Het vuurwerkverbod

Toto69 stuurde via de submit de volgende column in:

Al jarenlang een hot item: Het vuurwerkverbod. Half Nederland is voor, half Nederland is tegen. Grofweg gezegd dan. Vooral Arno Bonte van GroenLinks is erg goed in het aanwakkeren van de discussie omtrent het vuurwerkverbod. Volgens hem is het een must om consumentenvuurwerk in Nederland te verbieden. Wat mij betreft de grootst mogelijke onzin.

Laat ik beginnen met het feit dat vuurwerk een traditie is. Een traditie? Ja, een absolute traditie. Net als oliebollen en een glaasje wijn op oudejaarsavond, hoort ook vuurwerk er toch wel een beetje bij. Je zou het bijna ingeburgerd noemen. Komt er zo’n vent van GroenLinks aan die het doodleuk wil verbieden. Weg traditie. Zijn standpunten zijn duidelijk. Vuurwerk is slecht voor het milieu en veroorzaakt naast slachtoffers een hoop schade. Hier kan ik direct al zeggen dat vuurwerk zelf per definitie niet gevaarlijk is; de mens die het afsteekt wel. Want hoe vaak gebeurt het niet dat een vuurwerkongeluk veroorzaakt wordt door illegaal vuurwerk, zelfgemaakt vuurwerk, of gekke capriolen? Bijna altijd, kan ik je vertellen. Goedgekeurd consumentenvuurwerk zal over het algemeen geen slachtoffers veroorzaken, meneer Bonte.

Komt er nog het volgende punt bij. Vuurwerk verbieden is onrealistisch. Des te meer mensen die illegaal vuurwerk zullen gaan halen om alsnog door te kunnen gaan met de traditie. Met alle gevolgen en mogelijke slachtoffers van dien. Ja, erg verstandig zo’n vuurwerkverbod. Het werkt enkel averechts. Genoeg mensen die genieten van die ene dag in het jaar. Hele fora die aandacht besteden aan de beste stukken vuurwerk. Bijzonder jammer dat politici als Bonte deze traditie willen verbreken dus.

En dan nog de oudere generatie die vuurwerk verboden wil hebben, puur omdat die snertjochies de hele dag door astronauten lopen te gooien in de straat. Jullie zijn zelf ook jong geweest, en niemand heeft jullie verboden om vuurwerk af te steken. Zeg 'nee' tegen het vuurwerkverbod, zeg 'nee' tegen staakt het vuren. Zeg 'ja' tegen het behoud van deze traditie.