Opengereten door een vlijmscherp zwaard

Soms zap ik naar een tv-programma dat ik allang afgeschreven had, in de hoop dat er wat verbeterd is. Zo kwam ik terecht bij Vandaag de Dag, het ontbijtprogramma van Omroep Wakker Nederland a.k.a. WNL. Ik bleef hangen want er was iets verbeterd. Een nieuwe presentatrice erbij, en om alvast de denkrichting te bepalen, ze is ex-model. Kijktip: net na de half- en heel uurjournaals. Straks de sappige details maar eerst even terug in de tijd.

De taak Nederland 's morgens wakker te schudden rust voor het derde seizoen op de schouders van WNL. Het eerste seizoen had een flitsende start met anchorwoman Petra Grijzen. Maar voor nieuwsbabe Petra werd ontbijt-tv na dat jaar te klein. Waarom, dat snapt iedereen die haar zag schitteren in de rol van politiek dompteur in een recent verkiezingsdebat. Petra kan echt wat. Veelbelovend decortje ook, dat eerste jaar. Zo'n hippe oude kale fabriekshal ergens op het Westergasfabriekterrein. Het roet nog op de kale muren. Een ruwe tafel en een bank op een verweerde betonnen vloer. Less is more.

In het tweede seizoen ging alles mis. Nieuwe foute naam: Vandaag de Dag in plaats van Ochtendspits. Het kan altijd suffer. Nieuw fout interieur, van welk voormalig Omroep Maxprogramma is dit een afdankertje? Dat twee nieuwe presentatrices Petra Grijzen niet konden doen vergeten, was het ergste. Ex-gangsteradvocatenliefje en koningin van de 'boobies' Eva Jinek is een maatje te groot voor televisie met cornflakes en magere yoghurt. Dat voel je. Met Merel Westrik ligt de problematiek op een ander vlak. Ontuchtzaak, politiek of showbizznieuws, wat ze van de redactie ook voor haar kiezen krijgt, ze babbelt zich er dapper doorheen. Maar wakker krijgt ze me niet.

Om Vandaag de Dag te redden waren er twee opties: journalistiek zwaargewicht of babe. Het werd babe, en ze heet Leonie ter Braak. Haar standuppertjes aan het begin van de halve en hele uren zijn zinsbegoochelend. Twee ervan staan op mijn netvlies gebrand. In het ene accentueert een little black dress haar verrukkelijke zandloperfiguurtje. Haar tuniekje in het andere zit eveneens als gegoten, maar is bovendien voorzien van een rits van voren, over de hele lengte. Zelfs zonder vlijmscherp zwaard in een haal open te rijten. Mijn handen jeukten! Haar houding stuwt mijn temperatuur verder op tot aan het kookpunt. Lichaam boven het rechterbeen, linkerbeen schuin opzij, heupen koket gekanteld. Tegenwoordig sta ik al 's ochtends op scherp.