FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesCoronavirus (COVID-19)
Coronavirus (COVID-19)


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 januari 2021

Specialisten winnen in Tour de Ski, maar Karlsson en Bolshunov slaan slag

In het Zwitserse Val Müstair is vrijdag de Tour de Ski van start gegaan, de voornaamste etappewedstrijd in het langlaufen. Dat gebeurde dit keer zonder de Noren: de gehele ploeg komt tot het WK van eind februari niet meer internationaal in actie vanwege de COVID-19-reisbeperkingen. De eerste etappe was een sprint in vrije stijl, bestaande uit twee ronden.

Vrouwen
De Zweedse Linn Svahn was de topfavoriete voor de dagzege en het 21-jarige sprintkanon maakte dat volledig waar: ze was oppermachtig van de heats tot en met de finale. Die won ze, voor de Amerikaanse Jessie Diggins en de Sloveense Anamarija Lampic, met daarachter de jonge Zweedse Tour de Ski-favoriete Frida Karlsson en de Amerikaanse Rosie Brennan.

Thuisfavoriete Nadine Fähndrich ging in de finale onderuit en dat kostte Lampic achteraf het podium: ze werd schuldig bevonden aan het hinderen van de Zwitserse, iets waar men de nodige vraagtekens bij kon zetten, en werd teruggezet naar plek zes. Karlsson pakte zo zeer verrassend de derde plek en een hele sloot bonificatieseconden, waarmee ze de voornaamste concurrentes - de Russische Natalia Nepryaeva en landgenote Ebba Andersson - gelijk al een flinke achterstand aan de broek gaf.

Mannen
Als het om sprinten in vrije stijl gaat - zeker zonder de Noren - is er maar één grote favoriet: Federico Pellegrino. De Italiaan maakte dat volledig waar en gooide vooral in de tweede helft van de finale het tempo ongenadig hard omhoog. De Russische topfavoriet voor de eindwinst, kilometervreter Alexander Bolshunov, kon als enige volgen en werd tweede, waardoor hij gelijk een enorme klap uitdeelt aan zijn voornaamste concurrentie.

De Fransman Richard Jouve eindigde op een prima derde plek, voor het Russische duo Artem Maltsev en Gleb Retivykh, terwijl Lucas Chanavat namens de Fransen de finale afsloot.

WK darts: Van Gerwen weggevaagd door fenomenale Chisnall

Darter Michael van Gerwen kan een vierde wereldtitel op zijn buik schrijven. In het Londense Alexandra Palace werd de wereldkampioen van 2014, 2017 en 2019 volkomen van het podium geblazen door een ontketende Dave Chisnall: vijf tegen nul.

Van Gerwen won de eerste leg, maar na legs in elf, twaalf en twaalf darts had Chisnall de set binnen. De Engelsman bleef een heerlijk potje speren, alleen een 95-finish hield Van Gerwen in de uiteindelijk alsnog verloren set.

De derde set begon wat moeizaam voor Chisnall, die wel gelijk 114 uitgooide. Met onder meer een 150-finish trok de Nederlander er opnieuw een vijfde leg uit, maar die ging via een finish van 86 naar de Engelsman.

Voor Van Gerwen ging het niet beter, Chisnall was juist niet te stoppen. Hij opende set vier met een elfdarter en in leg vier was het helemaal raak: de heren begonnen met 180 (Chisnall), 180 (Van Gerwen), 180 (Chisnall) en 140 (Van Gerwen), waarna Chizzy de negendarter op dubbel-12 zag stranden.

In elf darts gooide hij de leg en dus de set overigens alsnog uit, waarna hij gelijk door stoomde: een 130-finish via bullseye opende set vijf, één lekkere leg van Van Gerwen werd vervolgens afgestraft met een 87-finish en 80 via dubbel-20 voor de wedstrijd en de 5-0 overwinning.

Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - Dave Chisnall (Bron: PDC)

WK darts: Price schreeuwt zich naar halve finales

Darter Gerwyn Price heeft zich voor het tweede jaar op rij geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap van de PDC. In het Londense Alexandra Palace schreeuwde The Iceman uit Wales zich voorbij de Noord-Ier Daryl Gurney.

Met onder meer een 108-finish pakte Price de openingsset overtuigend, waarna hij set twee dominant won. Het derde bedrijf ging via een 75-finish naar Gurney, die ook de volgende set pakte en de stand zo op 2-2 zette.

In set vijf liet Gurney een hele vuist vol darts voor 2-2 liggen, waarna de matig aan de leg begonnen Price er een 143-finish in jakkerde voor 3-2 in sets. Gurney noteerde in set zes een elfdarter, Price pareerde met twaalf darts en won vervolgens ook de set na nog meer gemiste kansen van zijn opponent.

Gurney was vervolgens dan weer even op dreef en trok de volgende set naar zich toe. Sterker nog, Price raakte amper nog iets en met zes gewonnen legs op rij speelde Gurney het scorebord naar een volledig gelijke stand: 4-4 en dus moest een beslissende set gespeeld worden.

In die beslissende set kwam Price twee keer op voorsprong en twee keer trok Gurney de stand gelijk. De beslissende leg begon niet zo best, maar vervolgens kwamen de heren op dreef en met Gurney op 52 gooide Price de dubbel-20 erin voor de 5-4 overwinning.

Gerwyn Price - Daryl Gurney (Bron: PDC)
Gerwyn Price - Daryl Gurney (Bron: PDC)

Wereldsprong brengt Kubacki winst in Garmisch, Granerud slaat toe

In het Duitse Garmisch-Partenkirchen is de tweede wedstrijd van de Vierschansentournee vrijdag afgewerkt. Dat leverde een fraaie wedstrijd op in de tournee, die begon in Oberstdorf en verder gaat met de wedstrijd op de Bergisel in Innsbruck (zondag) en de beslissing in Bischofshofen (woensdag).

In de eerste ronde sprong World Cup-leider Halvor Egner Granerud naar de leiding, maar de Pool Dawid Kubacki zat hem op de hielen. Op plek drie stond Kamil Stoch en de Poolse veteraan nam daarmee virtueel de leiding in de tournee over van Oberstdorf-winnaar Karl Geiger, die op de veertiende plek bleef steken. De nummer drie van de openingswedstrijd ligt er zelfs helemaal uit: de Noor Marius Lindvik moest ervoor kiezen om met hevige tandpijn verstek te laten gaan.

Markus Eisenbichler werd op voorhand gezien als de voornaamste uitdager van Granerud en werd vijfde in Oberstdorf, nadat hij met een fenomenale tweede sprong een matige eerste sprong weg wist te poetsen. In Garmisch stond hij na één sprong op een prima vierde plek en dus was hij ook nog volle bak in de race voor de tourneezege.

Geiger liet een uitstekende tweede sprong zien en steeg een mooi aantal plaatsen, Piotr Zyla nam vanaf plek acht de leiding over met nog zeven man te gaan. Ryoyu Kobayashi en Andrzej Stekala leverden plekken in, Aschenwald kwam ook achter Zyla en Geiger terecht. Eisenbichler kon het ook niet helemaal bolwerken en leverde drie plekken in: hij deelde zijn positie met Kobayashi.

Stoch opende de top-3 met een prima sprong, maar kwam wel achter landgenoot Zyla terecht. Kubacki liet echter zien de nummer één van Polen te zijn: met een fenomenale 144 meter sprong hij het schansrecord van Simon Ammann (2010) en Marius Lindvik (2020) met een halve meter uit de boeken. Granerud werd door de wind flink opgehouden en benaderde Kubacki's megasprong niet, maar eindigde wel op de tweede plek, voor Zyla.

In de Vierschansentournee heeft Granerud de leiding overgenomen, vooral Geiger, Stoch en nu ook Kubacki zitten hem echter flink op de hielen. Eisenbichler staat nog altijd vijfde, Aschenwald en Stekala doen eveneens nog goed mee.

COVID-19: Illegale rave in Frankrijk met 2500 personen nog steeds bezig

In de buurt van Lieuron (Bretagne, ten zuiden van Rennes) in Frankrijk is er al sinds afgelopen nacht een illegale rave bezig, ondanks een poging tot ingrijpen van de politie is het nog niet gelukt het feest stil te leggen.

Oudejaarsnacht verzamelden zich zo'n 2000 feestvierders zich in een hangar en in de loop van de nacht en morgen bleven er mensen vanuit heel Frankrijk afreizen naar het feest. De politie heeft vannacht een poging gedaan om het feest op te breken maar kreeg daar een stevig verzet te verwerken en ook diverse projectielen toegeworpen. Daarbij raakten tenminste drie agenten gewond en werd een voertuig van de gendarmerie in brand gestoken.

Om verdere escalatie te voorkomen heeft de politie voor nu besloten het maar van een afstandje aan te kijken. De rave gaat tegen vrijwel alle maatregelen in die zijn getroffen in verband met COVID-19, in heel het land geldt een avondklok vanaf 20.00 uur en privé-bijeenkomsten moeten worden beperkt tot zes personen. 

Het feest lijkt goed te zijn voorbereid, zo zijn er licht- en geluidsinstallaties, zijn er diverse eet- en drinktentjes en zouden er veiligheidsmensen zijn die handgel en mondkapjes uitdelen. De feestvierders geven aan dat ze het hele weekend willen doorgaan, hoe en of de politie erop gaat reageren is nog niet bekend.

Tongs voetbalverhalen #94

Niemand minder dan Dennis Bergkamp maakte het duizendste doelpunt voor het Nederlands elftal. Dat deed Bergkamp in een geweldige wedstrijd. Op het EK-92 tegen Duitsland, die met 3-1 werd gewonnen. Op aanwijzing van van Basten scoorde ie met het hoofd. Een droom-duo in een droom-elftal. Dat beter speelde dan op het EK-88. Helaas ontbrak het geluk in de halve finale tegen Denemarken, waar in '88 met alle geluk een polletje tegen Ierland redding gaf.

Feyenoord huurt Argentijnse spits Pratto

Feyenoord is dicht bij het aantrekken van de aanvaller Lucas Pratto. De 32-jarige Argentijn wordt tot het einde van het seizoen gehuurd van River Plate. De Rotterdamse club heeft tevens een optie tot koop bedwongen.

Pratto komt bij zijn huidige club nauwelijks aan spelen toe en mag daarom vertrekken. In eerste instantie op huurbasis, overigens zonder huurvergoeding, vervolgens kan Feyenoord de speler op het einde van het seizoen voor een onbekend bedrag overnemen. Dinsdag komt hij naar Nederland en zal vervolgens medisch gekeurd worden.

In 2016 en 2017 speelde Pratto vijf keer voor het Argentijnse nationale elftal, waarin hij twee keer tot scoren kwam. De Argentijns speelde veelal voor clubs in zijn thuisland, maar speelde ook korte tijd in Noorwegen, Chili, Brazilië en bij het Italiaanse Genoa.

Update 17.34
Feyenoord heeft Lucas David Pratto definitief binnen. De gewenste Argentijnse spits komt voor de rest van dit seizoen op huurbasis over van River Plate.

Technisch directeur Frank Arnesen: "Met de komst van een ervaren spits als Lucas voegen we een extra aanvallende optie toe aan de selectie die er meteen kan staan. Iets dat zeer welkom is met het oog de aanstaande, belangrijke seizoenshervatting en de ambities die we voor dit seizoen hebben. Goed voor Feyenoord dat we op deze manier onze selectie voor de rest van het seizoen nog hebben kunnen versterken."

Van der Poel en Alvarado beginnen nieuw jaar met winst

Voor het vierde jaar op rij heeft Mathieu is van der Poel het nieuwe jaar begonnen met een overwinning. De Nederlandse wereldkampioen won met een handvol seconde voor Wout van Aert. Tom Pidcock maakte in het Belgische Baal het podium compleet.

Halverwege de wedstrijd bestond de kopgroep nog uit vijf man (Van der Poel, Van Aert, Pidcock, Eli Iserbyt en Michael Vanthourenhout). De wedstrijd bleef lang op slot te zitten maar na een versnelling van Van der Poel in de vijfde van de zeven rondes kon niemand de wereldkampioen volgen.

Lang kon Pidcock nog enigszins in de buurt blijven van Van der Poel, maar in de laatste tien minuten van de cross moest de talentvolle Engelsman de wereldkampioen laten gaan. Van Aert die bij de eerste versnelling duidelijk moest passen kwam in de laatste twee rondes weer wat beter in zijn ritme en reed nog naar een tweede plaats, wel op acht seconden van de winnaar.

Vrouwen
Bij de vrouwen ging de winst naar Ceylin del Carmen Alvarado. De wereldkampioene bij de vrouwen was in een spannend duel de beste voor Lucinda Brand en Denise Betsema.

Betsema had de beste start bij de vrouwen al konden Alvarado en Brand goed volgen. De rest reed na de eerste al op gepaste afstand van de drie Nederlandse dames. Het drietal bleef ondanks enkele aanvallen toch tot de laatste ronde samen, waarna Betsema snel moest afhaken bij Alvardo en Brand.

In de laatste ronde kregen we een prachtig duel tussen Alvarado en Brand. Op de technische stroken maakte wereldkampioene Alvarado het verschil. Op technisch gedeelte reed ze Brand los, waarna laatstgenoemde op een lastige strook weer terug kwam, maar in de technische afdaling reed Alvarado Brand weer los en won met vier seconden voorsprong op Brand.

WK darts: Van Duijvenbode uitgepompt, Anderson veel te sterk

Voor darter Dirk van Duijvenbode zit het wereldkampioenschap bij de PDC er dan toch op. De Nederlander gooide een geweldig toernooi en knikkerde onder meer Rob Cross en Glen Durrant er op indrukwekkende wijze uit, maar tegen een derde oud-wereldkampioen, Gary Anderson, was de koek op.

Van Duijvenbode begon lekker en pompte de eerste set er in prima tempo in, maar met onder meer een elfdarter trok Anderson de stand in de tweede set dan weer gelijk. Vanaf dat moment werd het bijzonder eenzijdig: Anderson won de ene na de andere leg, tien op rij zelfs alvorens Van Duijvenbode eindelijk weer eens iets wist te pakken.

Zo stond het inmiddels 4-1 in sets, vooral een 131-finish van Anderson via twee keer dubbel-20 was hard aangekomen. In set vijf hield Van Duijvenbode zich met een 109-finish in leven en hij kwam zelfs op 2-1, maar gaf de volgende leg pijnlijk weg. In de laatste leg gooide de Nederlander vanaf 185 nog even een laatste 180'er, maar Anderson stond al te wachten voor dubbel-20 en gooide die in één keer uit.

Gary Anderson - Dirk van Duijvenbode (Bron: PDC)
Gary Anderson - Dirk van Duijvenbode (Bron: PDC)

COVID-19: 8215 nieuwe besmettingen en 98 doden, totaal 805.164 en 11.529

Het RIVM meldt: "Let op: in verband met een technische storing worden de open data bestanden vandaag (1-1-2021) later dan het reguliere tijdstip (15:15) gepubliceerd."

Zodra de data beschikbaar is zal dit bericht een update krijgen.

Update 16.08 uur:
Let op; de cijfers van vandaag en de komende dagen zijn mogelijk niet geheel representatief in verband met de feestdagen.De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 8215 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 805.164 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 239 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1957 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 37 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 703 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 98 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 11.529 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. Het wekelijkse rapport waarin meer informatie zoals de besmettingsgraad per provincie staat is in PDF-vorm hier te vinden.

Voetganger overleden na aanrijding, getuigen gezocht

Op donderdagavond 31 december, omstreeks 23.00 uur, is een voetganger op de N253/Lange Heerenstraat in Oostburg aangereden door een personenauto. De voetganger, een 43-jarige man uit Aardenburg, kwam hierbij om het leven.

Vermoedelijk wilde de man richting huis lopen, omdat zijn auto zonder brandstof langs de weg stil was komen te staan. De man liep dus in de richting van Aardenburg. De auto van de man stond even verderop langs de weg. Een langsrijdende vrouw (25, Aardenburg) zag de man niet lopen. Zij reed met haar auto de man aan. De vrouw belde meteen de hulpdiensten. Toen die ter plaatse kwamen is begonnen met reanimatie, maar dat mocht helaas niet meer baten.

De 25-jarige vrouw is op het bureau gehoord door de politie. Zij bleek niet onder invloed van drank of drugs. De verkeerspolitie stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht van het ongeval. De weg is enige tijd afgesloten geweest zodat er een uitgebreid sporenonderzoek gedaan kon worden. Beide voertuigen zijn weggesleept door een takelbedrijf.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844, WhatsApp of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

WK darts: Bunting naar halve finales

Darter Stephen Bunting heeft zich voor het eerst in zijn carrière geplaatst voor de halve finales van het wereldkampioenschap bij de PDC. In het Londense Alexandra Palace was de sympathieke Engelsman te sterk voor de Pool Krzysztof Ratajski.

Bunting begon overtuigend: leg één ging weliswaar naar Ratajski, daarna won hij er zes op rij en vervolgens pakte hij ook de derde set. Ratajski kwam vervolgens wat beter op dreef en via onder meer een elfdarter trok hij de vierde set naar zich toe.

Bunting kreeg het ineens zwaar en ging dubbels missen, hoewel hij uitgerekend 170 wel uitgooide en zich zo in stelling bracht om op 4-1 te komen. De Polish Eagle bleef in leven en speelde zich naar 4-2 en ondanks een elfdarter van Bunting zelfs naar 4-3.

De achtste set werd geopend met een twaalfdarter van Bunting, die nog eens gas gaf en ook de volgende twee legs binnen vijf beurten uitgooide om zo de wedstrijd met 5-3 te winnen.

Voor Bunting, de Lakesidekampioen van 2014, is het zijn eerste halve finale sinds hij na die titel overstapte naar de PDC - hij debuteerde er met een plek in de kwartfinales en herhaalde die prestatie dit WK voor het eerst weer.

Krzysztof Ratajski - Stephen Bunting (Bron: PDC)
Krzysztof Ratajski - Stephen Bunting (Bron: PDC)

Man gewond bij woningoverval Den Haag, politie zoekt getuigen

Tijdens nieuwjaarsnacht vond rond 01:10 uur een woningoverval plaats aan de Zuidwal in Den Haag. De mannelijke bewoner raakte hierbij gewond. De politie zoekt getuigen.

Een 74-jarige man en 63-jarige vrouw zijn tijdens de jaarwisseling in hun woning overvallen. De verdachte beroofde de vrouw van een kostbaar bezit en sloeg de man neer. De verdachte vluchtte uit de woning via de achterzijde. De man werd vervoerd naar het ziekenhuis. De recherche doet onderzoek naar de overval.

Het slachtoffer kon een omschrijving geven van de dader: het gaat om een man van ongeveer 25 jaar met een slank postuur en kort donkerblond haar. Witte huidskleur en ongeveer 1.75 meter lang. Geen baardgroei. Hij droeg een donkere broek, crème wit vest met houten knopen. Op het vest zaten zwarte vlekken.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Inzet ME, coronabekeuringen en mishandelingen tijdens oud en nieuw

De mobiele eenheid is 1 januari rond 01.30 uur in Waardenburg in actie gekomen om de brandweer in staat te stellen een brandende auto (en naar verluidt een partij autobanden) te blussen. Een groep van ongeveer 100 mensen belemmerden de brandweer in hun werk. Door het optreden van de ME kon de brandweer snel aan het werk. 

De politie heeft vier personen aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Daarnaast heeft de politie 25 cobra's in beslaggenomen. Daarnaast is een persoon aangehouden voor het gooien van vuurwerk naar een politie-ambtenaar.

Tiel
Ook in Tiel moest de mobiele eenheid vanmorgen vroeg in actie kmen om een kruising in Tiel te ontruimen. Tientallen jongeren bezetten een kruising op de Diderik Vijghstraat en sleepten spullen daarnaar toe en staken deze in brand. De ME heeft het kruispunt ontruimd waarna de brandweer de brand konden blussen.

Hedel
De ME is ook aanwezig geweest bij een brand in Hedel, om de brandweer te begeleiden. Bij de brand was een groep 50 mensen hinderlijk aanwezig. Er is vuurwerk gegooid naar brandweer en politie. Uiteindelijk heeft de ME hier niet opgetreden.

Didam
De politie heeft veertien jongeren in Didam bekeurd omdat zij aanwezig waren in een keet voor een illegaal feestje en dus niet de 1,5 meter aanhielden.

Arnhem
In Arnhem heeft de politie een einde gemaakt aan een feest in een pand aan de Koningsweg. De Mobiele Eenheid kwam ter plaatse om de ontruiming ordelijk te laten verlopen. In beginsel zouden de ongeveer zeventig bezoekers en de organisator worden geverbaliseerd.

In de bunker op het perceel hebben bezoekers zich echter verzet en gebruikten geweld tegen politie-ambtenaren; zo werden in de bunker stenen gegooid naar de agenten. Door het geweld raakten drie politiemensen gewond, waarvan er 1 naar het ziekenhuis moest worden overgebracht. De politie heeft drie aanhoudingen verricht voor openlijk geweld. De politie doet onderzoek.

Enkhuizen
Donderdagavond werden een 50-jarige man en zijn 19-jarige zoon mishandeld nadat er vernielingen waren gepleegd aan hun auto op de Voor de Boeg in Enkhuizen. Omstreeks 23.15 uur kreeg de politie melding dat er zwaar vuurwerk onder een geparkeerd staande auto was gegooid. Hierdoor was schade ontstaan.

De eigenaar van de auto zag een groep van zo’n acht jongeren weglopen en ging er achteraan. Toen hij een van de jongeren te pakken kreeg, keerde de groep zich tegen hem. Hij werd geslagen en geschopt. Ook de zoon liep klappen op toen hij zijn vader probeerde te ontzetten. De slachtoffers liepen voor zover bekend geen ernstige verwondingen op. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. 

Heemstede
Twee 18-jarige mannen uit Heemstede zijn in de nacht van 31 december op 1 januari aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging. Zij zouden een minderjarige jongen uit Heemstede hebben geslagen.

Omstreeks 01.15 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij in de Zeelandlaan waar 20 personen bij betrokken zouden zijn. Toen agenten arriveerden was de groep uiteen en werd een van de verdachten op de grond gehouden door buurtbewoners. Een tweede vermoedelijke dader was er vandoor gegaan maar kon later in zijn woning alsnog worden aangehouden. De verdachten zitten vast en zullen worden verhoord. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan. De politie doet verder onderzoek naar het incident.

Spoedeisende hulp Isala in Zwolle en Meppel beleeft ‘rustiger’ oud en nieuw

Het Isala-ziekenhuis in Zwolle en Meppel beleefde een veel rustiger jaarwisseling dan voorgaande jaren. Vooral in Zwolle was het een stuk rustiger. Daar kreeg de Spoedeisend Hulp (SEH) vijf patiënten met brandwonenden binnen, waarvan een kind van 15 jaar. De vuurwerkslachtoffers konden allemaal na een behandeling weer naar huis. 

Dronken tegen de gevel, een vernielde fietstunnel en meer incidenten tjidens oud en nieuw

Het nieuwe jaar begon slecht voor een 22-jarige Roemeen die met de nodige alcohol op achter het stuur van een auto was gaan zitten. Omstreeks 00.35 uur kreeg de politie melding dat een auto (zonder kentekenplaten) bijzonder onbehoorlijk rijgedrag vertoonde op de Van Galenstraat in Den Helder. Vanuit de melding herkende de politie het voertuig, dat vermoedelijk thuis hoorde op de 2e Emmadwarsstraat.

Hier werd de auto ook terug gevonden tegen de pui van een appartementencomplex. Zowel de auto als de woning waren zwaar beschadigd. De bestuurder kwam hier juist uit een woning. De man bleek alcohol te hebben gebruikt. Uit een ademanalyse bleek dat hij 1030 ug/l alcohol in zijn adem had. Dat is ruim vierenhalf maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Het Roemeense rijbewijs van de man werd ingevorderd.

Wognum
De politie is op zoek naar getuigen van de vernieling van een fietstunneltje onder de A.C. de Graafweg in Wognum. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844. Anoniem bellen kan ook op tel.nr. 0800-7000 (Meld Misdaad Anoniem). De politie is met name op zoek naar beelden van weggebruikers met een dashcam.

Omstreeks 21.15 uur kreeg de politie melding van een heftige explosie in het fietstunneltje. Ter plaatse bleek een vermoedelijk zelfgeconstrueerd stuk vuurwerk of explosief ontploft te zijn. Hierdoor was ernstige schade ontstaan aan het fietstunneltje, dat daardoor voor het verkeer moest worden afgesloten. Ook ontstond er schade aan het nabijgelegen pand van de ambulancedienst.

Na het incident is er mogelijk een zwarte personenauto weggereden vanaf het tunneltje. Mogelijk is er ook nog schade ontstaan aan andere panden. De politie wil graag in contact komen met eventuele andere gedupeerden. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844. 

Volendam
Op donderdagavond werd de achterruit van een politieauto ingegooid op de P.C. Hoofdgracht in Volendam. Omstreeks 15.30 uur kreeg de politie melding dat een groep van ongeveer driehonderd jongeren (tussen 15 en 20 jaar) op en rond de Kaper met zwaar vuurwerk aan het gooien waren. Toen een politiepatrouille poolshoogte ging nemen en over de P.C. Hoofdgracht reed, werd een steen tegen het achterruit gegooid.

Omdat niet werd gezien wie vanuit de groep een steen had gegooid, kon er nog niemand worden aangehouden. De politie stelt een nader onderzoek in.

Zaandam
Op vrijdagmorgen omstreeks 00.15 uur kreeg de melding dat een bestelbus tegen een lantaarnpaal was gebotst op de Noorder IJ en Zeedijk in Zaandam. Ter plaatse bleek de bestelauto te zijn achtergelaten door de bestuurder, die er vermoedelijk lopend vandoor was gegaan.

Op basis van een getuigenverklaring trof de politie de vermoedelijke bestuurder in de omgeving aan. Hij bleek de sleutels van de auto bij zich te hebben. Onderzoek wees uit dat de man alcohol had gebruikt.

De man werd aangehouden en voor een ademanalyse overgebracht naar het politiebureau. Hier blies hij 710 ug/l. Dat is ruim drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l.

Hoorn
Op donderdagavond raakten meerdere auto’s beschadigd door zwaar vuurwerk op de Zuiderkruisstraat in Hoorn. Omstreeks 20.25 uur kreeg de politie melding dat er zwaar vuurwerk in een personenauto was gegooid. Hierdoor raakten onder anderen de ruiten van de auto vernield. Drie andere personenauto, die bij de getroffen auto in de buurt stonden, raakten ook beschadigd. Eventuele getuigen die de vernieling hebben gezien of hier informatie over hebben worden verzocht zich te melden. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Breda
Een man ontstak donderdagavond in de Cypresstraat in Breda een molotovcocktail. Een agent zag het en kon hem later aanhouden. Zijn vriend had illegaal vuurwerk op zak. Ook hij is aangehouden. Rond 21.50 uur zag een surveillerende agent dat een man op de Cypresstraat met een fles in zijn hand liep. Hij zag dat de man de fles op de grond zetten en hem aanstak. Een ontploffing en een vuurzee volgden. Het signalement van de verdachte werd verspreidt onder zijn collega’s. Korte tijd later kon de 17-jarige man uit Breda aangehouden worden. Een vriend van hem die op het moment van zijn aanhouding bij hem stond bleek illegaal vuurwerk in zijn bezit te hebben. Deze 16-jarige man uit Breda is ook aangehouden. Beide mannen hebben oud en nieuw in een cel gevierd.

Lokaal veel smog door vuurwerk

De lucht in heel Nederland was tijdens de jaarwisseling minder vervuild dan voorgaande jaren. Dit komt vrijwel zeker doordat er dit jaar minder vuurwerk is afgestoken. Dit was niet op alle plaatsen zo, op diverse plekken werden wel eerder verhoogde concentraties fijnstof gemeten. Het duurde soms enkele uren voordat de concentraties weer lager werden. In de omgeving van Amsterdam en in het oosten van het land zijn de concentraties nog steeds aanzienlijk.

De hoogste concentratie fijnstof van www.luchtmeetnet.nl is gemeten op een meetstation in Den Haag. Daar werd een gemiddelde uurconcentratie van bijna 1000 microgram fijnstof per kubieke meter lucht gemeten. De vermoedelijke oorzaak hiervan zijn incidenten als brandstichting en vuurwerk. Vorig jaar was de hoogst gemeten concentratie 1235 microgram fijn stof per kubieke meter lucht.

Een verhoogde concentratie fijnstof in de lucht kan, samen met andere luchtverontreiniging, leiden tot een verminderde longfunctie, verergering van astma en een toename van luchtwegklachten als piepen, hoesten en kortademigheid.

Metingen met burgers
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft dit jaar opnieuw de resultaten van burgermetingen aan fijnstof rond de jaarwisseling verzameld en weergegeven. Hierbij leverden deelnemers eigen metingen van vuurwerksmog aan voor het dataportaal van het RIVM. Overheden, burgers en andere partijen kunnen hier meetgegevens uitwisselen.

FOK! Wat een weer: veelal droge jaarwisseling

Het is vandaag half tot zwaar bewolkt met eerst nog plaatselijke gladheid. Verder komen er enkele buien voor, de meeste in de kustprovincies. De middagtemperaturen liggen tussen 3°C in het zuidoosten en 6°C vlak aan zee. De zwakke tot matige wind wordt zuidwestelijk.

Komende nacht zijn er enkele opklaringen waarin lokaal (dichte) mist ontstaat. In de kustprovincies drijft af en toe een bui van zee binnen. De minima lopen uiteen van 5°C op de Wadden tot -1°C landinwaarts in opklaringen. Er staat een zwakke tot matige zuidwestenwind, aan de kust komt de wind uit west tot noordwest.

Zaterdag overdag zijn er wolkenvelden en lost de aanwezige mist op. In de ochtend komt er nog een enkele bui voor, in de middag blijft het op de meeste plaatsen droog. De middagtemperaturen liggen tussen 3°C in het zuidoosten en 6°C aan de Zeeuwse kust. De wind is zwak tot matig uit het zuidwesten en draait later op de dag op steeds meer plaatsen naar een oostelijke richting. (Bron: KNMI)

Een vredig uitzicht in de schelpenhoek (Foto: Scherpschutter)
Een vredig uitzicht in de Schelpenhoek (Foto: Scherpschutter)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zelf iets te melden? Tip de crew!

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Politie en ME tijdens oud en nieuw druk met 'ongehoorzame burgers'

De politie had zich opgemaakt voor een drukke nieuwjaarsnacht en die hebben ze op diverse plaatsen dan ook gehad. De politie heeft op verschillende locaties hard in moeten grijpen, vaak met hulp van de Mobiele Eenheid. 

Op veel plaatsen in ons land werden het vuurwerkverbod en andere coronamaatregelen totaal genegeerd. Dit ging, van gezellig met een groepje samen chillen bij een vreugdevuur, tot het gezamenlijk belagen van politiemensen. Op social media worden ontzettend veel filmpjes hiervan gedeeld. Hieronder een verzameling van Twitter, van gisteravond tot 05.00 uur vanmorgen.

Code geel voor dichte mist van kracht (code oranje voor zeer dichte mist beeindigd)

KNMI waarschuwt voor dichte mist en gladheid.

Op veel plaatsen, m.u.v. het noorden en Limburg, komt dichte mist voor. De mist lost waarschijnlijk in de loop van de ochtend op.

Verder kan het plaatselijk glad zijn door aanvriezing van vocht of bevriezing van natte weggedeelten. In de provincie wordt vanmorgen sneeuw verwacht.

Explosie in Deventer, 20 woningen beschadigd

Op de Havezatelaan in Deventer heeft op 1 januari rond 02.00 uur op straat een explosie plaatsgevonden. Daarbij zijn in de omgeving twintig woningen beschadigd. Onder andere de ruiten van veel woningen zijn gesneuveld. Er zijn geen gewonden. De politie heeft één verdachte aangehouden. Zijn rol wordt onderzocht. De politie is een uitgebreid onderzoek gestart naar de explosie. Later meer.

Oogarts: rustigste nacht in 23 jaar, bewijs dat vuurwerkverbod werkt, is geleverd

Slechts één vuurwerkletsel en twee carbidletsels moest oogarts Tjeerd de Faber van het Oogziekenhuis in Rotterdam deze nacht met zijn collega's behandelen. En dat letsel viel ook nog eens erg mee. 'Dit is de rustigste oud en nieuw in de 23 jaar dat ik dit doe’, vertelde hij. Zo meldt de Gelderlander.

Het sterkt de oogarts in zijn mening dat het verbod op het afsteken van consumentenvuurwerk moet blijven. 'Vorig jaar beleefden we met de jaarwisseling een horrornacht en had ik rond deze tijd al achttien vuurwerkslachtoffers behandeld', legt hij uit. 'Dat is een enorm verschil met deze nacht. De grote factor daarin is dat het afsteken van consumentenvuurwerk niet mag. Daardoor zijn er ook veel minder omstanders. Een verbod op consumentenvuurwerk is dus ‘the way to go’. We moeten het afsteken van vuurwerk echt aan professionals overlaten.' 

Wim-Lex bezoekt met Haagse driehoek hulpdiensten tijdens nieuwjaarsnacht

Niemand minder dan Koning Willem-Alexander heeft tijdens de nieuwjaarsnacht een bezoek gebracht aan de Haagse hulpverleners die zich inzetten voor het handhaven van de openbare orde, het bestrijden en voorkomen van incidenten, het schoonhouden van de stad en de zorg voor gewonden. Dat deed hij onder meer samen met burgemeester Jan van Zanen. Zo meldt het AD.

Het Koninklijk Huis publiceerde het volgende bericht over dit nachtelijk bezoek van Wim-Lex :

Koning bezoekt hulpdiensten Den Haag tijdens jaarwisseling
Zijne Majesteit de Koning heeft tijdens de nieuwjaarsnacht in Den Haag een bezoek gebracht aan de hulpverleners die zich inzetten voor het handhaven van de openbare orde, het bestrijden en voorkomen van incidenten, het schoonhouden van de stad en de zorg voor gewonden.

De Koning bezocht samen met de Haagse driehoek van burgemeester, politiechef en hoofdofficier van justitie het regionaal crisiscentrum van de Veiligheidsregio Haaglanden, de gemeenschappelijke meldkamer, politiebureau Hoefkade en het Haaglanden Medisch Centrum (HMC) Westeinde.

In de gemeenschappelijke meldkamer komen alle regionale meldingen binnen die via alarmnummer 112 worden gedaan. Koning Willem-Alexander, burgemeester Van Zanen en de andere leden van de driehoek gingen met medewerkers van de meldkamer en van het regionaal crisiscentrum in gesprek over hun werk tijdens de jaarwisseling, over het afhandelen van de meldingen en over het coördineren en aansturen van de inzet van de hulpdiensten.

Bij politiebureau Hoefkade is gesproken met schoonmakers die de hele avond en nacht op straat bezig zijn met het verwijderen van potentieel brandgevaarlijk materiaal om incidenten en brandjes zoveel mogelijk te voorkomen. De Koning sprak hier ook met politieagenten die het bureau als uitvalsbasis gebruiken voor hun diensten in de binnenstad tijdens de overgang van het oude naar het nieuwe jaar.

Het bezoek werd afgesloten in HMC Westeinde. Hier spraken de Koning en de leden van de driehoek met artsen en verpleegkundigen over hun ervaringen op oudejaarsavond en tijdens de nieuwjaarsnacht en over de verschillen met het werk tijdens andere nachten en eerdere jaarwisselingen. Ook werd een bezoek gebracht de spoedeisende hulp.

De jaarwisseling is door het coronavirus anders. Zo geldt een landelijk verbod op de verkoop en het afsteken van vuurwerk en zijn grote feesten en evenementen dit jaar niet mogelijk. Zoals elk jaar heeft de gemeente Den Haag maatregelen genomen om de periode rond oud en nieuw zo goed en veilig mogelijk te laten verlopen.

Tijdens het bezoek zijn de algemeen geldende richtlijnen ter bestrijding van het coronavirus in acht genomen.

FOK!Kerstprijsvraag: 1 Januari

Peter Parker is al decennia hét gezicht van Spider-Man. Echter, sinds kort wordt ook “die andere Spider-Man” ook buiten de groep stripboekenfans behoorlijk populair. Miles Morales is in deze game net als in de Into The Spiderverse-film een goed personage en hij biedt een vers perspectief in deze uitstekende PS5 launch-game.

Wij mogen een exemplaar weggeven voor PS4. Uiteraard wel eerst even de volgende vraag beantwoorden.

Welke redacteur schreef de review van de game op PlayStation 5? 

 
Laatste reviews en specials
review
Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
special
FOK! Toen: Auschwitz
special
Random Pics van de Dag #217
special
Random Pics van de Dag #216
special
Interview met Jonathan Frakes over Star Trek: Lower Decks
special
Random Pics van de Dag #215
©FOK.nl e.a.