SlimerIQen

Wat hebben een bijdehante giechelende prepuber, een bebrilde nerdy wiskundestudent, een montere witharige opa en een olijke vrachtwagenchauffeur die opvallende gelijkenis vertoont met Philip Geubels met elkaar gemeen? Ze hebben het voorrecht om tegenover de stunteligste televisiepresentator van Nederland te staan in het nieuwe RTL 4 programma SlimerIQen. Want ze zijn intelligent, dus dan mag dat. Mensen met slechts een bovengemiddeld IQ komen er niet in bij Petrus van der Vorst. Selectie aan de poort. Slechts 128? De volgende deur is Miljoenenjacht, ook leuk. Mits je honderdvierentwintig keer in een uur ‘mijn gevoel zegt’ wil uitkramen tenminste.

Dat er een quiz bestaat louter voor de bollebozen is nog wel te billijken. Zo was er immers ook decennialang een spelletje speciaal voor zwakbegaafden. Nog steeds jammer dat Lucille ermee is gestopt, als je het mij vraagt. Maar inhoudelijk valt er wel het nodige op aan te merken. Zo bestaat de ‘geheugenronde’ uit het reproduceren een tarotkaartenspel. In de juiste volgorde, welteverstaan. Dat kaartspel hebben de deelnemers echter al enkele dagen in bezit. Alle tijd dus om je hippocampus aan het werk te zetten. Zeker na het grote succes van Moonwalking with Einstein (Het Geheugenpaleis) van Joshua Foer, is algemeen bekend dat iedere sterveling een ellenlange reeks kan onthouden, door het toepassen van de juiste tactiek. Oké, Frans Bauer zal het lastig hebben -diens 18 hersencellen worden immers volledig opgesoupeerd door zijn vocale geweld- maar verder zegt het niet veel over het IQ. Maak een spatiële representatie van de objecten en klaar is Kees. Des te opmerkelijker dat sommige kandidaten al na een kaart of 12 het spoor bijster zijn. 

De finaleronde bestaat uit het ‘oplossen’ van een maatschappelijk probleem. De apostrofjes staan er niet voor niets. Het merendeel van de deelnemers lijkt ondanks hun torenhoge IQ het woord ‘oplossing’ niet te begrijpen. Zij brengen slechts een probleem te berde dat werkelijk de hele wereld al kent, zonder ook maar een aanzet te geven tot een oplossing daarvan. De rest onderneemt weliswaar een verwoede poging iets op te lossen, maar doet dat met zo veel stupiditeit, dat Samantha de Jong spontaan in huilen zou uitbarsten, indien ze de afstandsbediening zou leren ontcijferen. Afschaffen die finaleronde. Totaal niet valide.

Ik stel voor dat dezelfde quiz volgend seizoen terugkeert op televisie, maar dan zonder restricties voor deelname. Mijn hoge IQ zou het zeker afleggen tegen de slimheid of algemene kennis van normale stervelingen. Tijd om intelligentie van het voetstuk te stoten.