Tong's voetbalverhalen #61

Niet veel landen blijven ongeslagen op een WK. Op het WK van 2014 waren het er drie. Waaronder Nederland.

Het eerste land waar je aan denkt is natuurlijk wereldkampioen Duitsland. Won zes wedstrijden. Het andere land is misschien verrassend.

Costa Rica speelde tegen Uruguay, Engeland, Italië en Griekenland en vertrok niet met de krul in de staart. De staart van de wedstrijd zal het zich nog herinneren.

Costa Rica, het kleine voetballand, dacht tegen het kleine land uit Europa met een grote voetbal-historie zelf historie te kunnen schrijven.

De geniale coach van Gaal stak daar een stokje voor. Tim Krul kwam in het doel te staan. Tim Krul blijft eeuwig in het geheugen. Werd vlak voor tijd ingebracht. Stopte de penalties in de strafschoppenserie. Wie hij verving is straks vergeten. Van Gaal niet. Die heeft nog meer op zijn kerfstok. Het WK-Brazilië blijft ook in onze gedachte. Het lijkt zo lang geleden voor Oranje en het Nederlandse voetbal.

Nederland haalde de finale niet. Strandde tegen het middelmatige Argentinië. Sommigen zeiden achteraf dat we toch geen kans hadden gemaakt tegen Duitsland. Als voetballiefhebber gaan dan m'n nekharen omhoog staan. Hoe vaak werd West-Duitsland niet onverdiend wereldkampioen?

Straks een uitgesteld EK. Met een nog betere lichting dan in 2014. Als voetbal-romanticus droom ik nu al van het Oranje van de jeugd. Met eerbied voor een mooi gekleurd Oranje verleden.