Tongs voetbalverhalen #94

Niemand minder dan Dennis Bergkamp maakte het duizendste doelpunt voor het Nederlands elftal. Dat deed Bergkamp in een geweldige wedstrijd. Op het EK-92 tegen Duitsland, die met 3-1 werd gewonnen. Op aanwijzing van van Basten scoorde ie met het hoofd. Een droom-duo in een droom-elftal. Dat beter speelde dan op het EK-88. Helaas ontbrak het geluk in de halve finale tegen Denemarken, waar in '88 met alle geluk een polletje tegen Ierland redding gaf.

Een voetballer die je niet verwacht in de recordboeken is oud-Feyenoorder Ruben Schaken. Het vijftienhonderste doelpunt van Oranje kwam op zijn naam. In 2013 scoorde ie het in het WK-kwalificatieduel met Estland de 3-0. Niet slecht voor een voetballer die laat doorbrak en voor drie Eerste-Divisieclubs speelde voor ie zich namens Feyenoord international mocht noemen.

Twee leuke andere feitjes over een duizendste doelpunt gaan over Rob Rensenbrink, het slangenmens en Pelé. Robbie scoorde op het WK-78 tegen Oostenrijk het duizendste doelpunt op een WK. Pelé maakte er in zijn ééntje meer dan 1000. Zijn duizendste was net zoals die van Rensenbrink uit een strafschop. Illustere en grote namen. Ruben Schaken staat kleiner in de geschiedenisboeken. Robbie ging recent van ons heen. Een geweldenaar. Jannes zou hem aanbeden hebben als stilzwijgende dammer.

tong80