Democratie gegijzeld

Democratie is een bestuursvorm waarin de wil van een volk de bron is van gerechtvaardigde machtsuitoefening. Voor Islamieten is deze bron de Koran en de heilige profeet Mohammed. Dat de democratische bron niet hoeft te botsen met de Islamitische bewijzen de grote volksverhuizingen in het verleden en heden. We kunnen heel goed samenleven, totdat er stromingen komen zoals bijvoorbeeld het salafisme. Je kunt deze conservatieve stroming het best vergelijken met wat wij aan kerkgangers hebben in Staphorst.

En net zoals in Staphorst volgen de Salafi’s liever geen wereldse (lees democratische) wetten op. Alleen die van God of Allah. Kijk naar het samenscholingsverbod in verband met corona in Staphorst. En uit de orthodox-protestantse geloofsgemeenschappen van Staphorst stappen radicalen om het geloof dat ze al hadden met een factor 100 te verhogen en totaal extreem te worden zoals bijvoorbeeld ‘De orde van Transfomanten’. Ik noem maar wat. En uit de ‘vreedzame’ salafistische stroming hebben we dan weer de Taliban en Al Qaida. En wij, de overgrote meerderheid van de mensheid, zijn overgeleverd aan hun agressie die zich uit in terrorisme. Honderden gelovigen vullen de kerk, terwijl er een samenscholingsverbod is. Ze zingen God toe en vermoorden hun medeparochianen. En ze misbruiken een democratisch gemaakte grondwet.

En toch, de mens wordt niet met een haatgen geboren. Alle individuen komen met eenzelfde set hersens op aarde. Alhoewel ik dit bij D. Trump betwijfel. We worden dus wel met een set genen geboren en als die al generaties verrot is, zoals bij de hele Trump-familie, dan wordt het eigenlijk alleen maar slechter.
Net zoals de extreme Islam gijzelt deze president ook de democratie. Stemmen is grote onzin, tenzij hij wint. Het is opmerkelijk dat zowel een Trump als een Taliban eenzelfde gedachtenfundament hebben. Hun gedrag is extreem en dat uit zich in het terroriseren van de medemens.