FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 april 2014

VN: 21 landen die verkrachting als wapen inzetten

De Verenigde Naties onderscheiden 21 landen waar verkrachting en ander seksueel geweld zijn ingezet in huidige en recente conflicten. Dat staat in een VN-rapport dat donderdag verscheen.

Het rapport zegt dat er nu groot politiek potentieel is om mondiaal seksueel geweld dat tijdens conflicten wordt gepleegd aan te pakken. Wel is meer actie op regionaal en nationaal niveau nodig om aan deze misdaden een einde te maken.

In onder meer de Centraal-Afrikaanse Republiek, Syrië, Myanmar en Zuid-Sudan werd seksueel geweld gebruikt. Ook werden 34 gewapende groepen geïdentificeerd die verkrachting als wapen inzetten.

Minder verkeersongevallen onder jongeren

In het Congrescentrum Brabanthallen te 's-Hertogenbosch vond donderdag de 18e editie van het Nationaal Verkeersveiligheidscongres (NVVC) plaats, waar de cijfers met betrekking tot het aantal verkeersdoden in 2013 bekend werden gemaakt. Er is goed nieuws over het aantal dodelijke ongevallen in het verkeer onder jongeren! Uit cijfers van CBS blijkt namelijk dat onder jongeren van 12 tot en met 24 jaar, het aantal dodelijke ongevallen met 6 procent is gedaald.

Stichting TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie voor en door jongeren, zet zich al tien jaar in om deze cijfers steeds verder terug te dringen. Het verkeer is namelijk nog altijd een van de belangrijkste doodsoorzaken onder jongeren in Nederland.

Uit onderzoek van Ipsos, uitgevoerd in opdracht van TeamAlert, blijkt dat 81 procent van de jongeren zichzelf als 'verkeersveilig' beschouwt, zo meldt de stichting aan FOK!. Alhoewel jongeren vinden dat zij verkeersveilig zijn, moeten zij hun aandacht goed bij de weg houden. Jonge, beginnende bestuurders hebben namelijk een groter risico om verkeersslachtoffer te worden.

Dit blijkt dan ook uit het aantal dodelijke ongevallen onder jongeren in 2013. In totaal zijn er 101 jongeren overleden na een verkeersongeval, dit cijfer staat gelijk aan gemiddeld 1 jongere per 4 dagen. Daarom blijft de organisatie zich inzetten voor verkeersveiligheid. Jongeren worden op een originele, humoristische, overtuigende en soms iets brutale manier benaderd. Dit doet TeamAlert met verschillende projecten en campagnes op scholen, festivals en andere evenementen om jongeren bewuster te maken van de risico's in het verkeer. Want iedere verkeersdode is er één te veel.

Kamer stemt in met hervorming langdurige zorg

De Tweede Kamer heeft donderdag ingestemd met de hervormingen in de langdurige zorg. Daardoor worden de gemeenten vanaf 1 januari volgend jaar verantwoordelijk voor de zorg van thuiswonende ouderen en gehandicapten.

Oppositiepartijen GroenLinks en CDA stemden tegen de wet. Ze zijn niet per se tegen de fundamenten van de hervormingen, maar vinden de manier en snelheid waarmee de wet is behandeld onjuist." De manier waarop deze grote wet is behandeld vond GroenLinks een blamage. Mensen hebben straks maar een halfjaar om zich voor te bereiden", aldus GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman. "Deze mensen verdienen een zorgvuldige behandeling", voegde CDA-Kamerlid Mona Keijzer eraan toe.

Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) liet na afloop van de stemming weten tevreden te zijn dat 'deze belangrijke vernieuwing' nu eindelijk ingevoerd kan worden. In de kritiek van GroenLinks en CDA kan hij zich niet vinden. "Er is kennelijk minder discussie over de richting van beleid. Uitstel van beleid helpt niet voor het probleem en geeft geen duidelijkheid", aldus Van Rijn. De meeste gemeenten zijn er wat hem betreft klaar voor.

Dat zal wat de staatssecretaris betekenen dat een maand na de invoering van de wet in 2015 duidelijk is wat de contouren van een nieuwe werkwijze van langdurige zorg zijn. "En dat ziet er vertrouwenwekkend uit."

Dinsdag en woensdag debatteerde de Kamer over de wijzigingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hier is nu definitief de knoop over doorgehakt. Het vormt de eerste van in totaal drie wetten waarmee het kabinet de langdurige zorg volledig op de schop neemt. De hervormingen zijn erop gericht mensen langer thuis te laten wonen door hen vaker een beroep te laten doen op familie en vrienden. Kosten moeten ook worden gedrukt door de zorg bij gemeenten onder te brengen.

Daarbinnen regelt de Wmo onder meer de overgang van de zorgtaken naar de gemeenten. Ook is erin bepaald hoe bijvoorbeeld de dagbesteding van ouderen en zorg aan huis wordt opgezet - de zogeheten begeleiding. De overige zorg valt nu nog onder de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ).

Deze wordt omgezet in de overige twee wetten. De Wet langdurige zorg (Wlz) regelt de 24-uurszorg in tehuizen. Alle zorg daarbuiten, zoals de wijkverpleging, wordt een verantwoordelijkheid van de zorgverzekeraars. Daarvoor is nog een verandering nodig in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Beide wetten moeten nog door het parlement worden geloodst.

Grote problemen lijkt dat vooralsnog niet op te leveren. Staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) verzekerde zich afgelopen week al van steun van oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. De partijen stemden in met de wet in ruil voor een verzachting van de bezuinigingen. Daarmee is er een meerderheid in zowel de Tweede als Eerste Kamer, ook voor de nog te behandelen Wet langdurige zorg.

Voor de wijzigingen in de nog te behandelen Zorgverzekeringswet heeft verantwoordelijk minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) ook de steun nodig van de drie oppositiepartijen. Tijdens het vorige week gesloten akkoord over de langdurige zorg leek daar nog geen definitieve overeenstemming te zijn bereik. Schippers zei slechts 'voldoende vertrouwen' dat alle vijf partijen steun geven aan haar plannen om zorgverzekeraars meer ruimte te geven om ziekenhuizen te selecteren op kwaliteit en prijs.

[EL] Uitslagen halve finale heenwedstrijden (24/04/2014)

Benfica heeft donderdag het eerste halvefinaleduel in de Europa League gewonnen van Juventus. In eigen huis werd het 2-1 voor de Portugezen door goals van Ezequiel Garay in de tweede en Lima in de 82e minuut. Tussendoor had Carlos Tévez gelijk gemaakt. De Argentijn scoorde zijn eerste Europese goal in ruim vijf jaar.

Direct aan het begin van de wedstrijd zorgde kersvers kampioen Benfica ervoor dat de eigen fans konden juichen. De ploeg viel aan en veroverde een corner. Oud-Ajacied Miralem Sulejmani nam die hoekschop en Garay kopte hem vrij binnen. Juventus-doelman Gianluigi Buffon zat nog wel met zijn handen aan de inzet, maar kon hem alleen het zijnet induwen.

Na de 1-0 bleef Benfica de ploeg met het meeste balbezit. De Portugezen strandden echter regelmatig op het middenveld. Juventus stichtte ook niet veel gevaar waardoor er weinig spektakel was in het Estádio da Luz.

Na rust vergrootte Juventus de druk op de verdediging van de Lissabonse ploeg langzaam maar zeker. Ruim een kwartier voor tijd kwam Tévez door de verdediging heen en scoorde hij na 25 Europese duels droog te hebben gestaan weer eens in een Europese wedstrijd. De Argentijn zette de Benfica-defensie op het verkeerde been en schoof de bal binnen.

Met de 1-1 op de borden moest Benfica nogmaals aanzetten en dat deed de thuisploeg dan ook. Lima rondde zo ongeveer de eerste serieuze aanval in de tweede helft af en even later werd het bijna 3-1. Juventus schrok nu ook weer wakker en stapelde kans op kans. De vermakelijke slotfase ten spijt bleef het bij 2-1.

Volgende week donderdag staan de ploegen opnieuw tegenover elkaar. Dan is Turijn de plaats van handeling.


Sevilla heeft een eerste stap richting de finale van de Europa League gezet. De Andalusische ploeg won donderdag thuis met 2-0 van Valencia. Stéphane M'Bia en Carlos Bacca hielpen Sevilla aan een voortreffelijke uitgangspositie voor de return. De Kameroener scoorde de openingstreffer na ruim een halfuur in buitenspelpositie.

De wedstrijd verliep tot die goal redelijk evenwichtig, al kreeg Sevilla via Bacca de betere mogelijkheden. M'Bia werkte met zijn hak binnen, nadat een vrije trap van Ivan Rakitic was verlengd. De middenvelder stond duidelijk buitenspel, maar tot verbazing van alles en iedereen bleef een fluitsignaal van de scheidsrechter uit.

Na de 1-0 kreeg Valencia al snel een nieuwe klap te verwerken: Bacca rondde af na een vlotte combinatie met Vitolo. In de tweede helft ging Valencia op zoek naar de aansluitingstreffer, maar was Sevilla een paar keer dicht bij de 3-0. Doelman Vicente Guaita bracht knap redding op een kopbal van Federico Fazio en een inzet van Bacca.

Pas in de slotfase wisten de bezoekers gevaar te stichtten. Jonas dwong Beto tot een reflex en de lat stond een goal van Eduardo Vargas in de weg. Het belangrijke uitdoelpunt bleef evenwel uit, waardoor Valencia volgende week in eigen huis vol aan de bak moet.

In de kwartfinale stond de ploeg uit de sinaasappelstad ook al voor een schier onmogelijke opdracht. Toen werd een 3-0 nederlaag tegen FC Basel overtuigend weggepoetst: 5-0. Met Sevilla treft het een ploeg in vorm. Die club won negen van zijn tien laatste competitieduels.

Metroverkeer Rotterdam uur plat door rook

Het metroverkeer in Rotterdam heeft donderdagavond een klein uur plat gelegen. Door rookontwikkeling en een brandalarm moest het pand van de verkeersleiding worden ontruimd, waardoor geen contact kon worden gehouden met metrobestuurders, meldt de RET.

In het pand van de Centrale Verkeersleiding aan de Nautaweg werd rond 20.30 uur brand geroken, licht een RET-woordvoerder toe op RTV Rijnmond. Door de ontruiming konden ook de reizigersinformatieborden op de perrons niet worden bijgewerkt.

[WK Snooker] Robertson eenvoudig langs Williams

Neil Robertson heeft zich eenvoudig geplaatst vooor de tweede ronde op het wereldkampioenschap snooker. De nummer één van de wereld was met 10-2 te sterk voor debutant Robbie Williams. 

Na de eerste sessie stond het al 7-2. Met breaks van 62, 140 en 102 maakte Robertson snel een einde aan de wedstrijd. De Australiër heeft met 140 punten momenteel de hoogste break van het toernooi. 

De laatste partij uit de eerste ronde ging tussen Mark Davis en Dominic Dale. Het werd 5-10 voor qualifier Dale. Dale had al een 3-6 voorsprong staan en pakte vandaag de laatste vier benodigde frames. 

Mark Selby en Ali Carter waren de eerste twee spelers die uitkwamen in de tweede ronde. Carter pakte het eerste frame met een break van 102, maar het was Selby die daarna een 5-1 voorsprong nam. Carter kwam nog wel terug tot 5-3. Joe Perry heeft eveneens een 5-3 voorsprong genomen op titelverdediger Ronnie O'Sullivan. 

Het was een rommelige wedstrijd tussen Perry en O'Sullivan. The Gentleman kwam zelfs 4-1 voor tegen The Rocket. Met breaks van 115 en 75 kwam O'Sullivan nog wel terug. Perry reageerde door een break van 99 te noteren en zorgde dat vrijdag met een voorsprong de partij kan vervolgen. 

Uitslagen/tussenstanden donderdag 24 april

Naam Naam Uitslag/stand
Mark David Dominic Dale 5-10
Mark Selby Ali Carter 5-3
Neil Robertson Robbie Williams 10-2
Ronnie O'Sullivan Joe Perry 3-5

Programma vrijdag 25 april 

Sessie Tijd Naam Naam
Tweede sessie 11.00 Mark Selby Ali Carter
Eerste sessie 11.00 Barry Hawkins Ricky Walden
Tweede sessie 15.30 Ronnie O'Sullivan Joe Perry
Eerste sessie 15.30 Alan McManus Ken Doherty
Finale sessie 20.00 Mark Selby Ali Carter
Tweede sessie 20.00 Barry Hawkins Ricky Walden

Tweede Kamer stemt in met enkelband

De Tweede Kamer heeft donderdagavond ingestemd met de invoering van de enkelband, waarmee gevangenen het laatste deel van hun straf thuis kunnen uitzitten. Een meerderheid van VVD, PvdA, ChristenUnie en ex-PVV'er Roland van Vliet stemde in met het wetsvoorstel van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) om elektronische detentie mogelijk te maken.

Of het wetsvoorstel ook de eindstreep haalt, is echter nog niet duidelijk. De partijen die in de Tweede Kamer achter het voorstel staan, hebben geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Halep verliest in tweede ronde Stuttgart

Simona Halep is donderdag in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Stuttgart uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Roemeense ging met 7-5 en 7-6 (4) onderuit tegen Svetlana Kuznetsova. De Russische, de nummer 28 van de wereld, treft in de kwartfinale de Servische Ana Ivanovic (9), die Julia Görges versloeg met 1-6, 6-2 en 6-3.

Agnieszka Radwanska, de nummer één van de plaatsingslijst, neemt het bij de laatste acht op tegen Maria Sharapova, die de laatste twee jaar de titel pakte op het Duitse gravel. De Poolse was Roberta Vinci de baas met 6-3 en 6-2. Sharapova (6) rekende af met landgenote Anastasia Pavlyuchenkova: 6-4 en 6-3.

Naast Görges strandde nog een andere thuisfavoriet. Angelique Kerber, als vierde geplaatst, dolf het onderspit tegen de Spaanse Carla Suárez Navarro met 7-5 en 6-4. De volgende tegenstander van Navarro is de Italiaanse Sara Errani, die zich ontdeed van Kaia Kanepi met 6-3 en 6-3.

Jelena Jankovic won met 1-6, 6-2 en 6-3 van Flavia Pennetta. De Servische (5) wacht nu een ontmoeting met Alisa Kleybanova uit Rusland. Kleybanova schakelde een dag eerder verrassend de als derde geplaatste Petra Kvitova uit Tsjechië uit met 6-2 en 7-6 (3).

'Oud-Barcelona-trainer Vilanova in ziekenhuis'

Voormalig FC Barcelona-trainer Tito Vilanova ligt al sinds vrijdag in een ziekenhuis in Barcelona. Dat heeft de Spaanse nationale radiozender RTVE donderdag gemeld volgens diverse Spaanse media. Hij zou geopereerd zijn aan zijn maag. Vilanova vecht al jaren tegen kanker aan de speekselklier.

Vilanova had Barcelona in het vorige seizoen onder zijn hoede. Toen moest hij al enkele keren een periode vrij nemen vanwege behandelingen. Vanwege gezondheidsredenen moest de 45-jarige oud-middenvelder na een seizoen als hoofdtrainer ontslag nemen. Sinds 2008 was hij vier seizoenen assistent onder Pep Guardiola.

Brama mikt op het buitenland

Wout Brama houdt het na dit seizoen mogelijk voor gezien in de Eredivisie. De middenvelder hoopt het ruime sop te kiezen. Door een langdurige blessure is Brama's seizoen bij FC Twente niet helemaal van de grond gekomen. Hij speelde tot dusver dit seizoen pas vier competitieduels voor de club uit Enschede, waarvan hij normaal gesproken aanvoerder is.

Hoewel hij weinig tijd heeft om te bewijzen dat hij terug is op zijn oude niveau, ziet Brama zichzelf volgend seizoen in het shirt van een buitenlandse club spelen. Een langgekoesterde wens zou uitkomen, wanneer hij een transfer naar het buitenland verdient.

"Ik zou me er absoluut niet voor schamen de rest van mijn carrière hier te spelen, want dit is een prima club. Maar ik heb al een paar jaar het gevoel dat ik verder wil kijken", vertelt Brama in gesprek met Voetbal International. "Dat verlangen is er nog altijd. Zonder die blessure was ik vorige zomer waarschijnlijk al vertrokken."

De 27-jarige captain wacht rustig af wat er op zijn pad komt. In de Eredivisie zal hij volgend seizoen in ieder geval geen andere club dienen dan Twente. Brama is een kind van de club en is niet van zins om zijn jeugdliefde naar de kroon te steken.

"Binnenkort ga ik met mijn zaakwaarnemer alle opties bespreken. Als ik vertrek, moet ik het gevoel hebben dat ik aan spelen toekomt, het moet niveau hebben en financieel aantrekkelijk zijn. Ik ga niet voor elke willekeurige club weg. Daarvoor is FC Twente mij te dierbaar."

Laatste show Monty Python ook in bioscopen

De laatste voorstelling van Monty Pythons reünieshows is ook te volgen in een groot aantal bioscopen. De show op 20 juli in Londen wordt live uitgezonden in 450 filmzalen in Groot-Brittannië en 1500 andere zalen over de wereld, is donderdag volgens Hollywood Reporter bekendgemaakt. Of de voorstelling ook in Nederland is te volgen is nog niet duidelijk.

John Cleese, Eric Idle,Terry Gilliam, Michael Palin en Terry Jones maakten eind vorig jaar bekend in juli een reeks reünieshows te geven in Londen. Kaarten voor de voorstellingen vlogen de deur uit. De heren van het Britse komediegezelschap hebben al laten weten dat het waarschijnlijk hun allerlaatste shows ooit zijn.

Overtoom blijft hopen op WK

Willie Overtoom komt niet meer in de plannen voor bij AZ, maar hoopt wel met Kameroen op het WK voetbal te mogen spelen. Kameroen verschijnt deze zomer in Brazilië ten tonele op het wereldkampioenschap.

Overtoom hoopt tot de selectie te behoren, al maakt hij realistisch gezien weinig kans. Bij AZ zit hij vaker op de tribune dan hem lief is. Trainer Dick Advocaat heeft weinig vertrouwen in de oud-speler van Heracles Almelo.

"Als je reëel bent, wordt een nieuwe kans heel lastig", zegt Overtoom tegen Voetbal International. "Bij AZ speel ik momenteel niet. Aan de andere kant ben ik de enige aanvallende middenvelder. Verder heb je in de selectie alleen maar controlerende spelers, nu wordt Alex Song soms geposteerd als nummer 10."

Overtoom kwam tot dusver tot drie interlands voor de nationale ploeg van Kameroen. Daar zouden er in de zomer een paar bij moeten komen. Volgens de middenvelder heeft Kameroen het in zich om voor een stunt te zorgen op het aankomende WK. "De kern van Kameroen telt meer spelers die op hoog niveau voetballen."

De international kwam met heel andere ideeën naar Alkmaar. Na jarenlang als vaste waarde bij Heracles Almelo besloot hij een stap hogerop te zetten. Onder Advocaat is hij echter compleet buiten beeld geraakt. In de zomer kan hij zich mogelijk opmaken voor een transfer.

Nienhuis lang absent door spierscheuring

Leonard Nienhuis moet naar verwachting een punt achter het huidige seizoen zetten. De doelman kampt met een zware blessure. Cambuur raakte Nienhuis vorige week kwijt in de confrontatie tegen Vitesse. De club uit Leeuwarden won de wedstrijd verrassend met 4-3, maar raakte de vaste kracht onder de lat kwijt. Nader onderzoek wijst uit dat hij een scheurtje in een spier van zijn bovenbeen heeft opgelopen.

Nienhuis hoeft zich waarschijnlijk niet meer op te maken voor de twee laatste wedstrijden van het seizoen. Harm Zeinstra is zijn beoogde vervanger onder de lat van Cambuur. De reservekeeper neemt de honneurs vermoedelijk waar tegen Feyenoord en ADO Den Haag.

Voor Cambuur kon het seizoen na de wedstrijd tegen Vitesse niet meer stuk. Lijfsbehoud werd verzekerd, ondanks het tussentijdse vertrek van 'succestrainer' Dwight Lodeweges. De promovendus weet nu al dat het ook komend seizoen in de Eredivisie uitkomt.

Nienhuis had een groot aandeel in het lijfsbehoud van Cambuur. De sluitpost hield zijn ploeg regelmatig met knappe reddingen op de been. Aan het begin van vorig seizoen maakte hij de definitieve overstap van FC Groningen naar Cambuur. Hij kwam eerst een seizoen op huurbasis uit voor de ambitieuze Friezen.

Chelsea-speler Ramires vier duels geschorst

Ramires komt dit seizoen niet meer in actie voor Chelsea in de Premier League. De middenvelder is voor vier wedstrijden geschorst. Hij deelde zaterdag een elleboog uit aan tegenstander Sebastian Larsson van Sunderland. De arbitrage miste het voorval, maar de FA legde Ramires aan de hand van de tv-beelden toch een straf op.

De absentie van de Braziliaan is niet de eerste tegenvaller voor coach José Mourinho. Doelman Petr Cech en aanvoerder John Terry liepen dinsdag in de halve finale van de Champions League tegen Atletico Madrid een blessure op. Het seizoen van Cech is al ten einde, Terry kan alleen nog in actie komen als Chelsea de finale van het miljoenenbal op 24 mei haalt.

Chelsea staat met drie duels voor de boeg tweede in de Premier League. De achterstand op koploper Liverpool bedraagt vijf punten. Zondag treffen beide ploegen elkaar op Anfield Road. Ramires mist ook de ontmoetingen met Norwich City en Cardiff City.

Badmintonner Pang naar kwartfinale EK

Badmintonner Eric Pang heeft donderdag de kwartfinale van het EK in Kazan bereikt. In Rusland was de als zesde geplaatste Nederlander in drie games te sterk voor de Spanjaard Pablo Abián: 16-21, 21-13, 21-14. Pang treft bij de laatste acht de thuisspelende Vladimir Ivanov.

In het vrouwendubbelspel bereikten de duo's Eefje Muskens en Selena Piek (2) en Samantha Barning en Iris Tabeling de kwartfinale. Muskens en Piek hadden in de eerste ronde een bye en waren in de tweede omloop met 21-11, 21-10 ruim beter dan de Duitsers Isabel Herttrich en Carla Nelte.

Barning en Tabeling kwamen in de eerste ronde ook niet in actie. Zij hadden een walk-over na de afmelding van hun tegenstander. In de tweede ronde stonden ze slechts veertien minuten op de baan. De Griekse vrouwen Panagiota Dimitra Aslanidou en Irina Trenta werden met 21-1, 21-5 van de baan geveegd.

Gabriela en Stefani Stoeva uit Bulgarije zijn de volgende opponenten van Muskens en Piek. Barning en Tabeling nemen het op tegen het Schots-Bulgaarse duo Imogen Bankier en Petya Nedelcheva (4).

De mannenduo's Ruud Bosch en Koen Ridder en Jacco Arends en Jelle Maas sneuvelden in de tweede ronde. Bosch en Ridder bleken niet opgewassen tegen de Engelsen Chris Adcock en Andrew Ellis (2): 25-23, 12-21, 18-21. Voor Arends en Maas viel het doek tegen de Duitsers Michael Fuchs en Johannes Schöttler: 18-21, 15-21.

Succesvolle rentree zwemkoning Phelps

De Amerikaanse zwemgrootheid Michael Phelps heeft donderdag in eigen land een succesvolle rentree gemaakt in het wedstrijdbad. De achttienvoudig olympisch kampioen kwam tijdens de Grand Prix in Mesa in de staat Arizona in actie op de 100 meter vlinderslag en zwom in de voorrondes direct de beste tijd van alle deelnemers: 52,84 seconden.

In de finale treft Phelps later op donderdag onder anderen zijn landgenoot en rivaal Ryan Lochte, die met 52,94 seconden de tweede tijd neerzette. De Amerikaan heeft qua olympisch succes - hij veroverde 'slechts' vijfmaal goud - altijd in de schaduw gestaan van The Baltimore Bullet, die na de Olympische Spelen van 2012 afscheid nam van de zwemsport. 

De finale staat donderdagnacht gepland om ongeveer 1.10 uur Nederlandse tijd.

Alsnog aangifte om aanhouding bij troonswissel

Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap doet alsnog aangifte tegen de Amsterdamse politie vanwege zijn aanhouding vorig jaar bij de troonswisseling. Dat laat hij donderdagavond weten. Hij werd samen met een republikeinse activiste opgepakt bij het Koninklijk paleis op de Dam terwijl ze demonstreerden tegen de monarchie.

Maessen hield zich aan de protestregels, maar werd slachtoffer van een 'ongelukkige samenloop van omstandigheden', zo lichtte burgemeester Eberhard van der Laan de aanhouding later toe. Zo werd hij aangezien voor iemand anders en kon de politiecommandant zijn identiteit door een overbelast telefoonnetwerk niet bevestigen.

Het afgelopen jaar zegt Maessen overlegd te hebben met de politie en de gemeente over de verklaring. Hij komt nu, enkele dagen voor Koningsdag, tot de conclusie dat de uitleg onvoldoende is om de gebeurtenissen te verklaren en rechtvaardigen.

Maessen houdt er rekening mee dat bewust van buitenaf is ingegrepen om de onwelgevallige demonstranten bij de feestelijke troonwisseling weg te werken. Volgens hem heeft de politie er zelf ook baat bij om te weten of agenten op eigen houtje instructies in de wind sloegen of dat van hogerhand werd ingegrepen.

Van der Laan benadrukte vorig jaar in mei al dat er geen sprake was van 'vooringenomenheid' ten opzichte van de republikeinen, die streven naar een gekozen staatshoofd. Hij zei wel de onterechte aanhouding te betreuren.

Eerwraak in Pakistan: 869 doden in 2013

869 Pakistaanse vrouwen zijn vorig jaar vermoord omdat ze de eer van de familie bezoedeld zouden hebben. Dat staat in het jaarverslag van de onafhankelijke mensenrechtencommissie HRCP, dat donderdag verscheen.

Het Aziatische land heeft wederom een dodelijk jaar achter de rug. In de grote stad Karachi werden volgens de jaarcijfers 3218 mensen vermoord om uiteenlopende redenen, een stijging van 14 procent ten opzichte van 2012.

Aanvallen op religieuze minderheden kostten volgens het rapport 687 mensen het leven. Bij Amerikaanse aanvallen met drones, onbemande vliegtuigen, vielen 199 doden.

Eerwraak is vaak een beslissing van de familie. Het komt vooral voor in traditionele plattelandsgemeenschappen. Het wordt in Pakistan doorgaans gerechtvaardigd met een beroep op de islam, maar komt ook voor in niet-islamitische landen.

[upd] Interview met VICE-journalist

Update 22.20 uur: eerste interview met Ostrovsky

VICE-journalist Ostrovsky, die eerder werkte voor o.a. Al Jazeera English, AFP en BBC, werd op straat gezet door de pro-Russen en snel daarna toevallig herkend en opgepikt door journalisten van de Canadese staatsmedia, CBC. Een kort interview met Ostrovsky is inmiddels geüpload.



Ostrovsky stelt onder meer dat hij pas weer naar Slavjansk afreist als hij officieel toestemming heeft van de zelfverklaarde rebellenburgemeester. Hij zal relatieve veiligheid opzoeken in Donetsk. 

Update 19.25 uur: 'Dispatch' 29 vrijgegeven
VICE News heeft de reportage online gezet die Ostrovsky vlak voor hij werd gekidnapt maakte online gezet. 'Dispatch' 29 van de lopende serie Russian Roulette is hieronder te bekijken. Ostrovsky stelt vrij kritische vragen aan de pro-Russische zelfverklaarde 'burgemeester' van Slavjansk. 


Update 18.50 uur: Ostrovsky vrijgelaten!
VICE News meldt via Twitter dat Simon Ostrovsky zojuist is vrijgelaten. Hij leeft en is in goede gezondheid. Wel is hij naar eigen zeggen geblinddoekt en geslagen. Hij werd vastgehouden met tien andere gijzelaars. VICE zegt dat 'uit respect voor Simons privacy verder geen details bekend worden gemaakt.'

Oorspronkelijk bericht (12.47 uur):  
De enige journalist die al maanden letterlijk bovenop de crisis in Oekraïne zit, Simon Ostrovsky, is dinsdag door pro-Russische terroristen in Slavjansk gekidnapt. Dat gebeurde volgens getuigen onder dwang van getrokken pistolen. 

Volgens de zelfbenoemde pro-Russische 'burgemeester' van Slavjansk was hij gisteravond nog in leven. Ostrovsky maakt onder de naam 'Russian Roulette' al maanden filmpjes over de situatie in Oekraïne, van Kiev tot Krasnojarsk en de Krim.

Ostrovsky's laatste filmpje werd op 20 april geüpload. 

In zijn laatste 'dispatch' was hij bij de Oekraïense troepen die in hun APC's optrokken naar het oosten maar daarbij werden gedwongen zichzelf te ontwapenen. Ostrovsky vroeg toen zeer kritisch van alle aanwezigen of ze hun ID konden laten zien om te bewijzen dat ze lokale inwoners waren en geen Russische infiltranten.

Ostrovsky werd geboren in Moskou, maar heeft een Israëlisch en een Amerikaans paspoort. De pro-Russische terroristenburgemeester van Slavjansk stelt: "We hebben informatie dat hij een informant is voor de Rechtse Sector."

Een voormalige Sovjetsoldaat vertelt aan de Russische krant Gazeta.ru: "We hebben gevangenen nodig om mee te kunnen onderhandelen. Veel van onze kameraden zitten achter de tralies. Ze [de Oekraïense veiligheidsdiensten] nemen ze mee naar Kiev en martelen hen. Dat doen we nu ook - gevangenen nemen, bedoel ik dan."

Verschillende andere buitenlandse journalisten werden de afgelopen dagen vastgehouden, maar die zijn inmiddels weer vrij. Wel zijn vier Oekraïense journalisten van de aardbodem verdwenen. 

Ostrovsky's twitterfeed is al twee dagen stil en VICE geeft aan alles in het werk te stellen om hem zo spoedig mogelijk vrij te krijgen. Op Twitter gebruiken bezorgde mensen de hashtag #freesimon.

Zodra meer bekend is over Ostrovsky's situatie lees je dat op FOK.nl.

[pic] '#myNYPD'-campagne backfiret

Iemand bij de politie van New York vond het dinsdag een goed idee om in het kader van public relations een campagne op Twitter te starten met de hashtag #myNYPD. Men hoopte op ladingen aan foto's van vriendelijk lachende agenten:

In plaats daarvan backfirede de actie vrijwel direct toen twitteraars foto's van politiegeweld en -misstanden in New York te uploaden, natuurlijk voorzien van de hashtag #myNYPD. 

Enkele reacties:

Nadal naar kwartfinale in Barcelona

Rafael Nadal heeft zich donderdag geplaatst voor de kwartfinale van het ATP-toernooi in Barcelona. De Spanjaard, als eerste geplaatst, versloeg de Kroaat Ivan Dodig met 6-3 en 6-3. Zijn volgende tegenstander is landgenoot Nicolas Almagro (6), die eerder op de dag Fernando Verdasco de baas was.

Nadal, die vorige week in Monte Carlo in de kwartfinale strandde, pakte de laatste drie jaar de titel op het Catalaanse gravel. In zijn eerste partij rekende hij met de nodige moeite af met Albert Ramos. Tegen Dodig kwam de mondiale nummer één al een stuk beter voor de dag. Hij leverde weliswaar een keer zijn opslag in, maar sloeg zelf in de hele partij vier keer toe.

Tommy Robredo sneuvelde in de achtste finales. De Spaanse nummer vijf van de plaatsingslijst dolf nipt het onderspit tegen Marin Cilic. Het werd 7-5, 6-7 (3) en 7-6 (5) voor de Kroaat.

Amsterdam: "EK 2020 levert tot 75 miljoen op"

Het Europees kampioenschap van 2020 kan de stad Amsterdam en haar omgeving 50 tot 75 miljoen euro op gaan leveren, zo meldt sportwethouder Eric van der Burg. De Nederlandse hoofstad heeft zich kandidaat gesteld voor het toernooi en hoort op 19 september of het tot de gelukkige speelsteden behoort.

Het EK van 2020 is bijzonder, omdat er 24 landen meedoen en het toernooi in dertien speelsteden in verschillende landen afgewerkt zal worden. De UEFA wil de speelsteden zoveel mogelijk over Europa verspreiden en Nederland zet hiervoor de Amsterdam ArenA in. Om meer kans te hebben wil dit stadion uit gaan breiden tot een capaciteit van 55.000 tot 56.000 toeschouwers.

Er wordt verwacht dat er ongeveer 32 speelsteden zich kandidaat stellen. Grootste concurrent voor Nederland lijkt België te worden dat een vernieuwd stadion in Brussel in lijkt te zetten als troefkaart. Mocht echter de ArenA uitgekozen worden dan mikt de KNVB op twee groepswedstrijden van het Nederlands elftal, nog een andere groepswedstrijd en een kwartfinale.

Olivia Wilde bevallen van zoontje

Olivia Wilde is bevallen van een jongetje. "Dames en heren, Otis Alexander Sudeikis heeft het gebouw verlaten", twitterde de actrice donderdag. Wilde plaatste ook een zwart-witfoto van het jongetje. Het is het eerste kindje voor Wilde en en haar verloofde, acteur Jason Sudeikis.

Otis is iets te vroeg geboren. De actrice liet in januari nog weten dat ze op 4 mei was uitgerekend. De 30-jarige Wilde en de 38-jarige Sudeikis leerden elkaar kennen in 2011. De twee verloofden zich vorig jaar januari.

Coolcat haalt beledigende 'shitshirts' terug

Kledingwinkelketen Coolcat heeft een partij T-shirts met daarop de Braziliaans vlag en de tekst merda, shit in het Portugees, uit de winkel gehaald. De Nederlandse keten kreeg veel kritiek op de naar eigen zeggen ludiek bedoelde shirts, die naar aanleiding van het WK in Brazilië komende zomer op de markt zijn gebracht.

Volgens Coolcat maken de WK-shirts deel uit van een serie die is ontworpen met een knipoog naar de sfeer in het stadion. Het was niet de bedoeling aan te zetten tot ongewenst gedrag, meldt het bedrijf in een verklaring. "Respect en multiculturele diversiteit vormen een belangrijk onderdeel van onze bedrijfscultuur."

Het is niet de eerste keer dat een product van Coolcat in opspraak raakt. In de herfst werd een flesopener in de vorm van een bevallige dame met de tekst 'open up bitch' uit de schappen gehaald. Coolcat zegt met de teksten geen standpunt in te nemen, maar slechts 'de taal van de straat' te willen spreken.

Josh Gad werkt weer samen met Disney

Josh Gad en Disney slaan wederom de handen ineen. De acteur had vorig jaar nog een stem in de animatiefilm Frozen en schrijft nu een komedie voor de studio. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Gad, die in Frozen de stem insprak van sneeuwpop Olaf, werkt samen met zijn partner Ryan Dixon aan de film. Over de details van het verhaal is nog niets bekend. Wel moet het een avontuurlijke familiefilm worden. Ook is het een film met echte acteurs. Het is nog niet bekend wanneer de nog titelloze film uit moet komen.

De 33-jarige Gad, die te zien was in films als Love & Other Drugs en Jobs, klom al eerder in de pen voor een scenario. Zo was hij een van de schrijvers van de komedie Opening Night. Ook werkt hij momenteel aan Triplets, een vervolg op Twins, een komedie uit 1988 met Arnold Schwarzenegger en Danny DeVito in de rol van tweelingen.

Peter Jackson wijzigt titel laatste Hobbit-film

Het derde en laatste deel in de Hobbit-filmreeks heeft dan toch een nieuwe titel. Eerdere geruchten zijn nu bevestigd en de eind dit jaar te verschijnen film heet niet langer The Hobbit: There and Back Again, maar The Hobbit: The Battle of the Five Armies. Dat heeft regisseur Peter Jackson donderdag bekendgemaakt via Facebook.

De titel is gewijzigd omdat die niet meer overeenkwam met de inhoud van de film. De verfilming van J. R. R. Tolkiens boek The Hobbit zou oorspronkelijk uit twee delen bestaan, maar werd uitgebreid naar drie. Zo kon het gebeuren dat de titel There and Back Again, de subtitel van het boek, duidde op een gebeurtenis die al was te zien in de tweede film.

"We hadden besloten alle opties open te houden tot we een ruwe versie van de film hadden gezien. Dat moment was vorige week", schrijft Jackson. "Na het zien van de film zijn we het er allemaal over eens dat er nu een volledig passende titel is."

18 jaar cel voor moord in gevangenis

De 31-jarige Oswaldt D. uit Hoorn is donderdag veroordeeld tot 18 jaar cel wegens moord en zware mishandeling in gevangenissen in Nieuwegein en Zwaag.

In beide strafinrichtingen stak hij een medegevangene met een mesje dat hij daarvoor speciaal had geprepareerd. Op 30 juli 2013 werd dat het slachtoffer in Nieuwegein fataal. Volgens de rechtbank in Utrecht nam D. welbewust wraak voor een pak slaag eerder die dag.

Lupita Nyong'o uitgeroepen tot 's werelds mooiste

Lupita Nyong'o is de mooiste vrouw ter wereld. Dat vindt althans het Amerikaanse tijdschrift People, dat de 31-jarige actrice woensdag bovenaan de lijst van vijftig schoonste dames plaatste. Nyong'o, die vorige maand nog een Oscar won voor haar bijrol in 12 Years a Slave, noemt de titel 'een enorm compliment'.

Gelukkig zijn is Nyong'o's grootste schoonheidsgeheim. "De mooiste complimentjes ontvang ik als ik nog geen klodder make-up op heb, voordat ik m'n haar heb gekamd en een mooie jurk aan heb getrokken. Geluk is het allerbelangrijkste."

Actrice Keri Russell eindigde op de tweede plaats, de eveneens acterende Jenna Dewan-Tatum maakt de top drie van dit jaar compleet. Nyong'o blijft verder onder meer actrice Amber Heard en zangeres Pink voor. Vorig jaar riep People actrice Gwyneth Paltrow uit tot 's werelds mooiste.

People legt de sterren geregeld langs de lat. Zo komt het blad ook elk jaar met de lijst van meest sexy mannen. Maroon 5-zanger Adam Levine mag zich momenteel de meest sexy man noemen, hij kreeg die titel in november toebedeeld.


Lupita Nyong'o uitgeroepen tot 's werelds mooiste (Foto: Novum)

Johansson en Nyong'o in The Jungle Book

Scarlett Johansson en Lupita Nyong'o zijn in beeld voor twee belangrijke rollen in de nieuwe live-actionfilm van The Jungle Book onder regie van Jon Favreau. Johansson is in onderhandeling voor de stemmenrol van de sinistere Kaa, de immense python die alles hypnotiseert om het daarna te verorberen. Nyong'o spreekt waarschijnlijk Rakcha in, de moederwolf die het jongetje Mowgli onder haar hoede neemt. Dat schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter.

Idris Elba tekende al eerder voor de stem van Shere Khan, de tijger die het op Mowgli heeft gemunt. Wie de rol van Mowgli gaat spelen is nog onbekend.

De film wordt geproduceerd door Disney, die in 1967 al een animatiefilm naar het beroemde boek van Rudyard Kipling uitbracht. Ook concurrent Warner Bros werkt momenteel aan een verfilming van het boek, die wordt geregisseerd door Gollum-acteur Andy Serkis. Die film is echter nog in de beginstadia, terwijl die van Favreau naar verluidt volgend jaar oktober in de bioscoop verschijnt.


Johansson en Nyong'o in The Jungle Book (Foto: Novum)

Bronzen standbeeld voor filmcriticus Roger Ebert

Roger Ebert krijgt een levensgroot bronzen standbeeld. Het standbeeld van de filmrecensent en Pullitzer Prize-winnaar wordt donderdag onthuld voor het Central Illinois Theater in de Verenigde Staten. Dat is tevens de plek waar het filmfestival Ebertfest, ooit gestart door Ebert, plaatsvindt.

Het standbeeld laat Ebert zien tussen twee lege bioscoopstoelen. Het blijft in elk geval staan tot zondag, maar de makers hopen op een permanente installatie voor het filmtheater.

Ebert was een Amerikaanse filmcriticus die vanaf 1967 recensies schreef voor de Chicago Sun-Times. Hij was de eerste filmcriticus die een Pullitzer Prize won voor zijn werk, dat gebeurde in 1975. Verder ontving hij diverse eredoctoraten van de Universiteit van Colorado, het American Film Institute en de School of the Art Institute of Chicago.

Ook kreeg hij in juni 2005 als eerste filmcriticus een ster op de Hollywood Walk of Fame. Op 31 januari 2009 werd Ebert door de Directors Guild of America benoemd tot erelid voor het leven. Ebert overleed op vorig jaar april aan de gevolgen van schildklierkanker.


Bronzen standbeeld voor filmcriticus Roger Ebert (Foto: Novum)

Brandbrief militairen over rigide maatregel

Bij Defensie heerst onvrede over een te ver doorgeschoten veiligheidsmaatregel. Die zorgt ervoor dat gewaardeerde militairen met een prima staat van dienst buitenspel komen te staan. Dat staat in een brandbrief aan de Tweede Kamer die door ruim vijftig militairen is ondertekend, meldt KRO Eén op Eén.

Sinds 2013 zorgt aangescherpt beleid van minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) er steeds vaker voor dat de Verklaring van Geen Bezwaar (VGB) van militairen wordt ingetrokken, enkel omdat ze een buitenlandse partner hebben. Daardoor kunnen ze geen vertrouwensfunctie uitoefenen, wat geldt voor elke militaire functie bij defensie.

Het aanvechten van de intrekking van een VGB is lastig en duurt lang. Daardoor zitten geschorste militairen en hun gezinnen in onzekerheid en verliest defensie goed personeel. De veiligheidsregel zou zijn doel voorbij schieten, zo betogen de militairen in de brief, die op de site van het actualiteitenprogramma staat. Ze hopen op een politieke oplossing.

Rus naar kwartfinale in Chiasso

Arantxa Rus is doorgedrongen tot de kwartfinale van het ITF-toernooi in Chiasso. De tennisster uit Monster was donderdag te sterk voor Isabella Shinikova uit Bulgarije met 5-7, 6-3 en 7-5. Bij de laatste acht stuit ze op de Servische Katarina Jokic, die met een wildcard is toegelaten tot het hoofdschema.

Rus, als vierde geplaatst op het Zwitserse gravel, boog tegen Shinikova in de beslissende set een 1-0 achterstand om in een 2-1 voorsprong. Haar opponente, die 362e staat op de wereldranglijst, kwam nog terug tot 5-5, maar in de laatste twee games toonde de 23-jarige Nederlandse zich weer de betere.

Zondag haalde Rus nog het beslissende punt binnen in het Fed Cup-duel tegen Japan. Oranje keert daardoor na vijftien jaar terug in Wereldgroep II.

Di Montezemolo draait duimschroeven Ferrari aan

Het lijkt erop dat er bij het Formule 1-team Ferrari meer veranderingen zijn gemaakt dan alleen het vervangen van teambaas Stefano Domenicali door Marco Mattiacci. Ferrari-president Luca di Montezemolo zal er meer bovenop zitten om de Scuderia naar goede resultaten te begeleiden.

Zo heeft Di Montezemolo zaken in gang gezet om de processen sneller te laten verlopen. De gehele werkwijze wordt nog eens tegen het licht gehouden, tussenstappen worden geschrapt om bureaucratie te voorkomen en de richting waarin engineers moeten werken wordt directer aangestuurd. Ook worden het aantal consultants en regels verminderd om er zo voor te zorgen dat de focus meer op het verbeteren van de F14 T komt te liggen. Tot slot zijn leveranciers gevraagd om onderdelen sneller te kunnen leveren.

Een van de zaken die volgens Speed Week voor de race in Spanje in de pijplijn zit is een nieuwe neus van de auto. Deze zal korter worden en zo meer lijken op die van Mercedes.

Werkstraf voor Hilversumse vuurwerkgooier

Een 23-jarige man uit Hilversum die op 1 januari illegaal vuurwerk naar een groep mensen gooide moet de maximale werkstraf van 240 uur uitvoeren. De rechtbank in Lelystad vindt dat hij eigenlijk een celstraf verdient, maar omdat hij een vaste baan heeft en in het recente verleden niet voor geweldsmisdrijven is veroordeeld blijft het bij een werkstraf.

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Zeven van de getroffenen hebben nog steeds last van gehoorverlies, littekens en oorsuizen, voerde de officier van justitie twee weken geleden aan. De Hilversummer werd veroordeeld voor een poging tot zware mishandeling. Ook moet hij de slachtoffers ieder tussen de vijf- en zevenhonderd euro schadevergoeding betalen.

De man gooide het vuurwerk vanaf zijn balkon richting een groep personeelsleden die voor poppodium De Vorstin in Hilversum stonden met een glas champagne. Het ontplofte in het midden van de groep. Een van hen liep een gekneusd borstbeen op. Wat voor de rechtbank meespeelde is dat er geen letselverklaringen zijn, waardoor niet duidelijk hoe ernstig het letsel was en of dat was veroorzaakt door het vuurwerk.

Het Openbaar Ministerie had betoogd dat de Hilversummer de groep opzettelijk zwaar lichamelijk letsel heeft toegebracht of in elk geval de kans dat ze dat zouden krijgen op de koop toe genomen. "Hij heeft daarmee het leven en in elk geval de gezondheid van een grote groep mensen in gevaar gebracht. Zonder enige aanleiding of reden", aldus de officier.

Ophoging rivierdijk nodig om ramp te voorkomen

De dijk aan de noordkant van de Rijn tot aan de IJssel moet worden verstevigd om een ramp te voorkomen. Uit nieuwe berekeningen blijkt dat als de zogeheten Dijkring 48 doorbreekt een groot deel van Oost-Nederland tot aan Zwolle onder water kan komen te staan, met honderden doden en miljarden euro's schade tot gevolg.

Het onderzoek toont aan dat het overeind houden van de dijk van nationaal belang is, zo meldt het Waterschap Rijn en IJssel donderdagavond. Het waterschap doet op 6 mei een voorstel voor de aanpak van de dijk als onderdeel van het Deltaprogramma van het rijk tegen hoogwater. De plannen worden in september aan de regering aangeboden.

Er wordt ook met Duitsland gesproken aangezien Dijkring 48 tot in Duitsland doorloopt. Ook bij problemen met de dijk over de grens zouden de gevolgen voor Nederland catastrofaal zijn.

De Nederlandse bescherming tegen hoogwater is opgedeeld in compartimenten. Als een dijk doorbreekt moet de schade beperkt blijven tot een gebied. De sterkte van de dijken is berekend op extreem hoogwater. Door de klimaatverandering is de kans op dergelijke extreme omstandigheden toegenomen. Om die reden worden dijken al versterkt.

Uit nieuwe berekeningen blijkt nu dat de hoeveelheid water die in het gebied achter Dijkring 48 terecht zou komen zo groot zo zijn dat een domino-effect naar andere gebieden dreigt. De kans daarop is met een factor dertig hoger ingeschat naar eens in de dertigduizend jaar.

Dolfijnen beschermen zwemmer

Dolfijnen zijn leuke en sociale dieren. Zo sociaal en leuk zelfs dat ze onlangs een zwemmer in nood hebben geholpen. Marathonzwemmer Adam Walker kon op bescherming van onze vrolijke vrienden rekenen, toen hij tijdens een stukje zwemmen een haai tegenkwam.

De –in tegenstelling dat wat zijn achternaam doet vermoeden- zwemmer was druk bezig om de Cook Strait, het stukje water tussen het Noordereiland en het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland over te ploeteren, toen er opeens onder hem de aanwezigheid van een haai werd geconstateerd.

Van een aanval kwam het niet, want een dapper groepje dolfijnen vormden een cordon rondom Adam, die dit zelf dol fijn vond. De oversteek, die een dikke acht en een half zou gaan duren werd zo'n uur opgesmukt met deze curieuze escorte. Het is niet helemaal duidelijk of de dieren gewoon nieuwsgierig waren, wat lol kwamen trappen of inderdaad speciaal aanwezig waren om Adam te beschermen. Maar leuk vond Adam het in ieder geval wel.


Een wonderlijk tafereel

Bedrijven steunden chemisch programma Syrië

Twee Nederlandse bedrijven hebben een aantal jaren geleden producten geleverd voor het chemische wapenprogramma van Syrië. Het gaat om in totaal 218 ton glycol en 6 teflon pompen, aldus ministers Lilianne Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Al eerder was bekend geworden dat glycol aan Syrië was geleverd door een Nederlandse onderneming. De hoeveelheid chemicaliën was nog onbekend, evenals het feit dat de leveranties plaatshadden in de periode 2002 tot 2006. Glycol wordt onder meer gebruikt als antivries of als grondstof voor petflessen.

Dat er ook teflon pompen in 2002 zijn uitgevoerd naar het land van president Bashar al-Assad was nog niet bekend bij het ministerie van Ploumen. Hiervoor had een exportvergunning moeten worden aangevraagd, maar er zal geen vervolging worden ingesteld omdat de zaak is verjaard.

UEFA mild met Financial Fair Play

Clubs die zich niet aan de regels van Financial Fair Play van voetbalbond UEFA houden hoeven voorlopig nog geen uitsluiting van bijvoorbeeld de Champions League te verwachten. Voorzitter Michel Platini heeft dit vandaag aan Le Parisien laten weten.

Platini: "Er komen zware straffen aan, maar als je verwacht dat er bloed vloeit, dan zul je teleurgesteld zijn. Er zullen wat maatregelen worden getroffen, maar geen uitsluiting van Europees voetbal."

De UEFA beoogt met Financial Fair Play het gezonder maken van de Europese voetbalclubs. Zo mogen clubs over de seizoenen 2011-2012 en 2012-2013 bij elkaar opgeteld niet meer dan 54 miljoen euro verlies geleden hebben. In totaal zijn er 76 clubs onder de loep genomen. De eerste straffen volgen begin mei, terwijl de zwaardere gevallen pas in juni hun sanctie te horen krijgen. "Ik denk dat grote clubs ook worden getroffen door sancties. Maar we overleven dit wel."

Een van de clubs die nader bekeken wordt is Manchester City. Om de inkomsten en uitgaven op orde te krijgen is er een tienjarige deal ter waarde van 420 miljoen euro gesloten met vliegmaatschappij Etihad. Zulke overeenkomsten zijn in principe niet toegestaan, tenzij aangetoond kan worden dat de bedragen marktconform zijn.

Knieblessure kost Van Beek waarschijnlijk seizoen

Lotte van Beek mist zeer waarschijnlijk het komend schaatsseizoen. De 22-jarige rijdster van Team Corendon heeft tijdens een skivakantie haar kniebanden gescheurd, vertelde ze donderdag tegen de NOS. Voor de revalidatie van een dergelijke blessure staat zes tot negen maanden.

Van Beek, die tijdens de Olympische Spelen van Sochi brons veroverde op de 1500 meter en goud won op de ploegenachtervolging, moet de gehele zomertraining aan zich voorbij laten gaan. Ze blijft echter hoopvol. "Ik leg me er niet bij neer. Ik ga proberen om komend seizoen te schaatsen. Ik weet alleen niet wanneer."

Er was ook goed nieuws voor de Zwolse. Haar verbintenis bij Team Corendon is met twee jaar verlengd.

Lotte van Beek met de bronzen medaille in Sochi (PRO SHOTS/ANP)
Lotte van Beek met de bronzen medaille in Sochi (PRO SHOTS/ANP)

Haase verrast Youzhny in Boekarest

Robin Haase heeft donderdag de kwartfinale van het ATP-toernooi in Boekarest bereikt. De Haagse tennisser versloeg op het Roemeense gravel de als tweede geplaatste Rus Michail Youzhny. Het werd 6-3 en 6-3 voor Haase, die bij de laatste acht op de Oezbeek Denis Istomin stuit.

Voor de 27-jarige Haase was het zijn eerste overwinning ooit op Youzhny, die vijftiende staat op de wereldranglijst. Beide tennissers troffen elkaar vijf keer eerder. Het is na Buenos Aires bovendien de tweede kwartfinaleplaats van de mondiale nummer vijftig dit seizoen.

Istomin schakelde eerder op de dag de Roemeense qualifier Adrian Ungur uit. Vorig jaar speelde Haase voor de eerste en tot dusver enige keer tegen de Oezbeek. In Parijs trok hij aan het langste eind.

Supportersvereniging verrast door straf Ajax

De supportersvereniging van Ajax is verrast door het besluit van de Amsterdamse club om alle seizoenskaarthouders uit Vak 410 te weren tijdens het uitduel tegen Heracles Almelo. De SVA ziet niets in een collectieve straf voor de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale in de Kuip.

"Nu betreft het tevens Ajacieden die zondag op het strand wandelden, ziek op bed lagen, naar de Keukenhof gingen of honderden kilometers verderop in het buitenland zaten", valt te lezen in een verklaring van de SVA. "Dit groepje welwillenden lijdt onnodig onder de kwaden."

De supportersvereniging vraagt Ajax deze supporters uit het sfeervak 410 toch toe te laten. "In Nederland is het nog steeds zo dat je niet schuldig bent totdat het tegendeel is bewezen. Nu wordt - op de golven van de publieke opinie - een grote groep als kwaadwillend neergezet." Ajax heeft zondag aan een punt genoeg om de vierde landstitel op rij en de 33e in de historie veilig te stellen.

Grasmat Feyenoord beste van de Eredivisie

De grasmat van Feyenoord is de beste van de Eredivisie. Dat blijkt uit de verkiezing van de Vereniging van Contractspelers (VVCS). Voorzitter Danny Hesp reikte donderdag in de Kuip de prijs uit aan het team dat verantwoordelijk is voor het veld.

De aanvoerders beoordelen het hele seizoen door de velden van de tegenstanders en geven daar een cijfer voor. Feyenoord is met twee duels voor de boeg niet meer in te halen. Op een schaal van vijf krijgen de Rotterdammers gemiddeld een 4,3. Een beoordeling van vier geldt als zeer goed, een beoordeling van vijf als uitmuntend.

Het veld van de Rotterdammers kwam vorige week zondag in het nieuws doordat fans van Ajax het vernielden. De fanatieke aanhang van de Amsterdammers gooide in de bekerfinale tegen PEC Zwolle vuurwerk op het veld, waardoor gaten in het gras ontstonden."Ik hoop nooit meer zoiets mee te maken", zegt grasmeester Erwin Beltman op de website van Feyenoord.

De afgelopen dagen was Beltman met zijn team druk om de dode plekken te repareren. "Op alle plekken die verschroeid waren groeit nu weer gras. Alle kuilen zullen aanstaande zondag bij de wedstrijd tegen Cambuur verdwenen zijn en op televisie zul je niets meer zien van deze plekken."

[vid] Troepen VS in Polen geland

De eerste VS-troepen die aan Polen toegezegd waren naar aanleiding van de escalerende crisis in Oekraïne, zijn donderdag aangekomen in het Midden-Europese land.

150 soldaten van het 173rd Airborne Brigade Combat Team, 'Sky Soldiers' bijgenaamd, arriveerden in het Poolse dorpje Swidwin en zullen binnenkort door nog eens 450 man versterkt worden. Polen heeft de NAVO verzocht om naast de huidige 600, nog eens 10.000 extra soldaten te sturen.

De troepen die nu al zijn gestuurd komen 'de vrede en veiligheid' waarborgen in het oostelijke deel van het NAVO-bondgenootschap.

De Amerikaanse soldaten zullen de komende drie maanden NAVO-oefeningen in Polen en de Baltische staten gaan doen.

Update 18.40 uur:
Video toegevoegd:

Zware avondspits door ongelukken en hagelbuien

Ongelukken en hevige hagelbuien hebben donderdag voor een drukke avondspits gezorgd. Op het hoogtepunt even voor 18.00 uur stond het verkeer over 350 kilometer vast, ruim het dubbele van een normale donderdagavond. Dat melden de ANWB en Verkeersinformatiedienst. Het is daarmee tot nu toe de drukste avondspits van het jaar.

In het midden van het land zijn er vooral veel problemen vanwege winterse buien. De wegen rond De Bilt, Zeist en Hilversum zagen er korte tijd wit uit door stevige hagelbuien. Dat leverde op de A27 en A28 vertraging op. Op de A28 moest zelfs een rijstrook worden afgesloten omdat er veel water op de weg lag.

Op de A1 richting Amsterdam verloor even daarvoor een vrachtwagen bij Diemen een aantal onderdelen. Achteropkomend verkeer kon de vallende spullen niet meer ontwijken en kwamen met kapotte banden op de vluchtstrook te staan. Het verkeer stond hier over zeker vijftien kilometer vast.

Op de A2 is er geen doorkomen aan. Op de rijbaan van Utrecht naar Den Bosch stond 22 kilometer file. Een grote politiecontrole leverde bij Breukelen nog eens twaalf kilometer op.

Nog voor de avondspits was het ook al raak op de A13 van Den Haag naar Rotterdam. De vertraging liep daar op tot anderhalf uur door een ongeluk met een vrachtwagen.

Nishikori ronde verder in Barcelona

De Japanner Kei Nishikori heeft eenvoudig zijn partij in de derde ronde van het tennistoernooi van Barcelona gewonnen. De nummer vier van de plaatsingslijst won van de Kazach Andrej Goloebev met 6-0 en 6-4. De Spanjaard Nicolas Almagro bereikte ook de kwartfinales. De verliezend finalist van vorig jaar versloeg zijn landgenoot Fernando Verdasco met 6-3 en 6-3.

De Rus Tejmoeraz Gabasjvili, die woensdag verrassend David Ferrer versloeg, won zijn wedstrijd tegen de Spanjaard Inigo Cervantes met 6-4 en 6-2. In de kwartfinale zal Gabasvili uitkomen tegen Ernests Gulbis uit Letland, die Albert Montanes uit Spanje versloeg: 7-5 en 6-1.

Rafael Nadal komt later op de dag nog in actie tegen Ivan Dodig. De laatste drie jaar won Nadal het toernooi in Barcelona. Alle kwartfinales worden vrijdag gespeeld.

Evans wint in Trentino in leiderstrui

Cadel Evans heeft de derde etappe in de Ronde van Trentino gewonnen. De Australiër kwam drie seconden eerder dan Domenico Pozzovivo over de streep en verstevigt daarmee zijn koppositie in het klassement. De renner van BMC heeft nu 45 seconden voorsprong op de Italiaan.

In de 184 kilometer lange etappe werden de Astana-renners Mikel Landa en Michele Scarponi derde en vierde. In het algemeen klassement staat de Portugees Tiago Machado nu derde op 59 seconden. De laatste etappe in de Ronde van Trentino is vrijdag. Voor veel renners is het de voorbereiding op de Giro d'Italia die 9 mei begint.

Vriendin FOK!ker gaat massaal vreemd

Heren, het volgende slechte nieuws gaat ons allemaal aan. Want wij FOK!kers hebben namelijk allemaal minimaal 30 centimeter in de broek. En dat is niet best, want uit een studie is gebleken dat de partners van een man met een flinke gehaktstaaf massaal vreemdgaan.

Voor het onderzoek, uitgevoerd in Kenia, heeft men maar liefst 545 echtparen onderzocht. Hiermee wilden zij bekijken waarom vrouwen vreemdgaan.

Zo werd aan beide echtelieden gevraagd wat de lengte van de spermaspeer van de man was. Omdat mannen deze lengte nog wel eens overschatten, werd een gemiddelde genomen.

En wat blijkt nu? Als de man in kwestie een enorme slagroomspuit in de broek heeft hangen, dan gaat de vrouw eerder vreemd. De kans op overspel neemt zelfs exponentieel toe naarmate de lul groter is. Waarmee weer eens is bewezen dat een flinke vleesknuppel niet zaligmakend is.

Laatste peepshow Amsterdam dicht

Sex Palace op de Oudezijds Achterburgwal, de allerlaatste peepshow van Amsterdam, gaat dicht. Geld in een gleufje werpen om naar een gleufje te kijken heeft door internet immers zijn langste tijd gehad.

De club bestaat sinds begin jaren 80. Toen stonden er lange rijen wellustigen voor de deur. Eenmaal binnen kon er tegen betaling van wat muntgeld enige tijd naar een zich uitklededende mevrouw worden gestaard. Maar daar is de lol inmiddels wel vanaf.

"Het is in heel Europa een aflopende zaak. Wij verdienen hier nog wel geld mee maar ik weet dat ze in Brussel nog maar zo'n drie klanten per dag hebben", aldus eigenaar Jan Otten tegen Het Parool. Zijn tent wordt een luxe nachtclub. Daarover is hij momenteel met de gemeente in gesprek.

Op de site van Vice News is een documentaire (nsfw) over Sex Palace te zien.

Marcel Keizer nieuwe technisch manager SC Cambuur

Marcel Keizer is vanaf één juli de nieuwe technisch manager van SC Cambuur. Hij heeft een contract getekend voor twee seizoenen bij de club uit Leeuwarden.

De 45-jarige Keizer wordt verantwoordelijk voor het technische beleid van de Friese club, inclusief de scouting, jeugdopleiding en beloften. Keizer is bepaald geen onbekende in Leeuwarden. Hij speelde kwam tussen 1989 en 1998 maar liefst 282 keer uit voor SC Cambuur. Hij wist 34 keer het doel te treffen.

De afgelopen twee jaar was Keizer actief als hoofdtrainer bij SC Telstar. Zijn contract met de club uit Velsen-Zuid liep dit seizoen af.

[vid] Zakkenrollersteam krijgt prijs

Het zakkenrollersteam van de politie is in de prijzen gevallen. Het is uitgeroepen tot 'Law Enforcement Unit Of The Year'. De prijs wordt uitgereikt door de zogeheten International Association of Financial Crimes Investigators.

Het zakkenrollersteam opereert in steeds wisselende bezetting om herkenbaarheid te voorkomen. Het kwam landelijk in het nieuws met de arrestatie van 46 zakkenrollers tijdens de Gay Pride van vorig jaar. De leden redden niet zelden vakanties van ons land bezoekende toeristen, schrijft AT5.


'Verkoop tabak loopt terug door hoge accijnzen'

Door hoge accijnzen op tabak is de verkoop van rookwaren in Nederland fors gedaald. Dat stelt de tabaksbranche donderdag op de website accijnslek.nl. De overheid haalde volgens brancheorganisaties NSO en TZN afgelopen kwartaal ruim acht miljoen euro minder aan tabaksaccijnzen op dan in die periode vorig jaar. Ten opzichte van 2012 zou de overheid zelfs 43 miljoen euro minder aan accijnzen hebben opgehaald.

Volgens de tabaksbranche lopen de accijnsopbrengsten terug doordat consumenten overstappen op goedkopere tabak of in België en Duitsland rookwaren aanschaffen. Voor het hele jaar verwacht de tabaksbranche zes procent minder te verkopen. Dat zou neerkomen op 120 miljoen euro aan accijnsopbrengsten minder dan vorig jaar.

De overheid verhoogde de accijnzen op tabak begin vorig jaar. Een pakje sigaretten werd daardoor 35 cent duurder. Het kabinet bereidt voor januari volgend jaar een nieuwe accijnsverhoging voor. De tabaksbranche bepleit lagere accijnzen.

OESO: Nederland, pak HRA aan!

Nederland moet meer dan ooit structurele hervormingen blijven doorvoeren om de groei van de economie te bevorderen. Dat stelt de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) in een rapport over Nederland, dat donderdag is gepubliceerd.

Hoewel de economie langzaam uit het dal klimt, is de potentiële groei nog altijd twee procentpunt lager dan in 2000. Bovendien hebben Nederlanders nog altijd een enorme hypotheekschuld. Die kan de bankensector in gevaar brengen. Volgens de OESO mag Nederland daarom niet afwijken van de ingezette hervormingen op het gebied van de huizenmarkt, overheidsfinanciën, de arbeidsmarkt, de pensioenen én de gezondheidszorg.

"De openheid van de Nederlandse economie is een bron van kracht. Maar omdat de groei in Europa en de rest van de wereld op zijn best gematigd zal blijven, mag het land er niet op rekenen mee te liften op buitenlands economisch succes", zei OESO-topman Angel Gurria donderdag. "Het is belangrijker dan ooit je binnenlandse beleid kloppend te krijgen."

Volgens de OESO heeft de economische crisis vooral het midden- en kleinbedrijf hard geraakt. Deze bedrijven hebben nog altijd moeite om kredieten bij banken te krijgen. Daardoor hebben ze moeite om verder te groeien, wat in zijn geheel een gevaar kan opleveren voor de economische groei van Nederland. De OESO pleit daarom voor een systeem waarin deze bedrijven toegang krijgen tot nieuw krediet.

Verder vindt de denktank dat Nederland meer werk moet maken van het bestrijden van belastingontduiking en -ontwijking. Dat kan bijvoorbeeld door het internationaal makkelijker te maken informatie over belastingen te delen. Daarmee wordt het lastiger geld in het buitenland te stallen, in een poging geld uit de greep van de fiscus te houden.

Positief is de OESO over het Nederlandse innovatiebeleid. Nederland heeft een van de geavanceerdste kenniseconomieën van Europa. Wel zou Nederland meer kleine bedrijven moeten betrekken in het zogeheten topsectorenbeleid van de Nederlandse economie. Zo zouden bedrijven innovatiever kunnen zijn als ze samenwerken met onderzoeksinstituten.

De OESO publiceert elke twee jaar een rapport waarin de stand van zaken van de Nederlandse economie in kaart wordt gebracht. Op verzoek van de Nederlandse overheid heeft de OESO dit keer ook gekeken naar het Nederlandse innovatie- en kennisbeleid en het Nederlandse regionale beleid.

Groningse moordverdachte doorbreekt stilzwijgen

De 39-jarige Groninger die wordt verdacht van de moord op een 71-jarige man en 66-jarige vrouw heeft donderdag voor het eerst verklaard over zijn rol in dit gebeuren. Tot dusver beriep de man zich op zijn zwijgrecht. De rechtbank vindt dat de verklaringen moeten worden nagetrokken en dat de man moet worden gehoord. De zaak is voor maximaal drie maanden aangehouden.

De man wordt verweten de alleenstaande Groningers vorig jaar op 18 januari te hebben gedood. Beide slachtoffers kenden elkaar niet, maar verschaften los van elkaar tijdelijk onderdak aan de aan drugs verslaafde man.

Bij zijn aanhouding had de verdachte bloed van beide slachtoffers op zijn kleding en schoenen. De man verklaarde donderdag voor de rechtbank dat hij na een telefoontje van iemand, wiens naam hij niet wil noemen, had gehoord dat er iets met de 66-jarige vrouw aan de hand was. Hij vond haar levenloze lichaam op straat en sleepte haar naar haar woning. Hierdoor zou er bloed op zijn jas zijn gespat.

Het bloed van de man zou de Groninger hebben opgelopen door een vechtpartij met de man in een park. De bejaarde man zou seksuele voorstellen hebben gedaan waar de verdachte niet van was gediend.

Ook had de Groninger bij zijn aanhouding een tas vol boodschappen bij zich die het 71-jarige slachtoffer kort voor zijn dood had gekocht. Die tas zou zijn omgewisseld met de tas van de verdachte, verklaarde de verdachte tijdens de zitting. De tassen waren die dag tijdens een ruzie op de grond gevallen.

De officier van justitie sluit roofmoord niet uit. De slachtoffers werden door verwurging om het leven gebracht. De vrouw had eveneens messteken in haar hals en arm. De woning van de bejaarde man werd, nadat hij was gedood, in brand gestoken waardoor het lichaam deels verbrandde. Om het hoofd was een plastic zak gebonden.

Poetin noemt internet een CIA-project

Het internet is een project van de CIA en wordt nog steeds als zodanig ontwikkeld. Russische belangen online zullen beschermd moeten worden. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin donderdag gezegd.

Het Kremlin wil zijn controle op internet verstevigen. Activisten van de oppositie weten nu handig gebruik te maken van de digitale sinaasappelkist om hun ideeën te verspreiden en protestacties te organiseren.

Eerder deze week nam het Russische parlement een wet aan die websites van sociale media verplicht hun servers op Russisch grondgebied te plaatsen en alle informatie over hun gebruikers minimaal een jaar te bewaren. Het grootste sociale netwerk van Rusland, VKontakte, is in handen van zakenpartners van Poetin.

[upd] 'Blijf weg van overheidsgebouwen'

Update 16.07 uur: 'Blijf weg van overheidsgebouwen'

Een Oekraïense legerhelikopter heeft donderdagmiddag boven het centrum van Slavjansk duizenden flyers uitgestrooid. In de boodschap waarschuwt het Oekraïense leger: "Kom niet dicht bij overheidsgebouwen."  

Ook is het volgens de briefjes verstandig weg te blijven van 'Russische terroristen'. Naar verwachting zullen de al weken door pro-Russische terroristen bezette overheidsgebouwen binnenkort bestormd worden.  

Update 15.05 uur:  
Pro-Russen verklaarden de afgelopen tijd in vijf van de 24 Oekraïense oblasten eenzijdig onafhankelijk en richtten daarbij aparte 'Volksrepublieken' op.

De 'Volksrepubliek Donetsk', de provincie waar o.a. de bezette steden Donetsk, Mariupol en Slavjansk liggen, heeft nu de oorlog verklaard aan (West-)Oekraïne. Dat meldt het Russische persbureau Interfax.

Zelfverklaard onafhankelijk
11 maart: Autonome Krimrepubliek. 18 maart: Transnistrië wil bij Rusland. 7 april: Volksrepubliek Kharkov. 7 april: Volksrepubliek Donetsk. 8 april: Parlementaire Republiek Lugansk. 16 april: Volksrepubliek Odessa. 

Volgens de pro-Russische terroristen is 'een gecombineerde militaire operatie nu van kracht in Slavjansk' en is begonnen met de algemene mobilisatie van pro-Russische strijders. 

De oorlogsverklaring volgt als reactie op de antiterreurcampagne die de Oekraïense overheid vandaag met (militaire) kracht doorzet. Daarbij zijn donderdag enkele checkpoints heroverd en vijf pro-Russen doodgeschoten.

Update 13.48 uur: 
Er is zojuist een video opgedoken van de situatie bij één van de checkpoints, drie kilometer van Slavjansk verwijderd. 

Oorspronkelijk bericht (12.23 uur):
Slavjansk, de Oost-Oekraïense stad waar pro-Russische terroristen de macht gegrepen hebben en waar ook VICE-journalist Simon Ostrovsky vastgehouden wordt, wordt op dit moment aangevallen door Oekraïense troepen.

In het kader van het opruimen van de terroristen trekken eenheden door de buitenwijken. Er zijn op meerdere plekken vuurgevechten losgebarsten, waarbij donderdagmiddag vijf terroristen gedood zijn. Drie grensposten die door pro-Russen zijn opgeworpen, zijn inmiddels vernietigd.

De Russische president Poetin stelde gisteren dat als er geweld tegen pro-Russen wordt gebruikt, Rusland genoodzaakt is om in te grijpen.

Poetin reageerde vandaag direct dat het beschieten van pro-Russen 'een zware misdaad tegen het eigen volk' is en dat als berichten over legerinzet kloppen, Kiev op consequenties zal moeten rekenen.

Staatsieportretten koning onthuld

De drie staatsieportretten van koning Willem-Alexander zijn donderdagmiddag onthuld tijdens een bijeenkomst op Paleis Het Loo in Apeldoorn. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Jet Bussemaker (PvdA) onthulde de officiële portretten van Iris van Dongen, Rineke Dijkstra en Femmy Otten.

De portretten werden gemaakt in opdracht van het Mondriaan Fonds. Van Dongen baseerde haar tekening van pastel, gouache en geperste houtskool, en Dijkstra maakte een fotoportret. Het kunstwerk van Otten bestaat uit verschillende dunne lagen olieverf.

De kunstenaars kregen in januari de opdracht een tweedimensionaal staatsieportret van koning Willem-Alexander te maken. Op basis van een schetsontwerp werden zij uitgekozen uit twaalf eerder geselecteerde kunstenaars.

Reproducties van de drie staatsieportretten kunnen worden besteld door overheidsinstanties en andere geïnteresseerden voor officieel gebruik. Verder zijn de portretten vanaf dinsdag tot en met 28 september te zien op Paleis Het Loo.

FC Groningen op zoek naar nieuwe technisch manager

Henk Veldmate stopt als manager technische zaken bij FC Groningen. Dat meldt de club donderdag. In overleg is besloten dat Veldmate, die sinds 1998 technisch manager was, een andere functie gaat bekleden bij de club. Zodra er een opvolger is gevonden wordt de 57-jarige Veldmate hoofd scouting.

Veldmate heeft zelf besloten dat hij iets anders wilde. "Organisatorische, administratieve en personeelszaken zijn de laatste jaren steeds belangrijkere bestandsdelen van mijn werkzaamheden geworden", zegt Veldmate. "Ik ben meer een man van de praktijk."

Veldmate gaat ook jonge spelers begeleiden die de laatste stap naar het eerste elftal moeten maken. Volgens algemeen directeur Hans Nijland moeten Veldmate en de nieuwe manager technische zaken nauw samenwerken. "Dat moet een ijzersterk duo worden."

[vid] Meer beelden colonnes Rusland

Update 15.45 uur: 

Er zijn inmiddels (veel) meer beelden geüpload waarop colonnes aan Russisch legermateriaal over de snelweg tussen Rostov-On-Don en Slavjansk rijden. Dat meldt de Volkskrant:


De Russische autoriteiten stellen dat de huidige grootscheepse militaire oefeningen op soms slechts honderden meters van de Russisch-Oekraïense grens, noodzakelijk zijn 'als antwoord op de Oekraïense escalatie escalatie' van het conflict. 

De Russische minister van Defensie geeft aan: "Als deze militaire machine niet gestopt wordt, dan zal dat leiden tot een groter aantal doden en gewonden. (...) Geplande militaire oefeningen door de NAVO in Polen en de Baltische landen helpen ook niet om de situatie rondom Oekraïne te normaliseren."

Oekraïense troepen bevechten sinds donderdagochtend in de omgeving van Slavjansk pro-Russische terroristen, die de afgelopen dagen gijzelaars begonnen te nemen. Vijf pro-Russen zijn bij de gevechten doodgeschoten.

Update 14.15 uur: 
Verschillende media melden op Twitter dat de Russische tanks die momenteel over de weg tussen Rostov en Slavjansk richting de Oekraïense grens rijden, daar zo'n haast bij hebben dat er al vier burgers zijn omgekomen in aanrijdingen met pantservoertuigen.

In één ongeluk zou een Lada zijn aangereden, waarbij twee inzittenden omkwamen. Twee anderen zouden bij een door de politie opgeworpen wegversperring zijn overreden.

Oorspronkelijk bericht (13.53 uur):
Delen van het Russische leger trekken as we speak zo snel als mogelijk op naar de Oekraïense grens. Dit zou een reactie kunnen zijn op de vuurgevechten die zijn losgebarsten tussen pro-Russische infiltranten en het Oekraïense leger.

Filmpjes en foto's van tanks die met tientallen kilometers per uur richting de grens razen worden momenteel gedeeld op Twitter en geüpload op YouTube. Onderstaande beelden zijn slechts vijf kilometer van de grens opgenomen:


Poetin dreigde woensdag én donderdag dat als er geweld uitbreekt, ingrijpen noodzakelijk wordt 'om de belangen van lokale (pro-)Russen te verdedigen.'

Teeven belooft snel boetes voor datalekken

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) komt voor de zomer met een nieuw wetsvoorstel dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) de bevoegdheid geeft boetes op te leggen. Dat zei de bewindsman donderdag na kritiek uit de Tweede Kamer op de trage voortgang.

Het CBP moet boetes tot 450 duizend euro kunnen opleggen aan bedrijven en organisaties die verzuimen grote datalekken te melden. De Kamer vindt echter dat het kabinet te traag is met het regelen van deze bevoegdheid, bleek tijdens een debat over de bescherming van persoonsgegevens.

"Het zal best lastig zijn, maar afspraak is afspraak", zei D66-Kamerlid Gerard Schouw, die in zijn kritiek steun kreeg van de SP. "De boetebevoegdheid had eigenlijk per 1 mei 2013 moeten zijn geregeld. We zijn nu bijna een jaar verder. Het lijkt erop dat het geen prioriteit heeft."

Teeven benadrukte dat de Raad van State, een belangrijk adviesorgaan van de regering, te veel haken en ogen zag aan het aanvankelijke wetsvoorstel. Dat ligt nu weer op de tekentafel, aldus Teeven. "Het is logisch dat we een wetsvoorstel maken dat zowel de Tweede als de Eerste Kamer passeert."

[vid] Vlemmix duikt op kut

Johan Vlemmix is terug! De nietsnut probeert het nu te maken als kutkunstenaar. Goed nieuws is er gelukkig ook: de Brabander richt zijn pijlen vooral op Amerika.

Johan Vlemmix zegt een nieuwe kunstvorm te hebben uitgevonden. Hij maakt kiekjes van talloze vagina's, en monteert er vervolgens een voorwerp in. Zo toveren vrouwen baby's, hamburgers, een lang en zelfs de Eiffeltoren uit hun punani.

"Het zijn allerlei onderwerpen die je in de maatschappij tegenkomt", verklaart Vlemmix. "De basis is de vulva. Daaromheen wordt alles gecreëerd." Volgende maand is iedereen welkom in zijn huis in Eindhoven, waar honderd van dergelijke kutwerken zijn te zien.

Zelf geeft de oranjefan aan dat het wel 'een beetje fout is', maar hij geeft aan dat de Amerikanen wel warmlopen lopen voor de pornofoto's. "We mogen binnenkort in Miami gaan exposeren", glundert hij.

Vlemmix wil het dan ook vooral gaan maken in het buitenland. "Hier gaan ze me uitlachen. Maar als het in het buitenland maar een succes wordt, ben ik tevreden." Ook vertelt hij dat een van de gekiekte kutjes van een bekende Nederlandse is, maar hij wil niet zeggen wie.

Voorlopig zijn we dus van het irritante mannetje af. Hij slaat zelfs voor het eerst Koningsdag over! "Het waren prachtige jaren, maar het is mooi geweest. Willem-Alexander heeft dit jaar geen last meer van me. Ik denk dat hij daar echt ziek van is", belooft hij.

Kunst is altijd al kut geweest...

Reconstructie Nijmeegse scooterzaak onderzocht

De veelbesproken aanrijding waarbij twee mannen in januari 2010 een voetganger doodreden in Nijmegen wordt mogelijk nagespeeld. Het Openbaar Ministerie gaat onderzoeken of een reconstructie uitvoerbaar is. Ook als dit niet mogelijk is, wil justitie een zogeheten schouw houden.

De twee wilden een hotel overvallen, maar reden hard weg toen ze een politieauto zagen. Op een zebrapad botsten ze met hun scooter op een voetganger, die later overleed. Het gerechtshof in Arnhem legde het duo in mei 2012 anderhalf en twee jaar celstraf op voor het voorbereiden van een gewapende overval.

Ze werden vrijgesproken van het doodrijden van de voetganger omdat de rechters vonden dat duidelijk moest zijn wie de scooter bestuurde, terwijl bij de rechtbank een van hen nog tot acht jaar was veroordeeld voor doodslag. Het hof zei er wel bij de uitspraak onbevredigend te vinden.

Het OM ging in cassatie, waarop de Hoge Raad het arrest van het hof in Arnhem vernietigde en de zaak toewees aan het hof in Den Bosch. De advocaat-generaal van de Hoge Raad had betoogd dat het er niet echt toe deed wie de bestuurder was als vast komt te staan dat de mannen hadden afgesproken snel te vluchten na de overval.

De twee wijzen elkaar aan als bestuurder. De verdediging vroeg vorige week vrijdag aan het hof in Den Bosch om rijproeven te laten verrichten om na te gaan of het mogelijk is dat de bijrijder het rijgedrag van de bestuurder manipuleert. Het hof liet donderdag weten hier nog geen besluit over te nemen totdat duidelijk is of de reconstructie uitvoerbaar is.

Wel is duidelijk dat beide mannen tijdens de inhoudelijke behandeling in elkaars zaak als getuigen worden gehoord. Verder gaat het Openbaar Ministerie na of het nadere medische gegevens over het letsel van een van de verdachten in bezit heeft. Dit omdat de advocaat van een van de verdachten wil dat een deskundige onderzoekt of aan de hand van de verwondingen van beiden kan worden vastgesteld wie de scooter bestuurde en wie de bijrijder was.

Wanneer het hof de zaak inhoudelijk behandelt is nog onduidelijk.

HEMA krijgt standje om prinsesjes

De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de HEMA op de vingers getikt voor een reclame waarin foto's van de drie prinsesjes Amalia, Alexia en Ariane waren gebruikt. Dat meldt een woordvoerder van het warenhuis donderdagmiddag. De reclame stond op de website en in de digitale nieuwsbrief.

De prinsesjes waren afgebeeld in een advertentie voor oranje onesies, pakken die uit één stuk stof zijn gemaakt. Op de foto worden de kledingstukken gedragen door drie meisjes die maskers voor hun gezichten houden met daarop de gezichten van de prinsesjes. De RVD vond de uiting 'niet gepast', zegt de woordvoerder.

"Dit speelde woensdagochtend. De afbeeldingen zijn vervolgens direct verwijderd. We dachten eerlijk gezegd dat het wel zou kunnen. We vonden het een ludieke actie met een knipoog", aldus de zegsvrouw van de HEMA. De advertentie is inmiddels vervangen. HEMA verwacht dat de RVD er verder geen werk van maakt.

De RVD laat weten dat niet op de kwestie te willen ingaan. Het enige wat een woordvoerder kwijt wil, is dat het 'niet de bedoeling is om foto's van leden van het koninklijk huis te gebruiken voor commerciële en promotionele doeleinden'.

'Overheid drijft grondprijs windmolens niet op'

De overheid drijft de grondprijs voor windmolens niet op. Het rijk speelt juist een 'prijsdrukkende' rol. Dat zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer over windenergie. De bewindsman hoopt niettemin dat door marktwerking de prijzen verder naar beneden gaan.

Kamp reageerde op verzoek van Liesbeth van Tongeren (GroenLinks) op een onderzoek van de NOS, dat stelde dat windenergie veel duurder is dan nodig, aangezien uitbaters van windparken relatief veel voor hun grond moeten betalen. Exploitanten zijn soms wel tien keer zo veel kwijt aan hun grond als de eigenaar van een kolencentrale. De hoge prijzen die particulieren rekenen, zijn afgeleid van de pacht die het rijk rekent voor grond voor windmolens.

Kamp ontkende echter dat deze prijzen hoog zijn. Vergeleken met omringende landen is de prijs in Nederland bijvoorbeeld van de zelfde orde van grootte als in Duitsland. Dat is echter nog steeds te veel, zei Kamp. Hij hoopt dat door marktwerking de prijs naar beneden gaat.

Ook is het een 'vergissing' dat het rijk een opdrijvende rol speelt. "Het is niet zo dat het rijk een hoge prijs vaststelt en de rest daarmee uitgelokt wordt. We zijn juist een prijsdrukkende factor." Door te sleutelen aan de subsidieregelingen probeert het rijk de prijs naar beneden te krijgen, zei Kamp. "We proberen ervoor te zorgen dat de prijs zo laag mogelijk is."

Tegelijkertijd liggen de grondprijzen voor windmolens nu eenmaal hoger dan voor kolencentrales. "Kolen en wind vergelijken heeft geen zin", zei de minister. Bij windmolens is sprake van een hele andere situatie. Boeren die een windmolen op hun terrein moeten plaatsen zijn nu eenmaal niet bereid om de prijs te accepteren die voor industrieterreinen geldt, aldus Kamp.

Miljoenste bezoeker voor Scheepvaartmuseum

Het Scheepvaartmuseum heeft de grens van een miljoen bezoekers overschreden sinds het tweeënhalf geleden heropende. Dat gebeurde donderdag, meldt het museum.

De grootse verbouwing van het Scheepvaartmuseum vond plaats tussen 2007 en 2011. Voor de renovatie bezochten jaarlijks zo'n 180 duizend bezoekers het museum. Hoofd presentatie en educatie Linda Mol van het museum is blij met de prestatie.

Een vmbo-klas uit Friesland werd donderdag warm onthaald vanwege het behalen van deze mijlpaal. Ze ontvingen uit handen van Klokhuis-presentatrice en voormalig museumgids Nienke de la Rive Box en Mol een kleine attentie.

Sonic & All-Stars Racing Transformed gratis op iOS en Android

Sonic & All-Stars Racing Transformed is vanaf nu gratis te downloaden voor op je iPhone, iPad, iPod Touch en op Google Play.

SEGA meld dat het gratis aanbieden van hun games een manier is om de multiplayer ervaring voor hun titels te vergroten door het aan iedereen aan te bieden.

Op 29 april komt er meer content beschikbaar voor Sonic & All-Stars Racing Transformed. Met onder andere Wreck-It Ralph en Metal Sonic. Daarnaast komen er nog meer speelbare banen genaamd OutRun Bay en Sonic Colors' Galactic Parade. De nieuwe World Tour Chapter en Boss Cup Grand Prix zitten ook bij deze update.

Piepklein landje sleept kernmachten voor de rechter

De Marshalleilanden slepen de Verenigde Staten en acht andere kernmachten voor het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Het piepkleine landje zegt dat de landen het internationaal recht met voeten treden en eist ontwapening.

In de unieke rechtszaak worden naast de VS ook Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Israël, Pakistan en Noord-Korea aangeklaagd. Die laatste vier hebben het Non-Proliferatieverdrag van 1968 niet getekend, maar breken volgens de Marshalleilanden ook de 'gewone internationale wet'.

De Marshalleilanden vinden het kwalijk dat de kernmachten niet bezig zijn met de afbouw van hun kernwapenarsenaal, maar er flink in investeren. De komende tien jaar zou er meer dan zevenhonderd miljard in nucleaire wapens worden gestoken.

"Ik zie het als een soort David en Goliath, hoewel hier geen katapult gebruikt wordt", zegt David Krieger. Hij is de voorzitter van de Amerikaanse organisatie Nuclear Age Peace Foundation en is bij de zaak betrokken als consultant. Hij zegt te hopen dat andere landen zich achter de procedure zullen scharen. Een van de advocaten in de zaak, John Burroughs, zegt dat de kernmachten nog nooit wegens het breken van hun ontwapeningsbelofte voor de rechter zijn gebracht.

Naast de zaak bij het ICC worden er ook rechtszaken gestart in de VS. Daar wordt onder meer president Barack Obama verantwoordelijk gehouden.

De Marshalleilanden werden vlak na de Tweede Wereldoorlog gebruikt als testgebied voor kernwapens. "Ons volk heeft catastrofale en onherstelbare schade geleden door deze wapens", zegt de minister van buitenlandse zaken van het land, Tony de Brum, "En we zweren ervoor te strijden dat niemand op aarde deze gruwelen ooit nog hoeft mee te maken."

Een aantal Nobelprijswinnaars is over de rechtsgang te spreken. Zo is er steun van de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop Desmond Tutu en de Iraanse advocaat Shirin Ebadi.

[Vid] Wereldrecordhouder Lavillenie maakt rentree in winkelcentrum

Polsstokhoogspringer Renaud Lavillenie heeft na twee maanden afwezigheid zijn rentree gemaakt. De Fransman sprong op 15 februari het legendarische wereldrecord van Sergey Bubka uit de boeken. Bij een poging om zijn 6,16 meter nog eens te verbeteren kwam hij echter verkeerd terecht en raakte hij geblesseerd.

Lavillenie is inmiddels geopereerd aan zijn enkel en maakte in het Amerikaanse Des Moins zijn rentree in een lokaal winkelcentrum. Daar werd een demonstratiewedstrijd gehouden met het oog op de Drake Relays, een prestigieuze atletiekmeet later deze week.

De Fransman gaf aan genoten te hebben van de sfeer. Met 5,71 meter liet hij ook een verdienstelijke sprong zien. De polsstokheld is overigens van mening dat zijn wereldrecord niet lang zal blijven staan. "Ik had bij die sprong nog 4-5 centimeter over. Daarom denk ik dat 6,20 meter zeker mogelijk moet zijn, misschien zelfs 6,23 meter", aldus Lavillenie eerder deze maand.

Rijk schuift 3 miljoen voor 1 jaar XP

De overheid is zo'n 3 miljoen euro kwijt aan Microsoft voor een jaar extra ondersteuning voor Windows XP. Minister Stef Blok (Rijksdienst) heeft dat geantwoord op schriftelijke vragen van CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg.

Eerder deze maand bleek dat het Rijk niet tijdig is afgestapt van Windows XP. Een groot aantal overheidscomputers gebruikt het verouderde systeem nog, terwijl Microsoft is gestopt met de ondersteuning ervan. Daardoor verschijnen er geen updates meer, ook niet bij grote beveiligingsproblemen.

Het Rijk heeft nu geregeld dat het wel updates ontvangt tot 8 april volgend jaar. Dat kost 2,48 miljoen, exclusief btw, meldt Blok.

Man steelt gsm agent bij aanhouding

Een agent is woensdag van zijn mobiele telefoon beroofd, toen hij een collega assisteerde bij een aanhouding van een vrouw die in beschonken toestand een aanrijding had veroorzaakt in Hilvarenbeek.

De 27-jarige vrouw verzette zich dusdanig dat de agent, die op dat moment stond te bellen, zijn gsm op de motorkap van de auto legde en zijn collega te hulp schoot. Toen hij zijn mobiele telefoon weer wilde pakken lag alleen het hoesje er nog.

De agent had gezien dat de 31-jarige passagier van de vrouw in de buurt van het toestel had gestaan. Die ontkende in eerste instantie, maar bij een fouillering bleek hij de telefoon in zijn jaszak te hebben. De man is aangehouden voor diefstal.

Man steelt gsm agent bij aanhouding
Man steelt gsm agent bij aanhouding (Foto: ANP)

Onderzoek: Europa gevoelig voor corruptie

Een aantal belangrijke Europese instituten is gevoelig voor corruptie. Dat staat in een onafhankelijk rapport van waakhond Transparency International dat donderdag is gepresenteerd. De onderzoekers hekelen de zelfgenoegzaamheid van functionarissen, ingewikkelde regels en het gebrekkige toezicht.

Volgens Transparency International was er nog nooit een groot onderzoek gedaan naar de manier waarop de Europese Commissie, het Europees Parlement en andere Europese instituties hun integriteit bewaken. Het Europees Parlement weigerde volgens Transparency International aan dit onderzoek mee te werken.

De onderzoekers schrijven in het rapport onder meer over geheime vergaderingen, zogeheten 'triologen'. Tijdens die besprekingen worden veel Europese regels gedetailleerder uitgewerkt. Verder hebben de onderzoekers vastgesteld dat slechts één instelling een regeling heeft om klokkenluiders te beschermen.

Uit een opiniepeiling blijkt dat zeventig procent van de Europeanen denkt dat corruptie in de EU voorkomt.

'Politici moeten duidelijker zijn over EU-beleid'

Nederlandse politici moeten uitgesprokener zijn over hun EU-beleid en duidelijkere keuzes maken. Dat is nodig om uit de 'huidige vertrouwenscrisis' in Europa te komen. Dat staat in een advies aan de regering.

De Europese Unie begint volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die het advies uitbracht, bij de nationale politiek en daarom moeten politici een 'ondubbelzinnig en consistentie' visie uitdragen. "Het debat over Europa in Nederland is momenteel vooral een debat van de elite en EU-specialisten", zo stelt de AIV.

Die instelling tast volgens de raad het draagvlak voor de EU aan. "Bewindslieden en politici staan niet voor de standpunten die zij in Brussel hebben verdedigd en geven de EU de schuld van impopulaire besluiten waar ze zelf medeverantwoordelijk voor zijn", klinkt het.

De oplossing voor het verbeteren van het vertrouwen bij de burger ligt volgens de AIV in een 'meersporenaanpak'. "De rol van het Europees Parlement als vertegenwoordiger van de Europese burgers kan verder worden vergroot, maar vooral moet worden ingezet op een versterkte rol van de Tweede Kamer, instellingen en procedures".

Ook wordt de Tweede Kamer geadviseerd beter gebruik te maken van de middelen voor 'democratische controle'. "Het zijn immers het parlement en instellingen die het best een brug kunnen slaan tussen de burger en de EU." Aan de andere kant moet het debat over Europa, zowel op nationaal als EU-niveau, meer zichtbaar worden, stelt de adviesraad. De betrokkenheid van de burger zal daardoor worden vergroot. "Een belangrijke rol is ook hierin weggelegd voor de Tweede Kamer", zo meent de raad.

De raad brengt advies uit aan de minister van Buitenlandse Zaken, de minister van Defensie, de minister voor Buitenlandse handel en Ontwikkelingssamenwerking en de Staten-Generaal. De AIV heeft vier permanente commissies voor mensenrechten, vrede en veiligheid, ontwikkelingssamenwerking en Europese integratie. Voorzitter van de raad is oud-politicus en voormalig secretaris-generaal van de NAVO Jaap de Hoop Scheffer.

Duo vervolgd voor verdrinking jongetje op IJburg

Een 21-jarige man uit Assendelft en een 44-jarige vrouw uit Amsterdam moeten zich voor de rechter verantwoorden voor de verdrinking van een 5-jarig jongetje op IJburg in Amsterdam. Zij hadden de jongen vorig jaar op 22 juli meegenomen naar een surfstrandje, waarna hij verdronk in het water bij de Bert Haanstrakade.

De twee begeleidden het jongetje en een groep andere kinderen op het strandje. De mannelijke verdachte was een neef van het slachtoffer en de vrouw eigenaar van een buitenschoolse opvang. Zij werden kort na de dramatische gebeurtenis al verhoord door de politie. Waarschijnlijk waren ze de jongen uit het oog verloren. Hun wordt dood door schuld ten laste gelegd.

Duikers van de brandweer hebben het kind uit het water gehaald en gereanimeerd. De jongen werd naar een ziekenhuis vervoerd, waar hij kort na aankomst overleed.

De officier van justitie heeft de verdachten en de nabestaanden onlangs van de vervolgingsbeslissing op de hoogte gebracht. Een zittingsdatum is nog niet bekend. 

Boogschutter Van der Ven haalt halve finale World Cup

De Nederlandse boogschutters hebben tijdens de World Cup in Shanghai wisselvallig gepresteerd. Alleen recurve-schutter Rick van der Ven kon echt indruk maken, hij werd pas in de halve finale uitgeschakeld. Ruben Bleyendaal haalde met de compoundboog de achtste finales.

Op recurve had Nederland met Sjef van den Berg de winnaar van de kwalificatie in de gelederen. Hij mocht daardoor in de 1/16e finale instromen maar werd direct uitgeschakeld door Hideki Kikuchi. De Japanner, die de twee eerste rondes wel moest spelen, staat op de 110e plek van de wereldranglijst, zeventig plaatsen onder Van der Berg. De Nederlander had echter geen kans en ging er met 7-1 af.

Mick de Bakker deed het naar behoren. De 22-jarige Nederlander haalde dankzij twee tiebreaks, waarbij de wedstrijd met één pijl beslist wordt, de 1/16e finale. Daarin kwam hij tekort tegen de jonge Sloveen Jan Rijavec. Na 5 sets stond het 5-5, maar waar Rijavec zijn beslissende pijl in de 10 schoot, kwam De Bakker slechts tot een 7.

Van der Ven presteerde wel uitstekend. De nummer zeven van de wereld begon met een simpele 6-0 overwinning op Silie Tan uit Singapore. Vervolgens moest Yu Xin uit China er ook aan geloven, 6-4. Tegen de Indiër Viswash was een beslissende pijl nodig, maar in de achtste finale rekende Van der Ven in drie sterke sets met 6-0 af met de Japanner Ayumi Iwata. 

In de kwartfinale moest de Nederlander aantreden tegen de Amerikaanse wereldtopper Brady Ellison, de nummer zes van de wereld. In de eerste drie sets had Van der Ven het lastig, maar met wat geluk kon hij de schade beperkt houden. In de volgende twee sets scoorde hij telkens één punt meer dan Ellison en dus ging hij naar de halve finale.

Daar wachtte Kikuchi en opnieuw bleek de Japanner, die al van Van der Berg won, te sterk voor een Nederlander. Met 7-3 wa Kikuchi duidelijk een maatje te groot. In de wedstrijd om het brons speelt de Nederlander zondag tegen de Australiër Taylor Worth.

Bij de compoundmannen werd de beste prestatie neergezet door Ruben Bleyendaal. De ervaren rot had een bye in de eerste ronde en schakelde daarna Tuan Nguyen uit Vietnam en de Australiër Michael Brosnan uit. In de achtste finale stond hij tegenover de pas negentienjarige Zuid-Koreaan Youngho Yang. Beiden kwamen na vijftien pijlen op een score van 145 punten, maar de beslissende pijl van Yang was een fractie beter dan die van Bleyendaal.

Wereldkampioen Mike Schloesser werd in de kwalificaties nog derde, maar in zijn eerste wedstrijd, de 1/16e finale, moest hij zich met 148-147 gewonnen geven tegen de Fransman Sebastien Peinau. Peter Elzinga had een bye in de eerste ronde, maar verloor daarna van Camilo Cardona uit Colombia.

Bij de compoundvrouwen ging Inge van Caspel in de eerste ronde onderuit tegen Claudine Jennings uit Groot-Brittannië. Vrijdag staan in Shanghai de landenwedstrijden op het programma. Nederland doet daar zowel op recurve als compound mee met een kansrijk mannenteam.

Bastille wiste laatste Pinkpop uit geheugen

Bastille weet niet meer hoe zijn optreden op de vorige editie van Pinkpop ging. "Dit klinkt vast verschrikkelijk, maar ik kan me eigenlijk helemaal niets van die show herinneren", zegt drummer Chris Wood in Spits. "Ik weet dat de catering altijd goed is bij jullie, maar van het optreden zelf weet ik niets meer."

Wood ziet de afgelopen zomer als 'een grote waas'. "Volgens mij hebben we op iets van veertig festivals gespeeld." Hoewel Bastille, dat dit jaar op 7 juni op het festival optreedt, weinig meer weet van het vorige festivalseizoen vindt die band dat soort optredens erg leuk. "Zo'n festivalzomer is voor bands een groot zomerkamp eigenlijk. Veel bevriende bands spelen op dezelfde festivals en we trekken dan ook veel met elkaar op."

De drummer vindt het erg bijzonder om dit jaar samen met The Rolling Stones op Pinkpop op te treden. "Dat we nu vlak voor ze mogen spelen op Pinkpop is onwerkelijk. Zelfs als je het nu tegen me zegt, heb ik moeite om het te geloven."

Wood, die de band vorig jaar zag spelen op het festival Glastonbury, heeft veel bewondering voor de lange carrière van de Stones. "Hoe doen ze het nog steeds? En hoe is het mogelijk dat Keith Richards überhaupt nog leeft?", vraagt hij zich af. "Het is op zijn minst bewonderenswaardig wat voor een lange adem die band heeft. En elk nummer dat ze spelen, is een hit."

Mario Kart en Wii U bundelen kracht

Nintendo heeft een nieuwe Wii U-bundel aangekondigd met daarin Mario kart 8. De bundel moet net als het spel zelf 30 mei in de winkel liggen.

Het Mario Kart 8 Premium Pack – Special Edition bestaat uit een zwart Wii U Premium-systeem met 32GB opslagruimte, een zwarte Wii U GamePad-controller, een sensorbalk en natuurlijk de speldisk van Mario Kart 8. Dit nieuwste deel in de populaire Mario Kart-serie bevat naast zestien gloednieuwe parkoersen ook zestien aangepaste versies van klassieke parkoersen. De anti-zwaartekrachtfunctie die Mario en zijn tegenstanders langs muren en op de kop laat racen maken de races weer anders dan voorgaande delen.

Geen supporters sfeervak Ajax welkom in Almelo

Bij de mogelijke kampioenswedstrijd van Ajax zondag uit bij Heracles Almelo zijn geen supporters uit Vak 410 welkom. Dat laat de supportersvereniging van Ajax donderdag weten. Leden van het sfeervak van Ajax waren afgelopen weekeinde verantwoordelijk voor het gooien van vuurwerk op het veld in de bekerfinale tegen PEC Zwolle.

Ajax legde eerder al ongeveer vierhonderd fans die zondag in het vak zaten van waaruit vuurwerk werd gegooid een verbod op om de wedstrijd in Almelo te bezoeken. Nu is toch besloten tot een ingrijpendere aanpak. Ook seizoenkaarthouders die zondag niet in de Kuip aanwezig waren, moeten volgens de supportersvereniging thuis blijven.

De fans uit Vak 410 worden donderdag gemaild over het besluit. "We willen je erop wijzen dat de beslissing onherroepelijk is en dat contact opnemen met betrekking tot deze beslissing geen zin zal hebben", zo zou de letterlijke tekst luiden.

Voetlikker de lik in

Een man uit Belfort verdwijnt voor anderhalf jaar achter tralies. De geile Fransoos heeft namelijk ingebroken om vervolgens een oud vrouwtje aan haar voeten te likken.

Het oude besje wist niet hoe ze het had vorige week. Terwijl ze rustig op bed lag, werd er ineens ingebroken. Een zwaar benevelde kerel liep haar slaapkamer binnen.

De beste man dook meteen naar de rimpelige voeten van het mens en begon deze te besnuffelen. Vervolgens haalde hij zijn lange lap uit de mond en likte de graftak de voetschimmel uit haar tenen.

De opoe kreeg spontaan een astma-aanval. Hierop vroeg zij de geile voetfetisjist om haar inhalator, die de frivole Fransoos haar keurig overhandigde. Vervolgens jatte hij een paar pantoffels van het vrouwtje en nam de benen.

De volgende dag voelde hij zich schuldig en bood telefonisch zijn excuses aan. Desondanks werd de voetlikker alsnog in de boeien geslagen. Bij huiszoeking werden nog zo'n vijftig dvd's met voetporno en slippers gevonden.

Dinsdag moest de beste man voor de rechter verschijnen. Hij gooide het nog op een moeilijke jeugd, maar tevergeefs. De magistraat heeft hem tot anderhalf jaar water en brood veroordeeld.

[Upd] [EK Judo] Mooren, Salminen en C. Grol direct uitgeschakeld

Op de openingsdag van de Europese kampioenschappen judo komen drie Nederlanders in actie. Jeroen Mooren en Mikos Salminen komen uit in de klasse tot zestig kilogram. Carla Grol, het zusje van Henk, is actief in de klasse tot 57 kilogram. FOK!sport houdt je op de hoogte van de prestaties van de Nederlanders. 

Mooren kwam als eerste op de mat. Hij nam het op tegen de Rus Beslan Mudranov. Mooren stond na 45 seconden met een waza-ari achter. Één minuut later werd Mooren opniuw op zijn zij gegooid door de Europees kampioen van 2012 en het toernooi van Mooren zit erop. 

Update 12.05 uur

Ook voor Salminen is de eerste ronde het eindstation. In een tactisch duel kwamen er geen punten op het bord. Salminen liep wel tegen twee straffen aan en verloor daardoor de wedstrijd. 

Update 13.50 uur

Ook voor Carla Grol houdt het toernooi na één partij op. Ze verloor met 3-1 op straffen van de Russin Irina Zubludina. In de wedstrijd werden er zelf geen punten gescoord. 

Daarmee zijn alle Nederlanders uitgeschakeld. Vrijdag zullen Anicka van Emden (-63 kg), Kim Polling (-70 kg) en Dex Elmont (-73 kg) de tatami betreden. 

KoF en BlazBlue in Lost Saga

Nexon heeft vandaag aangekondigd dat Lost Saga personages uit de fightergames King of Fighters en BlazBlue zal bevatten.

De BlazBlue-strijders zullen worden vertegenwoordigd door Hazama en Ragna, terwijl de SNK-klassieker King of Fighters door Redflame, Lori en Kyo Kusanagi worden vertegenwoordigd. Vanaf 30 april zullen de BlazBlue-personages en King of Fighters voor iedereen te proberen zijn. Want de publieke bèta van Lost Saga begint namelijk vandaag.

Lost Saga is een multiplayer online vechtspel ontwikkeld door I.O. Entertainment en in licentie bij WeMade Entertainment. Het spel bevat meer dan honderd karakters van uiteenlopende oorsprong, twintig omgevingen, en tal van diverse game modi.

Vervolg op Banjo-Kazooie geannuleerd

Een groep van voormalig werknemers van Rare waren bezig met een vervolg op Banjo-Kazooie genaamd Mingy Jongo. Dit project is echter geannuleerd.

Grant Kirkhope, de componist van de game, heeft dat laten weten op Reddit. De game zou in dezelfde stijl als de game Nintendo 64-platformer. Dit project zal nu echter nooit het levenslicht zien.

Er was een personage gemaakt en er was al een demo-level volgens Kirkhope. Sinds 2012 waren er geruchten rond dit project, maar er werd nauwelijks iets duidelijk. Nu is bekend waarom.

Call of Duty: Ghosts past zich nog meer aan

Activision heeft vandaag zes nieuwe Personalization Packs voor Call of Duty’s Soap Legend Pack beschikbaar gemaakt voor Xbox Live.

Er valt weer genoeg te customizen met de volgende zes packs:

  • Blunt Force
  • 1987
  • Hex
  • Molten
  • Eyeballs
  • Heartlands

Voor de mensen die willen weten hoe dit er uitziet heeft Activision een trailer uitgegeven. De verschillende packs voor Call of Duty: Ghosts zijn vanaf vandaag beschikbaar voor Xbox Live. Een verschijningsdatum voor andere platforms volgt nog.

[PL Darts] Voorbeschouwing week 12

Voor de twaalfde speelronde in de Premier League of Darts verhuist het circus van de PDC naar Manchester. In 2005 werd er ook al in het noord-westen van Engeland gespeeld, toen schreef Phil Taylor in een finale tegen Colin Lloyd de allereerste Premier League titel op zijn naam.

Gary Anderson boekte vorige week een belangrijke zege op Adrian Lewis in de strijd om een plek in de play-offs. Tegenstander Phil Taylor versloeg Michael van Gerwen. Daar bovenop wist de grootmeester afgelopen weekend zijn derde ProTour-eindzege van 2014 te pakken door Van Gerwen te verslaan in de finale van de German Darts Masters.

"Deze overwinningen geven mij een enorme boost voor de rest van de Premier League omdat ik vastbesloten ben de play-offs te halen", aldus Taylor. "Dit jaar ben ik ook gemotiveerd om weer de nummer één van de wereld te worden en weer boven Michael te staan. Ik ga weer aan het oefenbord en mij voorbereiden op het komende Premier League duel tegen Gary Anderson. Dit is namelijk een zware partij voor mij."

Raymond van Barneveld is al bijna zeker van een plek bij de laatste vier, maar heeft nog één overwinning nodig om zich definitief te plaatsen. Het is afwachten in welke staat Barney op het podium komt, want de Hagenaar viel afgelopen weekend flauw op het vliegveld van Berlijn.

Met een vijfdaagse rustperiode in Spanje in het vooruitzicht zal de vijfvoudig wereldkampioen zich nog één keer moeten opladen. Hopelijk is hij voldoende hersteld om de strijd aan te gaan met Adrian Lewis. De Engelsman verloor vorige week twee cruciale punten tegen Gary Anderson, en moet nog vol aan de bak om de play-offs te halen. De onderlinge stand is in het voordeel van de Nederlander: 13-8.

Van Gerwen incasseerde vorige week zijn tweede nederlaag van het seizoen, waardoor de eerste plaats op de ranglijst nog geen zekerheid is.  "Het voelde alsof ik niet mijn week had in Aberdeen, maar toch wist ik er twee punten aan over te houden en ik sta nog steeds bovenaan de ranglijst, dus het gaat erg goed. Mijn dubbels lopen goed, en ook scorend gaat het goed. Dat niveau wil ik weer laten zien tegen Dave." Tegenstander Dave Chisnall echter is nog in de running voor de play-offs door zijn verassende zege van vorige week op Peter Wright, en zal dus zijn huid duur willen verkopen. 

Premier League - Manchester    
Robert Thornton (Sch) vs Peter Wright (Sch)
Gary Anderson (Sch) vs Phil Taylor (Eng)
Raymond van Barneveld (Ned) vs Adrian Lewis (Eng)
Michael van Gerwen (Ned) vs Dave Chisnall (Eng)
Gary Anderson (Sch) vs. Robert Thornton (Sch)

  

Alle wedstrijden van de Premier League of Darts zijn te volgen via de live stream van RTL7darts.nl. Vanavond is er vanaf 23.40 uur een samenvatting te zien op RTL7.

[Roddelcorner] Spektakel op de BMX & hele dure sms'jes

Elke week brengen we hier op FOK!sport het roddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kan je in deze berichten vinden. Elke woensdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Drie sms'jes kosten Buffalo Bills ruim drie miljoen dollar
American football-team Buffalo Bills is slachtoffer geworden van een doorgedraaide fan die een manier zag om aan gratis geld te komen. Enkele jaren geleden konden fans van het team zich aanmelden voor een sms-service. Hiermee werden ze op de hoogte gehouden van het nieuws en eventuele aanbiedingen rondom hun team. Volgens de advertentie van de Bills zouden de fans niet meer dan vijf berichtjes per week ontvangen.

Voor Jerry Wojcik sloeg het noodlot echter al snel toe. De arme drommel, woonachtig in Florida, kreeg de schrik van zijn leven en ontving in één week wel zes sms'jes. Helaas voor Jerry was het leed nog niet geleden. Een paar weken later moest hij zich een weg banen door een alles verslindend woud aan berichten, hij had er in zeven dagen tijd maar liefst zeven ontvangen! Dit was niet de afspraak, en dus besloot Jerry om zijn geliefde Bills aan te klagen.

Deze week werd bekend dat de Bills vijfduizend dollar moeten betalen aan het slachtoffer. Zijn legertje advocaten ontvangt daarnaast een bedrag van liefst vijfenhalve ton, uiteraard niet meer dan terecht voor een hevige zaak als dit. Daarnaast worden alle andere fans die zich hebben aangemeld tegemoet gekomen. Zij krijgen een kaart met $57,50, $65 of $75, wat de Bills totaal bijna tweeënhalf miljoen dollar kost. Wij hopen dat de arme Jerry inmiddels een beetje hersteld is van zijn traumatische avontuur.

Spaanse tv-presentatrice valt voor Bartra
Barcelona-speler Marc Bartra heeft het goede voorbeeld van Iker Casillas gevolgd. Casillas sloeg jaren geleden een presentatrice Sara Carbonero van de tv-zender Telecinco aan de haak. In die vijver heeft nu ook Bartra gevist. De verdediger sloeg Melissa Jiménez aan de haak.

In Rio weten ze het beter
De bouw van alle stadions en voorzieningen voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro verloopt nog alles behalve soepel, toch vond de burgemeester van de stad, Eduoardo Paes, het nodig om een kleine sneer uit te delen richting de Spelen van 2008 in Peking. Hij wilde vooral duidelijk maken dat Rio geen enorme bedragen uitgeeft aan gebouwen die later waarschijnlijk amper meer gebruikt worden, zoals de Bird's Nest, het stadion in Peking waar de openingsceremonie van de Spelen werd gehouden.

"Ik ga geen adelaar bouwen. Een adelaarsnest. Hoe heet dat ding in Peking? Vissennest? Vis, adelaar? Vogelnest? We gaan geen groot vogelnest bouwen in Rio de Janeiro. Als je nu naar Peking gaat zie je dat het 'Bird's Nest' een mausoleum is geworden ter ere van weggegooid publiek geld. Dat gaan we hier niet doen", zo sprak de burgervader ferme taal. Wij bij FOK!sport zijn alvast groot fan van het 'Vissennest'.

Zo herstel je een blunder
Je ziet het weleens, een spits die finaal langs de bal trapt terwijl hij een opgelegde kans krijgt. dat overkwam ook de Slovaakse aanvaller Viliam Macko. De spits speelt bij Ang Thong FC in de tweede Thaise divisie. In de wedstrijd van zijn club tegen BBCU miste Macko compleet de bal, maar de Slovaak zat niet de pakken neer en revancheerde zich op een fenomenale wijze. Hij schoot de bal vanuit een moeilijke hoek achter zijn standbeen langs in de goal.


De blunder en het wonderdoelpunt van Viliam Macko (Bron: YouTube)

Topatleet of valsspeler?
In Engeland is al ruim een week discussie over ene Jason Scotland-Williams. Hij stond op 13 april aan de start van de marathon van Londen en liet daar een buitengewoon indrukwekkende prestatie zien. Na 2:07.05 uur kwam hij door het meetpunt halverwege, maar al na 3:08.47 uur passeerde hij de finish. Dat betekent dat hij zijn tweede halve marathon liep in een tijd van 1:01:42 uur. Ter vergelijking, wereldrecordhouder Wilson Kipsang liep in Londen naar de zege dankzij een tweede helft van 1:01:59, langzamer dan onze Jason!

Volgens vele mensen heeft Jason echter helemaal geen marathon gelopen. Hij zou na bijna 22 kilometer, iets over de helft, over een barrière zijn gesprongen. Dat heeft er volgens hen voor gezorgd dat Jason bijna 15 kilometer heeft afgesneden. Zelf zegt de hardloper dat hij onschuldig is: "Dit was mijn zesde marathon en ik heb niks verkeerd gedaan. Ik train al zeven jaar lang elke week zeven dagen per week. Niemand denkt dat ik misschien gewoon hard getraind heb. Niemand denkt dat ik me in de eerste helft misschien heb ingehouden en dat ik in de tweede helft alles heb gegeven."

Jason lijkt niet het voordeel van de twijfel te hebben. Op de meetpunten na 25, 30 en 35 kilometer kwam hij volgens de officiële timing namelijk niet door (hier zie je het gat in de splittijden bij de meetpunten waar hij niet voorbij kwam). Op 21 september wordt in Richmond in Londen de halve marathon gelopen. Organisator Tom Bedford meldt het volgende: "Wij willen Jason de kans geven om te laten zien dat hij een fantastische loper is. Als hij onze halve marathon binnen 1:10 uur aflegt geven we hem vijfduizend pond voor zijn goede doel." Daarmee doelt hij op Sense, het goede doel voor doofblinden waar Jason de marathon in Londen voor liep.

Ten huwelijk vragen doe je zo
Zevenvoudig wereldkampioene zwemmen Katie Hoff is bezig aan een comeback. Voor de 24-jarige Amerikaanse is dat natuurlijk leuk nieuws, maar afgelopen zondag gebeurde er iets wat haar comeback toch even in de schaduw zette. Tijdens de honkbalwedstrijd tussen de Tampa Bay Rays en de New York Yankees mocht Hoff de ceremoniële eerste worp gooien, iets wat vaak door beroemdheden wordt gedaan.

Terwijl ze klaar stond om te gooien kwam voormalig American football-speler Todd Anderson, haar vriend, van de andere kant richting haar lopen. Vlak voor hij bij haar was pakte hij een stevig boeket bloemen aan van iemand langs de kant, waarna hij richting Katie liep en op zijn knieën ging voor de lieftallige zwemster.

Onder luid gejuich beantwoordde Katie de vraag van Todd waarschijnlijk met een volmondig ja, want zodra Todd opstond gaven ze elkaar een enorme knuffel. Katie moest echter nog wel de eerste worp gooien, iets wat ze met betraande ogen deed. De worp werd, hoe kan het ook anders, opgepakt door haar kersverse verloofde.

Caddie gaat baas achterna
Golfer Bubba Watson won eerder deze maand de Masters, het eerste major van het jaar. Hij had echter nog niet heel veel zin om weer in actie te komen op de PGA Tour en dus mocht zijn caddie het eens proberen. Ted Scott schreef zich in voor de kwalificatie van de Zurich Classic in New Orleans, waar hij speelde in het gezelschap van vele professionals.

De caddie deed het uitstekend, maar kwam helaas enkele slagen tekort. Hij eindigde met een score van 71, één onder par. Zo dichtbij was hij echter nog nooit geweest en dus was hij tevreden. Scott speelt wel vaker zelf een rondje golf. Zo gaat hij regelmatig tezamen met zijn 'baas' Watson de baan rond, maar die is dan meestal zeven tot tien slagen eerder binnen dan Scott.

Kijk mee met BMX-rijders
Afgelopen weekeinde werd in Manchester het nieuwe BMX Supercross World Cup-seizoen geopend. Zoals altijd in deze sport, in Nederland ook wel fietscross genoemd, gingen veel rijders de baan op met een GoPro-camera op hun helm, ook tijdens de wedstrijden. Zo laat de Amerikaanse topper Barry Nobles zien hoe vreselijk hard het gaat tijdens een race.


De race van Barry Nobles (Bron: YouTube)

De Australische Melinda McLeod gaat in de finale van de vrouwen al snel onderuit. Dat overkwam Renato Rezende in de halve finale bij de mannen. De Braziliaan was duidelijk niet vergeten dat alles opgenomen werd, want anders had hij er ongetwijfeld een "Porra!" of "Merda!" uitgegooid. De hevigste crash komt wellicht op naam van Quentin Caleyron, een van de Franse toppers. Voor nog veel meer van dergelijke filmpjes kun je terecht op het YouTube-account bmxlivetv.


De val van Renato Rezende (Bron: YouTube)

Teeven onder vuur na kritisch asielzoekersrapport

De Tweede Kamer reageert kritisch en bezorgd op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit blijkt dat vreemdelingen in asielzoekerscentra risico lopen op lichamelijke of geestelijke schade. D66-Kamerlid Gerard Schouw wil dat staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) 'eindelijk orde op zaken stelt' en de aanbevelingen uit het rapport overneemt.

Schouw wil zo snel mogelijk een plan van aanpak van de staatssecretaris. "Het grootste probleem is dat er onvoldoende samenhang is in de uitvoering van het asielbeleid. Dit moet zo snel mogelijk opgelost worden", aldus Schouw.

GroenLinks-parlementariër Linda Voortman stelt dat de staatssecretaris een 'boel heeft uit te leggen'. "Uit het rapport van de onderzoeksraad blijkt duidelijk dat er veel schort aan de zorg voor asielzoekers. Het humane aspect wordt ondergeschikt gemaakt aan het uitzetten van mensen. Een jaar na de tragische dood van Dolmatov is dat onverteerbaar."

Aleksandr Dolmatov was een Russische asielzoeker die vorig jaar zelfmoord pleegde in vreemdelingendetentie. Deze kwestie bracht Teeven in grote politieke problemen. Hij beloofde daarop het asielbeleid humaner te maken.

Nu ligt de bewindsman weer onder vuur vanwege de recente zelfmoord van een Armeense asielzoeker. De Tweede Kamer wil precies weten hoe deze man, die kampte met psychische problemen, zichzelf van het leven heeft kunnen beroven. De man stond onder toezicht van de overheid.

Kies de slogan voor WK-bus Oranje

Het mocht de FIFA weer bekoren om bij het aankomende WK weer mooie slogans op de spelersbussen van de 32 nationale voetbalelftallen te zetten. Net als bij de vorige toernooien mogen de fans een keuze maken tussen drie verschillende slogans, die in zowel de eigen taal, als in het Engels op de bus komen te staan.

Bij de afgelopen twee grote toernooien waren de slogans niet echt een succes bij het Nederlands elftal. Zo werd bij het afgelopen EK de prachtige one-liner ‘Elf leeuwen. Miljoenen fans. Samen zijn we sterk!’ gebruikt en bij het WK van 2010 stond er ‘Let niet op de grote 5, maar pas op voor de oranje 11’ op de Nederlandse spelersbus geplakt. De slogans van 2008 (Eén doel, één gevoel, samen zijn we oranje) en 2006 (Oranje op weg naar goud) waren niet veel beter.

Voor Oranje zijn de marketingmensen van de wereldvoetbalbond dit keer bij de volgende drie opties gekomen:
'Voetbal is onze passie, respect is onze boodschap'
'We scoren met trots'
'Echte mannen dragen oranje'

Stemmen kan via de site van de FIFA. De voorkeur van de FOK!sport redactie gaat overigens naar de laatste, immers dragen echte mannen oranje! Op de site kan ook worden gestemd voor de slogans van de 31 overige landen, waarbij ook vele pareltjes zijn te vinden.

Politicus Horlivka vermoord teruggevonden

FOK.nl schreef een week geleden over een Oekraïense politieman die mishandeld werd door pro-Russische activisten in Horlivka. Hij mocht pas in een ambulance afgevoerd worden nadat hij letterlijk op zijn knieën ging voor de pro-Russen.

Een lokale politicus die net als die agent die dag probeerde een op een overheidsgebouw gehesen Russische vlag weg te halen in Horlivka, werd net als de agent afgevoerd door pro-Russen. 

De arme man, Volodymyr Rybak geheten, is woensdag dood teruggevonden op de oever van een rivier die door Donetsk loopt. Zijn vrouw heeft hem inmiddels geïdentificeerd en stelt: "Er waren heel veel steekwonden. Het was gruwelijk."

Rybak probeerde een door terroristen opgehangen Russische vlag weg te halen van het stadhuis in Horlivka, maar dat werd hem niet in dank afgenomen. Hij werd afgevoerd en vervolgens ergens in de dagen erna gemarteld en vermoord.

Update 16.00 uur: bericht aangepast. 


Dezelfde dag, elders in de stad. De journalist in kwestie is inmiddels door pro-Russen gegijzeld.

Steel niet

Ik kon niet geloven wat ik net had gedaan. Kijkende naar het gehavende gezicht, het lichaam ineen gezakt, probeer ik me vast te houden aan het bankje waar ik net van opgesprongen was. Wat heb ik gedaan? Het bloed van de vrouw stroomt als een dode rivier over haar gezicht. Het raampje waar haar hoofd tegenaan geslagen was, leek op een mislukt schilderij van Vincent Castiglia, besmeurd met bloed.

Pang verder op EK badminton, veel dubbels in actie

Eric Pang is op het EK badminton in het Russische Kazan doorgedrongen tot de derde ronde. De Nederlander versloeg donderdag de Italiaan Giovanni Greco met 21-11, 13-21, 21-9. Erik Meijs redde het niet. Hij verloor in drie games van Kestutis Navickas uit Litouwen: 21-13, 16-21, 19-21.

Pang, die door een bye in de eerste ronde nog niet in actie hoefde te komen, neemt het later donderdag op tegen de Spanjaard Pablo Abián. De Nederlander is op het EK als zesde geplaatst. Bij de vrouwen werd Soraya de Visch Eijbergen woensdag al uitgeschakeld. De enige Nederlandse deelneemster verloor met 21-14, 17-21, 18-21 van Marija Ulitina uit Oekraïne.

Bij de mannendubbels spelen twee Nederlandse duo's donderdag voor een plek in de kwartfinales. Jacco Arends en Jelle Maas spelen tegen de Duitsers Michael Fuchs en Johannes Schöttler. Ruud Bosch en Koen Ridder zullen het opnemen tegen het als tweede geplaatste duo Chris Addock en Andrew Ellis.

Ook de vrouwendubbels kennen twee Nederlandse koppels die in de tweede ronde aantreden. Samantha Barning en Iris Tabeling hoefden door het terugtrekken van hun tegenstanders in de eerste ronde niet in actie te komen. Donderdag spelen zij tegen Panagiota Aslanidou en Irina Tenta uit Griekenland. Eefje Muskens en Selena Piek zijn als tweede geplaatst en hadden een bye. In de tweede ronde spelen zij tegen Isabel Herttrich en Carla Nelte uit Duitsland.

Het gemengd dubbel is al bij de kwartfinales beland en ook daar is Nederlandse inbreng te vinden. Jorrit de Ruiter en Samantha Barning nemen het in de kwartfinale op tegen Vitalij Durkin en Nina Vislova uit Rusland.

Sky maakt ploeg Giro bekend

Team Sky heeft het team bekendgemaakt waarmee ze naar de Giro d'Italia zullen afreizen. Dat valt donderdag te lezen op de site van de Britse ploeg. Er lijkt geen echte klassementsrenner mee te gaan naar de eerste grote ronde van het jaar, die op 9 mei start met een ploegentijdrit in het Noord-Ierse Belfast.

De eerste van de negen namen is de Noor Edvald Boasson Hagen. Hij maakte in 2009 zijn debuut in de Giro en won gelijk een etappe. De Italiaan Dario Cataldo werd in 2011 en 2012 twaalfde in Italië. De Ier Philip Deignan staat voor de vierde keer aan de start van de Giro. In 2009 werd hij negende in de Vuelta a España.

Ook Bernhard Eisel (Oostenrijk), Pete Kennaugh (Groot-Brittannië), Salvator Puccio (Italië) en de Wit-Rus Kanstantin Siutsou zullen aan het vertrek verschijnen. De twintigjarige Colombiaan Sebastián Henao zal zijn debuut maken in een grote ronde, terwijl sprinter Ben Swift de lijst compleet maakt. De Brit maakt dit jaar een goede indruk met onder meer een zege in de Ronde van het Baskenland.

Vijftig doden bij treinongeluk Congo

Bij een ongeluk met een vrachttrein zijn in het zuidoosten van Congo ongeveer vijftig mensen om het leven gekomen. Dat meldt een woordvoerder van de regering woensdag. Het dodental kan volgens hem nog oplopen. Het is in Congo niet ongebruikelijk dat mensen op vrachttreinen springen voor een gratis lift.

Fernandez Tshibondo, een official van de vakbond, zegt dat de trein dinsdag ontspoorde bij een station bij Katongola, in de provincie Katanga.

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. De regering zegt bezig te zijn met een onderzoek.

XCOM: Enemy Unknown op Android uit

iOS-bezitters konden al aliens en androids verslaan op hun mobiel, maar nu kunnen Android-gebruikers dit ook. 2K heeft aangekondigd dat XCOM: Enemy Unknown nu uit is op Google Play.

De Amazon AppStore volgt nog, dan kan bijna iedere mobiele gamer de turnbased-strategiespel van Firaxis. Het spel kost in de Google Play € 8,76.

In XCOM: Enemy Unknown ben jij de laatste hoop voor de mensheid wanneer buitenaardse wezens onze planeet veroveren. Door stragische beslissingen te maken kun je de strijd winnen, of juist verliezen omdat landen die je niet beschermd hebt geen financiële steun meer leveren. En dat geld heb je hard nodig om je manschappen te voorzien van wapens, upgrades en meer om de aliens te verslaan.

XCOM: Enemy Unknown voor Android

Vrouw met brede heupen stuk geiler

Zoek je nog wat te neuken dit weekend, dan kun je het beste een vrouwtje met brede heupen opscharrelen. Uit Brits onderzoek is namelijk gebleken dat zij een stuk geiler zijn.

Voor het onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Leeds, heeft men onderscheid gemaakt tussen smalle heupen (31 centimeter) en brede (36 centimeter). Vervolgens werden 148 jonge vrouwen tussen de 18 en 26 aan de tand gevoeld over hun seksleven. Zo moesten zij vragen beantwoorden over hun ontmaagding en het aantal sekspartners.

En wat blijkt nu? De dames die wat meer houvast bieden als je lekker tegen die dikke kont aanbatst, blijken een stuk gemakkelijker het bed in te lullen. Vrouwtjes met brede heupen hebben namelijk meerdere seksartners gehad en meer ervaring met onenightstands.

Professor Colin Hendrie weet wel waarom. Volgens hen poepen dames met bredere heupen er gemakkelijker een kind uit dan slanke dennen, en dit werkt door in hun seksuele gedrag.

Niks mis met brede heupen!

Sturridge fit voor topper tegen Chelsea

Daniel Sturridge verwacht zondag gewoon te kunnen spelen in de topper in de Premier League tegen Chelsea. De aanvaller van Liverpool is zo goed als hersteld van een hamstringblessure die hem vorige week tegen Norwich City nog aan de kant hield. "Hopelijk keer ik dit weekeinde weer terug. Het is nog wel even afwachten of de trainer me ook direct opstelt", vertelde hij aan Sky Sports.

Sturridge, die bij de Engelse koploper een succesvol aanvalsduo vormt met Luis Suarez, kwam dit seizoen in 24 wedstrijden al tot twintig goals Eerder stond hij drie jaar onder contract bij Chelsea. "Ik heb nog altijd respect voor mijn oude club", antwoordde hij op de vraag hoe hij een doelpunt in de topper zou vieren. "Maar als ik in de laatste minuut scoor, word ik echt wel gek."

Liverpool kan zondag een enorme stap zetten richting de eerste landstitel in 24 jaar. Bij een zege wordt een beslissende kloof geslagen met Chelsea, terwijl ook Manchester City al op een behoorlijke achterstand staat.

Chelsea-trainer José Mourinho liet al doorschemeren weinig vertrouwen meer te hebben in de titel en te overwegen om tegen Liverpool niet zijn sterkste elftal op te stellen. De Portugees wil belangrijke spelers rust gunnen met het oog op de return volgende week tegen Atletico Madrid in de halve finale van de Champions League.

Beachvolleyballers naar knock-outfase Fuzhou

Beide Nederlandse mannenduo's zijn er bij de Fuzhou Open in geslaagd zich te plaatsen voor de knock-outfase. Alexander Brouwer en Michiel van Dorsten deden dat woensdag met twee overwinningen al, terwijl Jon Stiekema en Christiaan Varenhorst zich donderdag bij de laatste 24 voegden.

Brouwer en Van Dorsten slaagden er niet in een vuist te maken tegen de Braziliaanse toppers Emanuel Rego en Pedro Salgado. De als vierde geplaatste Zuid-Amerikanen wonnen met 21-16, 21-15 en zijn het enige koppel dat zonder setverlies uit de groepsfase komt.

Stiekema en Varenhorst verloren weliswaar van het Letse topduo Alexandrs Samoilovs en Janis Smedins (5), dankzij hun twee overwinningen op de eerste dag mogen ze als nummers twee naar de volgende ronde. Tegen de Letten werd het 21-17, 21-16.

In de eerste ronde van de knock-outfase spelen Brouwer en Van Dorsten vrijdag tegen het als 23e geplaatste Tsjechische duo Kubala/Dumek. Bij winst komen ze tegenover qualifiers Salvetti/Daguerre uit Frankrijk, die overtuigend hun groep wonnen.

Stiekema en Varenhorst nemen het op tegen de Oostenrijkers Winter/Petutschnig, als 22e geplaatst in China. Als ze winnen spelen ze in de tweede ronde tegen Plavins/Solovejs (18) uit Letland, die in de groep verrassend afrekenden met de Amerikaanse wereldtoppers Dallhauser/Rosenthal.

Politie ontruimt stadhuis in Oost-Oekraïne

De Oekraïense politie heeft de bezetting van het stadhuis in Marioepol beëindigd. Dat zegt de minister van binnenlandse zaken Arsen Avakov donderdag op zijn Facebook-pagina. Over het verloop van de actie bestaat onduidelijkheid.

Joelia Lasazan, woordvoerder bij de politie in Marioepol, zegt dat zo'n dertig gemaskerde mannen met honkbalknuppels het gebouw in de vroege morgen binnenvielen. Daar begonnen ze de bezetters te slaan. Waarom de demonstranten, die vermoedelijk gewapend waren, zich niet verzetten maar de politie belden is niet duidelijk.

Het is onduidelijk of de gemaskerde mannen bij de politie hoorden. Lasazan zegt dat agenten in het gebouw met de demonstranten in onderhandeling waren over hun vertrek.

Het gebouw werd ruim een week lang bezet door pro-Russische betogers en gewapende lieden. Na de ontruiming zijn volgens de politie vijf bezetters naar het ziekenhuis gebracht. Het ministerie van binnenlandse zaken liet weten dat de explosievenopruimingsdienst het gebouw doorlicht.

Vorige week kwamen bij gevechten in Marioepol nog drie separatisten om het leven. De bezettingen in het oosten van Oekraïne duren al twee weken.

'Menselijke maat in detentiecentra ver te zoeken'

De door staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) beloofde 'menselijke maat' in opvang- en detentiecentra in Nederland is nog altijd ver te zoeken. Tot die conclusie komt Vluchtelingenwerk Nederland naar aanleiding van het donderdag verschenen rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.

"Het rapport geeft duidelijk aan dat er tekortkomingen zijn in de asielprocedure. De focus op snelheid maakt dat er een reëel risico is op verkeerde beslissingen", zegt adjunct-directeur Jasper Kuipers. Hij zegt zijn hart vast te houden als het gaat om de werkdruk voor medewerkers in de vreemdelingenketen. "Die neemt door aangekondigde bezuinigingen alleen maar toe."

Kuipers vindt het goed dat de overheid sinds het overlijden van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov maatregelen heeft genomen, maar 'dit rapport bevestigt het idee dat er nog onvoldoende is veranderd'. "Wij roepen de staatssecretaris dan ook op het rapport serieus te nemen en de zorgvuldigheid in de asielprocedure te waarborgen."

Vluchtelingenwerk vindt dat meer tijd moet worden vrijgemaakt voor kwetsbare vluchtelingen en dat er meer oog moet komen voor mensen in plaats van productie.

Uit het rapport van de onderzoeksraad blijkt dat vreemdelingen in asielzoekerscentra risico's lopen waardoor zij lichamelijke of geestelijke schade kunnen oplopen. Partijen in de vreemdelingenketen zijn zich daar volgens de raad van bewust en zetten zich in om de risico's te beperken. Maar dat lukt niet altijd. Dat komt onder meer doordat de medewerkers geregeld belangen moeten afwegen die op gespannen voet met elkaar staan. Teeven krijgt dan ook het advies maatregelen te nemen.

Bewaker Afghaans ziekenhuis schiet artsen dood

Een bewaker in een ziekenhuis in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft donderdag het vuur geopend op de medische staf. Drie Amerikaanse artsen kwamen om het leven, twee raakten gewond. Dat heeft de politie gezegd. De Amerikaanse ambassade heeft de nationaliteit van de slachtoffers bevestigd.

De bewaker was lid van de Afghaanse politie en was gestationeerd in het ziekenhuis om de werknemers te beschermen. Hij opende echter zonder waarschuwing het vuur. Zijn motief is nog onduidelijk, maar de Taliban hebben in het recente verleden vaker de veiligheidsdiensten geïnfiltreerd en vervolgens aanvallen uitgevoerd.

De schutter raakte zelf ook gewond en wordt geopereerd in het ziekenhuis. Hoe hij gewond raakte, is onduidelijk.

Door gaswinning groeide Groningse economie

Door de toename van de winning van aardgas was Groningen vorig jaar de enige Nederlandse provincie waar de economie is gegroeid. Zonder de aardgasbaten kromp de economie van de noordelijke provincie met 1,2 procent echter harder dan het Nederlandse gemiddelde van 0,8 procent. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag weten.

De Groningse economie groeide vorig jaar met 2,7 procent. De delfstoffenwinning in de provincie dikte met acht procent aan. Dat er vorig jaar meer is gewonnen uit de gasbel onder Slochteren oogstte veel kritiek. Het aantal aardbevingen lag hierdoor de helft hoger, waardoor veel huizen beschadigd zijn geraakt. De komende drie jaar wordt de gaswinning weer teruggeschroefd, heeft het kabinet beloofd.

Volgens het CBS was in alle andere provincies sprake van krimp, maar wel met grote verschillen. Zo kromp de economie van Noord-Holland, goed voor tien procent van het bbp, met 0,7 procent. Ook de economieën van Zeeland en Flevoland werden minder hard getroffen dan het gemiddelde. Deze drie provincies profiteerden van de relatief goede prestaties van respectievelijk de handel, chemische industrie en algemene industrie binnen hun grenzen.

Het bbp van Zuid-Holland kromp juist relatief hard met 1,2 procent. Zo werd de economie van Rotterdam kleiner vanwege de slecht presterende olieverwerkende industrie en kromp de economie van Den Haag door de snijdende rijksoverheid. De Zuid-Hollandse economie heeft met 21 procent het grootste aandeel in de Nederlandse economie.

Ook Noord-Brabant deed het relatief slecht, net als alle provincies buiten de Randstad behalve Groningen. Ook Friesland en Drenthe profiteerden licht van de delfstoffenwinning in die provincies.

[vid] [NSFW] Geile juf stript voor webcam

Een geile juf uit de Amerikaanse staat Washington die onlangs is opgepakt wegens seks met meerdere scholieren, is in nog zwaarder weer geraakt. Er blijkt namelijk een filmpje te zijn opgedoken waar de 24-jarige lerares stript voor de webcam.

Kennen wij Meredith Claire Powell nog? De mooie blondine werd twee maanden geleden in de boeien geslagen omdat ze zich had klaargereden op maar liefst drie knaapjes. Terwijl de strafzaak nog moet beginnen, zijn er nu beelden op internet beland die haar absoluut niet zullen helpen in de rechtbank.

In het zes minuten durende filmpje, helaas zonder geluid, zien wij Powell uitdagend voor de camera dansen. Ze lijkt tegen iemand te praten die aan de andere kant meegeniet van de striptease. Uiteindelijk betast de struise docente haar punani.

Daar houdt de show echter nog niet op. Uiteindelijk spreidt ze haar benen zo ver mogelijk, om te eindigen in een striptease tot op haar lingerie.


Het bewuste filmpje van de geile lerares (NSFW, uiteraard)

Schat gevonden in Limburgse akker

Op een akker in het Limburgse Echt is onlangs een unieke goudschat uit het begin van de vijfde eeuw aangetroffen. De schat bestaat uit een in Nederland nooit eerder aangetroffen combinatie van gouden munten en kapotgeknipt zilveren vaatwerk. Archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam presenteren de vondst vrijdag in het Limburgs Museum in Venlo.

"Het gaat om een belangrijke vondst voor de laat-Romeinse geschiedenis", licht hoogleraar provinciaal-Romeinse archeologie Nico Roymans van de VU donderdag toe. De opgravingen werden twee weken geleden afgesloten, vertelt hij. Het ging om een zogenoemde controleopgraving, waarbij nieuwe dingen zijn gevonden. Een landbouwer was in eerste instantie op de kostbaarheden gestuit.

De archeologen zien de vondst als een sleutelstuk voor het begrip van de eindfase van het Romeinse gezag in Nederland, rond het jaar 411 na Christus. De archeologen gaan vrijdag onder meer in op de 'intrigerende' vraag waarom kostbaar en rijk versierd Romeins zilveren vaatwerk in stukken werd geknipt, en wie dat kan hebben gedaan. De schat wordt ook in het licht van de politieke en militaire chaos in die tijd geplaatst.

Anastacia voelt zich nog sexy na borstamputatie

Anastacia heeft vorig jaar haar beide borsten laten amputeren omdat voor de tweede keer borstkanker werd geconstateerd. De zangeres zegt dat de dubbele amputatie er niet voor heeft gezorgd dat ze zich onzeker voelt. "De echte schoonheid van mensen zit binnenin. En ik voel me ook sexy met littekens waarvoor ik me absoluut niet schaam", zegt Anastacia in het AD.

De zangeres heeft van tevoren veel met haar familie gesproken over de operatie. "We hebben veel gepraat over wat het gemis van borsten zou kunnen betekenen voor mijn gevoelens en seksualiteit", zegt ze. "Voor mij was het heel helder. Ook na de operatie zou ik op en top vrouw blijven."

De Amerikaanse is naar eigen zeggen trots op haar littekens. "Het zijn sporen van mijn verleden, herinneringen aan het begin van een tweede kans", legt ze uit. Het gaat steeds beter met de zangeres. Anastacia wil daarom graag weer toeren. "Van mijn artsen mag dat nog niet. Eind dit jaar hoor ik of ik al dan niet groen licht krijg voor een concertreeks. Eenmaal op het podium kan ik deze moeilijke periode pas echt helemaal afsluiten."

De 45-jarige Anastacia brengt volgende week vrijdag haar zesde studioalbum Resurrection uit. Hoewel de plaat volgens de zangeres geen therapeutische cd is, bevat het album wel autobiografische elementen. "Daarmee hoop ik vrouwen en mannen die worden geconfronteerd met borstkanker te raken. Maar het album draait vooral om hoe een mens ondanks dieptepunten krachtiger kan worden."

Anastacia overwon borstkanker voor de eerste keer in 2003 dankzij een operatie en bestralingen. Vorig jaar februari maakte de zangeres bekend dat de ziekte was teruggekeerd. Vanwege behandelingen moest Anastacia haar Europese tournee afgelasten, in april zou ze in Amsterdam optreden.

12 procent minder verkeersdoden in 2013

Vorig jaar zijn 570 mensen omgekomen door verkeersongelukken in Nederland. Dat zijn er tachtig minder dan het jaar ervoor, een daling van ruim twaalf procent. Dat hebben het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het ministerie van Infrastructuur en Milieu donderdag bekendgemaakt. De daling is beduidend sterker dan het Europese gemiddelde van acht procent.

Minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) is blij dat de daling van het aantal verkeersslachtoffers doorzet. "Deze cijfers bevestigen dat Nederland een van de meest verkeersveilige landen ter wereld is. We willen nog verder terug naar maximaal vijfhonderd in 2020", zegt ze in een verklaring.

Vooral onder motorrijders, maar ook onder inzittenden van personenauto's, fietsers en voetgangers vielen minder verkeersdoden. Kwamen er in 2012 nog 56 motorrijders om in het verkeer, vorig jaar waren dat er 29. Vooral motorrijders tussen de 30 en 60 jaar bleef een fataal ongeluk bespaard.

Het aantal bestuurders of passagiers van personenauto's dat overleed daalde met 39 en kwam uit op 193. Bijna de helft overleed door een botsing met een ander motorvoertuig. Gebruikers van een scootmobiel raakten vaker betrokken bij een fataal ongeluk. Het aantal steeg van 23 in 2012 naar 32 een jaar later. Ook het aantal verkeersdoden onder bromfietsers en scooterrijders nam toe, van 44 naar 48.

Het aantal in het verkeer omgekomen fietsers daalde met acht procent, van tweehonderd in 2012 naar 184 vorig jaar. Het aantal slachtoffers onder de 15 jaar daalde sterk. Vorig jaar overleden vijf jonge fietsers. Een jaar eerder waren dat er nog dertien. Het aantal verkeersdoden onder voetgangers nam af van 68 naar 56.

In 2013 waren ook minder 65-plussers slachtoffer van een dodelijk ongeval op de weg, maar zij blijven met 230 slachtoffers in 2013 een kwetsbare groep, vooral op de fiets. Het aantal 19-minners dat omkwam in het verkeer daalde van veertig in 2012 naar 23 in 2013. I

De provincie Gelderland telde in 2013 voor het eerst de meeste verkeersdoden. In de provincie kwamen 99 verkeersdeelnemers om het leven. Een jaar eerder spande Noord-Brabant nog de kroon.. Het aantal dodelijke verkeersongevallen in die provincie kwam vorig jaar uit op 81, 24 minder dan het jaar ervoor.

In het westen van Nederland daalde het aantal verkeersdoden met achttien procent tot 177. Noord-Brabant en Gelderland hebben het uitgebreidste wegennet van alle provincies.

Obama verwacht geen Noord-Koreaanse koerswijziging

De Amerikaanse president Barack Obama ziet het niet gebeuren dat Noord-Korea op korte termijn zijn leven betert. Obama vindt het land op dit moment de grootste bedreiging voor de stabiliteit in de regio. Als de Noord-Koreaanse leiders serieus een normaal staat willen worden zullen ze hun gedrag moeten veranderen, zei hij.

Obama zegt ervan overtuigd te zijn dat de Verenigde Staten door samenwerking met onder meer Japan en Zuid-Korea druk kunnen zetten op Pyongyang om van koers te veranderen. Medewerking van China is daarbij volgens hem onontbeerlijk.

Er wordt gespeculeerd dat Noord-Korea tijdens Obama's Aziëreis deze week een vierde kernproef gaat uitvoeren.

Nieuwe Skylanders-game aangekondigd

Activision heeft een Skylanders-game aangekondigd. De game krijgt de naam Skylanders Trap Team en zal naast nieuwe personages ook een nieuwe portal bevatten die extra mogelijkheden biedt.

Skylanders: Trap Team zal vanaf 10 oktober in de winkels liggen.  Spelers kunnen net zoals in de voorgaande delen de poppetjes via de Portal tot leven brengen. Echter, heeft de Portal in Skylanders: Trap Team een extra feature genaamd de  'Traptanium Trap'  en laat spelers personages uit de game gevangen nemen.

SLTT Portal

SLTT KeySLTT3

SLTT

SLTT

SLTT

Man vindt paardenkop op motorkap

Een man uit Sydney dacht vannacht dat hij in een scène van 'The Godfather' was beland. De Australiër trof op de motorkap van zijn auto namelijk een afgehakte paardenkop aan.

De beste man werd rond half drie ruw uit zijn slaap gewekt. Hij hoorde buiten allemaal harde geluiden. Toen hij buiten poolshoogte ging nemen, sloeg de schrik hem om het hart.

Zijn auto bleek zwaar te zijn toegetakeld. Op de motorkap lag een hevig bloedende paardenkop. Hierop schakelde de hevig geschrokken Aussie direct de politie in.

Bromsnor heeft naar aanleiding van bloedsporen het vermoeden geuit dat de kop is gejat uit een slachthuis. De paardenkop is inmiddels venietigd. De politie zal de zaak verder onderzoeken.

Zo doen ze dat bij de maffia!

Otterspeer naar ploeg Orie

Schaatser Hein Otterspeer zal het komende seizoen uit gaan komen voor BrandLoyalty. De 25-jarige sprinter kwam de afgelopen jaren uit voor de beslist-ploeg van Gerard van Velde, maar kiest nu voor de ploeg van Jac Orie.

Otterspeer werd zowel in 2012 als dit jaar tweede op het NK sprint. Op het WK sprint pakte hij in 2013 de bronzen medaille. De Zuid-Hollander wist zich niet te plaatsen voor de Winterspelen in Sochi, waar hij onder meer Beslist-teamgenoot Michel Mulder zag schitteren.

Mogelijk krijgt de ploeg van Orie naast Otterspeer uitbreiding van nog een schaatser. Meervoudig olympisch kampioen Sven Kramer is nog in gesprek met de ploeg.

[NBA] Miami wint ook tweede duel in play-offs

De basketballers van Miami Heat hebben ook hun tweede partij in de play-offs van de Eastern Conference van de NBA gewonnen. Charlotte Bobcats werd in Florida met 101-97 verslagen. Miami heeft nog twee overwinningen nodig om de volgende ronde te bereiken.

Sterspeler LeBron James nam 32 punten en acht assists voor zijn rekening. Chris Bosh maakte twintig punten. Miami is de kampioen van de afgelopen twee seizoenen en eindigde in de reguliere competitie achter Indiana Pacers op de tweede plaats.

Ook Portland Trail Blazers nam een 2-0 voorsprong in de best-of-sevenserie. Uit bij Houston Rockets werd een 112-105 overwinning geboekt. LaMarcus Aldridge wist opnieuw alle ogen op zich gericht. De speler maakte 43 punten, na in de eerste wedstrijd al 46 punten te hebben gescoord. James was in 2009 de laatste speler die in twee opeenvolgende play-offduels minimaal veertig punten maakte.

Dallas Mavericks zegevierde met 113-92 bij San Antonio Spurs en bracht de stand daarmee in evenwicht. Beide ploegen hebben nu een wedstrijd gewonnen.

'Dildo delen = kanker'

Dames, pas maar goed op dat je je neppiemel niet met andere meisjes deelt! Amerikaanse wetenschappers hebben namelijk een verband aangetoond tussen het delen van seksspeeltjes en de verspreiding van het humaan papillomavirus (HPV), dat onder andere baarmoederhalskanker veroorzaakt.

Voor het onderzoek heeft de Indiana University School of Medicine in Indianapolis aan twaalf vrouwen dildo's uitgedeeld. Ieder van hen kreeg twee seksspeeltjes. De vrouwen, tussen de 18 en 29 lentes, werden uitgekozen omdat ze het afgelopen jaar seks hadden gehad met zowel mannen als vrouwen.

De geile dames kregen de opdracht om hun vibrator direct na gebruik, direct na het schoonmaken van het ding en een dag later te ruilen met hun partner. En wat bleek nu? Negen van de twaalf deelnemers bleek te zijn besmet met het HPV-virus. Op zeker een van hun dildo's bleek het virus te zitten.

Ook direct na het schoonmaken bevatte de helft van de vibrators nog het virus. Pas als je een dagje wacht na het schoonmaken, wordt HPV nog maar sporadisch aangetroffen. HPV hoeft overigens niet altijd kanker te betekenen: sommigen krijgen er slechts wratten van.

Feyenoord vindt besluit Ajax over fans curieus

Feyenoord vindt het besluit van Ajax om de komende drie jaar geen Ajax-supporters toe te laten tot de Kuip 'curieus'. Dat heeft een woordvoerder van de Rotterdamse club donderdag gezegd tegen RTV Rijnmond. De Amsterdammers namen het besluit woensdag vanwege de ongeregeldheden tijdens de bekerfinale van zondag.

De club kan zich wel wat voorstellen bij de beslissing van Ajax, maar vindt het besluit desondanks vreemd. "Ajax denkt dat het kennelijk nog steeds niet verantwoord is om supporters van beide clubs toe te laten bij de wedstrijden", aldus de woordvoerder. "Het is echter wel een curieus besluit, omdat de ongeregeldheden van zondag niets te maken hebben gehad met de rivaliteit tussen Ajax en Feyenoord."

In Rotterdam zijn ze dan ook nog niet zover om supporters van Feyenoord omgekeerd ook de toegang tot de Arena te ontzeggen. "Daar gaan we de komende weken over praten met de lokale veiligheidsdriehoek, een afvaardiging van de supporters en de gemeente. We hebben elkaar nog niet gesproken sinds het nieuws woensdag naar buiten is gekomen."

Feyenoord neemt dus de tijd voordat het een beslissing neemt. De zegsman wil daarmee echter niet zeggen dat het besluit van Ajax overhaast is. "Je weet niet welke druk er op dit moment op die club wordt uitgeoefend. Nogmaals, we hebben er begrip voor, maar voor ons is relevanter of onze supporters daar nog wel heen kunnen. Dat staat wat ons betreft nog steeds open." Hij zegt dat in de 'ideale situatie' fans van beide kanten de klassieker kunnen bezoeken. "Maar in dat proces bevinden we ons nu helaas niet."

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb laat de deur voor Ajax-supporters om een bezoek te brengen aan de Kuip voorlopig op een kier staan. Hij liet woensdagavond weten aan de NOS dat wat hem betreft alle opties nog openliggen en dat nog niets vaststaat.

Twee keer zo veel claims na Koninginnedag

Verzekeraars ontvingen de afgelopen jaren na Koninginnedag twee keer zo veel claims door vandalisme als op een normale dag, namelijk iets meer dan honderd tegenover 55. Ook de diefstal van fietsen lag op de feestdag fors hoger. Dat blijkt uit een analyse door het Verbond van Verzekeraars.

Het statistiekbureau van de verzekeraars analyseerde de schade van de afgelopen vijf Koninginnedagen. Daaruit blijkt dat Nederlanders massaal de fiets pakken tijdens het Oranjefeest. Daarbij kwamen 62 procent minder claims over schade aan autoruiten binnen, waren er 38 procent minder aanrijdingen, maar werden 67 procent meer fietsen gestolen.

Naast fietsen waren ook smartphones erg in trek bij dieven. In vergelijking met een normale dag werden maar liefst tweehonderd procent meer telefoons gestolen. Het verbond roept mensen zaterdag tijdens de eerste Koningsdag 'een beetje' op te letten en fietsers doen er goed aan te controleren of hun fiets goed op slot staat.

Braakman/Van der Vlist missen stunt in Fuzhou

Rimke Braakman en Jantine van der Vlist zijn er net niet in geslaagd om in Fuzhou voor een fikse stunt te zorgen. Het Nederlandse koppel speelde sterk tegen de Braziliaanse toppers Maria Clara en Carol Salgado, maar kwamen net tekort.

De Braziliaanse zussen werden vorig jaar nog tweede in de eindstand van de World Tour en zijn in Fuzhou als vijfde geplaatst. Het Nederlandse duo, de nummers 21 van de plaatsingslijst, won de eerste set overtuigend met 21-16.

In de tweede set begonnen Braakman en Van der Vlist niet goed, maar na een grote achterstand kwamen ze toch nog terug tot 20-20. Op dat moment ging de Nederlandse service buiten de lijnen, waardoor de Braziliaanse zussen op setpoint kwamen en dat af konden maken. In de beslissende set waren de Nederlandse dames niet goed genoeg en glipte de zege uit handen.

Het duo wist ook hun eerste wedstrijd donderdag niet te winnen. Daarin verloren ze met 21-13, 21-15 van het als twaalfde geplaatste koppel Bieneck/Grossner uit Duitsland. Vrijdag spelen ze nog tegen het Oostenrijkse duo Schützenhöfer/Plesiutschnig, als 28e geplaatst. Doorgaan naar de knock-out fase lijkt echter uitgesloten.

Het andere Nederlandse duo bij de vrouwen begon een stuk beter aan het toernooi. Madelein Meppelink en Marleen van Iersel wonnen de eerste wedstrijd van hun eerste toernooi als koppel. Van Iersel speelde al vijf jaar met Sanne Keizer, maar zij heeft een rustpauze ingelast. 

In Fuzhou zijn de twee als zevende geplaatst. In hun eerste groepswedstrijd wonnen ze met 21-18, 24-22 relatief eenvoudig van het als 26e geplaatste Mexicaanse koppel Revuelta/Candelas. Later op donderdag spelen Meppelink en Van Iersel nog hun tweede groepswedstrijd tegen Giora/Gombini uit Italië.

'Windenergie te duur door hoge pachtprijs windpark'

Windenergie is veel duurder dan nodig, omdat uitbaters van een windpark relatief veel voor hun grond moeten betalen. Een exploitant van een windpark is soms tot wel tien keer zo veel kwijt voor grond als de eigenaar van een kolencentrale. Dat stelt de NOS donderdag na onderzoek naar de tarieven van het Rijksvastgoed- en Ontwikkelingsbedrijf (RVOB).

De eigenaar van een windpark betaalt per windmolen tussen de 35.000 en 50.000 euro aan particuliere grondeigenaren. Omdat het gaat om langdurige contracten van vijftien tot twintig jaar kan de totale pachtsom voor één windmolen oplopen tot een miljoen euro. De bouw van windparken valt daardoor duur uit.

De hoge prijzen van particulieren zijn afgeleid van de pacht die het rijk rekent voor grond voor windmolens. Het RVOB - dat de grond van de overheid beheert - stelt echter in een rapport van vorig jaar dat het marktconforme prijzen voor de grond moet rekenen en met particuliere grondeigenaren moet concurreren.

Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks drijft de overheid op die manier de prijs op de grond voor windmolens - en daarmee op windenergie - onnodig op. Zo verdwijnt er veel subsidiegeld in de zakken van mensen die speculeren met grond, zo stelt de tegen de NOS.

Van Tongeren wil daarom dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) onderzoek gaat doen naar de dure grond voor windparken. Het kabinet spreekt donderdag over windenergie. De regeringspartijen willen de komende jaren drie keer zo veel windenergie opwekken met windmolens op land.

De grote plannen voor windenergie op land en op zee zijn bedoeld om meer duurzame energie op te wekken. In 2023 moet zestien procent van de Nederlandse energie duurzaam zijn, zo wil het kabinet. Nu is dat nog vier procent.

Lords of the Fallen mogelijk geen 1080p op Xbox One

Tomasz Gop, executive producer bij CI Games, vertelde in een interview met IGN dat men bij CI Games druk bezig zijn met het bereiken van gameplay op 30fps. Echter, het ziet er naar uit dat de resolutie op Xbox One hier moet onder lijden.

Tijdens het interview vertelde Gop dat het makkelijker is om een resolutie van 1080p te bereiken op PlayStation 4, dan op Xbox One. Hij voegde daar aan toe dat het team momenteel hard werkt om dit toch mogelijk te maken, maar hij durfde nog niets te bevestigen.

"We’re working very hard right now to deliver PS4 and Xbox One in 1080p but I can’t confirm whether it’s possible. It’s probably easier for me to confirm it’ll happen for PlayStation 4, because it appears on this one we’re almost nailing it and pretty much there. For Xbox One though, it’s slightly tougher and we’re still working on it, so I can’t confirm that yet," aldus Gop.

Bezitter kinderporno VS moet slachtoffer betalen

Slachtoffers van kinderporno kunnen in de Verenigde Staten een schadevergoeding eisen van mensen die beelden van hun misbruik bezitten. Dat heeft het Amerikaanse hooggerechtshof woensdag bepaald. Kinderpornobezitters kunnen echter alleen worden aangeklaagd voor de schade die zij een slachtoffer direct hebben berokkend. In de zaak die woensdag diende veegden de rechters daarmee een schadevergoeding van omgerekend tweeënhalf miljoen euro van tafel.

De zaak was aangespannen door Doyle Randall Paroline, die werd veroordeeld voor het bezit van kinderporno. Een lagere rechtbank besloot eerder dat hij tweeënhalf miljoen euro moest betalen aan een meisje dat 'Amy' werd genoemd. Amy werd toen ze 8 en 9 was verkracht door haar oom. Het miljoenenbedrag is de totale schade die ze leed, bestaande uit psychologische zorg, gederfde inkomsten en de kosten voor haar advocaten.

Paroline ging tegen de eerdere uitspraak in beroep. De hoge rechters bepaalden woensdag dus dat Paroline wel moet betalen, maar niet het gehele bedrag. Een lagere rechter moet nu vaststellen voor welk bedrag Paroline precies aansprakelijk is. Amy liet via haar advocaat weten dat ze 'verrast en verward' is door de uitspraak van het hof.

Vuurwerk taboe in centrum Hilversum

Hilversum staat geen vuurwerk meer toe rond de jaarwisseling. "We gaan dit gewoon eens proberen", zei burgemeester Pieter Broertjes (PvdA) donderdag tegen de NOS. "Iemand moet de eerste zijn." Broertjes is de overlast die met vuurwerk samenhangt 'beu'.

Broertjes wil het verbod op het afsteken van knal- en siervuurwerk in het centrum van zijn gemeente opnemen in de algemene plaatselijke verordening. Als alternatief voor consumentenvuurwerk organiseert de gemeente in het centrum een eigen vuurwerkshow. In andere wijken gaat de politie extra surveilleren.

In het centrum van Hilversum explodeerde tijdens de jaarwisseling 2011-2012 een enorme vuurwerkbom. De stad ontsnapte volgens Broertjes ternauwernood aan een ramp.

Broertjes zei eerder dit jaar al in landelijke overlegorganen te gaan pleiten voor aanpassing van het vuurwerkbesluit, zodat gemeenten de mogelijkheid krijgen een algeheel vuurwerkverbod af te kondigen. Hij wil ook dat de verkoop- en afsteekperiode worden verkort.

Onderzoeksraad: asielzoekerscentra zijn veilig

In de Nederlandse opvang- en detentiecentra voor vreemdelingen heersen geen structurele veiligheidsproblemen. Dat blijkt uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid dat donderdag wordt gepresenteerd, schrijft De Telegraaf.

De raad stelde het onderzoek naar de veiligheid in asielzoekerscentra in naar aanleiding van een Kamerdebat over de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov, die vorig jaar zelfmoord pleegde in vreemdelingendetentie.

De PvdA en de linkse oppositie wilden opheldering van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) over de kwestie. Ze vermoedden systeemfouten. De onderzoeksraad spreekt dit echter tegen.

Wel melden bronnen aan de krant dat de raad vindt dat uitgewezen asielzoekers met medische problemen in de gaten moeten worden gehouden in het land waar ze naartoe zijn gestuurd. Ook moet de psychiatrische hulp beter.

Teeven moet de Kamer binnenkort uitleg geven over de conclusies van het rapport en over de situatie van een Armeense asielzoeker die zichzelf om het leven heeft gebracht. Die kwestie kwam woensdag aan het licht.

De onderzoeksraad presenteert het rapport om 10.00 uur.

Twee derde corporaties verhoogt huren maximaal

Bijna twee op de drie woningbouwverenigingen laten de huren op 1 juli maximaal stijgen. Nog eens twintig procent zit met de huurstijging dicht tegen het maximum aan. Dat blijkt uit onderzoek van De Persdienst onder honderd corporaties verspreid over het land.

De corporaties mogen van minister voor Wonen Stef Blok (VVD) de huren met een hoger percentage laten stijgen dan de inflatie. Voor lagere inkomens betekent dat een stijging van maximaal vier procent. De huren van middeninkomens en hogere inkomens mogen met respectievelijk 4,5 en 6,5 procent omhoog.

De hogere inkomens van ruim 43.000 euro of hoger krijgen het vaakst de maximale huurverhoging voorgeschoteld: in 88 procent van de gevallen. Bij middeninkomens (ongeveer 34.000 tot 43.000 bruto) stijgt bij driekwart van de gevallen de huren maximaal. De lagere inkomens, met een brutojaarinkomen van 34 duizend euro of lager, worden nog het vaakst 'ontzien', zo schrijft de persdienst van de regionale kranten van Wegener. Bijna een derde van de corporaties verhoogt voor deze groep de huren niet maximaal, en kiest bijvoorbeeld voor het inflatiecijfer. Nog altijd bij twee derde van de huren gaat de huurprijs wel met het maximale percentage van vier procent omhoog.

De corporaties moeten tot en met 2017 1,7 miljard euro aan verhuurdersheffing betalen. De woningbouwverenigingen hopen een groot deel hiervan binnen te halen door de huren te verhogen.

'Opa' Phelps wil vooral plezier hebben

Michael Phelps wil zichzelf niet al te veel verwachtingen opleggen in zijn tweede 'zwemleven'. De 18-voudig olympisch kampioen wil vooral genieten. "Ik heb geen contracten getekend, ik doe dit voor niemand. Ik doe dit omdat ik het zelf graag wil. Ik geniet ervan om terug te zijn en met een groep in het water te liggen. Ik ben ontspannender dan ik ooit ben geweest. Ik ben blijer en maak veel grapjes. Ik ben de opa van de groep, de oude man."

De 28-jarige Phelps zwemt vanaf donderdag bij de Grand Prix in Mesa zijn eerste wedstrijden sinds zijn afscheid na de Olympische Spelen van 2012 in London. Hoewel zijn prijzenkast uitpuilt, heeft de Amerikaanse zwemlegende nog steeds wensen. "Ik heb altijd doelen gehad en dingen die ik wil bereiken. Ik kijk er naar uit wat deze weg mij gaat brengen. Mijn reis begint morgen."

Over 2 jaar staan de Spelen in Rio op het programma. Phelps wilde zich er niet over uitlaten of hij daar nog kans kan maken op een gouden medaille. "Als ik nog wat wilde bereiken, wist ik dat dit de tijd was om weer te beginnen. Maar ik doe dit voor mezelf. Of het nu een succes wordt of niet, dat zal mijn loopbaan zeker niet beïnvloeden."

Phelps begon aanvankelijk weer met trainen bij zijn coach Bob Bowman om gewicht kwijt te raken. Na zijn afscheid kwam hij zo'n 18 kilo aan. Daarna namen de trainingen steeds serieuzere vormen aan. "We hebben goed werk kunnen doen. Ik houd van deze sport."

Hij zou bij zijn rentree in actie komen op de 50 en 100 meter vrij en 100 meter vlinderslag, maar laat de 100 meter vrij schieten. Hij wil zich donderdag op de 100 vlinder concentreren.

Arsenal neemt contact op met Van Gaal

Arsenal heeft contact gezocht met Louis van Gaal. De club uit Londen ziet in de huidige bondscoach van het Nederlands elftal de ideale opvolger van Arsene Wenger. De clubleiding van The Gunners heeft nog altijd vertrouwen in een langere samenwerking met Wenger. In oktober werd immers een akkoord bereikt over een nieuw contract voor de duur van twee jaar.

Maar Arsenal weet dat de Franse coach vertrekt wanneer hij de gestelde doelen volgende maand niet haalt. Wenger wil de FA Cup winnen en met Arsenal bij de eerste vier in de Premier League eindigen. Wanneer Wenger vertrekt, is Van Gaal in beeld om hem op te volgen, weet Goal. De huidige bondscoach van Oranje staat ook in de belangstelling van Manchester United en sprak zelfs al met die club. In een eerder stadium sprak de voormalige trainer van onder meer Ajax en Bayern München ook al met Tottenham Hotspur.

Van Gaal houdt vanuit zijn villa in de Portugese Algarve alle opties open en wacht de ontwikkelingen bij Manchester United en Arsenal af. Een samenwerkingsverband met Arsenal zou niet geheel ontoevallig zijn. Drie van zijn eerdere assistenten gaan binnenkort aan de slag in de jeugdopleiding van de Londense club.

Andries Jonker neemt komende zomer het stokje over van Liam Brady als hoofd van de jeugdopleiding. Jonker werkte samen met Van Gaal bij Bayern München en Barcelona. Jan van Loon gaat aan de slag als trainer van Arsenal U16 en Frans de Kat gaat aan de slag bij U18. Van Loon en Kat werkten eerder al samen met Van Gaal bij de KNVB. De drie Nederlanders treden per 1 juli in dienst bij The Gunners.

Een eventueel vertrek van Wenger zou een grote aderlating zijn voor Arsenal. De clubleiding heeft nog alle vertrouwen in de Franse trainer en boden hem niet voor niets een contract tot 2016. Maar Wenger laat zijn toekomst bij Arsenal afhangen van de laatste vier wedstrijden van het seizoen, waaronder de FA Cup-finale op 17 mei tegen Hull City. De laatste vier duels zullen bepalen of Wenger de twintig jaar vol maakt bij Arsenal.

Mocht Wenger besluiten te vertrekken aan het einde van het seizoen, volgt er geen grote leegloop. Verwacht wordt dat Boro Primorac, fitness-coach Tony Colbert en keeperstrainer Gerry Peyton ook zullen vertrekken. Assistent-manager Steve Bould, eerste elftal-coach Neil Benfield en de rest van de medische en technische staf blijven aan.

Roy Donders maakt huispakken voor mannen

Roy Donders brengt binnenkort een huispakkenlijn voor mannen op de markt. De 23-jarige Stylist van het Zuiden zegt donderdag in het AD dat het gaat om een 'comfortabele mannencollectie'.

"Anders dan bij mijn huispakken voor dames heeft de herenvariant natuurlijk geen pailletjes en andere blingbling-details", omschrijft de Tilburger, die wordt gevolgd in de serie Roy Donders: Stylist Van Het Zuiden. "Wel zitten er typische Donders-elementjes op zoals in dit geval best stoere prints."

Donders, die onlangs een nieuwe dameslijn met comfortabele pakjes uitbracht, kwam eerder nog negatief in het nieuws omdat de kruisnaad van de pakken snel losliet. "Misschien is het met een of twee pakken misgegaan tijdens het productieproces in de fabriek", legt hij uit. "Helaas hebben juist de eigenaren van die foutief genaaide exemplaren zich bij de media gemeld. Met 99 procent was niks mis. Daar hoor je niemand over."

De stylist is vanaf dinsdag op RTL 5 te zien in het tweede seizoen van zijn realityserie. Deze reeks richt zich onder meer op zijn leven, zijn carrière als volkszanger en het ontwerpen van kleding.

[WK Snooker] Hawkins, Trump, Fu en Allen naar ronde twee

De geplaatste spelers Barry Hawkins, Judd Trump, Marco Fu en Mark Allen hebben zich allemaal geplaatst voor de tweede ronde van het wereldkampioenschap snooker. 

Hawkins en Allen hadden geen problemen met respectievelijk David Gilbert en Michael Holt. Het werd in beide partijen 10-4. Trump haalde met zeer matig spel de tweede ronde. Hij won van Tom Ford met 10-8. Trump laat al het hele jaar matig spel zien en dat was ook het geval. Hij haalde wel de tweede ronde. 

De partij tussen Fu en Martin Gould was een hoogstaande partij. Zo werd vrijwel elk frame in niet meer dan vijf beurten afgewerkt. Fu had vijf breaks van meer dan tachtig punten. Ook Gould pakte vier frames met 63, 92, 69 en 69. Het was de speler uit Hong Kong die met 10-7 Gould versloeg. 

De nummer één van de wereld Neil Robertson speelt tegen Robbie Williams. Het staat halverwege de partij 7-2. Met dezelfde tussenstand heeft Domonic Dale een voorsprong genomen op Mark Davis. Het zijn de laatste partijen uit de eerste ronde en worden op donderdag uitgespeeld. 

Vanavond zal ook Ronnie O'Sullivan weer aantreden. Hij speelt in de tweede ronde tegen Joe Perry. Ook Ali Carter en Mark Selby gaan spelen voor een plek bij de laatste acht. 

Uitslagen/tussenstanden woensdag 23 april 

Naam Naam Score/stand
Barry Hawkins David Gilbert 10-4
Judd Trump Tom Ford 10-8
Marco Fu Martin Gould 10-7
Neil Robertson Robbie Williams 7-2
Mark Davis Domonic Dale 2-7
Mark Allen Michael Holt 10-4

Programma donderdag 24 april 

Sessie Tijd Naam Naam
Laatste sessie 14.00 Mark David Dominic Dale
Eerste sessie 14.00 Mark Selby Ali Carter
Laatste sessie 20.00 Neil Robertson Robbie Williams
Eerste sessie 20.00 Ronnie O'Sullivan Joe Perry

Patiëntenstop in tbs-kliniek Venray na ophef

Tbs-kliniek de Rooyse Wissel in Venray laat voorlopig geen nieuwe patiënten meer toe. Ook zijn de cellen doorzocht en is een onderzoek naar de integriteit van de medewerkers aangekondigd. Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) bezocht de private kliniek woensdag en had een gesprek met de directie, laat zijn woordvoerder donderdag weten.

Tbs'ers op een gesloten afdeling in de kliniek beschikken ruimschoots over soft- en harddrugs, slagersmessen, telefoons en contant geld, bleek woensdag uit een reportage van het programma Dit Is de Dag. De spullen zijn door onder meer personeelsleden de kliniek in gesmokkeld.

De kliniek heeft de Inspectie Veiligheid en Justitie gevraagd de veiligheid in de Rooyse Wissel en de drugssmokkel te onderzoeken, aldus de woordvoerder. De inspectie was al bezig met een ander onderzoek. De Inspectie voor de Gezondheidszorg neemt de behandelingen onder de loep.

Op beelden die tbs'ers met mobiele telefoons hebben gemaakt zeggen ze te handelen uit frustratie over het veiligheidsbeleid en het gebrek aan behandeling in de kliniek. Het gebruik van mobiele telefoons is verboden in tbs-klinieken. Tbs'ers zeggen zich onveilig te voelen en willen dat de Rooyse Wissel wordt gesloten. "Het is een tikkende tijdbom. Je hoeft maar een lontje aan te steken en het klapt hierbinnen", zei een van hen in het tv-programma.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie zei voorafgaand aan de uitzending nog geen reden te hebben om te twijfelen aan de kwaliteit die de Rooyse Wissel biedt.

De Rooyse Wissel benadrukt dat drugs, wapens, contant geld en mobiele telefoons niet zijn toegestaan, maar dat ondanks strenge controles 'zaken zoals hiervoor genoemd zo nu en dan' worden aangetroffen. "Het is inherent aan een deel van onze doelgroep dat getracht wordt de opgelegde kaders, regels en structuren te ondermijnen of te omzeilen", stelde de kliniek in een verklaring. De kliniek is er desondanks van overtuigd dat het beleid 'afdoende waarborgen biedt voor een veilig behandelklimaat voor patiënten en medewerkers'.

De Rooyse Wissel wilde eerder niet reageren tot het programma was uitgezonden. De kliniek sloeg een aanbod om de beelden voor de uitzending te bekijken af. De directie was donderdagochtend niet direct beschikbaar voor een reactie.

Vrij Nederland publiceerde twee maanden geleden een reportage waarin werd beschreven hoe patiënten in de Rooyse Wissel elkaar aftuigen en worden verwaarloosd. Ook zou sprake zijn van zelfmoord en gebrek aan medische behandeling. De kliniek zei zich niet in dit beeld te herkennen en er nadrukkelijk afstand van te nemen.

Obama: nieuwe sancties tegen Rusland liggen klaar

Als Moskou zich niet alsnog aan de afspraken houdt om de spanningen in Oekraïne te verlichten, liggen er nieuwe economische sancties klaar. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama gezegd tijdens een persconferentie in Japan. De Verenigde Staten vinden dat Rusland te weinig doet om een einde te maken aan de bezettingen in het oosten van Oekraïne.

Voordat de sancties van kracht worden willen de VS wel steun hebben van bondgenoten, benadrukte Obama. Hij gaf toe dat sancties mogelijk weinig invloed hebben op de plannen van president Vladimir Poetin en dat de crisis in Oekraïne mogelijk niet bedaart. "Hoeveel invloed ze hebben op zijn afweging hangt af van de medewerking van andere landen," aldus Obama

De opmerkingen van Obama tonen hoe lastig het voor de VS is om de agressieve toon van Rusland en de groeiende onrust die pro-Russische opstandelingen in het land veroorzaken te beantwoorden. In de regio zijn veel landen afhankelijk van Russische energie. De vrees bestaat dat verdergaande sancties ook hun economie treffen.

Obama beklaagde zich over de milities en gewapende mannen die nog altijd overheidsgebouwen in Oekraïne bezetten. Vorige week werden in Genève afspraken gemaakt om de daardoor ontstane spanning, met name in het oosten van het land, weg te nemen. "Tot nu toe hebben ze zich niet aan de geest van de Geneefse overeenkomst gehouden," aldus Obama. "Dat brengt consequenties met zich mee en er zullen verdere sancties geformuleerd worden." Hij zei niet op welke termijn de nieuwe sancties van kracht kunnen worden, maar het is volgens de president een kwestie van dagen, niet weken.

Woensdag zei de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov dat aanvallen op Russische burgers een aanval op de Russische federatie zijn. "Als we aangevallen worden zullen we zeker reageren," waarschuwde hij, een dag nadat Oekraïne aankondigde een einde te gaan maken aan de bezettingen.

"Het is van belang om te benadrukken dat ons doel gedurende dit proces altijd is geweest om de afweging van meneer Poetin te beïnvloeden, dat we hopen dat er een diplomatieke oplossing komt, dat sancties Rusland meer treffen dan wie dan ook maar dat ze een verstoring zijn voor de wereldeconomie," aldus Obama.

Guardiola: "Er is geen beter team dan Real Madrid"

Real Madrid was woensdagavond in de halve finale van de Champions League tegen Bayern München niet de sterkste ploeg, maar won wel met 1-0. Als trainer verloor Guardiola nog nooit in Estadio Santiago Bernabeú, tot woensdagavond. Door een doelpunt van Karim Benzema ging Bayern München ten onder.

“Het was een moeilijke wedstrijd, die we uiteindelijk hebben verloren”, zei Guardiola na de wedstrijd tegenover Sky. “Maar we hebben altijd nog de return. We gaan er alles aan doen om zo goed mogelijk aan de aftrap te verschijnen.”

Bayern begon ijzersterk aan de wedstrijd. Real Madrid werd volledig onder druk gezet en kreeg het niet voor elkaar de bal lang in bezit te houden. Maar toch was het Benzema die scoorde. De Franse spits rondde beheerst af op aangeven van Fabio Coentrao, die op zijn beurt gelanceerd werd door Cristiano Ronaldo. Het balbezit was voor de Duitsers, de kansen vanuit de counter voor Real Madrid.

“Real Madrid heeft altijd al op deze manier gespeeld”, vertelt Guardiola, die het met Barcelona vaak heeft opgenomen tegen De Koninklijke. “Ze zijn verschrikkelijk snel. Ze laten je rustig voetballen en wachten op het moment dat je balverlies lijdt. Dan moet je als tegenstander scherp en goed georganiseerd zijn. En dat waren we ook. Ik ben erg, heel erg trots op mijn elftal. Er is geen beter team dan Real Madrid.”

Guardiola kijkt uit naar de return over een week in Beieren. “We hebben slechts met een doelpunt verschil verloren. We moeten er nu twee of drie scoren en zullen gaan zien hoe we dat gaan doen”, besluit de trainer, uitkijkend naar volgende week dinsdag.

Macintosh zet Kwantum in de etalage

Winkelketenconcern Macintosh wil op termijn afscheid nemen van woonwarenhuis Kwantum. Het bedrijf achter Dolcis, Scapino en Invito wil zich volledig gaan richten op winkels voor kleding en schoenen. Het bedrijf maakte donderdag bij de eerstekwartaalupdate verder bekend 51 extra winkels te gaan sluiten, bovenop de 104 die vorig jaar al waren aangekondigd.

Alle 25 vestigingen van Scapino in België en een aantal Dolcis-winkels in Nederland worden dit of volgend jaar opgedoekt. Macintosh gaat zich vooral richten op de merken Brantano, Manfield, Scapino in Nederland en op het Britse Jones Bootmaker. Dolcis in Nederland en Brantano in Groot-Brittannië blijven wel bestaan, maar worden opgeschoond.

Kwantum wordt verkocht 'zodra een verkoopprijs kan worden gerealiseerd die de sterke positie van Kwantum als discounter in woningdecoratie voldoende reflecteert', schrijft Macintosh. De 109 Kwantum-winkels behaalden vorig jaar een omzet van 181,8 miljoen euro en een operationeel resultaat van 5,5 miljoen euro.

Macintosh haalt verder de bezem door het hoofdkantoor en door de winkelhuren. Dat moet in 2016 tien miljoen euro aan kosten per jaar schelen. Of en hoeveel banen daarbij verdwijnen maakte het bedrijf niet bekend.

De kleding- en schoenenwinkels van Macintosh behaalden in het eerste kwartaal een zeven procent hogere omzet, schrijft het bedrijf in de kwartaalupdate. Die stijging zet door in april. De online verkopen van de verschillende ketens steeg met 58 procent. Het bedrijfsresultaat van geheel Macintosh was in het eerste kwartaal hoger dan een jaar eerder. Het bedrijf maakte geen precieze cijfers bekend.

VN-chef eist actie tegen Syrië

VN-chef Ban Ki-moon heeft woensdag geëist dat de Veiligheidsraad actie onderneemt tegen de schendingen van het internationaal recht in Syrië. Volgens Ban houdt geen van de strijdende partijen zich aan de VN-eisen om toegang te verschaffen voor hulp.

In een rapport aan de 15 leden van de Veiligheidsraad schrijft hij dat de eerdere eis om toegang tot Syrië te verkrijgen voor humanitaire hulp door geen van de partijen in het conflict wordt nageleefd.

,,De Veiligheidsraad moet actie ondernemen tegen deze flagrante schendingen van de fundamentele principes van het internationaal recht", schreef hij in het 21 pagina's tellende rapport. Ban heeft niet aangegeven welke maatregelen er genomen moeten worden.

Sinds de burgeroorlog in Syrië 3 jaar geleden uitbrak, zijn ruim 150.000 mensen om het leven gekomen. Ook zijn zeker 9 miljoen Syriërs op de vlucht voor het geweld.

VN-chef eist actie tegen Syrië
VN-chef eist actie tegen Syrië (Foto: ANP)

Lokfiets leidt tot steeds meer aanhoudingen

Zogenoemde lokfietsen leiden steeds vaker tot succes in de strijd tegen fietsendiefstal. Dat meldt de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (Stavc) donderdag. Uit cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar blijkt dat in 152 van de 228 gevallen dat een lokfiets werd ingezet, dat resulteerde tot de aanhouding van de dief.

De speciale fiets werd vorig jaar in totaal achthonderd keer ingezet, wat over het hele jaar leidde tot 290 aanhoudingen. "Het succes van de inzet neemt dus alleen maar verder toe", stelt de Stavc.

De lokfietsen zijn een aantal jaar geleden in het leven geroepen om de fietsendiefstal terug te dringen. De fiets staat voor een samenwerkingsverband tussen fabrikanten, overheid, politie, openbaar ministerie, gebruikersorganisaties, retailers en verzekeraars.

De fietsen zijn voorzien van een volgsysteem. Op verzoek van gemeenten en politie kunnen de tweewielers in verschillende regio's ingezet worden om zo fietsendieven aan te kunnen houden.

Vraag naar visvoer stuwt omzet Nutreco flink

Nutreco is het jaar goed begonnen, met een omzetstijging van 8,4 procent in het eerste kwartaal. De fabrikant van diervoeding en visvoer zag zijn inkomsten eind maart oplopen tot ruim 850 miljoen euro, zo maakte Nutreco donderdag bekend. Die stijging is louter te danken aan groeiende verkoop van visvoer.

De omzet van de visvoertak steeg vorig kwartaal met ruim een kwart naar 414 miljoen euro. Vooral in Noorwegen vond de voeding voor vissen gretig aftrek, zo meldt het bedrijf bij presentatie van de kwartaalcijfers. De verkoop van diervoeding daalde daarentegen met een kleine vijf procent naar 438 miljoen.

Die terugval is voor een belangrijk deel het gevolg van ongunstige wisselkoersen. Na het omwisselen van zijn omzet in vreemde valuta naar euro's hield Nutreco namelijk 6,1 procent minder over in vergelijking met een jaar geleden. De gevolgen van de relatief dure euro niet meegenomen, steeg de omzet van uit diervoeding juist met een procent.

Hoe hoog de winst of het bedrijfsresultaat in het eerste kwartaal uitviel, liet het Nederlandse bedrijf niet weten. Wel maakte Nutreco een winstverwachting voor eind juni, halverwege het boekjaar, bekend. De voerfabrikant rekent op een operationele winst die hoger is dan in de eerste zes maanden van vorig jaar.

Huur van studentenkamers gestegen

De huurprijzen van studentenkamers zijn het afgelopen jaar gemiddeld met 1,4 procent gestegen. In 2012 betaalde een student nog een gemiddelde huurprijs van 415 euro per maand voor een kamer en in 2013 was dat ruim 420 euro.

Dat meldt het onlineplatform Kamernet, waar woonruimte wordt aangeboden. De snelste stijger is de stad Utrecht, waar de huurprijs omhoogging met 4,6 procent. Utrecht kent dan ook een structureel tekort aan studentenwoningen, weet Kamernet. Ook Amsterdam kampt met een tekort aan studentenwoonruimte. Die stad blijft met een huurprijs van 538 euro het duurste voor een student om te wonen.

In de steden Rotterdam, Groningen en Eindhoven daalde de gemiddelde huurprijs ten opzichte van 2012. Kamernet: ,,In Rotterdam krijgen studenten het meeste waar voor hun geld. Hier betalen ze in vergelijking met andere grote studentensteden de laagste prijs per vierkante meter. Zowel in 2012 als in 2013 kostte een vierkante meter daar gemiddeld 15,70 euro, tegenover een landelijk gemiddelde van 18,50 euro per vierkante meter.’’

Samsom: Europa heeft energieakkoord nodig

De EU-landen moeten al hun innovatiebudgetten samenvoegen en een hoogspanningsnetwerk aanleggen zodat waterkracht uit het noorden, windenergie uit het noordwesten en zonne-energie uit het zuiden elkaar kunnen aanvullen totéén complete en betrouwbare energievoorziening.

PvdA-leider Diederik Samsom pleit daar donderdag voor in een opiniestuk in de Volkskrant. Hij vindt dat een Europa-breed energieakkoord nodig is om onze kinderen een perspectief te bieden op een duurzame toekomst waarin we onafhankelijk zijn van de grillen van de Russische president Vladimir Poetin.

Europa heeft de meeste kennis en bedrijven op het gebied van duurzame energie en de geografische mogelijkheden (water, zon, wind) zijn eindeloos, volgens Samsom. "Maar Europa heeft deze mogelijkheden grotendeels onbenut gelaten, vooral door onderlinge verdeeldheid. 28 losse energiebeleidjes zitten elkaar vooral in de weg en houden vooruitgang tegen."

Wat de PvdA-leider betreft komt daar een einde aan: "Voeg alle innovatiebudgetten samen. Zet de slimste mensen en beste onderzoeksinstituten bij elkaar. Stop de wirwar aan subsidiesystemen die elkaar tegenwerken en voeréén Europees stimuleringsbeleid in, gebaseerd op CO2-belasting. Zet eindelijk de landbouwbudgetten in voor een nieuwe toekomst: duurzame energie."

De EU-landen zouden ook gezamenlijke energie-obligaties moeten uitgeven die gekoppeld worden aan mega-investeringen in duurzame energie.

Samsom: Europa heeft energieakkoord nodig
Samsom: Europa heeft energieakkoord nodig (Foto: ANP)

EU-kandidaat PVV stopte om 'foute figuren'

Lucas Hartong heeft zich vorige maand teruggetrokken van de kandidatenlijst van de PVV voor de Europese Verkiezingen omdat hij niet zou willen samenwerken met 'foute figuren' van extremistische partijen als het Franse Front National en het Oostenrijkse FPÖ. Dat schrijft de Volkskrant donderdag op basis van een interview met Hartong.

"Ik heb me altijd gedistantieerd van extreme elementen. Het is moeilijk laveren, als je daarmee gaat samenwerken", zegt de politicus tegen de krant. PVV-leider Geert Wilders reisde de afgelopen periode door Europa om steun te vinden bij de partijen waar Hartong moeite mee heeft.

Marine Le Pen van het Front National gaf onlangs aan dat samenwerking met de PVV voor haar van groot belang is. Hartong is de eerste PVV'er die gevaar ziet in samenwerking met 'neonazi's en dat soort mensen'. "De FPÖ blijft een partij die is opgezet door oud-SS'ers, daar kun je niet omheen", zegt hij tegen de Volkskrant.

Hartong was beoogd lijsttrekker voor de verkiezingen op 22 mei na het vertrek van Laurence Stassen. Zij stapte op vanwege de uitspraken van Wilders over 'minder Marokkanen'. Hartong zegt daar geen moeite mee te hebben, omdat de uitspraken later door de PVV-leider zijn genuanceerd. Hij geeft verder nadrukkelijk aan niet met de PVV te breken.

'Verhoog leerplicht van 18 naar 21 jaar'

De leerplicht voor jongeren die geen diploma hebben, moet omhoog van 18 naar 21 jaar. Dat schrijven de PvdA en het CDA in een gezamenlijk wetsvoorstel, zo meldt het AD donderdag. Hoewel de onderwijswereld niet veel voor het voorstel lijkt te voelen, zou zich in de Tweede Kamer al een meerderheid voor het plan vormen, schrijft de krant.

Zo is de SP voor en laten VVD en D66 hun steun afhangen van de exacte inhoud van het wetsvoorstel. De PVV is tegen. Het plan biedt gemeenten de mogelijkheid om jongeren die niet minimaal een mbo-2, havo- of vwo-diploma hebben, terug naar school te sturen.

Kamerleden Tanja Jadnanansing (PvdA) en Michel Rog (CDA) zeggen tegen het AD dat de gemeenten hier zelf op hebben aangedrongen. Elk jaar verlaten zo'n 28.000 jongeren het onderwijs zonder diploma. Ongeveer tachtig procent van hen is tussen de 18 en 21 jaar oud. "Voortijdige schoolverlaters hebben vier keer minder kans op een baan en belanden tien keer vaker in de criminaliteit", zegt Rog.

De MBO Raad is niet heel gelukkig met het voorstel. "Jongeren motiveer je niet door ze verplicht weer naar school te sturen, dat moet je op andere manieren doen", laat de raad aan het AD weten. Ook minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker (PvdA) liet eerder al eens weten niets te zien in een verhoging van de leerplicht.

Kate Upton kan niks met jaloerse vrouwen

Kate Upton is lang niet altijd tevreden met haar looks. Het model, dat vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen is te zien met Cameron Diaz en Leslie Mann in The Other Woman, probeert zich dan ook niet bezig te houden met vrouwen die haar met afgunst bekijken.

"Ik probeer me niet te focussen op de jaloezie van anderen, want ik heb het moeilijk genoeg met mezelf", zei de 21-jarige Upton tegen Novum Nieuws. "Ik probeer mijn best mogelijke 'ik' te zijn en als dat voor jaloezie zorgt is dat jammer, want dat is niet wat ik uitdraag. Dat is nooit mijn bedoeling."

Ook Cameron Diaz heeft een hekel aan afgunst. "Mensen die jaloers zijn, hebben een probleem met zichzelf", vindt de 41-jarige actrice. "Zij hebben een gebrek aan zelfvertrouwen. Dat maakt mij verdrietig, want het betekent dat ze niet waarderen wat ze hebben."

Diaz zegt zelf nooit te concurreren met andere vrouwen. "Zo ben ik nooit geweest. Het is belangrijk om je eigen individualiteit te vieren en mij is altijd geleerd: wat ik heb is van mij en wat een ander heeft is van hen. Ik hou ervan om het vrouw-zijn te vieren en dat is wat deze film ook doet", verwijst ze naar The Other Woman, over drie vrouwen die wraak nemen als ze erachter komen dat ze het met dezelfde man doen. "Wij maken allemaal iets pijnlijks mee en helpen elkaar, want dat is wat vrouwen doen."

Commandanten oude strafkampen Roemenië vervolgd

Twee voormalige gevangeniscommandanten in Roemenië worden vervolgd voor misdaden tegen de menselijkheid, wegens de dood van politieke gevangenen ten tijde van het communistische bewind in het land. Dat hebben aanklagers woensdag gezegd.

De 88-jarige Alexandru Visinescu was van 1956 tot 1963 commandant van de gevangenis Ramnicu Sarat. Aanvankelijk werd hij aangeklaagd voor genocide, maar daar kwam verandering in toen Roemenië eerder dit jaar zijn strafrecht wijzigde. Nu wordt hij vervolgd voor de dood van zes gedetineerden.

De tweede verdachte, de 86-jarige Ion Ficior, wordt de dood van 103 politieke gevangenen aangewreven. De doden vielen toen hij tussen 1958 en 1963 aan de leiding stond van het werkkamp Periprava.

Beide mannen zeggen onschuldig te zijn. Wanneer hun proces van start gaat, is nog niet bekend.

VN willen onderzoek naar Syrische gifgasaanval

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is zeer ongerust over berichten dat in Syrische steden en dorpen chloorgas is ingezet, waarbij mensen zouden zijn omgekomen. Dat heeft de huidige voorzitter van de Veiligheidsraad Joy Ogwu woensdag gezegd.

Volgens Ogwu zouden de meerdere gifgasaanvallen ter sprake zijn gekomen tijdens een bijeenkomst achter gesloten deuren met OPCW-medewerkster Sigrid Kaag, die een internationale missie leidt om het Syrische chemische wapenarsenaal te vernietigen. Leden van de Veiligheidsraad roepen op tot een onderzoek.

Syrische activisten hebben de regering van president Bashar Assad ervan beschuldigd op meer dan tien plaatsen chemische wapens te hebben ingezet. De Syrische VN-vertegenwoordiger Bashar Ja'afari zegt dat zijn regering 'categorisch het gebruik van chloorgas door het Syrische leger ontkent'.

Jos van Rey gaat integriteit wethouders beoordelen

De van corruptie beschuldigde politicus Jos van Rey uit Roermond is gevraagd om plaats te nemen in de wethouderscommissie van de gemeente. Dat zei hij woensdagavond in het programma Avondgasten van L1. Hij zal in die rol gaan bepalen of kandidaten geschikt zijn om wethouder te worden.

Van Rey is momenteel raadslid voor de Liberale Volkspartij Roermond (LVR), een partij die door hemzelf is opgericht. Naast Van Rey is Dirk Franssen door de LVR naar voren geschoven om deel uit te maken van de commissie. Ook een extern bureau buigt zich over de aanstelling van de nieuwe wethouders van de Limburgse plaats.

De plaatsneming van de politicus in de commissie is opmerkelijk, omdat tegen hem een onderzoek loopt wegens mogelijke corruptie. Volgens Van Rey vormt dat echter geen belemmering. Tegen L1 zei hij zich te 'verheugen' op zijn taak.

De zaak rond Van Rey draait rond vermeende omkoping door projectontwikkelaar Piet van Pol. De twee zouden vastgoeddeals hebben gesloten toen de politicus namens de VVD nog wethouder van Roermond was. Van Rey stapte op als wethouder en als lid van de Eerste Kamer nadat de politie invallen bij hem had gedaan.

Ook zou Van Rey stemmen hebben geronseld bij verkiezingen. Bij de inval in de woning van Ven Rey in oktober 2012 zou een flink aantal kopieën van volmachtformulieren zijn aangetroffen, schreven Limburgse media begin dit jaar.

Robben baalt van 'rotuitslag' tegen Real

Arjen Robben haalde woensdag met Bayern München uit bij Real Madrid niet het resultaat dat hij verwachtte. De Duitsers verloren de eerste halve finale in de Champions League met 1-0. "Het is een rotuitslag", reageerde Robben bij de NOS. "We moeten in de thuiswedstrijd uitkijken voor een tegengoal. Ze zijn levensgevaarlijk op de counter."

Ondanks de nederlaag dicht Robben zijn ploeg over zes dagen nog goede kansen toe. "We hebben er een goed gevoel over, dat merkte ik ook in de kleedkamer." De buitenspeler vindt ook niet dat het team teleurstelde. "We domineerden de wedstrijd, al hebben we niet veel gecreëerd. Ik vond Real Madrid vrij defensief. Onze ploeg verdient een groot compliment."

De Sims 4 op E3

Het viel te verwachten, maar het is nu door Rachel Franklin, executive producer van De Sims 4 via Twitter bevestigd: het spel wordt getoond op de E3 aankomende juni in Los Angeles.

Rachel heeft vrij weinig te verbergen en meldt spontaan: "Hey Simmers. Confirming all the rumors. Yes, The Sims 4 will be at E3." Mooi, wij ook.

De Sims 4 moet meer emotie toevoegen aan de franchise en na het fiasco dat Simcity heet hebben ze geleerd dat een always-online verbinding niet nodig is. De sim-editor en level-editor zijn de dingen die vorig jaar zijn getoond en daarin zagen we dat je vrij veel kan spelen met het uiterlijk van je Sim, meer dan in voorgaande delen.

De Sims 4 moet eerst uitkomen op pc en Mac ergens in de herfst. We zullen niet verbaasd zijn als er meer platformen worden aangekondigd tijdens de E3 die plaatsvindt van 10 tot 12 juni. 

Roy Donders te druk voor de liefde

Roy Donders heeft geen tijd voor een relatie. De 23-jarige ontwerper en realityster, die vorig jaar in een klap een bekende Nederlander werd dankzij zijn reallifesoap, is veel te druk met zijn zaak.

"Ik heb geen tijd om iemand te ontmoeten, veel te druk met de winkel", vertelde Donders aan RTL Boulevard. "Ik ga weinig uit en heb het te druk voor een relatie."

De realityster keert volgende week terug op televisie. Dan begint op RTL 5 seizoen twee van zijn show, Roy Donders: Meer Dan Stylist Van Het Zuiden.

VS baalt van akkoord Fatah-Hamas

De Verenigde Staten zijn teleurgesteld over het voornemen van de Palestijnse organisaties Fatah en Hamas om weer één Palestijnse regering te vormen. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei woensdag te vrezen dat de toenadering de onderhandelingen met Israël 'ernstig kan compliceren'.

"De timing was zorgwekkend en we zijn zeker teleurgesteld in de aankondiging", zei een woordvoerster van het departement over het akkoord. Volgens de zegsvrouw is het voor Tel Aviv lastig onderhandelen met een regering die het bestaansrecht van Israël niet erkent. Amerikaanse functionarissen zouden die zorgen ook hebben gedeeld met de Palestijnen.

Zonne-energie steeds populairder

We wekken in Nederland steeds meer zonne-energie op. De hoeveelheid zonvermogen die particulieren en bedrijven genereren is binnen een jaar bijna verdubbeld, blijkt woensdag uit cijfers van brancheorganisatie Netbeheer Nederland.

Gezamenlijke energiebeheerders registreren hoeveel vermogen wordt opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen. Begin april stond de teller op 651 megawatt. Dat staat gelijk aan 162.422 zonnepaneelinstallaties. In juli 2013 lag het totale geregistreerde vermogen nog op 347 megawatt.

Volgens de brancheorganisatie is de toename te danken aan collectieve projecten die zonne-energie promoten. Die moedigen mensen steeds vaker aan om te investeren in duurzame energie via bijvoorbeeld zonnepanelen.

Tele2 moet onjuist gebruik 06 stoppen

Telecomaanbieder Tele2 moet er voor zorgen dat het gebruik van 06-nummers voor andere doeleinden dan mobiele telefonie stopt. Dat heeft de Autoriteit Consument& Markt (ACM) bepaald. De toezichthouder legt het bedrijf een last onder dwangsom op van 25.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro.

De toezichthouder heeft vastgesteld dat aan Tele2 uitgegeven 06-nummers soms worden gebruikt door apparatuur op een vaste locatie ten behoeve van sms-verkeer met mobiele telefoons. Bijvoorbeeld voor sms-berichten tussen piloten en een computerserver met informatie over hun vertrektijden. Voor dit soort gebruik zijn andere nummers beschikbaar.

ACM zegt over het juiste gebruik van 06-nummers te waken om te voorkomen dat deze nummers sneller opraken, waardoor uiteindelijk langere nummers of andere nummerreeksen moeten worden gebruikt.

Facebook heeft flinke omzet- en winstsprong

Facebook heeft in het eerste kwartaal de financiële resultaten flink zien stijgen. Het bedrijf van oprichter en topman Mark Zuckerberg meldde woensdag in het eerste kwartaal een omzet te hebben behaald van 2,5 miljard dollar (1,81 miljard euro), bijna driekwart meer dan een jaar eerder. Het bedrijf verdiende daarmee uiteindelijk netto 642 miljoen euro, een stijging van 193 procent.

Met advertenties harkte het bedrijf 2,27 miljard dollar omzet binnen, 82 procent meer dan in het eerste kwartaal een jaar eerder. Het omzetaandeel van advertenties op smartphones en tablets steeg in het eerste kwartaal van 30 naar 59 procent. Veel analisten betwijfelden lang of Facebook wel in staat zou zijn om advertenties te slijten voor de steeds populairder wordende kleinere schermen.

Gemiddeld 802 miljoen leden logden in maart dagelijks in op het sociale netwerk. Dat is 21 procent meer dan een jaar eerder. Ongeveer 609 miljoen maakten gebruik van de app van Facebook, een stijging van 43 procent.

Zuckerberg laat in een verklaring weten dat zijn bedrijf 'sterk en groeiende is'. "Dit kwartaal was een goed begin voor 2014", aldus de topman en grootaandeelhouder. Facebook kocht in het eerste kwartaal berichtendienst Whatsapp en de maker van de virtualrealitybril Oculus Rift. Volgens de topman heeft zijn bedrijf in het eerste kwartaal hiermee 'een gok gemaakt voor de toekomst', maar blijft Facebook zich wel richten op zijn basis.

Facebook maakte woensdag ook bekend dat financieel topman David Ebersman na vijf jaar aftreedt. Per 1 juni wordt hij opgevolgd door David Wehner, die al vicevoorzitter van de raad van bestuur van Facebook is.

Zware crash motorcrosser Coldenhoff

Motorcrosser Glenn Coldenhoff is waarschijnlijk de rest van het seizoen uitgeschakeld. Hij liep bij een zware crash tijdens de training op het Belgische circuit van Olmen een ernstige knieblessure op.

 "Hoff is out", aldus de Suzuki-coureur zelf via Twitter. "Dat wordt een lange herstelperiode." Coldenhoff komt uit in de MX2 klasse en staat daarin na vijf grand prix op de derde plaats, achter leider Arnaud Tonus uit Zwitserland en tweevoudig wereldkampioen Jeffrey Herlings.

Killzone: Shadow Fall Insurgent DLC

Je komt er tegenwoordig niet meer onderuit: elke shooter brengt minimaal vier DLC-pakketten uit. Waar je bij Battlefield en Call of Duty een zogenaamde season pass moet kopen voor nieuwe maps, wapens en skills, heeft Guerrilla gelukkig besloten om de maps gratis weg te geven. Dat zal voor de meesten genoeg zijn, maar de echte die-hards die wat meer willen kunnen met de Insurgent Pack helemaal losgaan.

Kwaliteit Game Boy Advance genegeerd na Nintendo DS

Veel mensen zien Nintendo DS als het walhalla voor RPG-titels. Vele klassiekers als Chrono Trigger, maar ook originele titels als The World Ends With You verschenen voor het systeem. Nintendo DS kreeg dusdanig veel titels in het RPG-genre dat het ook niet gek is dat deze gedachte is ontstaan. Hierdoor is de pracht van de Game Boy Advance uit het oog verloren, zonde.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.