personen wel terugnemen.

Voor het linkse blok in Nederland onbespreekbaar. Niks deze landen onder druk zetten. Dus de tbs-klinieken lopen langzaam vol met deze getraumatiseerde misdadigers zonder paspoort en daar blijven ze dan ook. Dit is wel zo sociaal! Maar is dit zo, mijn linkse broeders? Want ook ik denk en voel links, maar dit geneuzel maakt mij rechts van het midden.
Dit kabinet kan zich maar niet hardmaken in de wereld en de wereld glimlacht een beetje terug naar het piepkleine speldenknopje in de hoek van Europa. We wanen ons zo groot dat het ons eigenlijk hartstikke klein maakt.