FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 17 april 2020

Jamie Lewis wint openingsavond Darts at Home ten koste van Wright en Zonneveld

Jamie Lewis is vrijdag de eerste groepswinnaar geworden op de PDC Home Tour. De Welshman troefde onder anderen wereldkampioen Peter Wright en Niels Zonneveld af en plaatste zich zodoende ook als eerste voor de tweede fase van het nieuwe digitale dartstoernooi.

Lewis, halvefinalist op het WK van 2018, begon de avond matig met een nederlaag tegen Zonneveld (3-5), maar herstelde zich daarna met zeges op Wright (5-1) en Peter Jacques (5-4). Hij stond net als Wright, die wel won van Jacques (5-4) en Zonneveld (5-1), op vier punten, maar had een beter legsaldo (+3 tov +1). 

De openingsavond verliep niet vlekkeloos. De verbinding met de spelers - een webcam was overal richting het dartbord gericht - haperde af en toe, waardoor het niet altijd even goed zichtbaar was waarin de pijlen terechtkwamen. De spelers moesten zelf de score doorgeven aan de presentator.

Tijdens de wedstrijden Wright-Lewis en Zonneveld-Wright viel de verbinding zelfs helemaal weg, juist op een moment dat één van hen op een dubbel stond. Na een paar minuten zwart beeld bleek het internet van de presentator er tot twee keer toe even uit te hebben gelegen.

Zaterdag is de tweede avond. Gerwyn Price, Rowby-John Rodriguez, Luke Woodhouse en Ted Evetts doen mee. De groepswinnaar, mag zich, net zoals Jamie Lewis, melden in de volgende ronde. Er zijn in totaal 32 groepswinnaars. Hoe de volgende fase eruit ziet, is nog niet duidelijk. Het toernooi is live te volgen via www.pdc.tv.

Wright en Zonneveld zijn niet per se al uitgeschakeld op de Home Tour, dat geldt als alternatief tijdens de coronacrisis. Hij komt in de komende weken wellicht nog een keer in actie, omdat niet alle 128 Tourkaarthouders bij de PDC zich hebben aangemeld voor het toernooi. Een aantal grote namen doen in elk geval niet mee. Zo kon Michael van Gerwen niet voldoen aan de eis dat het stil moet zijn in huis en moesten Gary Anderson en Daryl Gurney zich op het laatste moment noodgedwongen afmelden omdat ze kampten met een te slechte wifi. Ook Vincent van der Voort en Jermaine Wattimena laten het toernooi voor wat het is. Tot nu toe zijn alleen de deelnemers voor de eerste vier dagen bekendgemaakt. 

Pitch voor Seinfeld-game is spot-on

Twee figuren uit de entertainmentindustrie kwamen een tijd geleden op het idee om een retro Seinfeld-game te ontwikkelen, uit hun voorliefde voor de populaire sitcom uit de jaren negentig. Ze maakten een onofficiële sales pitch in de vorm van een gameplaytrailer om interesse te peilen onder gamers, die verrassend goed de essentie van de serie lijkt te herbergen.

Gameontwikkelaar Jacob Janerka en animator Ivan Dixon liepen al een aantal jaar met het idee om een Seinfeld-adventuregame te maken, geheel in de tijdgeest van toen, met een grafische stijl zoals de oudere Monkey Island-games. Ze benadrukken op hun website geen enkele affiliatie met Seinfeld of de makers te hebben, maar het gaat wel om een serieus idee: mocht de pitch aanslaan en er interesse bestaan dan zijn de heren voornemens om het bedrijf achter Seinfeld aan te schrijven. Bekijk de 'unofficial pitch' hieronder.

Koning bezoekt LCPS in het Erasmus MC

Zijne Majesteit de Koning heeft vrijdagmiddag 17 april een werkbezoek gebracht aan het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) in het Erasmus MC in Rotterdam.

Om de werklast van de patiëntenzorg tijdens de coronacrisis zo effectief mogelijk te spreiden over heel Nederland, heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) gevraagd een Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) op te richten. De opdracht van het LCPS is het creëren van een landelijk dekkend systeem, waarmee patiënten worden verdeeld over de beschikbare zorgcapaciteit in Nederland. Hiervoor is inzicht nodig in de meest actuele informatie over beschikbare bedden en transportcapaciteit.

In het LCPS komen experts op het gebied van acute zorg, logistiek, ICT, statistiek en crisismanagement bij elkaar. Het centrum werkt nauw samen met het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), ziekenhuizen en alle andere zorgpartners. Het ministerie van Defensie biedt advies en ondersteuning bij de opzet, structuur en operatie.

Koning Willem-Alexander begon zijn bezoek met een gesprek over de spreiding van patiënten. Hij sprak onder meer met prof. Ernst Kuipers, voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ), Bas Leerink, die de dagelijkse leiding heeft over het LCPS, en vertegenwoordigers van Defensie en het ROAZ. Daarna bezocht de Koning de control room van het LCPS. Hier wordt op basis van actuele capaciteitsinformatie 24 uur per dag gewerkt aan de coördinatie van bovenregionale patiëntenspreiding.

Het werkbezoek werd afgesloten met een gesprek over het weer opstarten en continueren van planbare niet-corona gerelateerde zorg. Koning Willem-Alexander sprak hierover met Marjan Kaljouw, voorzitter van de Raad van Bestuur van de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZa) en vertegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van Intensivisten en Zorgverzekeraars Nederland.

De NZa heeft op verzoek van het ministerie van VWS de regie over het gecoördineerd opstarten van planbare zorg op zich genomen. De NZa werkt hierbij nauw samen met partijen uit het zorgveld en zorgverzekeraars. Doel is onder meer het op korte termijn verkrijgen van inzicht in het aantal patiënten dat in afwachting is van reguliere ziekenhuiszorg. Op basis van dit inzicht en de urgentie van de zorgvraag, kan de zorg gecoördineerd weer worden opgestart.

Door telefoongesprekken en zo mogelijk werkbezoeken informeren Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zich over de gevolgen van de corona-uitbraak en spreken zij hun steun en waardering uit voor de inzet van zovelen in de bestrijding van de pandemie. In afstemming met de betrokken organisaties worden maatregelen getroffen om de werkbezoeken te kunnen laten plaatsvinden.

GDQ trapt evenement af in kader van COVID-19

Het speedrunkanaal GamesDoneQuick (GDQ) is vandaag gestart met een nieuw evenement, gedoopt CRDQ (Corona Relief Done Quick). Het wil daarmee geld ophalen voor de hulporganisatie Direct Relief die momenteel in het kader van de coronacrisis opereert.

Er worden games gespeeld als Halo: Combat Evolved, Dark Souls en Zelda: Ocarina of Time. Eind maart kwam de organisatie achter GDQ met de mededeling dat het jaarlijkse zomer-event (SGDQ) omwille van de coronapandemie is uitgesteld tot medio augustus. Speedrunliefhebbers kunnen nu in ieder geval komend weekend hun hart nog ophalen met CRDQ, wat tot en met maandagochtend duurt.

De teller staat enkele uren na aanvang alweer op ruim 35.000 dollar. De humanitaire hulporganisatie Direct Relief wil met de opbrengst een bijdrage leveren aan de voorziening van persoonlijke beschermingsmiddelen voor medisch personeel. Het werkt daarnaast samen met gezondheidscentra in de Verenigde Staten om te helpen bij het leveren van medicijnen voor chronisch zieken. Bekijk de stream van CRDQ hieronder.

Bekijk een live video van GamesDoneQuick op www.twitch.tv

Meer rijbewijzen ingevorderd vanwege snelheidsovertredingen

Door de coronamaatregelen is het rustiger op de weg, maar toch is er een stijging van het aantal forse snelheidsovertredingen waarbij de politie rijbewijzen heeft ingevorderd. ‘Een zorgelijke ontwikkeling’, zegt landelijke projectleider Verkeer Paul Broer. ‘Deze bestuurders hebben minimaal 50 kilometer per uur te snel gereden. Bij deze snelheden breng je anderen en jezelf in gevaar.’

Een verklaring voor de toename van dit soort snelheidsovertredingen heeft Broer niet. De overtredingen vonden plaats op snelwegen en provinciale wegen. ‘Corona of niet, de politie blijft controleren op snelheid’, zegt Broer. ‘Die beperkingen zijn er niet voor niets, die zijn er voor de veiligheid van alle verkeersdeelnemers.’

Op het moment dat je rijbewijs is ingevorderd mag je niet meer zelf deelnemen aan het verkeer. Het is vervolgens aan het Openbaar Ministerie om te bepalen wat de gevolgen zijn voor jou als bestuurder.

Minister Van Nieuwenhuizen: Rijbewijzen tijdelijk langer geldig

Door de COVID-19-maatregelen van het kabinet zijn de mogelijkheden om het rijbewijs te verlengen beperkt. Om te voorkomen dat mensen hierdoor in de problemen komen, heeft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) besloten dat er een tijdelijke oplossing komt.

Alle rijbewijzen die (zijn) verlopen in de periode vanaf 16 maart, blijven geldig tot 1 juni 2020. Dat schrijft de minister vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Minister Van Nieuwenhuizen komt met deze tijdelijke versoepeling na overleg met haar collega-minister van Justitie en Veiligheid en het Verbond van Verzekeraars. Mensen die voldoen aan de voorwaarden voor deze regeling, kunnen tot 1 juni 2020 blijven rijden met hun verlopen rijbewijs. Ze blijven verzekerd en krijgen hiervoor geen boete als ze staande worden gehouden.

De maatregel geldt voor mensen die een rijbewijs hebben met een geldigheid van tien jaar. Ook de rijbewijzen die eens in de vijf jaar verlengd moeten worden, vallen onder deze regeling. Het gaat daarbij om bijvoorbeeld rijbewijzen van beroepschauffeurs of van mensen met een lichte medische beperking die elke vijf jaar een keuring krijgen.

Mensen waarvan het rijbewijs korter geldig is, bijvoorbeeld één jaar of drie jaar, kunnen geen gebruik maken van deze maatregel. Hun rijbewijs moet vaker worden verlengd omdat vanwege een medische aandoening de rijvaardigheid regelmatig door een arts beoordeeld moet worden. Dat is belangrijk met het oog op de verkeersveiligheid.

Deze tijdelijke regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland. Ook inwoners van de EU die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere EU-lidstaat, vallen onder de regeling. Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

De minister geeft in de Kamerbrief aan dat een verdere verlenging van de geldigheid na 1 juni 2020 aan de orde kan zijn, mocht dat nodig blijken. Daarover neemt ze een besluit als er binnenkort meer bekend is over de duur en gevolgen van de toekomstige COVID-19-maatregelen.

Eerder deze week besloot Van Nieuwenhuizen al om de geldigheid van verschillende andere certificaten, bewijzen, (deel)examens en ook het theorie-examen voor het rijbewijs te verlengen

NS laat meer treinen rijden: 'Makkelijker om afstand te houden'

Er rijden vanaf eind april meer treinen door Nederland. Dat heeft de NS vandaag laten weten.

Sinds 21 maart geldt er vanwege het coronavirus een sterk versoberde dienstregeling, met vanaf elk station twee keer per uur een trein in elke richting. Volgens de NS ging dat de afgelopen weken over het algemeen goed. Wel waren sommige treinen zo vol dat er geen anderhalve meter afstand gehouden kon worden en was de reistijd over lange afstand langer geworden.

'Met het toevoegen van een aantal intercity’s aan de speciale basisdienstregeling zorgen we enerzijds voor dat het makkelijker wordt om die anderhalve meter afstand te houden omdat er meer treinen zijn', laat de NS weten. 'Anderzijds wordt de verbinding tussen steden sneller waardoor reizigers, die echt noodzakelijk met de trein moeten reizen, over langere afstanden eerder op hun werk kunnen zijn.'

De nieuwe dienstregeling gaat op 29 april in.

Defensie schenkt opnieuw aan voedselbanken

Muesli, thee, crackers, boter, vruchtensap, brood en pizza’s. Het is een greep uit de ongeveer 6.000 kilo levensmiddelen die Defensie vandaag afleverde bij voedselbanken in Noord-Nederland.

De distributie van de houdbare en diepgevroren etenswaren gebeurde vanuit het militaire complex in Bathmen. Vandaar reden militairen de spullen in speciale wagens naar de regionale distributiecentra in Groningen en Meppel.

Jungletraining Belize
De proviand was eigenlijk bestemd voor militairen die voor de jungletraining naar het Centraal-Amerikaanse Belize zouden gaan. De voedselcontainers waren al onderweg toen de training vanwege de coronacrisis werd afgeblazen. Defensie liet het schip rechtsomkeer maken.

Enkele weken geleden schonk Defensie ook al duizenden kilo’s levensmiddelen aan voedselbanken. Militairen brengen momenteel ook de bevoorrading van zo’n 50 voedselbanken en uitgiftepunten in de regio’s Amsterdam, Haaglanden en Tilburg weer op gang. Dat gebeurt door in de 3 distributiecentra te helpen bij de herverdeling van bulkverpakkingen naar kleinere hoeveelheden.

Goederen van Defensie voor voedselbanken (Foto: Ministerie van Defensie)
Goederen van Defensie voor voedselbanken (Foto: Ministerie van Defensie)

Alicia 'Batgirl' Silverstone wil remake Batman & Robin

Je haat het of hebt er een hekel aan: de film Batman & Robin uit 1997. Deze film staat bij vrij weinig mensen op hun lijst van favoriete Batmanproducties. Sterker nog, de film van regisseur Joel Schumacher is zelfs de laagstgewaardeerde Batmanfilm op website Rotten Tomatoes. Toch wil Alicia Silverstone, die in de film Batgirl speelde, graag een remake van de film.

Silverstone ontving voor haar rol als Batgirl in Batman & Robin de 'prestigieuze' Razzie Award in de categorie Worst Supporting Actress. Toch ziet ze de vleermuisvrouw graag terug op het witte doek. In een interview met Collider vertelde Silverstone dat ze het erg leuk vond om als Batgirl samen met Poison Ivy (Uma Thurman) en butler Alfred (Michael Gough) te spelen: "Ik hield van al mijn scenes met Michael Gough. Hij is zo'n geweldige man, ik hou echt van hem. Om alleen al met hem te zijn was ongelofelijk. (...) En ook de vechtscènes met Uma Thurman, dat was leuk. Maar ik wil het graag allemaal nog een keer doen als Batgirl. Ik denk dat het nu allemaal een stuk beter zou zijn."

Dit is niet de eerste keer dat ze aangeeft opnieuw in de huid van Batgirl te willen kruipen. In een interview in 2017 gaf zij aan dat ze vandaag de dag de rol beter denkt te kunnen neerzetten omdat ze nu ouder is en naar eigen zeggen meer acteerervaring heeft. Op dit moment is er nog geen nieuws over het daadwerkelijk rebooten van de film.

Batman & Robin geeft het podium aan Mr. Freeze (Arnold Schwarzenegger), die van plan is om Gotham City in zijn ijzige greep te krijgen door de hele stad in een permanente winter te dompelen. Ondertussen lukt het de verleidelijke Poison Ivy (Uma Thurman) om de band tussen Batman (George Clooney) en Robin (Chris O'Donnell) te verpesten, en is de butler Alfred (Michael Gough) stervende. Mr. Freeze is de enige die hem kan redden. Alfred's nichtje Barbara Wilson (Alicia Silverstone) helpt als Batgirl om de stad te redden.

Batman & Robin
Batgirl (Alicia Silverstone), Batman (George Clooney) en Robin (Chris O'Donnell)

Streets of Rage 4 komt eind april uit

Dotemu met mede-ontwikkelaars Lizardcube en Guard Crush Games kondigen aan dat Streets of Rage 4 op 30 april. De terugkeer van SEGA's iconische beat-em-up-serie krijgt ook een Battle Mode, een multiplayer-modus die we kennen uit Streets of Rage 2 en Streets of Rage 3.

In Streets of Rage 4 worden Axel, Blaze en Adam herenigd. De game is gemaakt met handgetekende art. De soundtrack is van Olivier Derivière, met bijdragen van componisten Yūzō Koshiro en Motohiro Kawashima die de eerdere delen voorzien hebben van muziek.

Streets of Rage 4 gaat verkrijgbaar zijn voor pc, PlayStation 4, Nintendo Switch, Xbox One en Xbox Game Pass. De adviesprijs wordt € 24,99.

Schaatssters Achtereekte en Beune langer bij Jumbo-Visma

De schaatssters Carlijn Achtereekte en Joy Beune blijven tot en met het voorjaar van 2022 onder contract bij Jumbo-Visma. Het duo heeft voor twee jaar bijgetekend. Zowel Achtereekte (30) als Beune (20) had een aflopende verbintenis.

Achtereekte werd in haar eerste seizoen bij de Jumbo-ploeg olympisch kampioene op de 3000 meter bij de Spelen van 2018 in Zuid-Korea. Afgelopen seizoen pakte ze in een persoonlijk record van 3.54,92 zilver op die afstand bij de wereldkampioenschappen in Salt Lake City.

Kopman Sven Kramer verlengde onlangs zijn contract bij Jumbo-Visma ook tot de Spelen van 2022. Kjeld Nuis, de tweevoudig olympisch kampioen van 2018, besloot deze week over te stappen naar Team Reggeborgh. Routinier Douwe de Vries stopte, daarvoor in de plaats kwam Marcel Bosker naar de ploeg van Orie.

"De eerste drie jaar bij deze ploeg zijn erg goed bevallen", aldus Achtereekte. "Daarnaast ben ik zeer tevreden over de samenwerking met Jac. In het eerste jaar werd ik natuurlijk olympisch kampioen. Vervolgens boekte ik in mijn tweede seizoen enorm veel progressie en afgelopen jaar was denk ik mijn stabielste seizoen ooit.”

Coach Orie hoopt dat Achtereekte in Peking haar olympische titel kan prolongeren. In de jonge allroundster Beune ziet hij ook veel potentie. "De eerste twee jaar bij onze ploeg heeft ze al een aantal mooie dingen laten zien. Het is nu zaak om met haar naar een stabiel niveau toe te werken", aldus de coach. "Ik heb er alle vertrouwen in dat dat in de nabije toekomst gaat lukken.’’

COVID-19: 1235 nieuwe besmettingen en 144 doden, totaal 30.449 en 3459

Tot en met 16 april 10:00 uur zijn er in Nederland in totaal 30.449 COVID-19 patiënten gemeld aan het RIVM, een toename van 1235 ten opzichte van gisteren. Tot nu toe zijn 9465 (+156) van deze gemelde patiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis.

Sinds de vorige update zijn er 144 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 3459 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2 virus. 

Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten is hoger dan het aantal meldingen in de surveillance, omdat niet iedereen met mogelijke besmetting getest wordt. Het werkelijke aantal COVID-19 patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Ferd Grapperhaus zegt: "Slimmer chillen = corona killen"

Uit de mond van Ferd Grapperhaus is dit echt de slagzin van het jaar!

Eredivisie en voetbalclubs organiseren verkiezing mooiste shirt

De organisatie van de Eredivisie lanceert samen met alle clubs op 17 april het Eredivisie Shirt Festival. Een ode aan 64 jaar Nederlandse voetbalhistorie met een onlineverkiezing van het mooiste shirt.

Via een speciaal ontwikkeld platform kunnen fans kiezen uit 1.754 voetbalshirts, gedragen door alle clubs die sinds 1956 in de eredivisie uitkwamen. Een unieke, nooit vertoonde collectie. Een feest der herkenning ook, want aan ieder shirt kleeft wel een verhaal, een herinnering of een anekdote.

Fans kunnen tot begin mei stemmen op hun favoriete voetbalshirt, waarna iedere club zijn eigen ‘mooiste thuis- en uitshirt ooit’ bekend maakt. Een vakjury bestaande uit Jan Joost van Gangelen (FOX Sports), Frank Evenblij (Bureau Sport), Arno Kantelberg (Esquire), Sjoerd Mossou (AD) en Victoria Koblenko (actrice/presentatrice) kiest op 8 mei vervolgens het mooiste shirt uit de geschiedenis van de eredivisie.

8 mei wordt door de Eredivisie tevens uitgeroepen tot Voetbal Shirt Vrijdag: de dag waarop iedere voetbalfan in Nederland zijn favoriete shirt draagt.

Het Eredivisie Shirt Festival is te bekijken op de website van de Eredivisie

Stellan Skarsgård en Kyle Soller in spin-off Rogue One

Acteurs Stellan Skarsgård en Kyle Soller zijn in de laatste onderhandelingsfase voor een rol in een Disney Plus-serie, gebaseerd op Diego Luna-personage Cassian Andor uit de film Rogue One. Dit laat Variety vandaag weten.

Rogue One-co-scenarist Tony Gilroy is aangehaakt om de pilot van de nog titelloze serie te pennen en staat op de lijst om enkele afleveringen te regisseren. Dit doet hij samen met showrunner Stephen Schiff, onder meer producer van de hitserie The Americans. Disney gaf eerder aan dat de serie in 2021 wordt gelanceerd, maar door de huidige pandemie is deze datum net zoals de productiedatum van de show onbekend.

De serie zal gaan over verzetsstrijder Andor voorafgaand aan de gebeurtenissen die in Rogue One te zien waren. Deze keer worden we meegenomen naar de begindagen van het Verzet. Deze spin-off werd in eerste instantie door Disney gepromoot als 'spionagethriller'. Diego Luna keert terug in zijn rol als Andor, net zoals andere Rogue One-alumni Alan Tudyk als android K-2SO.

Dit is niet de eerste serie op Disney Plus die zich in de wereld van Star Wars afspeelt. Eerder zagen we The Mandalorian, wat een ongekend succes bleek te zijn. Naast de spin-off van Rogue One wordt ook een serie over de jongere jaren Obi Wan-Kenobi uitgewerkt. Niemand minder dan Ewan McGregor keert hier weer terug in de rol van de bekende Jedi.

Rogue One
Screenshot uit Rogue One

Van Kalmthout maakt virtueel IndyCar-debuut, ook NASCAR-kampioen erbij

Zoals alle raceklasses ligt ook de IndyCar Series stil, maar men heeft inmiddels een virtueel kampioenschap opgezet en daarin zijn al drie prima races afgewerkt. Zaterdag staat nummer vier op het programma en wel op de virtuele Twin Ring in het Japanse Motegi.

Rinus van Kalmthout werd vorig jaar vicekampioen in de Indy Lights en zou dit seizoen debuteren in de hoofdklasse, maar dat is dus nog niet door kunnen gaan. Virtueel was hij er nog niet bij, maar dat verandert dit weekeinde: de jonge Nederlander kan zijn debuut gaan maken, mogelijk omdat hij nu thuis over de juiste spullen beschikt.

Naast Van Kalmthout zijn er nog drie nieuwe namen aangekondigd en dat zijn bepaald niet de minsten: oud-Formule 1-coureur en Indy 500-winnaar Takuma Sato, drievoudig Indy 500-winnaar Helio Castroneves en regerend NASCAR Cup Series-kampioen Kyle Busch zijn er in het virtuele Japan ook bij. Ook de winnaars van de drie eerste races doen weer mee: IndyCar-coureurs Sage Karam en Simon Pagenaud en Supercars-kampioen Scott McLaughlin.

Zaterdag kan de liefhebber om 20.30 uur inschakelen bij Ziggo Sport voor de uitzending.

The Green Hornet keert terug in de bioscoop

Radio-, televisie-, stripboek en filmpersonage The Green Hornet komt terug op het witte doek. De film met de titel The Green Hornet and Kato is op dit moment in ontwikkeling, zo laat filmproducent Universal weten.

The Green Hornet is in de jaren 30 ontstaan als radioshow die draaide om de fictieve Britt Reid, eigenaar en uitgever bij The Daily Sentinel met The Green Hornet als alterego. In de jaren 40 verschenen twee films, maar echt populair werd het personage door de gelijknamige televisieserie. In 1966 verscheen deze in de Verenigde Staten met Van Williams als Britt Reid en Bruce Lee als hulpje Kato. De rol van Kato zorgde voor Lee zijn definitieve doorbraak in de VS.

Nadat de hoop op een franchise in 2011 in het water viel na de film The Green Hornet, heeft Sony Pictures de filmrechten in de etalage geplaatst. Paramount Pictures toonde in 2016 interesse en begon met een reboot, welke nooit echt van de grond is gekomen.

Universal Pictures produceert samen met Amasia Entertainment de nieuwe film met zowel The Green Hornet als zijn hulpje Kato in de hoofdrol. De verschijningsdatum is op dit moment net zoals de rolverdeling nog onbekend.

The Green Hornet
The Green Hornet uit 1966 met Bruce Lee (Kato) en Van Williams (The Green Hornet) in de hoofdrollen

Justice League Dark en spin-off The Shining van JJ Abrams naar HBO Max

JJ Abrams is met zijn productiebedrijf Bad Robot lekker bezig voor HBO. Zo is hij met het bedrijf verantwoordelijk voor de grote hit Westworld, waar dit jaar het derde seizoen van is uitgezonden. Door een grote deal met HBO-moederbedrijf Warner Bros. heeft Abrams nu de kans om drie nieuwe shows voor HBO Max te ontwikkelen.

Het eerste project is Justice League Dark. De geruchten dat de meer duistere kant van het DC-universum in beeld zou komen gaan al enige tijd, maar afgezien van de korte serie Constantine is er verder niks van gekomen. Project nummer twee waar Abrams aan gaat werken is Overlook, een spin-off van de bekende The Shining-titel. Dit is niet de eerste keer dat Abrams werkt aan een televisieserie op basis van Stephen King. Sinds 2018 produceert hij de show Castle Rock, een dorpje dat bekend is in de wereld van King.

De derde show, een volledig nieuwe serie, krijgt de naam Duster. Abrams gaat samen met The Walking Dead-scenarist LaToya Morgan het script van deze show schrijven. De serie speelt zich af in de jaren 70 en draait om een crimineel die zich steeds meer en dieper mengt in een groeiende, criminele wereld.

Matt Ryan als Constantine
Matt Ryan als Constantine

Koffiedrinken in Doom Eternal

Vandaag gaat er een nieuwe serie in Doom Eternal van start. De komst van Series 2, Coffee & Camo gedoopt, introduceert een nieuwe collectie aan cosmetische unlockables die spelers kunnen vrijspelen.

Van nu tot 14 mei kunnen spelers XP verdienen om nieuwe wapenskins, iconen, naamplaatjes en spelerskins vrij te spelen. Onder die skins bevinden zich de Toad King Pain Elemental-skin, de Camo Slayer-skin en de demonische coffeeshop Hipster Archvile Master Collection. Spelers boeken voortgang in de Series door campaign levels te verslaan, Battlemode te spelen en de wekelijkse challenges te voltooien.

Doom Eternal Series 2

TT Assen mogelijk MotoGP-seizoensopening

Het zou zomaar kunnen dat het MotoGP-seizoen dit jaar van start gaat met de TT in Assen. De Grand Prix van Duitsland op de Sachsenring zou op 21 juni gehouden worden, maar dat gaat vanwege de coronacrisis niet door.

De Duitse motorsportbond liet vrijdag weten dat men een nieuwe datum zoekt voor de race, die na het uitstellen van de Italiaanse en Catalaanse races de seizoensopener zou zijn. In Duitsland mogen grote evenementen in elk geval tot en met augustus geen doorgang vinden en dus gaat er voorlopig een streep door de race.

De Nederlandse Grand Prix staat gepland op 28 juni en was oorspronkelijk de zevende race van het seizoen. Uiteraard is nog maar de vraag of de TT wél verreden kan worden, volgens RTL Nieuws zou premier Mark Rutte komende week wel eens aan kunnen kondigen dat ook hier tot en met augustus geen grote evenementen gehouden mogen worden.

Het Grand Prix-seizoen voor de motoren is wel gestart, maar is vooralsnog vrij kort: in Qatar reden de Moto2 en Moto3 wel, de MotoGP kon niet in actie komen wegens inreisrestricties - de andere twee klassen waren wegens tests al aanwezig.

Als Assen ook opgeschoven wordt zou de voorlopige opening komen te staan in Finland, waar de hoogste klasse van de motorsport na bijna vier decennia terug hoopt te keren.

Olympiër Törnroos (37) overleden

De Finse schutter Vesa Törnroos is overleden. In september 2018 kreeg hij te horen dat hij kanker had, waarna hij zijn carrière voort bleef zetten ondanks chemokuren en andere behandelingen. Deze week bezweek hij alsnog, 37 jaar jong.

Törnroos kwam uit op het onderdeel trap, een vorm van kleiduivenschieten. Hij was vier keer actief op WK's en kende in de World Cup twee successen: in 2018 pakte hij in Guadalajara individueel brons en samen met Satu Mäkelä-Nummela - olympisch kampioene van 2008 - goud in de gemengde wedstrijd.

Zelf kwam Törnroos één keer uit op de Olympische Spelen: in Rio de Janeiro werd hij een kleine vier jaar geleden elfde.

Groen licht voor bouw 2 windmolens in Nijmegen

Tijdens de 1e digitale vergadering in de geschiedenis op 15 april 2020 van het Gelders Parlement, gaven de Staten een verklaring van geen bedenkingen af. Dit deden zij voor de bouw van 2 windmolens. Deze komen op de plek van de oude kolencentrale in Nijmegen. Met deze verklaring is voldaan aan de uitspraak van de Raad van State en is de weg vrij om de windmolens te bouwen. Alleen Forum voor Democratie stemde tegen.

Digitaal vergaderen
Voordat de Staten dit onderwerp konden bespreken, moesten ze het eens worden over een aanvulling op het Reglement van Orde. Dit was nodig om de spelregels vast te leggen voor digitaal vergaderen. Provinciale Staten maken namelijk gebruik van de mogelijkheden die de Tijdelijke wet digitale beraadslaging en besluitvorming biedt en vergaderen de komende tijd digitaal. De PVV meende dat het niet mogelijk was om een digitale vergadering te openen en daarna pas deze spelregels vast te stellen. Volgens deze fractie moest dat in een fysieke vergadering, en konden de Staten pas daarna digitaal vergaderen. Gerhard Bos, initiatiefnemer van het voorstel, wees erop dat de tijdelijke wet voldoende juridische basis bood om al digitaal te vergaderen, en dat de interne spelregels prima in deze digitale vergadering konden worden vastgesteld. Daarin werd hij gesteund door alle overige fracties. De PVV maakte vervolgens in een stemverklaring duidelijk hier een ander standpunt over in te nemen. Zij verlieten de digitale vergadering en namen dus geen deel aan de stemmingen over de bouw van 2 windmolens.

Afscheid Mieke Hoeze
Voor SP-Statenlid Mieke Hoeze was deze unieke Statenvergadering meteen haar laatste. Zij nam afscheid en werd voor haar inzet traditioneel bedankt met de Statenpenning. Dit betekent dat Peter de Vos voldoende hersteld is om zijn zetel weer in te nemen.

Politie faalde bij melding zorginstelling Wageningen

De politie heeft op 19 februari niet goed gereageerd op 112-meldingen over een cliënt van een zorginstelling in Wageningen. Dit blijkt uit intern onderzoek. Twee medewerkers van de zorginstelling raakten gewond na een confrontatie met de cliënt. De 27-jarige man overleed ter plaatse. Voorafgaand aan het overlijden hebben medewerkers van de instelling en omwonenden met het alarmnummer 112 gebeld.

De conclusie van het onderzoek is dat de eerste melding vanuit de instelling dermate dringend was, dat dit had moeten leiden tot het aansturen van politie-eenheden. Gebleken is dat dit ook is toegezegd, maar dat hier in eerste instantie geen opvolging aan is gegeven. Politiechef Oscar Dros geeft aan de gang van zaken enorm te betreuren. “Het had anders gekund en anders gemoeten. We moeten hiervan leren; dat zijn we de medewerkers van de zorginstelling verplicht evenals de ouders van de cliënt.”'

In de aanloop naar dit incident vertoonde de cliënt vanaf het begin van de avond agressief gedrag. Omdat dit zich in eerste instantie leek te beperken tot de kamer waarin hij verbleef, schatte de centralist in dat er op dat moment geen direct gevaar was en het de taak van de medewerkers van de instelling was om de rust te herstellen. Uit de teruggeluisterde gesprekken blijkt dat er echter wel aanwijzingen waren waaruit kon worden opgemaakt dat politie ondersteuning direct gewenst was.

Oscar Dros: “Uiteraard is het achteraf makkelijker om vanuit uitgeschreven en steeds opnieuw beluisterde meldkamergesprekken een juiste inschatting te maken van de situatie. In de hectiek van alledag is dat een stuk moeilijker. Ook collega’s op de meldkamer moeten soms in een split second een besluit nemen over soms ingrijpende zaken, net als de collega’s op straat. Dat gaat in de regel goed, maar in dit geval niet”. Hij benadrukt dat politiewerk mensenwerk is. “Maar dat doet niets af aan de fouten die zijn gemaakt. Het is nu vooral van belang dat we ervan leren en dat gaat zeker gebeuren”.

Leermomenten
Uit dit onderzoek kwamen enkele zaken naar voren waar het operationeel centrum als geheel van kan leren. Zo zullen werkprotocollen die kennelijk niet duidelijk zijn, nog eens tegen het licht worden gehouden. We gaan werken aan duidelijke en heldere werkinstructies, bijvoorbeeld over hoe er gereageerd moet worden op meldingen vanuit GGZ-instellingen. Ook worden er bijeenkomsten belegd met medewerkers van de operationele centra over dit onderwerp.

Uiteraard is er ook met de betrokken centralist een kritisch gesprek gevoerd over de gevolgde werkwijze en over lessen die geleerd kunnen worden. Dros: “Uit het rapport komt naar voren dat niet is voldaan aan de eisen die wij stellen op het gebied van kritisch luisteren, doorvragen en het op waarde beoordelen van de hulpvraag. Ook werden er geen eenheden gestuurd, terwijl dat wel is toegezegd”.

Persoonlijk informeren
De politiechef zegt te erkennen dat de medewerkers van het RIBW in een moeilijke situatie zijn gebracht en dat er veel verdriet is bij de nabestaanden. “Iedereen in zo’n positie zou eindeloos veel vragen hebben en daarom zijn er ook drie onderzoeken gestart om zoveel mogelijk antwoord te geven. Onder leiding van het openbaar ministerie wordt onderzoek gedaan naar de toedracht en de oorzaak van het overlijden. De Rijksrecherche doet onderzoek naar de handelswijze van de politieagenten die ter plaatse kwamen. Daarnaast hebben wij zelf onderzoek gedaan naar hoe we als meldkamer voortaan sneller kunnen reageren, zodat wij in het vervolg medewerkers van zorginstellingen beter kunnen bijstaan. We hebben inmiddels contact gehad met de betrokkenen en we hebben met hen gedeeld wat onze bevindingen zijn en wat we geleerd hebben. Ook hebben wij onze excuses aangeboden”.

Komend half jaar woningen nodig voor 6.500 statushouders

Staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) heeft gemeenten en provincies donderdag gevraagd om de tweede helft van dit jaar 6.500 asielzoekers met een verblijfsvergunning van een woning te voorzien. De zogeheten taakstelling werd besproken aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie, waar ook de zoektocht naar nieuwe locaties voor asielzoekerscentra op de agenda stond.

Volgens de berekeningen zouden gemeenten eigenlijk 9.000 statushouders van een woning moeten voorzien in de tweede helft van 2020. Dit lijkt voor gemeenten op dit moment, mede vanwege de corona-crisis, een te grote opgave. Daarom is in overleg met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gekozen voor een lager aantal.

De taakstelling kan richting de planning voor het volgende voorjaar na overleg met gemeenten en provincies nog worden bijgesteld. Daarbij worden de effecten van de corona-problematiek en het feit dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) achterstanden aan het wegwerken is, meegenomen. De schatting van het aantal aanstaande vergunninghouders wordt twee keer per jaar gemaakt. De afgelopen jaren schommelde de taakstelling tussen 5.500 (afgelopen half jaar) en 23.000 (ten tijde van de hoge asielinstroom).

Meer opvanglocaties nodig
Aan de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie werd donderdag ook gesproken over de zoektocht naar nieuwe locaties voor asielzoekerscentra. Die zijn nodig, omdat het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nagenoeg vol zit. Inmiddels is een aantal afspraken met locaties verlengd. Het gaat dan om het azc Oisterwijk, waar ruimte is om 450 asielzoekers op te vangen. De tijdelijke opvang in attractiepark Duinrell is verlengd tot de zomer. Daar kunnen tussen de 650 en 930 asielzoekers terecht. Het in 2018 gesloten azc Musselkanaal met 428 plekken wordt deze zomer weer in gebruik genomen.

De recente verlengingen zijn echter nog onvoldoende om te zorgen voor genoeg ruimte bij het COA. Jetta Klijnsma, die namens de Commissarissen van de Koning deelneemt aan de Regietafel, spant zich samen met de andere Commissarissen in om met provincies en gemeenten te komen tot extra opvangplekken. Die inzet gaat de komende tijd onverminderd voort.

Uitstroom naar gemeenten
Verder sprak de Regietafel over de aanpak van de huidige uitstroom van statushouders naar gemeenten. Momenteel wachten ruim 5.800 statushouders in asielzoekerscentra op een woning. Zij vallen onder eerdere taakstellingen. Het is, vanuit het oogpunt van integratie en gezien de druk op het COA van belang dat de mensen met een verblijfsvergunning zo snel mogelijk doorgeplaatst worden naar een gemeente. Gesprekken over veilige randvoorwaarden voor het doorplaatsen die passen binnen de coronamaatregelen van het RIVM worden op dit moment gevoerd.

Subsidie diervriendelijke stalvloeren werkt niet

De subsidieregeling voor diervriendelijke stalvloeren voor kalveren werkt niet. Nog altijd leven bijna alle Nederlandse kalfjes op ongeschikte vloeren. Dit is in strijd met de wet Houders van Dieren. Daarom roept stichting Wakker Dier in een brandbrief minister Schouten op om de wet te handhaven en betere vloeren verplicht te stellen. “Nu de wortel niet werkt, is het tijd voor de stok,” zegt Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Vorig jaar trok Wakker Dier aan de bel over het leed bij kalveren, naar aanleiding van een rapport van de Wageningen Universiteit. De minister antwoordde hierop dat ook zij van mening is dat kalveren vrij moeten zijn van pijn, angst en fysiek ongerief. De subsidieregeling voor diervriendelijke vloeren gold als ‘lichtend’ voorbeeld. Uit de cijfers van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt echter dat minimaal gebruik is gemaakt van de regeling.

17.000 dieren
De regeling had 145.000 kalfjes een betere vloer moeten bezorgen, dat is vijftien procent van alle Nederlandse kalfjes. In de praktijk is dit voor slechts 17.000 dieren gelukt. Boeren geven aan van de regeling gebruik te willen maken, maar doen dat in de praktijk niet. Hierdoor leven bijna alle Nederlandse kalfjes nog steeds op uiterst ongeschikte vloeren.

Illegaal
Al in 2007 concludeerde voormalig LNV-minister Verburg dat de gladde en harde vloeren niet goed zijn voor de kalveren. Zij wilde betere, rubberen vloeren verplicht stellen. Dat is dertien jaar later nog steeds niet gebeurd, terwijl de huidige dieronvriendelijke vloeren in strijd zijn met de Nederlandse wetgeving.

Harde, gladde vloeren
Volgens de wet moet de vloer waarop kalfjes leven stroef zijn en moet er een comfortabele ligruimte aanwezig zijn. Dat is nu niet het geval op de harde en vaak gladde betonnen of roostervloeren. Door de harde vloeren kunnen de kalfjes nooit lekker liggen. En op gladde vloeren kunnen zij zich niet goed bewegen.

Handhaven
Wakker Dier wil dat de overheid een eind maakt aan de slechte leefomstandigheden van kalfjes en vraagt de minister per brief zo snel mogelijk te handhaven. “Dit enorme dierenleed is het onacceptabele gevolg van dertien jaar wegkijken. Wij willen dat de minister haar verantwoordelijkheid neemt en betere vloeren verplicht stelt,” aldus Hilhorst.

Een kalf ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)
Een kalf ter illustratie (Afbeelding: Pixabay)

Gamescom 2020 alleen digitaal te volgen

Wij hebben onze vakantiedagen weer ingeruild, want Gamescom wordt dit jaar, net zoals de E3, een digitaal event.

Gamescom 2020 zal dit jaar niet langer worden gehouden als een evenement in de Koelnmesse in Keulen vanwege de COVID-19-pandemie. Duitsland heeft alle grote eventementen tot eind augustus VERBOTEN. Gamescom zal een digitaal evenement worden. Geoff Keighely bevestigde ook dat de 'Gamescom: Opening Night Live'-show van dit jaar nu een digitale show is die live wordt gestreamd op 24 augustus.

Mocht je al een ticket gekocht hebben dan krijg je je geld terug. De Koelnmesse regelt dit de komende weken en je hoeft er niet eens naar te vragen.

Gamescom 2018

Crysis Remastered aangekondigd

Crytek heeft Crysis Remastered aangekondigd voor PlayStation 4, Xbox One, Switch en pc. Het is mede ontwikkeld door Sabre Interactive en wordt deze zomer uitgebracht.

Crysis Remastered zal zich richten op de singleplayer-campagnes van de originele game en zal onder andere verbeterde textures en assets, een HD texture pack, temporal antialiasing, nieuwe belichting, bewegingsonscherpte, volumetrische mist en softwarematige ray-tracing bevatten.

Wat in Crysis 1 begint als een eenvoudige reddingsmissie, wordt het begin van een nieuwe oorlog waarin buitenaardse aliens over een Noord-Koreaanse eilandketen zwermen. Gewapend met een Nanosuit kunnen spelers onzichtbaar worden om vijandelijke patrouilles te besluipen, of hun kracht vergroten om voertuigen te verwoesten. De snelheid, kracht, bepantsering en verhulling van de Nanosuit maken creatieve oplossingen mogelijk voor elk soort gevecht. Pas in de steeds veranderende omgeving tactieken en uitrusting aan om je vijanden te verslaan.

Crysis werd voor het eerst uitgebracht voor pc in november 2007, gevolgd door PlayStation 3 en Xbox 360 in oktober 2011.

Internetverbruik via Amsterdams knooppunt met bijna een vijfde gestegen

Internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange merkt een flinke stijging van het internetverbruik door de coronacrisis.

Het verbruik ligt volgens vakblad Verkeerskunde nu tussen de 56 en 58 Petabyte aan data per dag. Dat is een stijging van zo’n 17 procent ten opzichte van februari. Normaal gesproken neemt het internetverbruik juist af in maart, omdat het dan mooier weer is.

'We zijn ons bewust van onze kritieke rol als vitale infrastructuur en zijn voorbereid op een zeer snelle groei van het internetverkeer', zegt CEO Peter van Burge. 'Miljoenen mensen zitten momenteel in quarantaine en zijn afhankelijk van het internet om te kunnen werken en contacten te kunnen onderhouden.'

Het bedrijf is het op een na grootste internetknooppunt in de wereld en is met meer dan 875 netwerken verbonden.

FOK! Wat een weer: Droog lenteweer met overdag veel zon

Vandaag is het zonnig, hoewel er in de middag en avond in het zuiden wat meer bewolking vanuit België kan binnendrijven. Het blijft droog en de middagtemperatuur loopt uiteen van 11°C op de Wadden tot lokaal 22°C in het zuiden. De wind is noordoostelijk en overwegend matig, 3 tot 4 Bft.

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn er brede opklaringen. In het zuidwesten en zuiden raakt het bewolkt en mogelijk valt er in het zuiden lokaal wat lichte regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 2°C in het noordoosten tot 10°C in het uiterste zuiden. De noordoostenwind is zwak tot matig.

Zaterdag overdag is het in het noorden droog met zonnige perioden. In de zuidelijke helft is er meer bewolking en valt er in de ochtend mogelijk lokaal wat regen. In de middag en avond is in het zuidoosten een bui mogelijk. De middagtemperatuur loopt uiteen van een graad of 15 in het noordelijk kustgebied tot 21°C in het zuidoosten. In het zuiden wordt de wind veranderlijk en zwak. In de rest van het land is de oost- tot noordoostenwind zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied mogelijk vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

In de buurt van Dodewaard met 23 graden op de boordcomputer van de auto (Foto: Cha)
In de buurt van Dodewaard met 23 graden op de boordcomputer van de auto (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Statushouders volgen vaker mbo-opleiding en op steeds hoger niveau

Van de asielzoekers die in 2015 een verblijfsvergunning kregen, volgde 43 procent op 1 oktober 2019 onderwijs. De meesten deden dan een mbo-opleiding. Sinds 2015 volgen zij ook steeds vaker een mbo-opleiding op een hoger niveau. Dat blijkt uit nieuwe cijfers uit het onderzoek Asiel en integratie 2020 van het CBS.

Het CBS onderzoekt elk jaar in opdracht van de ministeries van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Justitie en Veiligheid, Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport hoe het asielzoekers vergaat die vanaf 2014 in Nederland zijn aangekomen. In dit bericht zijn cijfers uitgelicht van personen die in 2015 een verblijfsvergunning asiel hebben verkregen (vergunningscohort 2015). Van deze groep mensen is in vier achtereenvolgende jaren gekeken naar hun onderwijsdeelname. Het cohort 2015 bestaat voor 66 procent uit mensen met een Syrische achtergrond en voor 19 procent uit mensen met een Eritrese achtergrond.

Vooral mbo-opleiding
Van de 32.000 statushouders die in 2015 een verblijfsvergunning asiel ontvingen (en niet zijn vertrokken of overleden) volgden op 1 oktober 2019 13.700 onderwijs. Daarvan waren 8.500 jongeren leerplichtig, zij waren 5 jaar of ouder en nog geen 18 jaar. Het totale aantal onderwijsvolgende statushouders uit dat cohort is sinds 2016 met ruim een derde toegenomen. Deze toename zit niet bij de leerplichtigen, maar bij degenen die 18 jaar of ouder zijn.

Het grootste deel van de statushouders in de middelbareschoolleeftijd (12 tot 18 jaar) volgt in eerste instantie een of twee jaar onderwijs in een internationale schakelklas in het voortgezet onderwijs. Degenen die de Nederlandse taal beheersen kunnen daarna doorstromen binnen het voortgezet onderwijs of naar het middelbaar beroepsonderwijs. Oudere leerlingen die via niet-bekostigd onderwijs Nederlands hebben geleerd, stromen daarna vaak het middelbaar beroepsonderwijs in. Het aandeel statushouders uit 2015 dat een mbo-opleiding volgt is gestegen van 6 procent in 2016 naar 55 procent in 2019.

Naar hogere mbo-niveaus
In de eerste jaren volgen deze mbo’ers met name de eenjarige entreeopleiding van het mbo (mbo-niveau 1). Dit komt waarschijnlijk omdat geen diploma vereist is om te kunnen starten met deze opleiding. Geleidelijk aan volgen steeds meer jongeren het tweede mbo niveau. In oktober 2019 volgen meer statushouders niveau 2 dan de entreeopleiding. Ook volgen steeds meer jongeren de mbo-niveaus 3 en 4. Hun aantal nam toe van 25 personen (9 procent van de statushouders op het mbo) in 2016 naar 1 010 (24 procent) in 2019.

Ook steeds meer oudere jongeren op school
Statushouders van 18 tot 23 jaar volgen vaker onderwijs naarmate ze langer in Nederland zijn. Van de 18- tot 23-jarigen uit het cohort 2015 volgde in 2016 20 procent onderwijs. In 2019 is dat 64 procent. Degenen die dan studeren volgen steeds vaker een mbo-opleiding.

Het rapport Asiel en integratie 2020 bevat naast cijfers over onderwijsdeelname van asielzoekers die vanaf 2014 in Nederland kwamen ook gegevens over hoe het hen vergaat op het gebied van onder meer wonen, arbeidsmarkt, inkomen, zorg en inburgering. In deze vierde editie van het cohortonderzoek kon voor de statushouders uit 2015 het onderwijsniveau na vier jaar bekeken worden.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
FOK! Zien en doen: Maritiem Museum Rotterdam
review
Sonic Frontiers
special
AI Picture Gallery #57
special
Random Pics van de Dag #795
review
Ralph Fiennes serveert in The Menu een avondmaal om nooit te vergeten
special
AI Picture Gallery #56
©FOK.nl e.a.