Geen glazen plafond maar een glazen vloer

Het glazen plafond bestaat niet! Vrouwen hebben evenveel kans om carrière te maken als mannen. Ik zeg het niet, econoom, journalist en carrièrevrouw Marike Stellinga zegt het. Drie jaar terug schreef ze De mythe van het glazen plafond. Vuistdik en overtuigend, maar ze ziet iets over het hoofd. Het glazen plafond bestaat wel degelijk, alleen is het geen plafond, maar een vloer. De vloer van de etage waar carrière wordt gemaakt en veel mannen en minder vrouwen druk, druk, druk lopen te doen. Minder vrouwen, zegt Marike, omdat veel vrouwen helemaal geen zin hebben in carrière maken. Geef ze eens ongelijk!

Ze hadden het zelf kunnen bedenken, de haantjes de voorste (en een paar hennetjes): zo leuk is carrière maken niet. Veel geld verdienen wel, maar wanneer geven ze dat geld dan uit? Ze werken hele dagen en daar komt nog twee keer per dag een half of een heel uur in de file bij. In dikke leasebakken, dat dan weer wel. Past goed bij hun dikke buik die klem zit tegen het notenhouten stuurwiel, en bij hun dikke reet op de comfortabele leasefauteuil. Want tijd om te bewegen hebben ze niet, dus blijft het bij hooguit een uurtje per week excuussport in de sportschool. En in het weekend wachten de weekendverplichtingen. Aan geld uitgeven komen ze niet toe, dat moeten ze aan hun partners overlaten, die wel tijd hebben. Meestal vrouwen dus.

Niet dat vrouwen niet werken. Volgens het CBS werkt maar liefst 71 procent, niet eens schrikbarend veel minder dan de 83 procent van de mannen, maar wel veel vaker in een comfortabele parttime baan. Het zou dus zomaar kunnen dat de gemiddelde Nederlandse vrouw per saldo maar half zoveel werkt als de gemiddelde Nederlandse man. Zo houden vrouwen kostbare tijd over. Tijd om geld uit te geven. Iemand moet het doen! Voor de tijd die dan nog overschiet zijn er leesclubs, wordt er geyogaad, en is er genoeg te babbelen met lotgenotes.

Waarom kiezen weinig mannen voor zo'n luizenleven? Tijd om nog meer voetbal te kijken en er nog meer over te ouwehoeren, maar ook voor belangrijke dingen zoals lezen en echt sporten. Om de geest te verruimen en van die buik en die reet af te komen. Wat ze weerhoudt is dat glazen plafond, voor hen de glazen vloer. Een man die zich nog een keer om kan draaien als de wekker gaat, wordt geframed als loser. Vrouwen moeten ook niets van hem hebben, kijk maar eens op datingsites. Ze zoeken mannen met ambitie. En dus met een dikke leasebak voor in de file.