Mongooltjes of bejaarden

Altijd grappig: meedoen aan peilingen en ze vervolgens zelf verneuken. Dat is zo'n beetje wat ieder 'slachtoffer' van Maurice de Hond regelmatig doet. Maurice legt een simpele vraag voor. Je kunt ja of nee antwoorden of hij geeft een paar opties. Daar rolt een percentage uit en dat is dan 'De Waarheid'. Tenminste: tot de volgende peiling het tegendeel bewijst.

Afgelopen dinsdag gaf in zo'n peiling 43% van de ondervraagden aan dat zij minder Marokkanen in Nederland wilden. 3% wilde meer Marokkanen. Voor Geert een mooi moment om hysterisch te tweeten dat MILJOENEN Nederlanders zijn mening delen.

Nou ja. Dezelfde peiling gaf dus ook aan dat MILJOENEN Nederlanders (44%) die mening niet deelden. Maar dat is zo mooi aan peilingen: je negeert gewoon de rest van de uitslag.

Nu vond ik die 3% ook wel weer grappig. Méér Marokkanen? Hoe ga je dat voor elkaar krijgen? Verplicht baren? Marokkaanse jongelui zijn inmiddels toch ook echt dik tevreden met 1,7 kutkind. Maar dat terzijde.

Terug naar die peiling. Vóór die ophef rond de spreekkoren bij de PVV was die score simpelweg anders dan erna en nadat twee Marokkanen een juwelier beroofden veranderden de percentages opnieuw. Ik vraag me dan meteen af hoe de uitslag zou zijn als Ali B het Eurovisie Songfestival zou winnen. Vette kans dat de uitslag weer compleet anders zou zijn. Alle TROS-leden en zelfs half homofiel Nederland zouden de Marokkanen onmiddelijk weer omarmen!

Maar nog gekker: dezelfde dinsdag kwam er nog een peiling van onze Maurice. Dit keer over de Europese verkiezingen. De PVV scoorde 4 van de 26 Europese zetels. En dat vind ik dan weer gek. Dat is nog maar 15% van diezelfde, representatieve club van Maurice. Houden die lui onze Maurice dan gewoon voor het lapje? Als je 's morgens die visie van Geert zo massaal steunt, moet je hem 's middags toch ook die 43% zeggenschap gunnen?

Of is een peiling per definitie verneukeratief? Vraag het personeel van de Kuip vlak na die bekerfinale maar eens of ze meer of minder Amsterdammers willen. Ik kan het percentage wel voorspellen hoor.

Het is maar net wat en hoe je iets op welk moment vraagt. Meer of minder verkrachters? Meer of minder armoede? Meer of minder verkeersdoden? Meer of minder pedofielen? Meer of minder gordelroos? Meer of minder mongooltjes?

“Wat schrijft die lul nou? Meer of minder mongooltjes?”

Tja. Waarom ook niet? Een legitieme vraag toch? En ik weet zeker dat we in principe liever minder dan méér kinderen met een aangeboren afwijking zouden willen. Het is alleen even de vraag of je dan net zo snel dat vakje naast het woord 'minder' aan zou vinken.

Want zo is het natuurlijk wel. Door een simpel vinkje je mening ventileren, is wat anders dan nadenken over wat je aanvinkt. Dit is simpel bij zaken waar je zelf direct last van hebt of denkt te hebben. Bij gehandicapte kinderen ga je echter wel degelijk nadenken. Terwijl die toch ook klauwen met geld kosten en feitelijk onze bejaarden hun plekje in het bejaardenhuis afpikken. Zonder al die gehandicapten en chronisch zieken, zou er namelijk nog geld zat zijn voor bejaardenhuizen!

Het is maar net wat en hoe je iets op welk moment vraagt. Moeten mongooltjes plaats maken voor bejaarden? Soms moet je vragen gewoon niet stellen. Je schrikt je namelijk al snel de pleuris van het antwoord.